Nyhetsbrev #3 2024
 
Dags att packa ihop, dra ur kontakterna, tacka för gott arbete, och gå ut i det gröna.
 
På fredag midsommarafton och för många alldeles strax semester och sommarlov. Så också för Barnteaterakademin. Det blir skönt. Men vi har också haft en rik och rolig vår!
 
I mars Göteborgs första Drama Slam, där dramatikerna Erika Lindahl, Kristian Hallberg och Manda Stenström tillsammans liveskrev en pjäs till toner av Kristina Issa. Läste gjorde skådespelare från Masthuggsteatern, där arrangemanget också ägde rum. Ett samarbete med Månteatern och Masthuggsteatern.
 
I april presentation av Inte i storstad, våra tre nya grovmanus. Vi är så glada över hela denna manustävling och över dramatikernas arbete. Och det blev en mycket fin målgång på Hagateatern med läsning, samtal och soppa. Läs mer nedan - och läs gärna de tre texterna! 
 
Sedan i maj på Bibu i Lund, hade vi med två punkter på programmet.
Alla dessa djur - skifta hamn: Med medverkan av Helena Pedersen - forskare i kritiska djurstudier, och Rebecca Tiger - ordprästinna, völva och häxa. 
Inte i storstad: Reading av utdrag ut texterna och samtal med dramatikerna. De tre dramatikerna Hanna Haag, Klara Persson och Nadine Holmberg var på plats; läste gjorde skådespelare från avgångsklassen på Högskolan för scen och musik a k a c/o Ung Teater-klassen.
 
Vi har under våren publicerat två poddavsnitt.
Det första ett samtal mellan Sandra Grehn och Johanna Svalander på temat centrum och periferi. 
Det andra kopplat till vår manustävling, där Manda Stenström samtalar med Klara Persson om deras samarbete i processen med Klaras text Jag är ett vrål.
Läs mer nedan, där ligger också länk till podden.
 
Vad mer... Jo, vi har förstås som alltid haft en rad med möten i vår styrgrupp. Jag kan avslöja att det är något av det roligaste som finns. Vi bollar idéer, vi flamsar, vi pratar om det ytterst allvarliga. Vi är snälla, kritiska och kreativa. Ibland blixtrar en idé upp som alla på en gång vet: Det måste vi göra! Andra gånger blir det långkörare och vi behöver vrida och vända och knåda idén under lång tid. Och gång efter gång, år efter år, driver detta arbete verksamheten framåt.
 
Jag kan också avslöja att under vårens sista möte började vi skissa på ett nytt grovmanusprojekt: Ska det bli en riktad beställning? Ska det vara en tävling? Med eller utan tema? Vilken målgrupp? Ska vi berika projektet på något nytt vis?
Fortsättning följer i höst!
 
Att projektleda BtA är kanske det lyxigaste jobbet en kan ha. Under kommande arbetsår lämnar jag med varm hand över det till min vikarie Erika Modén. Alltmedan jag är tjänstledig för att vara dramaturg på Backa Teater. Jag kommer dock fortsatt vara kvar i styrguppen som tur är Smile (och förstås på Masthuggsteatern).
 
Jag tackar nu för denna vår och önskar er alla en fin sommar.
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Inte i storstad - 3 nya texter

 
Barnteaterakademins manustävling med målgrupp högstadiet fick rekordmånga bidrag. En skörd av nästan 200 pjäsidéer, som under våren 2023 lästes och sållades av en jury från Barnteaterakademins dåvarande styrgrupp: Erika Isaksson, Lisa Gröön, Johanna Larsson, Kristina Brändén Whitaker, Kristina Ros, Manda Stenström, Sandra Grehn, Sara Klingvall, Stefan Åkesson och Torben Kulin, samt förstärkt med Bereket Hailemariam, en av dramatikerna i 2021 års grovmanussatsning (Nya röster).
 
Under skrivprocessen fick de tre vinnarna utöver dramaturgstöd sina texter lästa, prövade och speglade av varsitt team bestående av skådespelare, regissör och scenograf/kompositör.

Ursa Minor en pusseldeckare utan hörnbitar - Hanna Haag
Jag är ett vrål - Klara Persson.
Innan allt gick åt helvete var vi två om det - Nadine Holmberg

Intresserad teater kan sluta avtal med dramatikerna om beställning av pjäsen. Honoraret är då subventionerat med en tredjedel av Barnteaterakademin. Detta gäller till 23 april 2025.
 
 
Barnteaterakademin podden

 

Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens.

#3:2
Manustävling 2023/2024 - Man kan inte ha allting i en pjäs, utan det får kanske bli nån annan pjäs, nån gång
Om att känna lust och göra något nytt, om att förhålla sig till konventioner men behålla sin unicitet, om att skapa luckor och ändå vara tydlig. Klara Persson, en av de tre vinnarna i Barnteaterakademins manustävling, och Manda Stenström, dramaturg på Regionteater Väst, talar om sitt samarbete i processen med Klaras text Jag är ett vrål. Redaktör: Lisa Gröön (producent, Regionteater Väst).
 
#3:1
Centrum och periferi 2 - Många drömmar är nog väldigt lika oavsett var en befinner sig
Vårt land sträcker sig från nord till syd och de naturresurser som finns i norra Sverige är på många sätt avgörande för befolkningen i södra Sverige. På vilka sätt är frågor som rör centrum och periferi aktuella inom scenkonsten som skapas i norra Sverige? Finns det en sydsvensk norm inom scenkonsten och på vilka sätt kan den i så fall utmanas? Och vilka scenkonstnärliga strategier kan behövas om en är verksam i norra Sverige?
Sandra Grehn samtalar med skådespelaren, regissören och konstnärliga ledaren Johanna Salander som länge varit verksam i Västerbotten med Umeå som bas, och snart tillträder som konstnärlig ledare på Västerbottensteatern i Skellefteå.
Avsnittet kopplar också an till 2023/24 års manustävling vars ena utgångspunkt är att handlingen inte ska utspela sig i en storstad. (Tävlingen resulterar i tre nya grovmanus med offentlig presentation våren 2024.)
 
#2:2
Centrum och periferi - Snarare än en bortlängtan, var det: Kom hit med grejerna då! 
I dramatik är ofta platsen där allt utspelas viktig. Men sällan talar vi om hur ofta staden ses som en neutral utgångspunkt och om hur idéer om vad som är centrum och periferi genomsyrar berättande.
I första avsnittet av två på temat centrum och periferi i scenkonsten, träffar Sandra Grehn dramatikern, dramaturgen och lektorn Anders Duus som problematiserar och utforskar urban och icke-urban dramatik och hur det formar vår förståelse för människor i staden eller på landsbygden.
Avsnittet kopplar också an till 2023/24 års manustävling vars ena utgångspunkt är att handlingen inte ska utspela sig i en storstad. (Tävlingen resulterar i tre nya grovmanus med offentlig presentation våren 2024.)
 
#2:1
Manustävling 2023/2024
Reglerna var: 1. Skriv för högstadiet. 2. Handlingen ska inte utspela sig i en storstad. Och bidragen vällde in.
I det här avsnittet av Barnteaterakademin Podden samtalar Lisa Gröön (Regionteater Väst) med Kristina Ros (Masthuggsteatern samt projektledare för BtA), Torben Sigelius Kulin (Teater Jaguar) och Manda Stenström (Regionteater Väst) som alla satt med i juryn, och med Marcus Lilliecrona (Teatercentrum), som administrerade den anonyma tävlingen och alltså var den ende som kände till de tävlandes identiteter.
 
#1:6
Skolan och scenkonsten 2 - Rektor Sara: "Styr inte upp för mycket"
Lisa Gröön från Regionteater Väst och Ida Kaivola från Göteborgs stads kulturförvaltning samtalar med Sara Olausson, rektor för en F-6-skola i Mariestad. Vi pratar om förutsättningar, statistik och styrning och om hur konsten kan ta plats i barnens liv, med stöd av kompetenta och engagerade vuxna.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
 
#1:5
Skolan och scenkonsten 1 - Assitej Sverige: "Vi måste göra nåt"
Erika Isaksson från Backa Teater samtalar med Niclas Malmcrona och Michael Cocke från Svenska Assitej som ger en fördjupad bakgrund och vänder och vrider på de förslag till åtgärder som rapporten tar upp.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
 
#1:4
Climate Action Plan
Inbjuden gäst: Christian Gade Berrum med projektet Baeredygtig Scenekunst NU; redaktör Sandra Grehn.

#1:3
Man kan ju inte turnera med nåt som är enbart mörker
Medverkande: dramaturgen och dramatikern Ninna Tersman, (bl a på Riksteatern). redaktörer Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
#1:2
Unga Klara - nationell scen för barn och unga
Medverkande: Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; redaktörerna Sandra Grehn redaktör och  Sara Klingvall.
 
#1:1
Ge oss stor och fet scenkonst!
Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater, i samtal med Sandra Grehn och Sara Klingvall.

 
 
 
 
 
På Bibu 2023 blev vi stolta mottagare av finaste priset i vår del av branschen och världen: Prix d'ASSITEJ!
 
Juryns motivering löd:
 
"Uppmuntrande, uppsökande och utvecklande – Barnteaterakademin har en särställning när det gäller att stimulera framtagandet av dramatik för barn och unga. Barnteaterakademin placerar scenkonst för barn och unga i centrum. Där kräver den inte bara sin plats utan också sin tid och eftertanke. Ty genom bra förutsättningar kan nya röster höras och dramatiken blomstra.
 
Samarbetet både inom och utanför organisationen skapar mötesplatser för samtal och progression, inte minst vad det gäller i utrymmet mellan det fria teatersverige och institutionerna vilket i sin tur ger synergier långt utanför Göteborg och Västra Götalandsregionen."
 
Grattis till alla som jobbat och jobbar med vår kära akademi. Tack alla som bidragit och hejat på under alla år! Tack också Göteborgs Stads kulturnämnd som stöttar oss! Hurra!!!
 
 
 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april 2021 ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna.
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!
 
 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
David Oest - GöteborgsOperan/Skapa, teaterpedagog
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Kristina Brändén Whitaker - GEST, skådespelare, regissör, konstnärlig ledare
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Adjungerade ledamoter
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
Samuel Ek - verksamhetsledare Teatercentrum Västra (tjänstledig våren 2024)
 
Projektledare
Kristina Ros

 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Sommartips för barn och deras vuxna
Bergsjöns kulturhus
Här händer det många fina saker också under sommaren. Bland annat "Skapa teater på urdu" där barn bjuds in att skapa en föreställning av berättelsen Spindeln och flugan. 
 
 
Frölunda kulturhus
Även här finns ett sommarprogram med aktiviterer såsom "Skapa pch skräp och skrot" och "Kapten Kryp i Opalparken".
 
 
Kulturhuset Blå Stället
Här står "Vi har tråkigt", "Utforska din kreativitet", "Filmworkshops", "Konstkollo" och lite till på programmet.
 
 
Stadsbiblioteket
Och på stadsbibblan bjuds det på hopprepsverkstad, Don Quijote-föreställning, sommarbokträffar och TV-spelshäng... 
Läs här
 
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: