Westerlo - mei 2014
Jaargang 4 - nummer 5
  
Inhoud
  
 
Zelfuitleen in de bib
 
 
Vanaf 19 mei nemen we definitief afscheid van onze vertrouwde lenerskaartjes. 
 
Uitlenen én betalen gebeurt vanaf dan uitsluitend
met je identiteitskaart (eID-kaart), kids-ID of smartcard (een chipkaart die we in de bib aanmaken).

Je moet je kaart (of die van iemand anders voor wie je uitleent) dus altijd bij je hebben. Alleen inleveren kan zonder kaart. 
 
 
 
 
E-boeken in de bib
 
Op woensdag  7 mei starten we in samenwerking met Bibnet en 213 andere bibliotheken met "E-boeken in de Bib". Vanaf dan kan je zo’n 400 digitale boeken via een app downloaden. 
 
Deze app is gratis en werkt zowel op Apple- als Android-toestellen (dus niet op e-readers - de Apple-toepassing is wel pas eind mei gebruiksklaar). Je kan deze downloaden via de AppStore en Google Play. Met een persoonlijke login kan je niet alleen lezen, maar ook de leentermijn in het oog houden en controleren welke e-boeken je hebt geleend.
 
We bieden de e-boeken tegen een democratische prijs aan (een abonnement van 3 e-boeken voor 5 euro). Vervolgens meld je je aan op onze website via “mijn bibliotheek” en kan je kiezen uit het aanbod. Dit abonnement kan je vragen in de bib. Van zodra je begint te lezen in een gedownload boek, heb je 4 weken de tijd. Daarna verdwijnt het van je tablet. Vermits de e-boeken worden gedownload kan je ze ook lezen zonder internetconnectie. 
 
Binnen de muren van de bibliotheek is het lezen van e-boeken, via wifi, gratis op je eigen tablet. Bovendien zal de bib in de loop van de maand mei zelf enkele tablets aankopen waarop de leners naar hartelust zelf alles kunnen uitproberen.
 
Wil je al eens snuisteren in het aanbod, kijk dan even op http://www.pinterest.com/eboeken/.
 
In de loop van het project zullen er nog titels bijkomen.
 
Dit pilootproject loopt 1 jaar. Als een gunstige evaluatie volgt, wordt het voortgezet en uitgebreid.
 
 
 
  
Oproep: vrijwilliger gezocht!
 
Ben je geïnteresseerd in kinderboeken?
 
Ben je creatief en kan je wel wat met boeken?
 
Ben je enthousiast en kan je dit overbrengen naar kinderen?
 
Werk je graag met kinderen?
 
Dan ben jij de KJV-begeleider die we zoeken!
 
Klik hier voor meer info. 
 
 
  
  
 
Stemcomputer 
 
 
Vanaf vrijdag 2 tot en met woensdag 21 mei kan iedereen die niet volledig gerust is in het "stemcomputer-gebeuren" terecht in de bib.
 
Net zoals bij de vorige verkiezingen staat er een demo-toestel in de bib en zal het personeel je tijdens de openingsuren graag met raad en daad bijstaan. 
 
Aarzel niet en wees welkom!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Doe mei maar een doeboek! 
 
Mei is de maand bij uitstek om in actie te schieten in en rond je huis. “Doe mei maar een Doeboek!” laat je kennismaken met nieuwe boeken boordevol handige tips, creatieve ideeën en inspiratie.
 
Of je nu graag in de keuken experimenteert, met je vingers in de aarde woelt of creatief knutselt, je vindt ongetwijfeld je gading in de bib! 
 
 
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes: Later word ik... 
 
 
 
 
 
Ook in 2014 staan onze voorleesvrijwilligers weer elke laatste week van de maand klaar om de kleinsten te verwennen met een voorleesmoment. Elke keer komt een ander thema aan bod.
 
Deze maand trekken we op avontuur! 
Op woensdag 28/5 om 14u. zijn de jongste kleuters (1 + 2) aan de beurt.
 
Opgelet: Dinsdag (!) 27/5 om 18.30u. zijn de oudste kleuters (3) en het eerste leerjaar welkom.
 
Wie meedoet aan de tekenwedstrijd kan bovendien een mooie prijs winnen.
 
