Westerlo - oktober 2012
Jaargang 2 - nummer 9
 
  Inhoud
 
 
 
Bibliotheekweek: De Bibste Bib
 
Tijdens de Bibliotheekweek verzamelen we dromen, suggesties en ideeën over de toekomst van de bibliotheek.
 
"Wie wordt de bibste van het land?" is de naam van de campagne, en roept de sfeer van een sprookjeswereld op waar gedroomd en gewenst kan worden.
 
Wat verwachten mensen van de bib?
Wat mag er voor hen veranderen?
Wat moet er zeker blijven?
 
kan je met enkele muisklikken jouw ideale bib van de toekomst gestalte geven.
 
Maar ook onze "wolkjes-wall" in de bib zelf en ons "post-it venster" laat alle lezers meedromen...
 
Hierbij nodigen we al onze lezers uit om zich te laten horen!
 
 
 
 
Stefan Brijs - Literair Ontbijt
  
De naam van Stefan Brijs wordt in een adem genoemd met zijn bestseller De engelenmaker. Recent verscheen van hem ook het ambitieuze oorlogsverhaal Post voor Mevrouw Bromley.
 
Tijdens het literair ontbijt (9-10.30u.) wordt hij geïnterviewd door Johny Geerinckx.
Als opening van de bibliotheekweek doet hij vervolgens, vanaf 11u., voor iedereen tussen de rekken een boekje open voor zichzelf.
 
 
literair ontbijt:
12 euro - reserveren verplicht
 
  
 
 
 
 
Ieders stem telt! Ook de jouwe!
  
 
 
 
Laat je stem gelden op 14 oktober 2012: gemeenteraadsverkiezingen!
 
Wat zijn verkiezingen? Hoe werkt de gemeente? Wat zijn gemeenteraadsverkiezingen?
 
Wat zijn de standpunten van de verschillende politieke partijen? Welke partij sluit het beste aan bij jouw mening?
 
Op al deze vragen krijg je een antwoord tijdens dit infomoment.
 
i.s.m. Samenlevingsopbouw - Welzijnsschakels - Vormingplus
 
dinsdag 2 oktober van 9u. tot 10.30u.
 
toegang gratis - reserveren gewenst
 
 
Ook kan je nog steeds tijdens de openingsuren op de demo-stemcomputer komen oefenen.
 
 
 
 
 
 De Eurocrisis ontrafeld - Hendrik Vos
 
Zelden zat Europa zo vaak vooraan in het nieuws als nu. Waar is het misgelopen met de euro? Moeten we wel solidair zijn met de probleemlanden?
 
Hendrik Vos, hoogleraar Europese politiek (Universiteit Gent), belicht de uitdagingen waarvoor de eurozone staat. Ploetert Europa zich een uitweg uit deze crisis of staat het systeem op instorten?
 
 
dinsdag 23 oktober om 20.15u.
 
toegang gratis - reserveren gewenst
 
i.s.m. 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Film: The Lady
 
 
  klik op de cover voor de officiële trailer
 
The Lady vertelt het verhaal van de activiste Aung San Suu Kyi en haar man Michael Aris, een liefdesverhaal over opoffering, toewijding en keuzes in de strijd voor democratie. Ze beslist om Engeland achter zich te laten en naar Myanmar terug te keren om voor haar zieke moeder te zorgen. Daar ontwikkelt ze zich tot oppositieleidster. Uiteindelijk komt ze voor de hartverscheurende keuze te staan: kiezen voor haar land of voor haar familie.

regie: Luc Besson - Frankrijk -
132 min.
organisatie: 
 
 
donderdag 18 oktober om 20.15u.
 
 
 
 
Bibkids: Boeken in de kijker
 
In navolging van een aantal Amerikaanse bestsellerauteurs waagde ook de Britse misdaadschrijfster Elizabeth George zich aan een reeks voor Young Adults.

Na zestien Inspecteur Lynley-romans is ze gestart met een aantal thrillers voor jongeren, de Fluistereiland-serie. Het eerste deel, Stormgevaar, is zojuist verschenen. 
 
Hoofdpersoon Becca King kan de gedachten van anderen lezen – en dat blijkt uiterst gevaarlijk. Zo komt ze erachter dat haar stiefvader zijn zakenpartner heeft vermoord. Als hij Becca’s gave ontdekt en zich realiseert dat ze zijn geheim kent, is ze haar leven niet meer zeker.
 
