Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking  
DOS Nieuws Maart 2016
Beste ,
Foto-expositie en informatieavond over 25 jaar stedenband Doetinchem - La Libertad
In het stadhuis van Doetinchem is tot 8 april een foto-expositie te zien, die een beeld geeft van de activiteiten in La Libertad van de afgelopen 25 jaar.
 
Op 7 april presenteert het bestuur van DOS een overzicht van de projecten van met name de periode 2007 tot 2015. Daarin heeft de nadruk gelegen op het behalen van een aantal millenniumdoelen. U bent welkom in zaal Gaanderen op het stadhuis. Het informatieve deel is van 19 tot 20 uur. Daarna is er een informeel gedeelte waarin ook de expositie bekeken kan worden.
 
Bestuurlijk werkbezoek aan La Libertad van 7 tot 14 februari 2016
De delegatie die op een regenachtige ochtend vanuit Doetinchem vertrok bestond uit: burgemeester Niels E. Joosten, Jeroen Snijder (hoofd internationale betrekkingen) en Justin Walker (ambtenaar stedenbanden) van de gemeente Doetinchem en Ted van Vilsteren, Anneke van der Haar en Monic Schaapveld, respectievelijk voorzitter, secretaris en bestuurslid/tolk van DOS.
 
Doel van het bezoek was het krijgen van een overzicht van de projecten waaraan Doetinchem heeft bijgedragen. Met name wilden we zicht krijgen op woningbouw, basisonderwijs, ontwikkelen beroepsopleidingen, schoon water en het beheer van het stroomgebied van de Río San Miguel. Ook liet de delegatie zich informeren over de toeristische ontwikkeling in La Libertad; hoe het ervoor staat met de verbetering van de basisinfrastructuur en het versterken van het toeristisch potentieel.
 
              
               Ontvangst Doetinchemse delegatie bij Casa de la Hermandad
 
De delegatie voelde zich erg welkom door het onthaal van vertegenwoordigers van de gemeente La Libertad en Fundación Crecemos Juntos. Een groep leerlingen van basisschool José Reyes Canales stond klaar met vlaggetjes en ballonnen. Het was een verrassing dat er een uitgewerkt programma van uur tot uur klaar lag.
 
              
               Warm onthaal door burgemeester La Libertad
 
Het was goed om te zien dat de bouw van het bejaardenhuis nu van start gaat. Ook zijn we blij dat het project Vivienda Sostenible voor de bouw van vijf nieuwe huizen goed loopt. Hieronder in deze nieuwsbrief leest u meer over deze twee projecten.

Een definitief verslag van het bestuurlijk werkbezoek komt in de volgende nieuwsbrief.
Bouw van vijf nieuwe huizen gestart
Begin januari 2016 is begonnen met de bouw van vijf nieuwe huizen. Ze zijn bestemd voor mensen met een bescheiden, maar vast inkomen, die belangrijk zijn voor La Libertad. Naast de vijf huizen van het project Vivienda Sostenible VI, waaraan de gemeente Doetinchem en Sité hebben bijgedragen, wordt er ook een huis via het roterend fonds gebouwd. De inkomsten worden gebruikt om weer nieuwe huizen te bouwen. Sergio Lazo, de vicevoorzitter van FC Juntos en verantwoordelijk voor het woningbouwproject, verwacht dat de zes huizen eind juni 2016 klaar zijn.
 
De Doetinchemse delegatie bracht begin februari een bezoek aan een huis in aanbouw en drie van de al bestaande huizen. Ook bezochten zij de huidige woning van een van degenen die in aanmerking komen voor een nieuw huis; op dit moment wonen er drie generaties en nog een familielid in hetzelfde huis.
 
    
 
Eerste steen gelegd voor bejaardenhuis
Ook met de bouw van het tehuis voor ouderen is nu, na vijf jaar plannen maken, begonnen. De werkzaamheden vinden in twee fasen plaats, eerst het daggedeelte met een keuken, een eetzaal, een ruimte voor medische zorg en een ruimte voor administratie. Het slaapgedeelte wordt in een later stadium gebouwd. Fondsen voor het tehuis zijn bijeengebracht door de gemeente La Libertad, de kerken in La Libertad, de goudmijn B2Gold en partnerstad Doetinchem. Burgemeester Herman Kaiser heeft zijn afscheidscadeau hiervoor ter beschikking gesteld.
Het is een mooi ontwerp dat meteen al flink vereenvoudigd is, omdat het anders te duur werd. Pastoor Almer Moncada is er erg mee ingenomen en gaat dit project trekken. Tijdens het bezoek van de Doetinchemse delegatie aan La Libertad is de eerste steen gelegd.
 
          
               Eerste steenlegging bejaardenhuis door burgemeester Cenelia Ocón van La Libertad en
               burgemeester Niels Joosten van Doetinchem op 12 februari 2016

Campagnevogeltje in de aanbieding
 
                                 
      
 
De campagne Caminando Juntos loopt bijna af. Gedurende 8 jaar heeft Doetinchem zich ingezet om in onze partnerstad La Libertad een aantal millenniumdoelen te verwezenlijken. Tijdens de informatieavond op 7 april in het stadhuis van Doetinchem wordt er onder meer een film vertoond waarin de resultaten te zien zullen zijn. Het Nicaraguaanse balsahouten vogeltje -symbool van de campagne– is dan extra voordelig te koop.
 
Nu voor het vriendenprijsje van slechts € 1,50 per stuk.
 
Bestellen kan ook door een mail te sturen naar secretariaat@dos-doetinchem.nl
 
 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u relatie, donateur of vrijwilliger bent van DOS.
Wilt u zich afmelden? Klik dan hier.

© 2010