Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking  
DOS Nieuws Juli 2013
Beste ,
Duckrace Koninginnedag
Een zonnige dag, voldoende toeschouwers en 3000 tegenstribbelende badeendjes zorgden voor een mooi spektakel op de Oude IJssel tijdens onze laatste Koninginnedag. Om 12.30 uur werden de eendjes te water gelaten via de shovel van Van Haeren. De aftrap werd gedaan door Rogier Meijer van De Graafschap en het geheel werd opgeluisterd met muziek van Sargsyan productions: ‘Als wereldburgers halen wij het beste uit iedere cultuur naar boven'. Sargsyan Productions verbindt verschillende culturen in de muziek. Dankzij de hulp van medewerkers van waterschap Rijn en IJssel bereikten de eendjes de eindstreep. Burgemeester Kaiser maakte de winnende eendennummers bekend. Als eerste kwam het badeendje van Inge Schrijver-Eggink over de finish. Zij is de gelukkige winnaar van de scooter die Armando Muis van La Souris haar op zaterdag 18 mei overhandigde. 
 
Voor informatie over de uitslag zie www.dos-doetinchem.nl. Bij het Pannenkoekschip Doetinchem liggen nog enkele prijzen die niet zijn afgehaald.
 
De Duckrace die DOS organiseerde in samenwerking met studenten van het Graafschap College, locatie Mijn School, heeft €3.500 opgebracht voor Schoon Water in La Libertad, partnerstad van Doetinchem in Nicaragua. Voor een fotoverslag zie hier.
 
 
 
Boerenmarkt in La Libertad
Boeren in La Libertad hebben in het verkoopproces een zwakke positie, o.a. doordat de dichtstbijzijnde markt op afstand is. Zij beschikken in het algemeen over beperkte vaardigheden en hebben te maken met intermediairs die het gros van de winst tot zich nemen. Ook hebben zij onvoldoende kennis van de marktwaarde van producten.

Op het ogenblik zijn Juigalpa en Managua de uitvalbasis voor de lokale bevolking van La Libertad om landbouwproducten te verkrijgen. Veel lokale boeren produceren vooral voor eigen gebruik. In La Libertad is geen plek om hun productie te commercialiseren of te verkopen aan Juigalpa.
 

Samenwerking gemeente La Libertad en Doetinchem
De gemeente La Libertad heeft in haar meerjarenplanning een bedrag begroot voor het oprichten van een boerenmarkt in het stadje. Doetinchem wil daaraan een financiële bijdrage leveren. Lees verder
Voor meer informatie over het project klik hier.
 
 
 
Toeristische infrastructuur voor La Libertad
Van welke kant een bezoeker La Libertad ook binnenrijdt, de route is prachtig en een toeristische beleving op zich met een aantal uitzichtpunten die zeker een stop waard zijn. Het rijkelijk aanwezige groen, de overwegend ruime verkaveling, de steile straten en de veelheid van traditionele houten huizen met een veranda ondersteund door fraai bewerkte houten kolommen geven de stad een vriendelijk karakter. Door de goudwinning in de bergen die het dorp omringen zijn er in het dorp ook een aantal ambachtelijke juweliers gevestigd. 
In een drietal dorpjes in het buitengebied worden wekelijkse markten georganiseerd, waar inwoners vanuit de verder gelegen gehuchten, te paard, naartoe komen om hun waar te verkopen en zelf vervolgens weer inkopen te doen.
 
 
La Libertad heeft toeristische potentie. Dat blijkt uit de oriënterende missie die Bob Nederveen en Tessa Groenen in opdracht van LBSNN hebben uitgevoerd in 2012. De Nicaraguaanse touroperator Va Pues bevestigt dat. Het rapport van Bob Nederveen leest u hier.  De beschrijving van het onderzoek van Va Pues ‘Proyecto de Desarrollo y Fomento de la actividad y potencial turístico en el municipio de La Libertad’ kunt u hier lezen
 
Op dit moment kunnen nationale en internationale toeristen niet bediend worden zoals gewenst. De infrastructuur is zeer beperkt. Er zijn bijv. geen richtingsborden en de watervoorziening is matig. Er is weinig bewustzijn bij ondernemers van de economische mogelijkheden en voordelen van toerisme; het is nooit als een mogelijke inkomstenbron gezien. Sinds enige jaren beschikt de gemeente La Libertad over een strategisch toeristisch plan.
 
De voorstellen zijn door Leyla Ortiz, coach van LBSNN, uitgewerkt in concrete ‘fichas de proyectos’ voor de steden La Libertad, San Pedro de Lovago en El Rama. Zie: Proyectos de Infraestructura Turistica La Libertad. Het betreft  de eerste investeringen in de benodigde basisinfrastructuur ten behoeve van een toeristische ontwikkeling. Het totale project bedraagt € 23.110. Doetinchem wil daarvan de helft voor haar rekening nemen. De gemeente La Libertad zorgt voor de rest. De gemeenteraad La Libertad heeft de eigen bijdrage opgenomen in de begroting 2013 ten behoeve van dit project.
Lees meer over dit onderwerp.
DOS neemt afscheid van voorzitter
Joost van Eekhout heeft te kennen gegeven na zeven jaar te stoppen als voorzitter en bestuurslid van DOS. Wij accepteren dat, maar zullen zijn enthousiasme, inventiviteit en kritische blik gaan missen. Hij was de initiator van het omvangrijke waterproject in La Libertad, een goede lobbyist en een voorzitter die van aanpakken wist. Een gevleugelde uitspraak van hem: “Als bestuurslid ga je voor 20% inspiratie en 80% transpiratie”. Het bestuur van DOS is inmiddels uitgegroeid tot een respectabele club die niet op afstand bestuurt, maar de handen uit de mouwen steekt. In september nemen we officieel afscheid van hem. Een nieuwe voorzitter is nog niet in beeld.
 
Joost van Eekhout met burgemeester Yamil Vargas Diaz van La Libertad in 2012
Kunstveiling voor onderwijs in La Libertad tijdens stadsfeest
De Gruitpoort heeft ook dit jaar 15 cursisten bereid gevonden om werk ter beschikking te stellen voor een kunstveiling ten behoeve van het onderwijs in La Libertad.
Op zondagmiddag 1 september wordt de veiling gehouden op de Park Parade in het Mark Tennant plantsoen. In de week daarvoor exposeren de cursisten in De Gruitpoort.
 
 
Muurschilderweken in oktober
In oktober komt Katy Centeno Escott, muurschilderes uit Nicaragua, twee weken naar Doetinchem om met leerlingen van De Mate en het Ludger College een muurschildering te maken. De muurschilderingen staan in het teken van de millenniumdoelen, met name ‘Stop kinderarbeid’ en ‘School de beste werkplaats’. Twee jaar geleden was Katy ook in Doetinchem en heeft toen met leerlingen van de Hogenkampschool een muurschildering gemaakt voor speeltuin Schöneveld. Katy maakt een ontwerp aan de hand van tekeningen van de leerlingen. Voor een portfolio van Katy, klik hier.
 
 
 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u relatie, donateur of vrijwilliger bent van DOS.
Wilt u zich afmelden? Klik dan hier.

© 2010