014 53 92 78 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
Ajatashatru Lavash Patel is een in het grijs geklede Indiase hindoe met piercings en een enorme borstelsnor. Beroep: fakir, maar eigenlijk oplichter. Op een dag reist hij naar het Lourdes van de doe-het-zelver, het mekka van de gebruiksaanwijzing - Ikea - met als doel een nieuw spijkerbed aan te schaffen. Daar doet hij alsof hij thuis is en installeert zich ongegeneerd in een modelinterieur. Hij besluit er de nacht door te brengen, maar de kast waarin hij zich verstopt wordt ingepakt en met een vrachtwagen vol clandestiene Soedanezen naar Engeland vervoerd. Zo begint een onvoorstelbare reis langs vele landen, waarbij hij van de ene onwaarschijnlijke situatie in de andere belandt en vele kleurrijke personages ontmoet, onder wie de vrouw van zijn leven.
De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast is een bijzonder originele roman waarin de grote problemen van onze tijd op een luchtige en treffende wijze worden gepresenteerd.
 
 
Andere blikvangers: 

 
 
 
 
 
De tachtigjarige Here zit met een handgranaat, een slof sigaretten en een laptop in haar garage, surft op het web en betaalt haar laatste schulden. Ze heeft besloten dat ze nog voor de kerst gecremeerd wil worden. Terwijl ze wacht tot de oven 1000 graden heeft bereikt, blikt ze terug op een veelbewogen leven dat haar alle hoeken van de Europese geschiedenis liet zien. Een vrouw op 1000° : een tegendraads meesterwerk vol IJslandse geestigheid.
 
Herbjørg Wassmo vertelt in Enkele Ogenblikken over haar leven en professionele carrière, over mannen en kinderen. Haar verhaal is een zoektocht naar zichzelf, waarin ze haar gevoeligheid, kwetsbaarheid en koppigheid durft te laten zien. Ze was moedig genoeg om grote taboes te doorbreken en verwierf internationale faam met haar literaire bestsellers. Haar leven is als het Noord-Noorse landschap: zowel hard als overvloedig.
 
Wie wil ervaren hoe een dictatuur aanvoelt, moet eens een affaire uitproberen. Elk gsm-gesprek een risico, elk parkeerbiljet bewijsmateriaal. En toch onstaan in de moeilijkste omstandigheden de mooiste geschiedenissen. Maar wat als alles instort? En standbeelden en geliefden van hun voetstuk vallen. De kunst van het vallen gaat over het onvermogen om onbevangen lief te hebben en de weigering om zich daarbij neer te leggen...
 
Twee mannen komen elkaar tegen op een brug. Er volgt een ongemakkelijk gesprek: Tommy en Jim waren vroeger vrienden, maar hebben elkaar al vijfendertig jaar niet meer gezien. Door deze toevallige ontmoeting komen veel herinneringen uit hun jeugd boven, toen ze allebei opgroeiden in gebroken gezinnen en kracht putten uit hun vriendschap. Tommy en Jim zijn ieder hun eigen weg gegaan, maar kunnen niet aan hun veelbewogen verleden ontsnappen. Twee wegen van Per Petterson.
 
 
 
  
 
Leef, nu ik er niet meer ben is het verhaal van Bart Verbeeck, die op z'n 23ste koos voor palliatieve sedatie. Op de leeftijd van 16 stelden artsen vast dat hij een zeldzame kanker had. Tot 3 keer toe is hij genezen, doch telkens weer hervallen. De vierde keer verklaarde men hem terminaal...
 
Donderdagskinderen is het vierde deel in de succesvolle Frieda Klein-serie van Nicci French. De Londense psychotherapeute gaat terug naar het huis van haar jeugd en daarmee naar een verleden dat ze dacht achter zich te hebben gelaten. Met alle gevolgen van dien...
 
Met De dochter van de imker zet Santa Montefiore weer een roman vol romantiek, verraad en verzoening neer.
 
 
 
 
Daan Heerma van Voss schreef een epische roman, die zich afspeelt tegen het decor van de Europese en Nederlandse geschiedenis. Hij voert de lezer mee in intieme en aangrijpende vertellingen over leven, verbeelding en dood. Het land 32 raakt aan de meest wezenlijke vragen: hoe kan een mens zich hechten en wat moet hij vertellen om in zichzelf te kunnen geloven? 
 