 
 
 
 
 klik op het boek voor de eerste pagina's
 
  
 
 
klik op het boek om het in te kijken
De mol wil iets doen voor de maan. Die staat altijd alleen aan de hemel en krijgt nooit bezoek. Hij besluit een lied voor de maan te schrijven. Maar dat is moeilijker dan gedacht. Het moet rijmen, denkt de mol, en lopen. Of eigenlijk niet lopen, maar dansen. Een lied rijmt en danst.

Maan, staan, gaan, waan, slaan, traan... 
Maan, laat me niet in de waan... 

Als hij klaar is gaat de mol ermee naar de sprinkhaan, die dirigent is van een orkest. Ze repeteren tot het helemaal goed is en ’s nachts geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest?
 
Een lied voor de maan is een prachtig prentenboek van Toon Tellegen met illustraties van Mance Post.
 
 
 
 
Wink@Westerlo: Kinderen van de Regenboog - Danny Beyens

Kinderen van de Regenboog is de vierde misdaadroman van Westelaar Danny Beyens.
 
Evy Van Hemelen, 19, woont bij haar oma in Hulshout en studeert in Antwerpen. Wanneer Evy op een avond niet terugkeert uit Antwerpen, wordt er een onderzoek opgestart waaruit al vlug blijkt dat ze er een verborgen leven op nahoudt. Wat aanvankelijk lijkt op de gril van een losbandige tiener krijgt een heel andere dimensie wanneer op haar gsm een foto wordt aangetroffen van een vermoorde vrouw, met op de achtergrond een vreemde boodschap in bloed. Na een tijdje wordt duidelijk dat Evy connecties had met een mysterieus genootschap van paganisten dat zich Kinderen van de Regenboog noemt. Maar de hamvraag blijft: wat is er met Evy gebeurd?
 
Op vrijdag 5 oktober om 20u. wordt het boek voorgesteld in de Raadzaal van het gemeentehuis.
 
 
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
  acteur Tom Van Dyck stelde het boek voor
 
 
Maak kennis met de gruwelijke en hilarische verbeelding van Marnix Peeters!
 
"Nogmaals: men let even niet op, in het leven, men kijkt een paar tellen de andere kant uit, en de dag kan verwisseld zijn voor de pikzwarte nacht, de heerlijk dampende schotel met lievelingskost, waar men nietsvermoedend al een stuk van naar de mond aan het brengen was, kan veranderd zijn in een stinkende berg kak." Ziedaar de levenswijsheid die Werner Plöts al als tiener vergaard heeft.
 
Twee jaar nadat hij door zijn vader aan de schrale zorgen van de aartslelijke zusters Crique is toevertrouwd, trekt hij de wereld in. Met Orzas, een vadsige beer die een poot mist, aan zijn zijde sukkelt hij van de regen in de drop. Wie hij ook ontmoet, er wordt van de jongen geprofiteerd, hetzij voor geld, hetzij voor seks.
 
De dag dat we Andy zijn arm afzaagden is een smerig sprookje waarbij niemand de ogen droog zal houden - komen de tranen niet uit medelijden met de jonge Werner, dan wel van het lachen. Marnix Peeters is een verteller van een zeldzaam hilarische soort, met een verbeelding die in Vlaanderen zijn gruwelijke gelijke niet kent.
 
Andere blikvangers:
 
 
De gevangene van de hemel is het derde deel in het vierluik rondom het Kerkhof der Vergeten Boeken. Een verhaal vol intrige en emotie dat je naar het Barcelona van de jaren veertig en vijftig terugvoert en waarin de betovering van boeken, liefde en vriendschap weer een belangrijke rol spelen.
 
Voor Moedermoord heeft Chris de Stoop zich gebaseerd op het waargebeurd verhaal van Nadia, Eva en Chantal. Een jonge vrouw, haar dochter, haar moeder: alle drie dood in huis aangetroffen. De auteur brengt echter ook zijn persoonlijke versie in een literaire vertelling die nog lang blijft hangen. Luister hier naar een interview.
 
Met Lionel Aso: dit is Engeland zet Martin Amis zowel een komedie als een vlijmscherp boek over Engeland neer. Dit is de Amis die we kennen van "Geld" of "London Fields": net zo boos en net zo intelligent als zijn hoofdpersonen.
 
