Producentbyrån Nyhetsbrev 19 januari 2024

Årets första nyhetsbrev är här och med det glada nyheter från Step! För nu släpper vi både festivalens föreställningar och branschprogrammet på en och samma gång. Svårt att tänka sig en bättre början på året eller hur? Där tidigare festivaler har sträckt ut sig över flera veckor så kommer 2024 års upplaga av Step att vara en mer fokuserad festival som sträcker sig mellan onsdag och lördag den 6–9 mars. Det blir föreställningar från Skottland, Belgien, Danmark och Sverige med såväl exklusiva Sverigepremiärer som Göteborgspremiärer. Det blir föreställningar för de allra minsta och för hela familjen. Föreställningar i det lilla formatet och föreställningar som utmanar och ifrågasätter.

Steps branschprogram vänder sig till alla som arbetar med dans, scenkonst eller kultur för barn och unga i stort. Under tre dagar – onsdag till fredag den 6–8 mars – besöker vi Kungsbacka Teater, House of Possibilitas och Folkteatern för att se på föreställningar och lyssna på samtal med bland andra ASSITEJ Sverige och Rum för Dans. Utöver detta blir det konstnärspresentationer från fem danskonstnärer från Västra Götalandsregionen och Halland. Och såklart – högtidlig invigning av Step 2024 i foajén på Kungsbacka Teater den 6 mars med skål och tal och dans! 
 
Att arbeta med en festival är ett både intensivt och givande arbete. Det sätt vi har byggt Step – där urvalet till stor del görs av Steps konstnärliga kuratorer och i nästa led av våra samarbetsparter – innebär många gånger en hel del merarbete. Men det gör också att det som vi faktiskt sedan presenterar som en del av festivalen är förankrat i alla led. Föreställningarna blir inte isolerade nedslag, utan någonting som arrangörerna faktiskt verkligen vill presentera för barnen i just sin kommun. Och då får det vara värt allt extra arbete. För i slutändan handlar det om att fler barn ska få chansen att uppleva mer dans. Och att alla vi som jobbar med dans för barn och unga ska få chansen att ses och utbyta idéer och fylla på med föreställningar och nya tankar. Om Producentbyrån som driver Step kan vara en liten del i att allt det här sker så har vi i alla fall gjort någon slags förändring i det lilla. Och som kanske kan skapa ringar på vattnet så att fler får upp ögonen för dans?
 
Läs mer om Step och allt annat roligt som är på gång här nedan.
 
Vi ses och hörs!
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
2024 sparkades igång med repetitioner av Danskompaniets Spinns nya föreställning Svansen i koreografi av Minna Krook. Föreställningen riktar sig till barn 3-5 år och deras vuxna och är en samproduktion med Vara konserthus, där den också har premiär 31 januari. I samband med premiären får Spinn dessutom besök från Dans i Trøndelag i Norge, ett besök som genomförs med stöd av Konstnärsnämndens internationella program för dans.

 
Strax efter premiären är det dags för Spinns dansare Emilia Wärff bege sig till Västerås och ScenKOLL24 för att visa ett utdrag ur soloföreställning Denna sida upp. ScenKOLL24 äger rum den 3 februari och mer information hittar ni snart här.
 
Under sportlovet håller Spinn i flera aktiviteter för barn. Tisdag den 13 februari presenteras den tvåspråkiga workshopen Tanssia kirja / Dansa en bok för barn 4-7 år och deras vuxna i Spinnstudion. Workshopen ges kl 11:00 och 14:00 och är kostnadsfri och öppen för alla, men föranmälan behövs. Anmälan görs till veera@danskompanietspinn.se eller +46706483313. Lördag den 17 februari är det dags för nästa lovaktivitet när Spinn besöker Göteborgs Konstmuseum igen med Spinnout och familjeworkshopen Kropp och färg.
 
Bild från föreställningen Svansen. Foto: Malin Arnesson
 
 
BOBIN Scenkonst
Torsdag den 29 februari hälsar BOBIN Scenkonst er varmt välkomna till premiären av nya föreställningen Löpa Linan Ut! Premiären äger rum på Cinnober Teater i Göteborg kl 17:00, och samma kväll kl 20:00 ges dessutom en andra föreställning. 
 
Löpa Linan Ut handlar om den lilla människan i en oförutsägbar värld. Vi trasslar, bygger och försöker skapa något. Ensamma och tillsammans. Balanserar och försöker förstå och nå varandra i kaoset. I ett tvärkonstnärligt möte som sätter samman cirkus, textilkonst och musik möter publiken en helt ny föreställning. Klicka här för att boka biljett! För mer information om lokalens fysiska tillgänglighet samt platser tillgängliga för rullstol, maila hej@ bobinscenkonst.se 
 
BOBIN Scenkonst är ett kollektiv som skapar föreställningar, workshops och olika konstnärliga samarbeten. BOBIN består av Silea Adolph, Berith Stennabb och Matilda Andersson. Följ dem gärna på Instagram!
 
 
Foto: Berith Stennabb
 
 
PROJEKT
Step
Vi har nu den enorma glädjen att äntligen släppa föreställningarna till nästa upplaga av Step som äger rum i Västsverige den 6–9 mars!

Skotska miniföreställningen Peekaboo Poncho som med inspiration från lekar som tittut och kurragömma är en humoristisk, uppslukande dansföreställning för bebisar och småbarn. Shall we together med belgiska kompaniet tout petit är en föreställning där två dansare utmanar varandra att tänja på gränserna. Malmöbaserade Memory Wax nya föreställning Stor prick, liten prick är en föreställning om det lilla i det stora och det stora i det lilla. Ytterligare en föreställning från Skottland i form av Stuntman som är en fysiskt intensiv, underhållande och ömsint duett mellan två män som brottas med sitt förhållande till våld – både som fiktion och i verkliga livet. Danskompaniet Spinns senaste föreställning Svansen som handlar om vänskap och nyfikenhet, men också om omtanke och hur vi tillsammans tar hand om det vi har runtomkring oss. Träda Trassla Tråda… av koreografduon Lambert & Lindström är en interaktiv föreställning i gränslandet mellan dans och konstinstallation som välkomnar en publik med olika förutsättningar. Sist men inte minst danska kompaniet MYKAs UNTZ BABY UNTZ som är en interaktiv dansföreställning där bas och techno möter barnkalas. Det är med andra ord, i vanlig ordning och precis som det ska vara, en spretig och alldeles underbar palett av föreställningar för alla som är intresserade av dans! Läs mer om Steps föreställningar här.

Som om inte detta vore nog har det dessutom blivit tid att släppa mer information om Steps branschprogram som äger rum i Kungsbacka och i Göteborg den 6–8 mars.

Branschprogrammets första dag – onsdag den 6 mars – äger rum på Kungsbacka Teater i samarbete med Rum för Dans och Kungsbacka Teater. Det blir samtal med Rum för Dans, Kungsbacka Teater, Bobbi Lo Production och Sara Lindström Lindhe och Helena Lambert och föreställningarna Träda Trassla Tråda… med Lambert & Lindström och UNTZ BABY UNTZ med MYKA. Det blir också den officiella invigningen av Step 2024 i foajén på Kungsbacka Teater med skål och tal och dans! Torsdag 7 mars spenderas på House of Possibilitas i Göteborg. Det blir föreställningarna Stor prick, liten prick av Memory Wax och Svansen av Danskompaniet Spinn. Under rubriken Step Extended bjuder vi in danskonstnärerna Minna Elif Wendin, Anna-Greta Himmer, PAx, Kompani Catapult och Cecee Rowland-Huss för att presentera sina konstnärskap. Det blir också samtal med ASSITEJ Sverige om kopplingen mellan scenkonsten och skolan. På kvällen åker vi sedan in till Järntorget och går på föreställningen Stuntman på Folkteatern. Fredag den 8 mars är vi på Folkteatern i Göteborg. Det blir återigen samtal med ASSITEJ Sverige om arbetsmarknad, festivaler, nätverk och hur svenska grupper kan spela utomlands. Det blir presentationer av Steps Dansklubb och av Arvsfondsprojektet Community Art Lab Sweden, som är en digital scen för unga konstnärskap. Fredagen avslutas sedan med mingel på FOLK!

Alla samtal under Steps branschprogram modereras av Sandra Grehn. Det är fri entré till alla programpunkter under branschprogrammet, förutom föreställningen av UNTZ BABY UNTZ kl 17:00 den 6 mars på Kungsbacka Teater och föreställningen av Stuntman på Folkteatern den 7 mars kl 18:30. Observera dock att du måste registrera dig till branschprogrammet! Registreringen till Steps branschprogram 2024 hittar du här.

www.stepfestival.se
 
Foto: Brian Hartley Design: Rachel O'Neill
Grafisk form av Gallusness
 
 
CALS
CALS rivstartar 2024 med uppstarten av två nya produktionsprocesser. Den här veckan påbörjas ett samarbetet med Balettakademin i Göteborg. Under 6 veckor undersöker danstvåorna temat plats och identitet med hjälp communitydansens metoder och med konstnärlig coachning av Denny Hultén. Processen utmynnar i ett digitalt dansverk, samt en processdokumentation, som släpps på hemsidan i april.
 
Vårens andra produktionsprocess drar igång under vecka 6 och sker i samarbete med fritidsgården Timjan i Vänersborg, något vi är väldigt glada över. För den konstnärliga coachningen står Agnes Nordin och Madelene Hoff från Kompani Catapult. Det finns fortfarande några platser kvar. Är du intresserad av att veta mer och anmäla dig? Här hittar du mer info.
 
Nu finns det även möjlighet för fler kulturaktörer att få sina verk publicerade på CALS-plattformen. Företräder du en kulturorganisation inriktad mot barn och ungas medskapande, eller är en fristående scen/filmkonstnär som driver kulturprojekt för och med ungdomar? Då kan CALS erbjuda ett unikt visningsfönster för er produktion. Läs mer och anmäl er här!

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med koreograferna Liza PenkovaKarolin Kent, Ina Dokmo, Moa Sahlin och Tanja Andersson, projektet Visit Nabo Artbook och scenkonstkollektivet Dråpera

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se