Nieuwsbrief | jaargang 29 | no 285 |november 2015
 
Erik Suidman
t/m 22 november
PORTRET- Erik Suidman en Philip Akkerman
twee markante portretschilders
 
Deze bijzondere duo-tentoonstelling laat een eindeloze reeks portretten van de Utrechtse schilder Erik Suidman zien en een serie prachtige zelfportretten van Philip Akkerman. Beide schilders hebben een ongekende productie, gedrevenheid en geduld.
 
De 1300! portretten van Erik Suidman die op dit moment de wanden van Kunstliefde bedekken, zijn duizelingwekkend en fascinerend.
Ze kijken je aan, met vragende, schreeuwende, wachtende, uitdagende en confronterende ogen.
 
Als de geportretteerden hun stem konden doen klinken zou het gejammer, geschreeuw, geweeklaag en gebrul oorverdovend en hartverscheurend zijn. Gelukkig maken schilderijen geen geluid.'
[Kunst blijft een raadsel / Blog Paul Voors]
 
'Suidmans portretten schreeuwen het uit, alle emoties barsten aan de oppervlakte open. Die worden in de expositie als een lawine over je uitgestort. Er is geen ontkomen aan. Plotseling sta je in het middelpunt van deze wervelstorm van meedogenloos zelfonderzoek. Er zou een briefje op de deur van Kunstliefde geplakt moeten worden: Waarschuwing, betreden op eigen zielerisico.'
[De Stad Utrecht.nl / Jaap Röell]
 
Philip Akkerman schilderde in de achterliggende jaren alleen maar zelfportretten en besloot nooit meer iets anders te willen doen. Ca 3800 zijn het er nu al, 18 hiervan zijn nu te zien in Kunstliefde. Zijn werk wordt internationaal getoond en is opgenomen in vele verzamelingen. Akkerman is niet zozeer geïnteresseerd in zichzelf, maar in de schilder die zichzelf portretteert. 'Ik hoef 's morgens niet na te denken over wat ik ga doen; ik ga een zelfportret schilderen, het formaat staat vast en de techniek, maar daarna is het een avontuur en gaat het om het schilderij, het portret. De essentie van het portret. Het portret is de essentie van het bestaan; de mens is het enige wezen in het universum dat zichzelf kan zien.'
Philip Akkerman
 
Podiumavond vrijdag 20 november
PORTRET - documentaire Peter Paul van der Houven & artisttalk met Erik Suidman
 
Ruim anderhalf jaar geleden besloot schilder Erik Suidman om een tentoonstelling te willen maken met een enorme hoeveelheid van zijn portretten, 1300 werden het er in totaal van 18 x 24 cm. Het laatste jaar werkte hij nergens anders meer aan. Kunstliefde bood hem de ruimte en  begin oktober werden de wanden 'behangen' met deze reeks. Een enorme klus. Naast het werk van Suidman werd Philip Akkerman uitgenodigd om een serie zelfportretten te tonen, waar hij enthousiast op reageerde.

 
Filmmaker Peter Paul van der Houven maakte een documentaire over de tot stand koming van de tentoonstelling Portret. Hij interviewde de kunstenaars in hun ateliers en volgde de opbouw van de tentoonstelling tot en met de opening. Wat drijft de kunstenaars om zoveel portretten te schilderen?

Na de vertoning van de film is er gelegenheid om in gesprek te gaan met Erik Suidman zelf over zijn fascinatie voor het portret.
U bent van harte welkom!
 
Aanvang: 20.00 uur
Ingang via de Lange Jufferstraat / toegang gratis / de bar is open
 
 
28 november t/m 20 december
WONDERFUL WORLD - Art & Design
 
Met de decembermaand en de feestdagen voor de deur wordt Kunstliefde weer omgetoverd tot een sfeervolle en wonderlijke wereld vol kunst en design voor kleine prijzen. Verrassend veel moois van Nederlandse ontwerpers en bijzondere kunstwerken van leden van Kunstliefde.
 
Dit jaar refereert de tentoonstelling (voorheen bekend als Cash & Carry) aan de schilder Pieter Christoffel Wonder die in 1807 één van de oprichters was van Kunstliefde. In het Centraal Museum start op 12 december de tentoonstelling 'Een Utrechter in Londen' over P.C. Wonder. Centraal Museum en Kunstliefde besteden samen aandacht aan deze bijzondere schilder.
 
Met design en kunst van o.a.; Studio Che Eyzenbach, Jacqueline Gross, Klaas Kuiken Productdesign, Gert Bullée, Leonieke Rammelt, Studio Djerzic, Daniëlle Frenken, Ans Bakker, SEMdesign, Leendert meets Ingrid en nog veel veel meer fraais.
 
Opening: zaterdag 28 november 16.00 uur met muziek van de Nederlandse gambist Ralph Rousseau Meulenbroeks. Ralph zal o.a. muziek spelen uit de tijd van P.C. Wonder. In 2009 ontving hij de Edison Klassiek Publieksprijs voor zijn cd 'Chansons d'Amour' die hij samen met het Matangi Quartet en Hein van de Geyn opnam.
 
 
 
Versterk je beroepspraktijk/Cultuur & Ondernemen
 
Op 3 november vond er een praktische en actieve informatieavond voor kunstenaars plaats in Kunstliefde om de mogelijkheden van de beroepspraktijk verder te onderzoeken en richting te geven aan het kunstenaarschap.
De avond werd verzorgd door Cultuur & Ondernemen.
 
 
Meer info over Cultuur & Ondernemen vind je op de website.
 
Verwacht 7 t/m 10 januari
POP UP EXPO >De Belofte 11
 
Een selectie van 20 recent afgestudeerde kunstenaars neemt deel aan een korte pop-up tentoonstelling in Kunstliefde.
Naast een vakjury mag het publiek een stem uitbrengen op de kunstenaars. Van de 20 deelnemers gaan er 10 door naar het vervolgtraject welke afsluit met een tentoonstelling in mei. Kunstliefdeleden krijgen een uitnodiging om tijdens een extra bijeenkomst hun stem uit te brengen.
 
 
Lid worden van Kunstliefde
 
Als kunstenaar of kunstliefhebber kan je lid worden van Kunstliefde. Als lid ondersteun je de vereniging en steun je (Utrechtse) kunst. Kunstenaars kunnen een paar keer per jaar deelnemen aan de ledententoonstellingen en collega's ontmoeten / netwerken. Voor kunstliefhebbers zijn er diverse activiteiten en korting op aankoop van kunstwerken. Je ontvangt uitnodigingen voor openingen, podiumavonden en de maandelijkse nieuwsbrief.
 
Lidmaatschap staat open voor professioneel beeldend kunstenaars uit Utrecht maar ook van buiten de stad. Voor jonge kunstenaars is er een gereduceerd tarief. Voor kunstenaars is er een ballotage. Je kunt je aanmelden via mail@kunstliefde.nl. Inleveren portfolio vóór 15 januari.  Meer info en voorwaarden via lidmaatschap kunstenaars of kunstliefhebbers.
 
Welkom bij Kunstliefde!
 
 
 
Bezoek de website  |  Volg Kunstliefde ook op facebook  en twitter
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 JA Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur