NostalZine februari 2020
9de jaargang, nr. 1
Inleiding
Beste lezer,
 
Het jaar 2020 is intussen alweer 6 weken ver. Dit jaar wordt NostalBus 10 jaar en dat zal gevierd worden. Over een half jaar al gaat onze 2de editie van de NostalBusRally door.
 
De Werkgroep Rally is druk in de weer om de organisatie op punt te stellen. Intussen vormden we de Van Hool-Büssing stadsbus n° 2094 uit 1960 om tot onze dedicated bus. De bus, die nog steeds eigendom is van De Lijn, staat normaliter gestald in het VlaTAM, maar wordt de komende 6 maand dus onze promobus. Een speciaal woordje van dank gaat naar onze koepelorganisatie META, die ons financieel ondersteunden voor de beplakking van de bus, en uiteraard de vrijwilligers van het VlaTAM die de bus weer technisch in staat stelden.
 
Tijdens het afgelopen weekend van 15-16 februari showden we dit voertuig voor de eerste keer en stonden we op de beurs Flanders Collection Cars in Flanders Expo te Gent. De bus pronkte er als nooit tevoren en heel wat belangstellenden kwamen onze stand vereren met een bezoekje. We hopen hen ook te ontvangen als bezoeker tijdens onze rally in augustus.
 
Over die rally lees je alles op www.busrally2020.be. Je vindt er meer informatie over het programma en je kan je er gelijk ook inschrijven als deelnemer aan het event. We zijn ook nog op zoek naar vrijwilligers om deze 3 dagen alles in goede banen te leiden. Alle helpende handen zijn welkom: je kan je hiervoor alvast registeren via dit formulier.
 
In ieder geval: hou het weekend van 21-22-23 augustus 2020 vrij, of je nu als vrijwilliger, deelnemer of bezoeker aanwezig bent - het zal de moeite waard zijn!
 
Ondertussen gaat ook nog onze gewone werking verder. Op 1 februari ging onze nieuwjaarsactiviteit door en stelden we aan onze leden alvast het programma van 2020 voor, samen met een nieuwe telg voor onze collectie (zie verderop)! Jullie vinden de data van onze komende activiteiten met een woordje uitleg ook verderop in deze nieuwsbrief. De meest prangende beslissing ligt in ons weekend naar Netphen van 20 t.e.m. 22 maart. We vragen hiervoor om in te schrijven ten laatste op 22 februari.
 
Ook de Werkgroep Techniek gaat onverminderd voort: de restauratiewerken aan de Cummins gaan zonder meer voort en de evolutie is dan ook sterk merkbaar. Giften op onze projectrekening zijn nog steeds welkom! Ook de rest van het wagenpark krijgt ondertussen nog steeds de nodige aandacht.
 
Vanaf maart-april komen onze bussen ook weer wat vaker de baan op om ritten te verzekeren die levensnoodzakelijk zijn om als vzw te kunnen overleven. Naast onze projectrekening is het ter beschikking stellen van ons wagenpark voor cultuur-historische activiteiten de belangrijkste bron van inkomsten om het onderhoud en de restauraties van het wagenpark te kunnen bekostigen. We rekenen dus graag weer op onze gemotiveerde chauffeurs!
 
De onbaatzuchtige inzet van onze vrijwilligers is onontbeerlijk om onze vzw draaiende te houden. We zijn ook nog steeds op zoek naar nieuwe (actieve) leden. Heb je interesse om ons te helpen ons buserfgoed veilig te stellen? Word dan lid! Je vindt meer informatie op onze website https://www.nostalbus.be/ledenwerking.
 
Graag tot binnenkort!
 
uw NostalZineredactie
 
AGENDA 2020
 
zondag 8 maart
Afscheid aan de Brugse newA308 en A360K
 
weekend 20 t.e.m. 22 maart
Driedaagse Duitsland (busevenement Netphen)
 
zaterdag 4 april
META-dag (VlaTAM)
 
vrijdag 10 april
Dia Nostalgia - drie rallystedentocht
 
zaterdag 16 mei
Rondrit O.405 + STIV Spa-Verviers
 
zaterdag 6 juni
NostalBus naar Dordt in Stoom
 
zaterdag 11 juli
Den Oudsten in de Beekse Bergen
 
weekend 21 t.e.m. 23 augustus

zondag 11 oktober
Voorstelling Cummins (Leuven)
 
vrijdag 13 november
Dia Nostalgia
 
zondag 20 december
Winterrit
 
 
Deze agenda is indicatief, de data en inhoud van activiteiten kan nog wijzigen. 
 
Houd ook onze Facebookpagina in de gaten! We posten er regelmatig updates en nieuwe evenementen.
 
 
Onze NostalBus-stand met dedicated bus op de beurs Flanders Collection Cars in Gent Flanders Expo. Met het team van ambassadeurs die het geheel organiseerden en in goede banen wisten te leiden. Bedankt!
 
Activiteiten 2020
Afscheid aan de newA308 (Brugge) - zondag 8 maart
Begin 2003 nam De Lijn haar eerste reeks uit de Van Hool ‘New Look’-serie in dienst: stadsbusjes NewA308 uit de reeks 42. Dit werden de laatste stadsbusjes met de deur helemaal achteraan. Aanvankelijk kwam de reeks in dienst in Mechelen en Sint-Niklaas. De Sint-Niklase exemplaren verhuisden al snel naar Brugge, waar ze tot vandaag te vinden zijn. Na een carrière van 17 jaar wordt het tijd voor een afscheid. We combineren deze stadsbusjes met een andere ‘Brugse immigrant’: één van de recent uit Vlaams-Brabant gemuteerde A360K’s uit de reeks 41.
 
 
 
Driedaagse trip “125 Jahre Motor-Omnibus” - vrijdag 20 t.e.m. zondag 22 maart
Op 18 maart 2020 is het 125 jaar geleden dat de eerste ‘lijnbus’ ter wereld werd ingezet. Een gemotoriseerde koets reed van Deuz, via Netphen naar Weidenau (D). Ter gelegenheid van deze 125-jarige verjaardag, vindt een rally plaats in het Duitse Netphen en nabijgelegen Siegen. We trekken met onze 270139 naar onze oosterburen om promo te maken voor onze eigen rally later dit jaar.
 
Het programma voor het weekend ziet er grosso modo als volgt uit:
Vrijdag 20/03
o   10.00u: vertrek te Gent Sint-Pieters
o   16.00u: aankomst te Siegen (D). Bezoek aan het oude stadje
o   18.00u: Inchecken in het hotel en deelname aan “Dieselabend” van de organisatie van 125 Jahre Motor-Omnibus
 
Zaterdag 21/03
o   10.00u: deelname aan de rally en feestelijkheden rond 125 Jahre Motor-Omnibus
 
Zondag 22/03
o   10.00u: terugkeer richting Gent. Onderweg naar huis houden we een tussenstop voor een bezoek aan een trammuseum bij Keulen. Terug in Gent omstreeks 19.30u.
Zin om mee te gaan? Snel inschrijven is de boodschap! Stuur een mailtje naar info@nostalbus.be en we houden je op de hoogte van de verdere praktische details. We vragen om een seintje te geven ten laatste op 22 februari eerstkomend, zodat we de prijzen kunnen bepalen in functie van het aantal geïnteresseerden.
 
 
META-dag - zaterdag 4 april
Op 4 april blaast de META-koepel verzamelen in het Antwerpse VlaTAM. Vermits we als NostalBus ook lid zijn van deze koepelvereniging, kunnen we daar uiteraard niet ontbreken. We vertrekken met een eigen bus vanuit Gent, volgens onderstaand schema
-          8.30u: vertrek Gent Sint-Pieters
-          8.40u: tussenstop aan Stelplaats Gentbrugge
-          9.20u: aankomst VlaTAM
 
Staan die dag onder meer op het programma: een tramrit, enkele boeiende lezingen en een bezoek aan het Antwerpse Fotomuseum of het Stampe & Vertongenmuseum in Deurne (naar keuze).
 
De deelname is gratis, broodjeslunch inbegrepen. Ook meerijden met de pendel vanuit Gent kan je helemaal gratis. Interesse? Dan dien je je aan te melden via mail naar info@nostalbus.be vóór 20 maart. Vermeld ook of je gebruik maakt van de pendelbus. Deze activiteit is enkel toegankelijk voor leden van één van de aangesloten verenigingen bij META.
 
 
Dia Nostalgia - vrijdag 10 april
Halverwege het voorjaar is het weer tijd voor een gezellig avondje plaatjes kijken. Deze editie maken we kennis met historische beelden uit de steden die we komende zomer aandoen tijdens onze rally: Oudenaarde, Ieper en Brugge. Daarnaast geven we deze avond een uitgebreide voorstelling van de komende rally. Wil je graag weten wat er allemaal te gebeuren staat deze zomer, en wat je zelf kan doen? Afspraak op 10 april!
 
Locatie van de Dia Nostalgia is traditioneel ‘Spoorloos Perron’ in Gent, vlakbij het Sint-Pietersstation. We gaan van start om 19.30u. Deelname is gratis, inschrijven verplicht via info@nostalbus.be.
 
 
O405 – STIV - zaterdag 16 mei
Op 16 mei trekken we naar de oostelijke regionen van ons land. Hier vinden we, als laatste der mohikanen, nog een Mercedes O405 in TEC-kleuren. We maken een rit met bus 755101 van Autobus Gohy. Deze bus draagt nog steeds z’n oude contractnummer. Perfect dus voor een fotorondrit in de streek van Verviers en Spa, waar Gohy mee instaat voor het plaatselijke vervoer. We combineren deze streekrit met een verkenning van het stadsnet van Verviers. Historische gids van dienst is hier de driedeurs Jonckheere-DAF met nummer 72, uit de collectie van het Musée des Transports en commun de Wallonie (Liège). Het is nog wat vroeg voor inschrijvingen, maar zet deze activiteit alvast in je agenda!
 
 
Op safari in de Beekse Bergen - zaterdag 11 juli
Net over de Belgisch-Nederlandse grens, vlakbij Tilburg, ligt het safaridomein “Beekse Bergen”. Naast wilde dieren, zijn hier nog enkele historische Den Oudsten-bussen te vinden. Zowel de Nederlandse standaardstreekbus als opvolgers Den Oudsten B88 en met Alliance-uiterlijk, verzekeren hier pendels voor de safariparkbezoekers. We rijden met een eigen bus tot Hilvarenbeek om de Nederlandse oudjes in hun tweede leven te bezoeken. De inschrijvingen komen open in de loop van de komende maanden.
 

Noteer alvast voor het najaar:
-          Zondag 11 oktober: rondrit met de NostalBus-Cummins in Leuven 
-          Vrijdag 13 november: Dia Nostalgia 
-          Zaterdag 20 december: winterrit
 
 
 
Onze nieuwjaarsactiviteit was weer een voltreffer: met maar liefst 45 aanwezigen was er heel wat belangstelling. Het was een geslaagde dag met een uitmuntende sfeer en lekker eten. We stelden die dag ook onze nieuwste aanwinst voor: de Siau 263103 vervoegt onze collectie als groene bus. Op Youtube vind je ook een filmpje terug met leuke beelden van onze 'nieuwe' bus.
 
Al gehoord van fund raising?
Sinds december 2011 is NostalBus lid van Herita. Ons lidmaatschap bij Herita maakt het mogelijk om fiscaal aftrekbare giften te ontvangen die kunnen worden aangewend voor onze werking.
 
Via de zogenaamde projectrekening kunnen schenkers een bijdrage leveren om de toekomst van ons roerend erfgoed veilig te stellen.
 
Begin 2018 werd onze oude projectrekening afgesloten en werden de fondsen overgedragen naar onze nieuwe projectrekening, die toegespitst is op de restauratie van onze Van Hool - Cummins. Deze wijziging kadert in de nieuwe manier van werken van Herita die toespitst op concrete projecten die beperkt zijn in tijd.
 
Het volledige verhaal achter de projectrekening kan je terugvinden op de website van Herita.
 
Wat het voor de schenker interessant maakt is het feit dat giften vanaf 40 euro op jaarbasis fiscaal aftrekbaar zijn. Het jaar volgend op uw schenking(en), bezorgt Herita u een attest dat bij de aangifte van de personenbelasting moet worden gevoegd. Op die manier krijgt u 45 procent van het bedrag van de schenking(en) terug via de personenbelasting!
 
Voor de restauratie en herstelling van de 270139, 355131 en 968140 werden reeds enkele niet geringe sommen opgehaald. Wij danken dan ook alle gulle schenkers tot nog toe en hopen ook voor de Cummins 4481 de nodige fondsen te kunnen werven... In totaliteit zijn we de komende jaren nog op zoek naar zeker 7.500 euro om de restauratie tot een goed einde te brengen. Twijfel dus niet en steun ons, jouw bijdrage maakt zeker een verschil!
 
Giften zijn welkom met medeling "gift NostalBus" op rekening IBAN BE37 7450 4520 7628 (BIC KREDBEBB).
 
Meer informatie is beschikbaar op onze website.
 
Wij hopen alvast op uw steun!
 
Lid worden van NostalBus?
Onze vereniging interesseert je? Je wil ons financieel of materieel steunen of gewoon af en toe een handje meehelpen? Dan heten wij je graag welkom als lid van onze vzw!
 
Lid worden kan snel en gemakkelijk via onze website, waar ook alle informatie terug te vinden is. Hierbij geven we nog een kort overzicht.
 
Het lidgeld bedraagt 20 euro, over te maken op rekening IBAN BE67 0688 9123 2387 (BIC GKCCBEBB). Wat krijg je daarvoor terug?
- je wordt op de hoogte gehouden van onze externe én interne activiteiten
- je kan een handje toesteken op werkdagen of bij onze administratie
- je krijgt korting op tal van activiteiten (rondritten, ledenactiviteiten, ...)
- indien je rijbewijs het toelaat, kan je je af en toe uitleven met een van onze historische bussen, wij zijn steeds op zoek naar vrijwillige chauffeurs
- ...
 
Wie lid wordt na augustus, krijgt het daaropvolgende jaar er automatisch gratis bovenop!
 
Voor meer informatie kan je ons contacteren op info@nostalbus.be!
 
NostalBus is aangesloten bij Herita.
 
Via onze projectrekening bij Herita kunnen er fiscaal aftrekbare giften worden geschonken om de werking van NostalBus te ondersteunen.
 
 
 
Redactie M.K. - K.V.