Nieuwsbrief nr. 145
 
November 2022
 
Beste ,
 
Het woord November komt van het Latijnse Novem, dat negende betekent. November wordt wel Slachtmaand of Jachtmaand genoemd. Als de bomen en velden leeg zijn is het tijd voor het jagersvolk om in actie te komen. Met of zonder jachthond op zoek naar hazen, konijnen, fazanten en groter wild.
 
Het is ook de maand van het sterrenbeeld Boogschutter. Ik denk weleens als we zouden leven hoe de aarde bedoeld was dan was jagen nog zo erg niet. Het doden van een dier om te kunnen eten is zo oud als de mensheid.
 
Het ruimen van kippen, 160.000 hier, 120.000 daar. Ik wist niet eens dat er zoveel dieren op een kluitje zaten, her en der verstopt in Nederland. Daar of waar is het fout gegaan? Het Klimaatboek van Greta Thunberg maar eens lezen. Ik ben wel benieuwd naar de verbanden die zij legt.
 
Blijf bewust, wees kritisch, kijk goed wat je doet en nalaat. Vraag je af of het goed is wat je doet, of het bijdraagt, of het zin geeft.
Laten we dat met elkaar doen, zo dragen wij ons steentje bij. Wens ik je een mooie novembermaand.
 
Kledingindustrie

Om in het kader van duurzaamheid en kritische consument te blijven wil ik De Omwentelaars weer eens onder je aandacht brengen. Daar staan een paar boeiende initiatieven op het programma.
 
Zo is er donderdag 10 november een impactgesprek: De wereld achter de kledingindustrie. Wat is de keerzijde van de kledingketen, achter de wereld van de fashion zit een donkere kant. Wat kun je zelf doen om van je impact op de kledingbranche bewust te zijn?
 
Foto met toestemming van Yumeko (biologische katoenfabrikant

Wanneer: 10 november 2022 19:30u - 21:30u
Locatie: De Groene Transformator, Bredeweg 10, Roermond
Kosten:
 Gratis, vrijwillige donatie is welkom
 
Kijk even op de website van www.deomwentelaars.nl bij agenda.
 
Soms doet de link het niet, dan even overnemen.
 
Op jacht naar voedsel

Dit recept maak je met de laatste eetbare bladeren uit het wild. Ga op zoek, er is nog brandnetel, zevenblad, blad van madeliefje, blad van Oost-Indische kers.
 
Verder nodig:
een ui
snuf zout
200 gram bloem
water
olijfolie of boter
 
Verhit wat boter of olijfolie in een pan en roerbak een ui tot deze glazig is, voeg alle gewassen bladeren toe en bak kort mee tot het net geslonken is. Laat afkoelen.
 
Maak een deeg in een kom van 200 gram bloem en een snuf zout en roer er steeds wat water bij tot het deeg samenkomt tot een mooie kneedbare bal. Giet er steeds wat water bij zolang als nodig is. Eenmaal een soepel deeg, dek het even af en laat het rusten voor een minuut of 30.
 

 
Verdeel het deeg in twee ballen en rol van de ballen op een bebloemd aanrecht een slappe lap, dun en doorschijnend. Een gat hier en daar is geen probleem.
 
 
Strooi de geroerbakte bladeren erover uit en nu komt het ... Rol het deeg over de bladeren op tot een worst/slang en daarna nogmaals tot een slakkenhuis. Hierna gaat het deegpakket de koekenpan in, neem ruim olie, tot het deeg gaar en krokant is. Lekker op een tapas tafel. Rechtsonder op de foto is het gerecht.
 
Rest mij niets dan 'eet smakelijk'.
 
Agenda
Makkelijke moestuin
Orde scheppen, scheuren wat te groot wordt, vormsnoeien, het najaar is daar een goede tijd voor. Misschien wil je het wel anders, eenvoudiger, overzichtelijk en met minder werk. Door de samenhang te kennen kun je het jezelf makkelijker maken en de natuur voor je laten werken. Klik hier voor het aanvragen van informatie.
 
Vanochtend vroeg
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Zaterdag 12 november - 16.00 uur Vlodrop

Ga je mee op kruidenexcursie? Vanaf Vlodrop lopen we langs de Roer naar een Geluksplek waar ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een verhaal.
 
We plukken ons eten bij elkaar (in de tuin) dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 45 euro all in. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.

 
 
Natuurwandeling
Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 10.00 op onderstaand adres. Duur ca. 2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro.
Voor aanmelden kun je mailen of bellen. Onderaan de nieuwsbrief vind je de gegevens.
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 

Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de deur en bij mooi weer in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.