Producentbyrån Nyhetsbrev 17 augusti 2023

Att det svenska sommarvädret har varit semesterns samtalsämne kanske inte är nån högoddsare. När SMHI publicerade väderstatistik för juli bekräftas att det blev rekordregnigt i Västsverige. Borås har inte fått så mycket julinederbörd sedan mätningarna startades 1884, och Göteborg inte sedan 1939. Augusti inleds sedan med stormen Hans. Under 24 timmar regnade det t.ex. 83,6 millimeter i Ullared och även andra delar av både Sverige och Norge drabbas hårt. Den stora frågan det här väcker är ju när kostnaden för översvämmade vägar och förstörda hus blir så stor att vi faktiskt måste börja göra radikala förändringar – enskilt och kollektivt.

Det talas mycket om en grön omställning där vi ska bli mindre beroende av fossila bränslen och gå över till hållbar grön energi. Att vi måste göra en grön omställning är det nog ingen tvekan om. Men måste den omställningen innebära att vi alla nu köper elbilar istället? Det kanske finns ett större problem som handlar om hur stor mängd el det är rimligt att vi människor konsumerar? Och kanske att en grön omställning egentligen måste börja med att vi både producerar och konsumerar färre prylar?
 
Men det skulle såklart innebära att vi alla måste göra avkall på vår bekväma moderna livsstil och vi skulle bli tvungna att lära om. I ett större perspektiv handlar det om mer än att avstå den där sistaminutenresan eller att inte byta ut sin mobil vartannat år. Om vi på något vis ska kunna åtminstone bromsa klimatkrisen så måste vi nog tänka om radikalt, från grunden.
 
Vi ses och hörs snart igen!
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Välkommen till Göteborgspremiären av Denna sida upp – en föreställning om den svenska välviljan. Nypremiären äger rum i Kronhusets entré, den 1 september kl 18:00. Föreställningen arrangeras under Göteborgs Kulturkalas och det är gratis inträde. Syntolking erbjuds med syntolk Eli Tistelö och en introduktion till syntolkningen sker kl 17:30-18:00.
 
September månad bjuder även på workshops. Snart publiceras det datum för två Spinn-workshops för barn som arrangeras av Göteborgs Konstmuseum, så håll utkik i kalendariet på Spinns hemsida. Spinn beger sig också av till Falkenberg och Hjortbergsskolan för höstens första Skapande skola-projekt med workshopen Vågade Vågor.
 
Från september kommer Annika Vestel vara del av Spinns fasta ensemble, något vi är väldigt glada för! Hon har tidigare arbetat med kompaniet i bl.a. föreställningarna Miramos och Moby Dick. Vi kan också berätta att Spinns dansare Ida Häggström kommer att medverka i Regionteater Västs föreställning Utflykten i koreografi av Anna Pehrsson, i början av hösten. Under samma period återvänder Spinns dansare Hannah Karlsson till Ísafjörður på Island för ett residens där hon ska arbeta vidare på sin kommande soloföreställning.
 
Bilden från föreställningen Denna sida upp
Foto: Lars Dyrendom
 
 
MOA kompani
I början av juni genomförde MOA Kompani verket 100 hinkar fred vid bänken Peace i Värnamo.  100 hinkar fred-koreografin är ett platsspecifikt verk som kommer återkomma med 10 nya dansare under 10 år. För er som inte hade möjlighet att vara på plats i år, finns nu en kort dokumentationsfilm på Vimeo av genomförandet. Det går självklart bra att hälsa på i Värnamo, bänken Peace och se koreografin En hink fred som Hundra hinkar fred tar avstamp i. 

Vi kan också berätta att Moa är utvald att dela sin koreografiska praktik TanDem på Dansbygdsyds träff den 7-8 september i Jönköping. Dansbygdsyd är en plattform för danskonstnärer och dansutvecklare i samarbete med Danssamverkan Syd som består av fyra dansscener i södra Sverige. 

www.moakompani.se
 
Foto: Alin Popescu
 
 
Karolin Kent
Torsdag den 21 september är det premiär för Karolin Kent och Tuva Hildebrands nya dansföreställning Sinnlig reparation: ett ekosomatisk undersökande. Premiären äger rum på 3:e Våningen i Sockerbruket i Göteborg, och föreställningen visas sedan även fredag och lördag den 22 och 23 september!

 
”Hur formas du av din omgivning? Kan vi kollektivt reparera vår relation till våra kroppar, landskapet vi lever i och de levande varelser vi har omkring oss?”
 
