Producentbyrån Nyhetsbrev 13 juni 2024

Igår hade vi sommarmingel här på kontoret och till att börja med vill vi bara passa på att tacka alla underbara människor som kom! Otroligt fint att få hänga lite med er så här innan vi alla går in i sommaren. Och också fint att få samla en massa människor som alla är verksamma inom så olika delar av scenkonsten. Det skulle behövas fler informella kontaktytor där utövare av olika slag kan träffas och prata och utbyta idéer. För det är ju någonstans där – i den oladdade sociala situationen, de förutsättningslösa samtalen och de informella mötena som idéerna ofta får fäste. När vi inte känner att vi måste prestera eller leverera eller marknadsföra oss själva, utan bara kan vara helt och hållet de vi är för ett tag.

Det har varit en intensiv vår. Och den har gått i rasande fart. Som den brukar när en väl har tagit sig förbi påsken. I höst ser vi fram emot att sätta igång med både befintliga och nya projekt och samarbeten och att börja tänka lite mer strukturerat vad gäller nästa upplaga av Step. Mycket jobb, mycket kul!

Men innan dess så jobbar vi ett par veckor till innan det har blivit dags för några veckors ledighet, så ses vi igen i augusti.

Glad sommar!

Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Nu är det sommar och snart semester. Men Danskompaniet Spinn ligger inte bara i hängmattan kommande månad. Fredagen den 19 juli besöker Emilia Wärff Anga på Gotland med solot Denna sida upp - en föreställning om den svenska välviljan. Klockan 19:00 tar Emilia plats i tältet på Anga med griptången och strumppådragaren i högsta hugg. Föreställningen arrangeras av VIBRATIONSVERKET – Rum för rörelse. Mer information och biljetter hittar ni här.
 
Tisdag den 13 augusti och onsdag den 14 augusti gästar Danskompaniet Spinn Malmöfestivalen med sin populära familjeföreställning Miramos. Föreställningen riktar sig till barn från 4-8 år och familj. Klockan 14:00 båda dagarna tar de fyra fantasifulla varelserna i Miramos plats på Manegen i Malmö, och det är gratis inträde!
 
I augusti åker även Spinn konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg till Jerevan i Armenien.
På uppdrag av ShareMusic & Performing Arts ska Veera tillsammans med två dansare från Sverige och ShareMusic medverka i ett utvecklingsarbete på Small Theatre. Small Theatre är grundare till Kaukasus-regionens första inkluderande danskompani och har byggt upp en dansutbildning med särskilt fokus på dansare med funktionsvariationer.
 
Foto: Lars Dyrendom
 

Karolin Kent
Lördag den 15 juni är alla varmt välkomna till Wu ArtSpace i Sjönevad Falkenberg när Tuva Hildebrand och Karolin Kentdotter presenterar föreställning samt workshop och researchdelning inom “Sinnlig reparation: ett ekosomatiskt undersökande”.

Hur är din kropp och naturen sammankopplade? Kan vi skapa mer utrymme för vila och omsorg för oss själva och vår miljö?

Föreställ dig en enkel blandning av skogsbad, dansföreställning, konstinstallation och workshop. Under en timme i Sjönevads skog blir du guidad av meditativa somatiska ljudresor som du lyssnar till i hörlurar. Du kommer få lyssna till rörelsen av din andning, gravitationen som drar dig mot jordens mitt och lära dig mer om hur just det sammankopplar dig med landskapet du står i. Detta varvas med att du får tid att upptäcka skogen genom alla dina sinnen, observation, rörelse och vila.

Under föreställningen har du mycket frihet att göra egna val och ta del av ovan handlingar i din egen takt. Likt en utställning i ett galleri rör du dig fritt i "rummet". Sinnlig reparation undersöker kollektiv praktik av vila, läkning av brutna sammankopplingar och att lyssna till cykeln av att ge och ta ömsesidigt som sker inuti oss, i naturen och mellan oss hela tiden.

Schemat för dagen ser ut som följer:
10:00-13:00 - Workshop
13:30-18:30 - Mat och bastu
15:00-18:00 – Föreställning (där en bokar sin starttid 15:00, 16:00 eller 17:00)

Workshopen är tyvärr fullbokad, men det går att anmäla sig för att få en reservplats. Anmälan till workshopen hittar ni här. Till föreställningen är det frivillig donation som gäller.
Programmet inkluderar föreställning, något enkelt att äta och bastubad. Obs! Åldersgräns 8 år. Anmälan till detta hittar ni här.

Mer om dagen och praktiska detaljer hittar ni här!

 
 
 

Memory Wax
Den 24 maj – 1 juni genomförde danskompaniet Memory Wax, i samarbete med det kubanska danskompaniet Danza Teatro Retazos, den 9:e upplagan av festivalen och det internationella kulturutbytet Tránsitos Habana – Skandinaviska kulturdagar på Kuba. Festivalen bjöd på fullspäckade dagar med workshops, föreställningar och familjeaktiviteter. I år genomfördes festivalen i samarbete med ASSITEJ World Congress och Young Dance Network. Tránsitos Habana var värd för aktiviteter i ASSITEJs officiella program samt presenterade sitt eget program.

I sommar gästar Memory Wax både Sommarlund och Malmö Sommarscen med en utomhusversion av senaste barnföreställningen Stor prick, liten prick. Föreställningen är även med i Kulturkatalogen Väst­ – kanske några av er såg den under Scenkonstdagarna i Västra Götaland den 17 april? Den 1 oktober går den också att se på Riksteatern Skånes Scenkonstdagar för barn och unga. Stor prick, liten prick finns att boka för turné under hösten 2024 och hela 2025.
 
Foto: Imre Zsibrik
 

PROJEKT
CALS
Vi att glada att berätta att vårens produktion inom arvsfondsprojektet Commuity Art Lab Sweden är publicerade på plattformen, www.communityartlabsweden.se! Under våren har ungdomar på flera håll i regionen grävt, undersökt och koreograferat med stöttning av våra konstnärliga ledare och filmare. Detta har resulterat i fyra nya dansfilmer som nu tar plats på plattformen.
 
En av grupperna är medskaparna från Ungkulturverksamheten Timjan i Vänersborg som skapat dansverken Ett nytt perspektiv, Det vi glömmer att se och Den eviga väntan. Som stöttning i processen har de haft de konstnärliga ledarna Agnes Nordin och Madelene Hoff från Kompani Catapult, samt filmare Robin Ahlqvist. I Göteborg har klass D2 på Balettakademin arbetat fram verket en gång till  med stöttning av konstnärlig ledare Denny Hultén och filmare Robin Ahlqvist.

Vill ni veta mer om hur grupperna arbetat under processerna finns även en filmad dokumentation till varje produktionsprocess. För er som vill gräva ännu djupare, finns också en metodhandledning från våra konstnärliga ledare att ta del av!

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 

KOMMANDE ANSÖKNINGAR
Här nedanför hittar du ett urval av kommande stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Och så lägger vi också till lite övriga stöd och stipendier när det finns tid och plats. Och såklart, som alltid – hör av er om ni behöver hjälp med en kommande ansökan!

Kulturrådet
Projektbidrag till internationella nätverk. Öppnar för ansökan 27 augusti.
Projektbidrag till kulturlivets internationalisering. Öppnar för ansökan 10 september.
Stärkt kultur i skolan. Öppnar för ansökan den 19 september.

Konstnärsnämnden
Internationellt utbyte och resebidrag dans och cirkus. Deadline 29 augusti kl 14:00.
Internationellt utbyte och resebidrag musik. Deadline 29 augusti kl 14:00.
Nationellt residens vid Studio Acusticum. Deadline 29 augusti kl 14:00.

Västra Götalandsregionen
Utvecklingsprojekt. Öppet mellan 1 augusti – 15 september.

Göteborgs stad
Pronto. Deadline 28 augusti kl 12:00.
Projektstöd. Deadline 23 oktober kl 12:00.

Mölndals stad
Fler friska år. Deadline den 31 augusti.
Snabba kulturstödet. Öppet mellan 15 augusti – 1 november.
Projektstöd kultur. Öppet mellan 1 augusti – 1 september.
Verksamhetsstöd kultur för verksamhetsåret 2025. Öppet mellan 1 augusti – 1 september.
Kulturstipendium och arbetsstipendium kultur. Öppet mellan 13 september – 13 oktober.

Övrigt
Utvecklingsstöd Region Halland. Deadline 30 september. 
Produktionsstöd Region Halland. Deadline 30 september.
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med koreograferna Tanja AnderssonLiza Penkova, Ina Dokmo, Moa Sahlin och Jenny Larsson, projektet Visit Nabo Artbook, dansfestivalen Step och scenkonstkollektivet Dråpera

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se