Click here to view this email in your browser
  
Hej,
 
 
Kulturkoftornas kalas!
Vilket trevligt bokkalas det blev när Celia B Dackenberg kom och presenterade sin nya bok Kulturkoftor. Tack alla som kom! Butiken var full med nyfikna besökare och våra skyltfönster var fulla med kulturkoftor. Utställningen i våra fönster är kvar denna vecka ut, alltså till på lördag 23/9, så kom förbi och kika på alla fina plagg, t ex Kurt Cobains kofta, Siri Derkerts spencer, Coco Chanels tröja eller Miss Marples spetssjal. Första leveransen av boken är redan slutsåld men vi har idag fyllt på med 20 nya ex och vi behåller vårt kalaspris 249 kr på dessa också. Passa på att skaffa ditt eget exemplar av denna mycket läsvärda och spännande stickbok!
 
Kunde du inte komma på bokkalaset så lyssna på det senaste poddavsnittet från Nördic Knitting,
ja det kan ju såklart även alla som var med på kalaset göra, då får du höra när Johanne intervjuar Celia om arbetet med boken.
Foto: Johanne Ländin
 
Vi bjuder nu in till kurs igen, två hos oss i butiken och så tipsar vi om en kurs hos våra vänner och kollegor 2stickare, Lotta & Madelaine.
 
 
AKTUELLA KURSER
 
Tvåändsstickning för nybörjare  

Söndag 8 oktober kl 10.00-15.00
samt
måndag 16 oktober kl 18.30-21.00
  
Tvåändsstickning är en mycket gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att lära dig grunderna i tvåänds­stickning. Vi går igenom grunderna och hinner även prova på bland annat krusmönster, kedjegång och avig fläta.
  
OBS! Kursen är upplagd så att man deltar vid bägge tillfällena. Kursledare är Ivar Asplund.
 
Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här!
 
 
Flerfärgsstickning med lyfta maskor
Tisdag 10 oktober kl 18.30-21.00
 
Lär dig att sticka mönster med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter.Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Tekniken har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar.

Kursledare är Madelaine Jansson och Lotta Bengtson, som skrivit den inspirerande boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor. 
 
 
 
 
Lär dig sticka!
 
Tisdagar 17, 24 och 31 oktober kl 18-20.30 
hos 2stickare på Högalidsgatan 52 A
 
Vill du lära dig sticka eller var det kanske bara längesedan stickorna var framme? Under tre tisdagar går vi igenom grunderna i stickning och du får lära dig lägga upp, sticka räta och aviga maskor, maska av, göra ökningar och hoptagningar.
 
Läs mer om kursen och anmäl dig hos 2stickare!

 
 
 
Nyinkommet: Lang Puno!
Efter viss väntan har vi nu äntligen fått in garnet Puno från Lang Yarns. Det är ett så kallat gradient yarn, alltså ett garn som skiftar färg med långa partier av varje nyans. Lang Puno är 200 g och 800 m vackert garn av 55% merinoull, 30% babyalpacka och 15% silke. Ett nystan kostar 575 kr och räcker till en hel sjal med jättefina färgskiftningar. Passar till stickor 2-4 mm.
 
Själv har jag precis maskat av min Everyday shawl i rosa toner, den ska bara blockas för att få till den fina formen.
Beskrivnignen till Everyday shawl köper man via Ravelry och den är på engelska.
 
En annan sjal som skulle bli väldigt fin i Puno är klassikern Revontuli, den hittar man också på Ravelry (var annars?) men den är gratis och finns på svenska.
 
 
Höstens favoriter från Sandnes
Sandnes kommer med många mönsterhäften nu i höst, jag har valt ut några av mina favoriter ur häftena 1713 och 1715. 
Mönsterhäftena kostar 49 kr och säljs tillsammans med Sandnes garn.
 
 
Nyheter från KnitPro!
Förutom de populära stickorna har KnitPro också en hel del fiffiga prylar för stickning och virkning. Vi har tagit in några av höstens nyheter, bland annat ett smart stickmått i form av en elefant. Med det kan du kan mäta både stickor och virknålar, kolla masktätheten och även skära av garnet med den lilla kniven i ena änden. Stickmåttet kostar 49 krSmarta små börser för förvaring av stickmarkörer, måttband och andra småsaker man alltid behöver ha med sig som stickare finns också, de kostar 69 kr.
 
 
Fodral för fasta rundstickor, strumpstickor och rundstickor med lösa spetsar och kablar har också tillkommit i sortimentet från KnitPro. De finns i två olika tygtryck, Navy och Greenery och kostar från 119 kr.
 
 
När man stickar mönster efter diagram kan det underlätta en hel del om man har ett praktiskt mönsterställ som Magma, det har en magnetisk platta som det är lätt att fästa beskrivningen på och även en lång magnet som hjälper till att hålla reda på vilken rad i diagrammet man är på. När stället är uppfällt får man dessutom rätt "tittvinkel" så man slipper lägga ifrån sig stickningen bara för att kolla diagrammet. Om man ska ta med sig stickningen slår man bara ihop mappen och den kraftiga magneten håller allt på plats.
Nu finns Magma i både den klassiska svarta och den grönrandiga Greenery, de kostar 249 kr.
 
 
 
 
Mycket garnglädje!
 
önskar Karin 
 
 
Litet nystan
- butiken med inspirerande garner i naturmaterial

S:t Paulsgatan 20, 118 48 Stockholm
tel 08-643 34 60
info@litetnystan.se 
 
Öppettider:
vardagar kl 11-18
lördagar kl 11-16 
 
 
Skicka gärna nyhetsbrevet vidare till dina garnintresserade vänner!