februari 2016
 
 
In deze nieuwsbrief staat een stukje over hoe audioboeken voor honden kunnen helpen bij alleen zijn, titerbepalingen in plaats van vaccineren, originele hondenbedden en een bon voor een gratis rol vers hondenvoer.

Veel leesplezier toegewenst!

Moeite met alleen blijven? Zet een audioboek op!
 
Vaak wordt aangeraden om de radio aan te zetten als een hond moeilijk alleen kan blijven. Er wordt gedacht dat de werking tweeledig is: enerzijds is er rumoer en levendigheid in huis, waardoor de hond zich minder alleen zal voelen. Anderzijds maskeert de radio het geluid van buitenaf, zodat de hond minder de neiging heeft om overal op te letten en te reageren. Met name klassieke muziek blijkt een kalmerende werking te hebben op honden.
 
Bij mensen is er onderzoek gedaan naar de kalmerende werking van audioboeken: het luisteren naar audioboeken zorgt voor een gevoel van gezelschap, comfort, het helpt bij neurologisch herstel van beroerte-patiënten en heeft gunstige emotionele effecten bij dyslectische kinderen.
 
Clarissa Brayley en Tamara Montrose van de Universiteit van Hartpury hebben onderzocht of audioboeken, ten opzichte van klassieke muziek, popmuziek en speciaal voor honden ontwikkelde psycho-akoustische muziek.
 
Uit dit onderzoek blijkt dat honden meer rusten en slapen en minder zitten en staan bij het luisteren naar audioboeken, ten opzichte van alle andere geluiden. Audioboeken kunnen dus een goede verrijking zijn voor honden!
 
Dus: is je hond alleen thuis, zet dan een hoofdstukje van "alleen op de wereld" op!
 
 
Titerbepaling toegestaan voor pensions
In het oude honden- en kattenbesluit stond dat dieren die naar een opvang gingen, verplicht gevaccineerd dienden te zijn. Dit zorgde bij een aantal eigenaren voor problemen, aangezien deze om diverse redenen hun dier niet wilden laten inenten. Daarnaast is er door onderzoek ook aangetoond dat sommige entingen veel langer werkzaam zijn dan voorheen werd aangenomen.
 
Daarom is de wet recent gewijzigd: een dier hoeft niet meer gevaccineerd te zijn, maar wel aantoonbaar beschermd tegen de ziekteverwekkers. Dit is aan te tonen door een zogenaamde titerbepaling: er wordt een beetje bloed afgenomen en hiermee wordt de hoeveelheid antistoffen in het bloed bepaald. Zo kan je zien of je dier nog voldoende beschermd is tegen de ziektes waarvoor je anders zou enten.
 
Overigens mogen dierenpensions nog steeds zelf beslissen of ze vasthouden aan de vaccinatie-eis van vroeger of dat ze ook titerbepalingen toestaan.
 
 
 
De hond past bij het interieur...
 
... of eigenlijk is het andersom! We kiezen een hond vaak deels op uiterlijk, maar vooral ook op karakter. Hoe hij eruit ziet, maakt dan niet zoveel meer uit. Maar hoe zijn bed eruit ziet, dat kan je gelukkig helemaal aanpassen aan het interieur! Je hebt tegenwoordig prachtige manden, die je (voor veel geld) bij de (dure) dierenspeciaalzaak kan kopen.
 
Maar duik pinterest eens op: je kan nog veel meer originele ideeën vinden voor hondenbedden, zonder dat het je gelijk veel geld kost!
 
Wat dacht je van:
 
- een lade uit een ladenkast
- een (halve) koffer
- een poef
- een heel kastje
 
 
 
Gratis vers vlees
Als beloning geef ik graag de worsten van Rodi aan Sira. Ze vindt ze heerlijk en het is makkelijk in stukjes te snijden.
Sinds kort heeft Rodi ook vers vlees in het assortiment. Via de website kan je een bon aanvragen voor een gratis Raw4Dogs-worst. Ik ga het zeker proberen!
 


Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821