 
 
nieuwsgierig?
 
 
lees de lovende recensie uit 
The New Yorker  
 
 
Liefde is het tweede boek in de Mijn strijd-serie: zes autobiografische romans van de hand van Karl Ove Knausgård. Nadat zijn relatie is stukgelopen vertrekt Karl Ove eenzaam en gedeprimeerd naar Stockholm. Voor hij het weet heeft hij niet alleen de nieuwe liefde van zijn leven ontmoet, maar loopt hij rond met zijn pasgeboren dochter in de kinderwagen...
 
In Guggenheimer in de mode blaast Herman Brusselmans het legendarische romanpersonage Guggenheimer nieuw leven in. Aangezien de hedendaagse vrouw volgens hem bijzonder ongeïnspireerd gekleed gaat, besluit hij daar iets aan te doen en richt de firma Guggenheimer Fashion Company op. 
 
Misplaatste kussen is de eerste verhalenbundel van Sandro Veronesi, die zich ook in dit genre een meester toont. Al zijn verhalen eindigen met een verrassende draai.
Wie heeft Nanna Birk Larsen vermoord? Deze vraag hield miljoenen tv-kijkers over de hele wereld in de ban. Na de serie The Killing is er nu ook het boek van David Hewson waarbij hij de gaten uit het scenario van de reeks vakkundig opvulde. Al snel grijpt Hewson je bij de lurven en sleept je een tweede keer het verhaal binnen.
 
Na "De gele ogen van de krokodillen" en "De trage wals van de schildpadden" sluit Katherine Pancol haar trilogie af met De eekhoorns huilen op maandag. Van deze succesreeks werden wereldwijd al meer dan 4.000.000 exemplaren verkocht.
 
In Reizen zonder John volgt Geert Mak de Amerikaanse geschiedenis op een vergelijkbare wijze als de Europese in "In Europa": een combinatie van een reis door het continent en een reis door de tijd. Zijn de dromen van toen nog de dromen van nu? Is Amerika nog "het beloofde land"? En wat bindt Amerika en Europa nog?
 
 
 
 
klik op het boek voor een voorpublicatie
nieuwsgierig? lees hier alvast een fragment 
 
 
Vissen voeren. Fiorenzo, Mirko en Tiziana: drie levens die elkaar kruisen op een onwaarschijnlijke, desolate plek in de wereld: Muglione, in het Toscaanse binnenland, een streek van werkloosheid en stilstaande wateren. Het is de plek waar Fiorenzo al jong zijn moeder verloor, waar Tiziana naar terugkeert vanuit Berlijn en waar Mirko voorbestemd lijkt voor een grote fietstoekomst.
 
Terwijl de zomer van 2004 op zijn einde loopt proberen zakenpartners en beste vrienden Archy Stallings en Nat Jaffe hun platenzaak van de ondergang te redden. Met Telegraph Avenue heeft Michael Chabon een great American novel geschreven over liefde, vriendschap en muziek, boordevol nostalgie. 
 
 
 
Jacob besluit lief te hebben is de nieuwe roman van grote verhalenverteller Catalin Dorian Florescu. Een familie-epos met compacte, kleurrijke beelden over het dorpje Triebswetter in een Roemeens gewest, in de jaren 1920-1950.
 
 
beluister een interview met de auteur op de Nederlandse radio
  
 
Studenten beginnen revoluties, hackers leggen gevoelige staatsgeheimen bloot, beleggers en beleidsmakers hollen van crisis naar crisis. Informatie op internet kan een ware aardbeving in de publieke opinie veroorzaken. Jaap van Ginneken onderzoekt in Het enthousiasmevirus hoe gevoelens zich explosief verspreiden nu iedereen online is.
 
