Zondag 28 juni 2020


En een waarschuwing: zie onderaan...
   ....   
Goedemorgen allemaal,
 
Het einde van juni nadert, en de datum van 1 juli. Met ingang van die datum gaan we met de oppeppers terug van 3 naar 2 x per week.
Hij verschijnt in de maand juli
op zondag en op woensdag.

Dat is even wennen omdat er op woensdag nu géén oppepper verschijnt, maar dit leek de beste verdeling.
 
Een fijne zondag wensen we je toe.
Henja, Helmi en Ineke
  
 
Bijzondere filmpjes
 
Ballet om van te genieten
Annelies Mersel die de dansen uitzoekt schrijft dat ze er zelf niet aan moet denken dat ze met deze warmte zich zo zou moeten uitsloven als deze dansers maar het is wel mooi om naar te kijken. 
 

Das Frühlingsopfer
Impressie van ‘Das Frühlingsopfer’ van Pina Bausch. Muziek: Igor Stravinsky.
De onderliggende problematiek van Pina Bausch is toch steeds die van de man-vrouw relatie, van de verhouding tussen de seksen, van de verborgen lusten en angsten die de mensen kwellen.
 
Zoals een criticus heeft gezegd: 'De stukken van Pina Bausch zijn afwisselend een zoete droom en een klamme nachtmerrie.'
Pina Bausch ontwikkelde halverwege de jaren zeventig een stijl waarbij steeds minder gedanst maar des te meer bewogen werd, waarbij het element van de herhaling (totdat uitputting nabij is) een belangrijke rol speelde, en die een hallucinerende kracht had.
 
Reflections, Cinque, Rehearsel
Ballet by Mauro Bigonzetti in the project project Reflections at the Bolshoi Theater.
Reflections. Cinque. Rehearsal. Lichte dansen voor deze stralende zomer.
  
 
Klassieke Muziek - Mini opera's
Dit is de rubriek van Claire Verlinden. Komende week begint zij alweer met muziek-lezingen, de eerste is op vrijdagmiddag 3 juli.
Aanmelden kan alleen via de website van de bibliotheek, zie hier.
  
 
De beroemde Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis  en schrijver/dichter Ilja Leonard Pfeijffer schreven speciaal voor het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor
Besmettingsgevaar: een mini-opera over de angsten rondom het coronavirus en het moeten leren omgaan met het 'nieuwe normaal'.
Ruim 5 minuten en met teksten.

  
DWDD liet ook jaarlijks een miniopera schrijven en  op 19 maart jl was de  mini-opera te horen 'Pandemie'. Ook met tekst van Ilja Pfeijffer en hier gecomponeerd door  Michel van der AA (ook een zeer beroemde Nederlandse componist), uitgevoerd door Tania Kross met Dudok kwartet. De opera zelf duurt maar 2 minuten maar Matthijs van Nieuwkerk heeft via skype een gesprek met Pfeijffer en in de studio met Tania Kross.
      
Tip
Christiaan Kuyvenhoven, pianist en Radio4 medewerker, publiceert elke week op YouTube een verhaal  en muziek over Beethoven. Van achter zijn eigen vleugel.
Zie zijn YouTube-kanaal.
 
Hier is aflevering 1: ta-ta-ta-taa.  Hij vertelt in het Engels maar bij instellingen kun je de Nederlandse ondertiteling vinden.
 
Knutselrubriek van Ella
Spel met de springende kikkers
 
Wat heerlijk dat mijn kleinkinderen komen, schrijft Ella van den Bogaard, die deze rubriek samenstelt. Eerst kikkers vouwen en daarna gaan we er ongetwijfeld spelletjes mee doen.
Ik raad je aan om vouwblaadjes van 15cmx15cm te gebruiken. Vooral niet kleiner.
 
 
 
Gouwe ouwen
Henja heeft zomaar wat verzoeknummers voor gouwe ouwen op een rijtje gezet.
 
 
Feuilleton, het Corinna-verhaal

 
Vandaag is het de beurt aan Joanna Schopman om het vervolg van de feuilleton te schrijven. Ze borduurt voort op het einde van gister:
 
Hilletje, het broodmes nog in de hand, doet open. Ze legitimeren zich als politie en vragen of zij familie is van de heer Pieter-Jan Ziengs?
   
 
Kerkdiensten online
Op GooiTV
GooiTV zendt in deze coronatijd iedere zondag een kerkdienst uit! De uitzending is zondag te zien, om 10.30 en het wordt een paar maal herhaald.  De dienst vanuit de Wilhelminakerk in Bussum wordt voorgegaan door ds. Nico den Bok met leden van het projectkoor. Op GooiTV.nl zijn de uitzendkanalen te vinden. Klik op deze link.

Viering in de Kapel
Elke zondagmorgen om 10.30 uur is er een viering in de Kapel. Om er bij te kunnen zijn moet je je van tevoren opgeven (info@dekapel.nu). Maar de vieringen worden opgenomen en ‘s middags staat de viering op www.dekapel.nu en kan iedereen er naar luisteren.
Vandaag gaat ds. Carolien Cornelissen, doopsgezind predikant in Utrecht, voor en speelt Annet Kloppert op de vleugel.
 
Emmausparochie online
De vieringen in de Emmaus kerk kunnen gevolgd worden via de kerkomroep, maar dat is alleen geluid. Je kunt de vieringen ook volgen via youtube. Dit is beeld en geluid. De vieringen zijn elke dag om 11.00 uur (niet publiek toegankelijk), maar op zondag van 9.30-10.30 is er open kerk met uitstelling van het H. Sacrament, stil gebed en het branden van een kaarsje.
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele regio-overzicht Gooi-en Vechtstreek.
 
Gedichtje om af te sluiten
 

Een waarschuwing: ga niet naar de Dam!
 

PS: we maakten deze Oppepper bij 32 graden...