gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Jouw verhaal, ongefilterd
Gassel, 16 oktober 2019
contact: info@mbcommunicatie.nl
 
Foto: Armand Lamée
Beste lezer,
 
Regelmatig een nieuwsbrief versturen. Ik neem het me voor en toch komt het er niet van. Blijkbaar wacht iets in mij tot het ei ver genoeg is uitgebroed. En dat is nu.
 
De foto hiernaast komt in mijn boek ´Nieuwe wegen voor Mariken´. Meestal ben ik ongefilterd, hier laat ik mezelf zien met filters. Passend bij de sfeer van de illustraties van Jet Westbroek in het boek. Ze bewerkte foto's van het Marikenbeeld in Nijmegen en uiteindelijk ook onze eigen portretten.  
 
UV-filter, koffiefilter, oliefilter, spamfilter. Vaak houdt het filter tegen wat we ongewenst vinden. Het filter zelf vindt daar niets van en doet gewoon zijn werk. Welke filters heb ik zelf, door mijn ervaringen, mijn geschiedenis, mijn gebakken zijn? Ik weet best dat ik alleen zie wat ik wil of kan zien. Maar binnen deze beperking probeer ik zo zuiver mogelijk te zijn. Eerst ongefilterd schrijven, dan op weg naar een gedicht. Eerst ongefilterd luisteren, met alles wat er is, om er daarna pas met een journalistiek filter een goed verhaal van te maken. De tijd nemen, de tijd laten.
 
Zijn het op de foto eigenlijk filters of speciale effecten? Maakt dat uit? Het waren mijn ongefilterde gedachten bij het beeld. In deze nieuwsbrief - via mijn filter én met speciale effecten - vraag ik aandacht voor mijn Marikenboek, voor de Kunstraffinaderij 2019 én voor mooie schrijfprogramma’s. Onderaan vind je een nieuwe aflevering van de kleine schrijfwedstrijd. Leuk als je meedoet.  
 
Tot schrijfs of tot ziens, 
Monica Boschman
 
 
Vraag om jouw steun, met mooie tegenprestaties
Gedichten over Mariken in boek met prachtige illustraties

Vorig jaar kroop ik in de huid van Mariken van Nieumeghen. Ik schreef gedichten en droeg ze voor in kapellen en op poëziepodia. Van mijn teksten ben ik nu een boek aan het maken, samen met vormgeefster Jet Westbroek. Het is een combinatie van poëzie, proza en beeld. De titel: ‘Nieuwe wegen voor Mariken’. 
Mijn boek staat sinds een paar dagen op ‘Voor de kunst', met filmpje. Zo zoek ik mensen die mijn project willen steunen en zamel ik geld in om het boek te laten drukken. Uiteraard met leuke tegenprestaties, bijvoorbeeld een exemplaar van het boek, een sessie schrijfcoaching of een schrijfworkshop bij jou thuis om iets te vieren. Zit er iets bij dat je bevalt? Dan kun je me helpen het boek te maken. Wat ook heel welkom is, is het delen van dit bericht.  
Hier staat alle informatie. Ik ben zelf heel blij met het boek in wording. Een mooie afronding van mijn optrekken met Mariken. Of juist weer een nieuw begin.
  
 
 
Schrijfweekend 1, 2 en 3 november 
Weekend Open vensters, schrijven over je leven
 
In het eerste weekend van november verzorg ik in het klooster in Huissen de weekendcursus 'Open vensters'. Een uitnodiging om te schrijven over je eigen leven. Wat al gedicht is kan weer open. Welkom, op deze mooie en verstilde plek.
 
Schrijvend de kern van je levensverhaal zichtbaar en voelbaar maken. Inspirerende oefeningen nodigen je uit daar dit weekend aan te werken. Je hoeft de teksten niet te bedenken. Ze vallen je toe door de oefeningen, in een samenspel tussen beelden en woorden, verleden en heden. Er is ruimte voor ieders unieke verhaal. De witregels van het kloosterleven vormen stiltes tussen de gedeelde verhalen.
Schrijvend zet je de vensters open. Zo ontdek je kernthema’s en kun je dingen opschrijven die je nog niet eerder in woorden kon vangen. Uiteraard krijg je ook praktische tips om verhalen en gedichten krachtiger te maken. We lezen een deel van de teksten aan elkaar voor. Zo krijgen de verhalen lucht en de woorden adem.
 
Een uitgebreid programma staat op de website van het klooster in  Huissen. Daar kun je je ook aanmelden. Uiteraard kun je voor meer informatie contact met me opnemen.
Afbeeldingsresultaat voor klooster huissen
 
 
Schrijfpad, misschien wel de mooiste training?
Coaches, trainers en begeleiders, training op 24 en 25 oktober 2019

Het schrijfpad voor coaches, trainers en begeleiders is mijn mooiste training. Kan ik dit zeggen zonder mijn andere aanbod en mijn andere cursisten te kort te doen? Ja, want deze training rust mensen toe om de kracht van schrijven (meer, vaker, beter, anders) in te zetten in hun werk.
 
Hier gaat het om uitdragen en uitdagen, om het delen van mijn ervaring en het verspreiden van het schrijfvirus. De training 'Het schrijfpad voor coaches, trainers en begeleiders' is op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober 2019 in het schrijfhuis in Gassel. Je werkt in een kleine groep en kunt eigen casussen inbrengen. Meer informatie lees je hier. 
Neem gerust contact op als je wilt bespreken wat deze dagen jou kunnen brengen. Ik heb ook een plaats (met korting) beschikbaar voor iemand die eerder meedeed en wat extra inspiratie kan gebruiken.  