Waarom verslapen pubers zich zo vaak? Waarom zijn zij het ene moment zo volwassen en het volgende moment zo onmogelijk? Waar komt die tegenstrijdigheid vandaan tussen verantwoordelijk gedrag en ondoordachte en risicovolle keuzes? Hoe komt het dat juist adolescenten vaak uitblinken in sport, kunst en creativiteit?
Eveline Crone neemt de ontwikkeling van de hersenen tijdens de adolescentie onder de loep in Het puberende brein.
Hier een interview met de auteur.
De Belgische bieren beleven hoogdagen. In eigen land wordt onze nationale drank massaal herontdekt en in de rest van de wereld is onze biercultuur aan een vreedzame veroveringstocht begonnen. Sven Gatz, directeur van de Belgische Brouwers, benadert deze rijkdom vanuit de onverwachte invalshoek der jaargetijden: De vier seizoenen van het Belgisch bier
 
Spotify is hot! Deze Zweedse muziekdienst beheert een collectie met miljoenen liedjes die via verschillende abonnementsvormen ter beschikking worden gesteld.
Ontdek Spotify laat je zien dat er veel meer mogelijk is dan alleen naar een album te luisteren. Zo kun je playlists maken, liedjes downloaden, Facebook erbij betrekken, radio luisteren en meer.
 
 
 
 

 
 
de auteur stelde zijn boek voor in 
"De zevende dag" 
 
 
 
 lees hier een artikel uit De Standaard
over het boek
 

 
 
In België wordt het aantal mensen met dementie geschat op 9% van alle vijenzestigplussers. Van alle vrouwen ouder dan 85 is dertig procent dement. Verwacht wordt dat in 2030 dementie de duurste ziekte zal zijn. Onthutsend. Maar, achter die cijfers bevinden zich menselijke verhalen over ziekte, maar ook over hoop en liefde. Na de gelijknamige documentaire van Klara Van Es heeft Nathalie Carpentier een jaar lang mensen met dementie gevolgd. 
 
Frozen Planet is het wonderlijke verslag van het leven in de ijzige uithoeken van de aarde en toont ons natuurverschijnselen die we nooit eerder gezien hebben. Geïllustreerd met adembenemende foto's uit zowel het Noord- als Zuidpoolgebied is dit een mooie aanvulling op de gelijknamige dvd-reeks.
 
 
 
De 16-jarige Katniss Everdeen leeft in een post-apocalyptische wereld. Een wrede dictator regeert over de samenleving en organiseert een keer per jaar The Hunger Games, waarin een jongen en een meisje het tegen elkaar opnemen tot de dood erop volgt. Gebaseerd op de bestseller van Suzanne Collins.
 
Allez Eddy, de debuutfilm van Gert Embrechts, vertelt het verhaal van de 11-jarige Freddy, die er van droomt om zijn grote idool Eddy Merckx te ontmoeten.
 
Mildred Pierce is een vijfdelige Amerikaanse miniserie naar het gelijknamige boek van James M. Cain, met Kate Winslet in de hoofdrol.
 
De Kirgizische film The light thief begint als een portret van een schilderachtige dorpsgemeenschap maar eindigt als een aanklacht tegen hebzucht en corruptie.

 
 klik voor de trailer
 
 
 
 benieuwd?
 
 

Tot altijd, de tweede film van Nic Balthazar, baseert zich op het verhaal van Mario Verstraete, een MS-patiënt die jarenlang vocht voor het recht op euthanasie in België en uiteindelijk ook de eerste zou zijn om er in 2002 gebruik van te maken.
 
Extremely Loud & Incredibly Close, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jonathan Safran Foer, vertelt het verhaal van de 11-jarige Oskar. Nadat zijn vader op 9/11 in het World Trade Center omkwam, vindt Oskar een sleutel tussen diens bezittingen. Op zijn zoektocht naar het bijbehorende slot komt hij steeds dichter bij een oud familiegeheim.
 
Bob Marley is misschien dertig jaar geleden overleden, zijn muziek en boodschap leven onverminderd voort. Kevin Macdonald schetst met Marley een onvervalst beeld van de man achter het muzikale genie. Hier een voorsmaakje.
 
Ierland, 19de eeuw. Albert Nobbs is een verlegen butler die al jaren met een geheim rondloopt. Hij is eigenlijk een vrouw die als man door het leven gaat om aan armoede en eenzaamheid te ontkomen. Genomineerd voor drie Oscars, met Glenn Close in de hoofdrol.
 
 
 
 
Elbow leeft nog! Dat laten de vijf uit Manchester weten met Dead in the boot, een verzameling "B-sides & rarities".
 
Bloc Party is terug met een nieuw studioalbum, in originele bezetting: Four.
 
Een week voor de Republikeinse conventie bracht Ry Cooder zijn meest politieke plaat van zijn lange carrière uit. Voor iedereen die muzikaal en sociaal het hart op de juiste plaats heeft is dit een must, want Election Special is een meesterwerk vol subtiele, volwassen en intelligente songs.

 
 hier alvast enkele fragmenten
 
 
 
de trailer van de film

 
In de verrassende soundtrack van Lawless voeren bluegrass en punk de boventoon. Nick Cave & Warren Ellis bewerkten als The Bootleggers een fraaie collectie aan haast vergeten klassiekers in een eigen stijl. 
 
Alanis Morissette is terug! De Canadese singer-songwriter komt na een afwezigheid van vier jaar met een gloednieuw album: Havoc and Bright Lights.
 
 
 
 
 
 
 

Rita's Ride
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Rita!  
 
 
 
 
 
 
 
 
De stiefmoeder - Renate Dorrestein
 
Dit is een origineel en realistisch verhaal over de complexiteit van stiefgezinnen hier om beurt verteld door Claire (de stiefmoeder), Axel (haar partner), en Josefien (de stiefdochter).
 
De liefde tussen Claire en Axel wordt zwaar op de proef gesteld door een misverstand over een geheim gehouden gebeurtenis in het verleden...
 
Ondanks dit ernstige thema is dit een vlot en met humor geschreven roman. 
 
 
Verdwijnpunt - Arnaldur Indridason
 
Inspecteur Erlendur heeft de verdwijning van zijn jongere broertje tijdens een zware sneeuwstorm in de bergen, waar hij zich verantwoordelijk voor voelt, na al die jaren nog niet verwerkt. Hij keert terug naar het ouderlijk huis en de plaats van het onheil. Zo herbeleeft hij in herinnneringen en nachtmerries deze traumatische gebeurtenis. Tijdens gesprekken met enkele plaatselijke ouderlingen komt er een andere geheimzinnige verdwijning van een jonge vrouw aan het licht.
 
Deze twee gegevens worden heel mooi met elkaar verweven en langzamerhand krijgt Erlendur meer zekerheid over wat er met zijn broertje is gebeurd.
 
Het is een meeslepend verhaal, geheimzinnig spannend en tegelijk heel ontroerend en fijngevoelig.
 
 
 
Het voorseizoen - David Pefko
 
Politieagent Steve Mellors is pas gescheiden en verhuisd naar een kleine flat in een gore buurt aan de rand van de stad. Gefrustreerd, eenzaam en verdrietig raakt hij verslaafd aan junkfood en porno kijken. Hij wordt verliefd op een jonge prostituee die illegaal in het land verblijft en wil haar beschermen door haar in zijn flat te verbergen.
Op zijn werk verzint hij de ene leugen na de andere en werkt zich zo steeds dieper in nesten, wat de spanning in het verhaal ten goede komt.
 
De lezer wordt geconfronteerd met een irritante, meelijwekkende persoon vol zelfbeklag, niet in staat zijn eigen lot of leven in handen te nemen.
 
Nog meer tips van Rita vind je hier
 
 
 
 
Te gast: Film "Empire of Dust" en praatcafé
 
In het kader van Zuiderse Zoenen presenteert Kata vzw "Empire of Dust". Deze gaat over het bedrijf CREG dat een oude weg van 300 km moet heraanleggen in Congo. De vaak hilarische, maar ook harde documentaire bewijst dat cultuurclashes en vooroordelen niet altijd zware kost hoeven te zijn.
 
Na de film is er een praatcafé met regisseur Bram Van Paesschen en met Nadia Nsayi, politicologe en beleidsmedewerkster bij Pax Christi en Broederlijk Delen.
 
donderdag 11 oktober om 20u.

toegang: 5 euro (incl. drankje)
 
info: debruynechris@skynet.be -
0479 78 67 62
 
 
 
bekijk de trailer
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... de informatieve dvd's allemaal een heel eigen plaatsje gekregen hebben bij de boeken waar ze bij horen?
 
"The Naked Chef" (Jamie Oliver) vind je bijvoorbeeld terug tussen de kookboeken, voor "Leer Meditatie" kan je terecht tussen de gezondheidsboeken,...
 
Je mag deze, in tegenstelling tot de andere dvd's, gratis lenen en vier weken houden. 
 
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: