Van resto naar afhaal, wat met de btw?

 

Door de verplichte coronasluiting schakelt u als restaurant tijdelijk over op meeneemgerechten. Wat is er dan inzake btw vooral van belang?

Wijziging van btw-tarief! Als restaurant rekent u in principe 12% btw op de maaltijden die ter plaatse geserveerd worden en 21% op de dranken die daarbij genuttigd worden. Schakelt u nu tijdelijk over op afhaalgerechten, dan wijzigt inderdaad het btw-tarief.
Afhaal is altijd 6% op alles? Ja en neen. Voor de maaltijden geldt dan inderdaad steeds een btw-tarief van 6% in plaats van 12%. Verkoopt u bij die afhaalgerechten ook dranken, dan moet u echter een onderscheid maken. De niet-alcoholische dranken zijn dan nl. onderworpen aan 6% btw en niet langer aan 21%. Voor de alcoholische dranken wijzigt er echter niets. Die blijven onderworpen aan 21% btw, hetzelfde dus als wanneer die in uw restaurant ter plaatse genuttigd zouden worden.
Tip 1. Voor de Btw maakt het geen verschil of uw klanten die meeneemgerechten komen afhalen dan wel of u ze bij hen aan huis gaat leveren. In beide gevallen geldt het btw-tarief van 6% voor de maaltijden.
Tip 2. U mag bij zo’n thuislevering ook warmhoudbakken gebruiken. Het enige wat u niet mag doen, is bij de mensen thuis gaan bedienen, maar goed, dat mag u nu in coronatijden sowieso niet...
Moet dat ook in de witte kassa getikt worden? Kortweg, ja! Bent u als restaurant verplicht om te werken met een witte kassa, en dat is reeds het geval als u op jaarbasis een omzet van meer dan € 25.000 heeft aan maaltijden ter plaatse (12% btw), dan moet u die witte kassa nu ook gebruiken. Alle meeneemgerechten én de daarbij geleverde dranken moeten dus geregistreerd worden in de witte kassa en bij elke levering bent u verplicht om een GKS-ticket mee te geven.
Tip. Heeft u inmiddels beslist om uw restaurant definitief te sluiten en ook na de coronacrisis nog uitsluitend meeneemgerechten aan te bieden, dan mag u uw witte kassa van de hand doen en moet u ze dus ook niet meer gebruiken (art. 21bis, §1, lid 4 KB nr. 1).
U heeft geen witte kassa? Dan moet u als restaurant of m.a.w. voor de maaltijden ter plaatse én de bijbehorende dranken een btw-bonnetje uitreiken. Dat is dan nu voor uw meeneemgerechten en de verkochte dranken niet het geval; daarvoor moet u dus geen btw-bonnetje uitreiken.
Let op! U bent dan wel verplicht om een dagontvangstenboek bij te houden waarin u de ‘meeneem’-omzet registreert.

Voor meeneemgerechten bedraagt het btw-tarief niet 21%, maar slechts 6%, ook als u die zelf levert bij uw klanten. Van belang is wel dat u die ‘afhaalverkopen’ ook registreert in uw witte kassa en een GKS-ticket uitreikt.

 
Bron: INDICATOR-LARCIER - BtwPRO
 
Horeca Oost-Vlaanderen vzw
Franklin Rooseveltlaan 349, bus 87
9000 Gent
 
 
Btw: BE 0415 134 363
RPR: Ondernemingsrechtbank Gent