Karolin Kent och Tuva Hildebrand undersöker reparation genom koreografiska scores som du får bevittna och deltagande instruktioner som du får följa. Du är inbjuden till en kollektiv praktik av vila, läkning av brutna sammankopplingar och att lyssna till cykeln av liv, död och regenerering. Sinnlig reparation är ett långsiktigt projekt som arbetar med koreografi, somatiska rörelsepraktiker och tankesätt inom permakultur. Ett multidisciplinärt projekt där workshops, research och föreställning är lika stora delar av det publika framförandet. Föreställningen genomförs med stöd av Region Halland, Göteborgs stad, Konstnärsnämnden, Rum för Dans, 3:e våningen, Wu ArtSpace, Teater Albatross.
 
Redan nu på fredag den 18 augusti bjuder projektet in till workshop i Sjönevad, Halland kl 10:45-17:00. Under en lördag kommer du bli guidad av och Karolin genom ett dagslångt workshopformat i landskapet runt Wu ArtSpace i Sjönevad. Under dagen blir det också en workshopföreläsning av Johan Nilsson som är en biodynamisk trädgårdsmästare med utbildning inom Permakultur, och som undersökt hur idéer inom dessa praktiker och den somatiska praktiken kontaktimprovisation möts i begreppet Ekosomatik. Mer information och anmälan hittar ni här!

www.karolinkent.se
 
Foto: Karolin Kent
 

PROJEKT
Step
Urvalet till nästa års upplaga av Step pågår just nu för fullt. Våra samarbetsparter i Västra Götaland och Halland har till den sista augusti på sig att göra sitt urval kring vad just de vill presentera som en del av Step 2024, och vi hoppas kunna presentera de första delarna av programmet nån gång fram i oktober eller november.

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse
 
 
CALS
CALS är tillbaka efter semestern, peppade på att möta dansintresserade ungdomar och fortsätta de communityprocesser som sattes igång under våren. I början av september startar en ny produktionsprocess i Vänerborg. Den här gången i samarbete med Kompani Catapult och Danspoolen i Vänersborg. Vi ser med spänning fram emot vad Kompani Catapult och Danspoolens unga dansare kommer skapa tillsammans!

Redan nu vill vi berätta att CALS kommer medverka på Malmö Community Biennal som pågår den 22-25 nov. Biennalen arrangeras för tredje gången av CommunityKulturCentrum i Malmö. Under fyra späckade dagar får vi ta del av föreställningar, processvisningar, samtal och workshops skapade i lokala communityprocesser. Vi ser mycket fram emot detta! Skriv in det i kalendern och kom du också, mer info om biennalen och programmet hittar du på CommunityKulturCentrums hemsida.

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 
 
NYA SAMARBETEN
Ina Dokmo
Vi började smygjobba med Ina Dokmo redan under våren, men tänkte att det nu är dags för er att få bättre koll på vem hon är och vad hon gör.

Ina är koreograf, dansare, pedagog och shiatsuterapeut från Gotland. Hon är baserad i Göteborg och på Bokenäset där hon driver dansresidenset Bjällansås Studio, en studio hon själv byggt inuti en lada från 1924. Ina har sedan sin Kandidatexamen i dans 2004-2007 från Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance i London jobbat som dansare och bott i olika delar av Europa. Hennes koreografier är oftast längre utställningar där besökare kommer och går med fokus på besökarens resa genom verket och dansande.
 
Fredag till söndag den 8-10 september har ni chansen att uppleva en helt ny version av dansverket Mykorrhiza där dansfilmer från Tjurpannans Naturreservat varvas med dansframträdanden och lyssnande. I Mykorrhiza undersöker Ina människors upplevda relationer igenom praktiker som har influerats av upplevelsebaserad anatomi, kartläggningar inom kinesisk medicin samt upplevelsebaserade kopplingar till rundade stenar, kantade klippor, uttorkade saltpölar, enbuskar, torkad mossa och horisonter. Läs mer i Facebook-eventet här!

Föreställningen äger rum på Meeting Plays, Vårväderstorget 2 i Göteborg och visas fredag till söndag kl 14:00-17:30 där du som besökare kan komma och gå som du vill. Det är fri entré, öppet för alla åldrar och det bjuds dessutom på en skål soppa. Så missa inte den här fantastiska dansupplevelsen!

www.inadokmo.se
 
 
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Malmöbaserade Memory Wax,  scenkonstkollektivet Dråpera, danssatsningen Dansakademin, koreografen Liza Penkova, Visit Nabo Artbook och med administration för Returkultur.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se