 

Buiten Beeld, 8 t/m 10 november
Zie ik je bij de Kunstraffinaderij 2019?
Van vrijdag 8 november t/m zondag 10 november exposeer ik in de Stevenskerk in Nijmegen. Tijdens de Kunstraffinaderij 2019 tonen daar zo’n zeventig kunstenaars hun nieuwste werken. Het thema van deze editie is Buiten Beeld. In mijn stand combineer ik poëzie en fotografie, collages en poëzie, beeld en geluid. Ik ben zelf alle dagen aanwezig. Van harte welkom, leuk om je daar te ontmoeten. 
 
De Stevenskerk is een mooie locatie in het historische hart van Nijmegen, vlak bij het Marikenbeeld. Toegang kost 7 euro per persoon. Kijk voor meer informatie op www.kunstraffinaderij.nl
 
Openingstijden: 
vrijdag 8 november van 17.00 - 21.00 uur
zaterdag 9 november van 12.00 - 18.00 uur
zondag 10 november van 12.00 - 17.00 uur
 
 
 
Voorpret
Schrijfweek in Lochem
 
De cursusplanning voor 2020 ga ik nog maken. Wat al vast staat, is de datum van de Schrijfweek in Lochem. Deze is van dinsdag 9 juni 2020 t/m 14 juni 2020. Het duurt nog even, maar voorpret is ook fijn en je kunt je nu al aanmelden. 

Houd  voor andere activiteiten de agenda op mijn website in de gaten. Ook op mijn pagina op Facebook vind je actuele informatie over workshops, voordrachten en publicaties.

 
Te leven en dat leven te vergeten
DICHTER
 
PLINT geeft het mooie poëzietijdschrift DICHTER uit, voor kinderen van 6 tot 106. Elk nummer heeft een nieuw thema, een gastillustrator voorziet het blad van treffend beeld. Bijzonder is de nieuwste uitgave met gedichten over dementie. Van mij staat er onderstaand gedicht in, geïllustreerd door Kees de Kort. Je kunt nummers van DICHTER ook los bestellen. Klik voor meer informatie
 
 
 
 
Gun jezelf een bezoekje aan de troostdichter
Ook jouw verhaal, ongefilterd 

Iemand die luistert, echt luistert. Die als je dat wilt wat woorden voor je heeft. Geen preek of goedbedoeld advies maar poëzie en andere woorden, recht uit het hart. Filters uit, maskers af. Ik heb het over troostdichter Boudewijn Betzema. In oktober en november vind je hem elke donderdag en vrijdag in het brugwachtershuisje aan de Schoenkuipenbrug, nabij de Turfmarkt in Zwolle. Tussen 10.00  en 16.00 uur ben je bij hem van harte welkom. Lees meer over de troostdichter op de website van Stichting Troosthuisje.
 
 
 
Mooie korting tot eind december 2019
In mijn webwinkel
 
Het is misschien wat vroeg om al over de feestdagen te beginnen. Omdat er misschien dit jaar geen nieuwsbrief meer komt, waag ik het erop. In mijn webwinkel vind je producten waar je liefhebbers van taal en schrijven een groot plezier mee kunt doen. Van inspiratiekaarten tot bekers, van een gedichtenbundel tot schrijfprogramma´s. Als lezer van mijn nieuwsbrief krijg je 5 euro korting tijdens je eerstvolgende bestelling. Vul voor die korting tijdens het bestelproces de kortingscode ´dankbaar´ in. Dat woord kies ik niet voor niets. Ik ben dankbaar voor het werk dat ik mag doen, voor de kracht van schrijven en de mooie mensen die ik ontmoet. De kortingscode is geldig t/m 31 december 2019 en geldt ook voor al mijn schrijfreizen via e-mail.

 
Louise Bourgeois
Kleine schrijfwedstrijd 5
 
(foto: Museum Voorlinden)
 
Dank voor jullie teksten bij Femme Blonde van Amedeo Modigliani. De deelnemers hebben een mailtje ontvangen met de uitslag.
 
Ik kijk ernaar uit, naar de overzichtstentoonstelling van werk van Louise Bourgeois (1911-2010) in museum Voorlinden in Wassenaar. De tentoonstelling is tot en met 17 mei 2020 te zien. De kleine schrijfwedstrijd 5 sluit aan bij haar werk Maman (1999), hierboven op de foto. Ik ben benieuwd waar het voor jou over gaat of waar het je aan doet denken. Schrijf een gedicht of een verhaal van maximaal 400 woorden, geïnspireerd op (iets uit) dit kunstwerk en/of de titel. Denk vrij en scherpzinnig, net zoals Louise Bourgeois. Het is ook mooi om ter plaatse te schrijven en je te laten inspireren door de kracht van haar werk(en) Hier lees je meer over de
 
Mail je tekst uiterlijk 1 december a.s. naar info@mbcommunicatie.nl. Graag als onderwerp 'kleine schrijfwedstrijd 5' vermelden. De inzender van de winnende tekst krijgt een schrijfreis via e-mail naar keuze cadeau of mag deze aan iemand anders cadeau doen. Aan twee andere inzenders geef ik een set inspiratiekaarten Mijn anker is van papier of Nieuwe wegen voor Mariken cadeau. Ik ben benieuwd naar jullie reacties. 
 
 
Jouw gegevens
 
Als je mijn nieuwsbrief 'Wat woorden' niet meer wilt ontvangen, dan kun je je uitschrijven met de knop onderaan deze pagina. Je mailadres gebruik ik alleen voor deze nieuwsbrief en voor communicatie over cursussen en schrijfprogramma’s die je bij me volgt of producten die je bij me koopt.
 
Reacties en vragen: info@mbcommunicatie.nl
Monica Boschman - MB Communicatie
Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl