Persbericht
Den Haag, 20 januari 2010

Klagende beleggers ‘op stoom’
bevindingen uit de klachtenverwerking over 2009

De kredietcrisis leverde het financieel letselschade bureau Vermogensmonitor in 2009 een record aan klachten op over de adviezen en het beheer van banken en vermogensbeheerders. Eerder was 1999 een topjaar met klachten die hoofdzakelijk voortkwamen uit de tweede helft van 1998.

Nieuw zijn de klachten over beleggingen in het buitenland. De Luxemburgse vestiging van de Scandinavische bank Nordea spande de kroon. Nederlandse beleggers verloren veelal hun hele portefeuille en bleven in enkele gevallen zelfs met schulden achter. Nordea liet zich inhoudelijk nimmer over de klachten uit en tracht zich te verschuilen achter het bankgeheim van Luxemburg.

Waarschuwing
In de Nederlandse portefeuille van de Vermogensmonitor waren er twee uitschieters onder de vermogensbeheerders wanneer gekeken wordt naar aantallen klachten.
Op een goede tweede plaats staat vermogensbeheerder Wijs & van Oostveen, die verschillende garantieproducten verkocht die uiteindelijke geen garantieproducten bleken te zijn toen het faillissement van Lehman zich openbaarde.
Op de eerste plaats staat onmiskenbaar Wilgenhaege vermogensbeheer. Niet alleen met het aantal klachten, maar ook met het aantal klachten per gedupeerde staat Wilgenhaege op de eerste plaats. Het Behoudend-beheer van Wilgenhaege bleek alles behalve behoudend. In diverse gevallen bleek de vermogensbeheerder uit Hoofddorp ook beleggen met geleend geld te hebben geadviseerd.
De Vermogensmonitor waarschuwt beleggers vooral voor deze laatste organisatie. Inmiddels lijkt zij niet meer te reageren op de klachten van haar cliënten en houdt de Ombudsman financiële klachten (KiFiD) de binnen gekomen zaken aan.

Rabobank
Er zijn overigens voldoende vermogensbeheerders waarover geen – gegronde – klachten over zijn binnengekomen.
De Rabobank en dochter Schretlen zijn buiten schot gebleven. De Rabobank heeft een golf van klachten rond de millenniumwissel gehad, met de klachten over de beleggersclub d’Anwas uit Doetinchem als klapper. De Rabobank heeft klaarblijkelijk de juiste maatregelen genomen om een herhaling van 1998-1999 te voorkomen.

Van Lanschot & MeesPierson
De bekende vermogensbeheerders Van Lanschot en MeesPierson vielen in de onderzochte zaken vooral op door de forse verliezen die gepensioneerden hadden geleden. Veelal betrof het een pensioenvoorziening. Van Lanschot blijkt veel perpetuele leningen te hebben geadviseerd als alternatief voor obligaties, terwijl deze door hun eigenschappen eerder de kenmerken hebben van aandelen. In de Amerikaanse kapitaalmarkt wordt het risicokarakter duidelijk benadrukt; perpetuals worden daar aangeduid als ‘preferred shares’. Behoudende portefeuilles bleken veel grotere risico’s te lopen dan was ingeschat, met alle gevolgen van dien.

MeesPierson wist het in één geval wel heel bont te maken. Een 86-jarige belegger heeft nimmer een rendement gezien op de miljoenenbelegging die zij in 2002 heeft gedaan. De belegger schat circa 100.000 Euro aan beheerloon te hebben betaald en claimt nu ruim 850.000 Euro van het geleden verlies.
De vermogensbeheerder nam grote risico’s door bijna 100% in zakelijke waarden te beleggen.

Norm
Uit de analyse van honderden portefeuilles bleek tevens dat de financiële branche nog geen norm heeft opgesteld voor het vertalen van een klantenprofiel naar een portefeuilleprofiel en een bijbehorende asset-mix. Diverse klachten zijn indirect het gevolg van een onjuiste vertaling van het risicoprofiel naar een passende asset-mix; “hoeveel zakelijke waarden passen bij het risico van de cliënt?”.
Daar het er niet naar uit ziet dat de branche - of de toezichthouder - spoedig met een norm komt stelt de Vermogensmonitor vanaf 21 januari een norm beschikbaar die iedere belegger zelf kan invullen via vermogensmonitor.nl.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met

Paul van Straaten
Tel. 070 3635694

Vermogensmonitor
Riouwstraat 137 – Den Haag
T: 070 362 46 29
F: 070 360 83 49
www.vermogensmonitor.nl