De gewichtlozen van Valeria Luiselli is het verhaal van een jonge redactrice in New York, die research doet naar het merkwaardige leven van Gilberto Owen - een Mexicaanse dichter die bijna een eeuw eerder in dezelfde metropool woonde en werkte. Maar hoe dieper ze in diens leven en werk duikt, hoe meer parallellen er tussen de twee blijken te zijn. Zo veel, dat hun verhalen uiteindelijk in elkaar lijken op te gaan.
"Onopgesmukt, vreemd en wondermooi. Een buitengewoon nieuw literair talent." The Telegraph
 
 
Ons land bulkt van de geheimen uit het recente verleden. Sven Speybrouck ontrafelt ze al vier jaar lang op Canvas. Dit boek bundelt de vergeten geschiedenissen van het derde en vierde seizoen, natuurlijk weer met extra tips om zelf op zoek te gaan. Publiek geheim 2 neemt de lezer mee over provincie-, taal- en zelfs landsgrenzen mee naar locaties die onlosmakelijk verbonden zijn met onze nationale geschiedenis. 
 
In Made in Europe verdiept Pieter Steinz zich in het culturele DNA van ons continent. Aan de hand van 104 essays en evenzovele kleine "vignetten" maakt hij een rondreis langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur: van de Ierse manuscripttraditie tot de Roemeense Draculamythe en van de mazurka's uit Polen tot de bruggen van Calatrava. Het resultaat is een culturele reisgids en een Europese kunstgeschiedenis ineen. 
 
Hoe is de Eerste Wereldoorlog in België vastgelopen? Hoe was het vier jaar lang niet mogelijk om het front aan de IJzer en bij Ieper te doorbreken? Hoe is het eigen Belgische leger de oorlog doorgekomen?
Deze en tal van andere vragen krijgen een concreet antwoord in 14-18: oorlog in België, het ultieme overzichtswerk over het militaire verloop van het grootste en bloedigste conflict dat ooit op Belgische bodem uitgevochten is. 
 
De Amerikaanse psycholoog Marshall B. Rosenberg ontwierp al veertig jaar geleden zijn nu wereldberoemde model met de aanvallende jakhals en de begripvolle giraffe. Geweldloze communicatie, hoe doe je dat? geeft praktische inzichten voor de toepassing van zijn ideeën, opgedaan in zijn trainingen en workshops.
Ook de vierde geheel herziene editie van Geweldloos communiceren laat zien hoe je kunt voorkomen dat conflicten zich verergeren en hoe je kunt werken aan een oplossing. Het boek bevat heel veel herkenbare voorbeelden.
 
 
 
 
 
In Iedereen kan bakken bundelt Sofie Dumont de 40 bakrecepten die iedereen zou moeten kunnen maken, of je nu een geoefend kok of een amateur bent op bakgebied. Geen excuses meer!
 
We mankeren allemaal wel wat, en soms word je echt chronisch ziek...
Bijna altijd door een van de 9 basisoorzaken; en bijna altijd is er een natuurlijke behandeling. Volgens de auteur zijn er negen basisoorzaken die horen bij onze huidige levensstijl en die een keur aan kwalen en chronische ziektes veroorzaken. Dat kun je voorkomen door je lichaam als een geheel te zien en deze oorzaken serieus te nemen. Voor bijna elke kwaal en ziekte bestaan natuurlijke behandelmethoden, die verder gaan dan pure symptoombestrijding. Ziek? Zo word je beter bespreekt 40 ziektes en biedt 400 natuurlijke behandelmethodes.
 
 
 
De tiendelige Brits-Belgische co-   productie was vorig jaar te zien op BBC en draait momenteel op Eén.
De serie maakte de oversteek naar het vasteland waar ze ook integraal werd opgenomen, met Brugge als uitvalsbasis.
The White Queen, met o.a. Veerle Baetens en Lize Feryn (In Vlaamse velden), is gebaseerd op de Rozenkoningin, de populaire romanreeks van de Britse auteur Philippa Gregory.
Het verhaal speelt zich af tijdens de Rozenoorlog in de 15de eeuw en beschrijft de strijd om de troon tussen het Huis York en het Huis Lancaster.
 
 
Ridley Scott (Blade Runner, American Gangster, Gladiator) staat garant voor kwaliteit.
In zijn nieuwste prent The Counselor, gebaseerd op een scenario van Cormac MacCarthy (No Country for Old Men,The Road) kan hij bovendien rekenen op een sterrencast : Cameron Diaz, Pénelope Cruz, Brad Pitt, Javier Bardem en Michael Fassbender.
De prent vertelt het verhaal van een gerespecteerd advocaat die in de drugswereld verzeild geraakt...
 
 
Tati, in 1907 geboren als Jacques Tatischeff, was de zoon van de Russische ambassadeur in Parijs en een Nederlandse moeder.
Hij debuteerde met Jour de Fête (1949) en zijn laatste film was Parade (1974).
Hij draaide zes langspeelfilms en in deze box zijn ze allemaal verzameld. Een aanrader!
 
 
 

 
 
 Hier de trailer
 
 Een voorsmaakje
 Hier "New York morning"
 
The Take Off and Landing of Everything is reeds het zesde studioalbum van Elbow.
De groep, met Manchester als thuisbasis, heeft lang aan de weg moeten timmeren maar met hun twee vorige cd's The Seldom Seen Kid en Build a Rocket Boys zijn ze definitief doorgebroken bij het grote publiek.
Frontman Guy Garvey heeft net een relatiebreuk achter de rug en dat merk je ook aan de teksten : veruit de meest romantische Elbow tot nu.
Voor wie ze live aan het werk wil zien : zaterdag 14 juni in Paleis 12 op de Heizel : allen daarheen!
 
Luka Bloom is een Ierse singer-songwriter die in België zijn meest trouwe fans heeft. Doorgebroken als voorprogramma van 10.000 Maniacs, eind jaren 80, is hij ondertussen een gevestigde waarde.
Omdat hij leed aan een vorm van RSI, moest hij zijn speelstijl aanpassen en zodoende ontwikkelde hij een unieke eigen sound.
Head & Heart is alweer het zoveelste pareltje van zijn hand.
 
Klaas Delrue, frontman van Yevgueni, heeft met Risquons tout zijn eerste solo-cd uit.
Nu Yevgueni even in de koelkast zit, was het moment rijp om het solo in het Frans te proberen. Een  jeugddroom van de op de taalgrens opgegroeide zanger en zeker geen gewoon tussendoortje.
 
 
 
 
Luts Lievelingen
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Lut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na het verliezen van haar man en dochtertje bij een auto-ongeluk is Diana in een toestand van shock en lusteloosheid geraakt. Zo goed en zo kwaad als het kan probeert ze haar koffietentje "Gelukkige mensen…" draaiende te houden samen met haar compagnon. Als het haar allemaal te veel wordt, besluit ze om naar Ierland te gaan om tot rust te komen. Hoewel ze zich zo veel mogelijk terugtrekt, dringen het leven en de liefde zich toch aan haar op. 
 
Humor, drama, vriendschap, liefde en het verdriet van een verloren liefde. Een hele boterham, maar de auteur weet het verhaal oprecht en ontroerend te brengen. Vanaf de eerste bladzijde werd ik in het verhaal meegezogen. Een aanrader!
 
 
Madam confituur - Katrien Hoebers
 
Confituur maken ouderwets? Dan heb je Madam Confituur nog niet gezien! Met één kilo aardbeien, rabarber, appels, abrikozen, pruimen of exotische vruchten als mango, ananas en kiwi brouwt ze de lekkerste confituren. Je kunt kiezen voor de eenvoudige versie of je kunt een avontuurlijker smaakcombinatie uitproberen. Wat dacht je van perenconfituur met gember, frambozenconfituur met sinaas en cointreau, rabarberconfituur met rozemarijn, granaatappelgelei of mojitomarmelade. Wedden dat de confituurpot gauw leeggelikt is?
 
Een onuitputtelijke bron van lekkere inspiratie! 
 
 
 
Een wijnkasteel met potentie op schiereiland De Médoc bij Bordeaux, een overleden wijnboer, een erfenis en drie erfgenamen. Drie ingrediënten gecombineerd met familiale spanningen en medespelers van divers pluimage die een graantje van de erfenis willen meepikken, vormen een goede basis voor een verhaal over wijn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
de populaire tv-reeks Sturm der Liebe ook in boekvorm verschenen is?
Reeds 8 titels zijn beschikbaar in de bib.
 
 
 
 
 
 
Sluitingsdagen
 
 
De bib is gesloten op
 
donderdag 1 en
donderdag 29 mei.
 
 
  
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: