Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
.
Zeepost 842, 2 maart 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz

tvk instruktie

VHZC

Bataviahaven

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotobootHistorische Zeilvaart Harlingen
AtSea

friesevloot

SRF
Fikkers

Zeilschool Enkhuizen

Register Holland

Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster

Piet Blaauw

Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

de Vries Zeilmakers

onlinezeilen

Laan & Nijholt
Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen

Frisian Sailing Com

Cinema

Patrijspoorten


havenmuseum
Scheepsmakelaardij Enkhuizen


Hartzuiker

Zeilmakerij MolenaarVentis
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats
Hoogendoorn

Chartershop

Shiptron

Sailtrip

de Gier
Zeilpunt
Bureau Scheepvaart Certificering
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
Den Boer SailsVoor wedstrijden en
evenementen kijk je op
de Evenementenpagina

Omdat een aantal mensen de Zeepost nr. 111 van gisteren niet hebben ontvangen stuur ik hem nog een keer. Waarschijnlijk zat er een verkeerde link in, dit is nu aangepast.

               Wouter van Dusseldorp


BBZ nieuws

— Jaarlijks BBZ Havenmeesteroverleg

Overig nieuws

— Actie zeilcharters in Amsterdam op 26 maart
— Petitie: Bruine vloot eist ligplaatsen Amsterdam
— Overzicht nautische handhaving 2017

— Foto’s van Hajo Olij

— Motie over keuring zeezeilschepen Tweede Kamer
    aangenomen


— Wonen op de Theems begint op Harlinger werf

— Charterschepen van harte welkom in Hoorn
— Overlast bij haven van Ameland

— Vergrijzing slaat toe bij wadlopen

— Opknapbeurt voor Tjerk Hiddessluizen
— Het gaat weer beter met de paling in Nederland
BBZ nieuws

— Jaarlijks BBZ Havenmeesteroverleg
 

Foto: Havenmeester overleg van de BBZ in 2015

Gisteren was het jaarlijkse BBZ Havenmeesteroverleg in Harlingen. In een volle Raadszaal is in informele sfeer een aantal zaken aan de orde geweest. Het Havenmeesteroverleg is een initiatief van de BBZ en wordt goed bezocht door afgevaardigde havenmeesters van vrijwel alle charterhavens.

De havenmeesters wisselden informatie uit over goedwerkende stroomvoorzieningen, betalingssystemen en andere kwesties. En er werden ervaringen uitgewisseld. Bijvoorbeeld over bewoners die gebruik maken van afvalcontainers op de haven en schippers die gebruik maken van afvalcontainers van bewoners.

En hoe ga je om met klachten van buurtbewoners?
De verantwoordelijkheid van een havenmeester gaat veel verder dan het maken van een goeie havenindeling. Steeds vaker is de havenmeester niet alleen het aanspreekpunt voor schippers en gemeente, ook de gasten en omwonenden weten de havenmeester te vinden. Het is een ontwikkeling waar de havenmeesters zich goed in kunnen vinden. Opmerkelijk is dat havenmeesters steeds meer nadenken over de rol van de haven als economische motor voor de regio. Zo ging de discussie in Harlingen ook over het trekken van meer toeristen en wordt er gezocht naar slimmere samenwerkingsverbanden met de bezoekende schepen.
De BBZ is blij met de postieve houding van de havenmeesters en waardeert hun inzet om de schepen in de haven te krijgen en te houden enorm. 

Einde BBZ nieuws
— Actie zeilcharters in Amsterdam op 26 maartEr is in Amsterdam geen enkele plek meer voor ons, we mogen nergens meer aanmeren. Zelfs reserveren wordt ons niet  toegestaan. De BBZ praat al langer dan 10 jaar met Havenbedrijf Amsterdam, maar zonder resultaat. 

Als het nu niet tijd voor actie is, wanneer dan wel?  De actie zal zijn op zondag 26 maart 2017, van 12 tot 17 uur.  Het zal een zeer publieksvriendelijk karakter hebben. We nemen gasten gratis aan boord aan de Buiksloterweg en gaan dan een rondje met ze varen, in konvooi over het IJ. Een soort mini Sail Amsterdam!  De BBZ helpt mee om politiek en media te benaderen, zodat we maximaal aandacht krijgen.

Hoe meer schepen meedoen, hoe meer impact de actie zal hebben.  We willen een geschikt plek in Amsterdam om ons werk te doen, zoals dat altijd kon. Dit is in het belang voor alle zeilcharters.  Daarnaast zal het ons natuurlijk free publicity opleveren. We zullen namelijk in de landelijke pers komen, en wie weet op het journaal.

Dus roepen we iedereen op om mee te doen, zodat het ook en echte (mini) Sail wordt. En zodat we overtuigend ons gezamenlijk belang naar voren kunnen brengen.
 
Opgave en informatie bij: Henri (Pouwel Jonas), 06 2255 6966, info@pouweljonas.nl
We vragen ook iedereen onderstaande petitie te ondertekenen en zoveel mogelijk te verspreiden.


— Petitie: Bruine vloot eist ligplaatsen Amsterdam


Mastenbos van klippers en tjalken, vóór de oorlog in Amsterdam

De gemeente Amsterdam ontneemt de schepen van de bruine vloot al haar ligplaatsen zonder een alternatief te bieden. Het wordt de schippers onmogelijk gemaakt te ondernemen in Amsterdam door het koortsachtig dichttimmeren van regelgevingen, die het bezoek aan de stad uiterst onaantrekkelijk maken.

Petitie:
Wij, liefhebbers v/d bruine vloot, die belang hechten a/d instandhouding van maritiem cultureel erfgoed
 
Constateren:
dat de gemeente Amsterdam keer op keer de bruine vloot haar ligplaatsen ontneemt. Vanaf januari 2017 is het vrijwel onmogelijk in Amsterdam te ondernemen. Alternatieven worden niet geboden en de communicatie is bedroevenswaardig minimaal.

De gemeente Amsterdam apprecieert alleen tijdens Sail Amsterdam de aanwezigheid van de traditionele zeilschepen, een schrijnende vaststelling.
De schepen van de bruine vloot vormen een sieraad voor het stadsbeeld.
Een vrij ondernemersklimaat is voor deze toch al onzekere sector van vitaal belang.
Overal wordt de bruine vloot juichend onthaald, behalve in Amsterdam.
 
En verzoeken:
Dat de gemeente Amsterdam haar havenbeleid kritisch herziet ten gunste van de bruine vloot. De rijke ontstaansgeschiedenis van Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met de traditionele zeilvaart.
Onderteken hier de petitie 

— Overzicht nautische handhaving 2017Rijkswaterstaat heeft de speerpunten in de scheepsgewonden nautische handhaving voor 2017 op een rij gezet. Zij willen de handhavingscapaciteit zo effectief mogelijk maken door relatief veel in te zetten op de belangrijkste overtredingen en op notoire overtreders. Op basis van een risicoanalyse, in samenwerking met overige handhavende instanties op het water, zijn de volgende handhavingspeerpunten benoemd:

 - Vaar- en rusttijden, bemanningssterkte
 - Afvalstoffen binnenvaart
 - Vaargedrag beroepsvaart
 - Vaargedrag recreatievaart,
 - Communicatie en AIS

Daarnaast is er nog een regio specifieke scheepsgebonden handhavingspeerpunt: snelheidsovertredingen op de Waddenzee.
Lees hier alles over de scheepsgebonden handhaving voor 2017  
— Foto’s van Hajo OlijIn de vorige Zeepost stonden twee foto’s van de klipper Kaat Mossel. Deze foto’s waren gemaakt door Hajo Olij van deFotoboot. Dat had bij de foto’s vermeld moeten staan.

Veel van de foto’s van Hajo zijn op internet te vinden, of worden zonder bronvermelding gebruikt voor de websites van charterschepen. Wanneer het over foto’s van traditionele zeilschepen gaat kom je namelijk al snel bij Hajo uit.
Kijk hier voor meer foto’s van Hajo Olij / de Fotoboot  

— Motie over keuring zeezeilschepen Tweede Kamer
    aangenomen
Op 23 februari is de motie van Betty de Boer en Lutz Jacobi betreffende de keuringen van zeilende zeeschepen in de Tweede Kamer aangenomen. De motie:

“constaterende dat het de verantwoordelijkheid van het Rijk is om ervoor te zorgen dat de Nederlandse traditionele en nieuw gebouwde zeilende passagiersschepen worden gekeurd en gecertificeerd maar dat dit is uitbesteed aan de markt;

constaterende dat zowel de traditionele als de nieuw gebouwde zeilende passagiersschepen grote problemen ondervinden met de keuring en certificering van hun schepen, waardoor kosten verdubbelen en schepen dreigen uit te vlaggen, waardoor Nederland een waardevolle sector dreigt te verliezen;

spreekt uit dat onderzocht dient te worden in overleg met beide sectoren hoe de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de keuring en certificering weer zelf ter hand zou kunnen nemen, en hoe de standaard voor de nieuwbouw van zeilschepen kan worden verbeterd.”  

De motie is met handopsteken aangenomen.
Lees het gehele artikel op de bron: Tweede Kamer

— Wonen op de Theems begint op Harlinger werfDe Harlinger scheepswerf SRF begon in 1975 als eenmanszaak van Lex Tichelaar. Tegenwoordig heeft het bedrijf bijna zeventig vaste krachten in dienst.
In het verleden maakte Tichelaar naam met het ombouwen van historische zeilschepen voor de bruine vloot. Die tijd ligt grotendeels achter ons, vertelt Lourens Smits, een van de vijf vennoten van SRF (Scheepsbouw en Reparatie Friesland). Er komt nog wel eens een klipper voor de wal liggen. „Maar we hebben al heel lang geen ombouw meer gedaan.”

Anno 2017 richt de werf zich bijvoorbeeld op wonen op het water. Dat is dankzij de torenhoge huizenprijzen in de grote Europese steden een lucratieve markt geworden. Terwijl je voor een heel bescheiden appartementje in Londen toch al gauw een half miljoen euro neertelt, kan het wonen op de Theems nog heel betaalbaar uitpakken.

Bijna geen stadsbestuur tolereert nog de armtierige woonarken van weleer, de huidige woonboten moeten voldoen aan strenge welstandseisen. Laten ze in Harlingen nou heel goed zulke fraai ogende woonschepen kunnen bouwen. SRF trekt klanten uit heel Europa. Zo belandde een jong Brits stel met een woonwens voor Londen bij de werf.

Hun woonkamer zit straks verpakt in een klassieke scheepsromp, afgemeerd in de relatieve nabijheid van de City. „We hebben ook een klant die door de week in een appartementje in Düsseldorf woont, maar zijn weekenden op zijn ‘cruising home’ doorbrengt”, vertelt Smits. Zo’n ‘cruising home’ heeft wel dat vierkante uiterlijk dat je van een woonboot verwacht, maar je kunt er mee varen als een volwaardig schip.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC
bbz— Charterschepen van harte welkom in HoornDe gemeente Hoorn nodigt charterschippers van de Sumatra- en Surinamekade en
in het Oostelijk Havengebied van harte uit om een ligplaats in de
historische haven van Hoorn in te komen nemen. Deze uitnodiging aan de chartervaart doet ze middels een brief aan de BBZ.
 
In 2015 werd Hoorn door schippers uitgeroepen tot gezelligste haven van het IJsselmeer. Een titel waar wij als stad trots op zijn. De historische haven is dan ook een uniek plaatje. Hoorn is dé VOC stad van Nederland. En het Houten Hoofd is dé plek waar de schepen van de VOC in de Gouden Eeuw naar de oost vertrokken. De Hoornse haven ademt nog steeds die authentieke sfeer uit, met de oude stadsmuur, de Hoofdtoren en de indrukwekkende pakhuizen. Kortom, een prachtige plek voor de historische bruine vloot om aan te meren.

Dit jaar heeft de gemeente maatregelen genomen om het aantal riviercruiseschepen dat Hoorn kan bezoeken in te perken. Dit om tot een betere balans te komen voor de (be)leefbaarheid van de haven, zowel voor omwonenden als voor andere bezoekers van de haven. Zo kunnen er vanaf 2018 nog maximaal 4 riviercruiseschepen aanmeren bij het Oostereiland en is het Houten Hoofd nu al volledig vrijgemaakt voor historische schepen, zoals die van de bruine vloot.

Gastvrije haven
In de zomer kunnen charterschepen aan het Houten Hoofd aanmeren, op een van de mooiste plekken van Hoorn. En in de winter zijn de charterschepen welkom in de Binnenhaven, waar meer beschutting te vinden is. Overal aan de kade is Wi-Fi bereik en het haventoiletgebouw is in 2015 geheel gerenoveerd. Vanaf dit jaar rijden er in de zomer elektrische treintjes die bezoekers langs diverse bezienswaardigheden rijden en die passagiers vanaf diverse opstapplekken van en naar de haven kunnen vervoeren.
— Jonge bultrug in Den HelderIn de marinehaven van Den Helder zwom maandag een jonge walvis. Het gaat om een bultrug. Hij zwom daar lekker rustig, want in de marinehaven mag lang niet iedereen komen. Dus een dagje ‘bultrug kijken’ zat er niet in.

De marinehaven in Den Helder is van het leger. Er liggen oorlogsschepen en daarom mogen ‘gewone’ mensen er niet komen. En dat komt goed uit, zegt SOS Dolfijn. Want we moeten de bultrug zoveel mogelijk met rust laten. Volgens de mensen van SOS Dolfijn gedroeg de bultrug zich normaal en leek hij niet ziek. Dus waarschijnlijk vindt hij zelf de weg naar de zee wel weer terug.

Bultruggen kunnen twaalf tot zestien meter lang worden, en wel 30.000 kilo wegen. Ze komen in alle werelddelen voor. Ze zwemmen de laatste jaren ook vaker langs de Nederlandse kust. Zo werden er bultruggen gezien bij Egmond, Rotterdam en Wemeldinge. In oktober zwom een bultrug zelfs een tijdje in de haven van het Zeeuwse Vlissingen.
— Overlast bij haven van Ameland


Foto: Annika Veltman

Op Ameland wordt hard gewerkt aan de dijkversterking. Er komen dagelijks schepen vol met stenen naar de loswal, nabij de jachthaven van Ameland. Veel bedrijvigheid die het komend seizoen voor veel overlast zal gaan zorgen. Vooral geluidsoverlast. De werkzaamheden zullen nog tot en met augustus gaan duren.
Om de passanten tegemoet te komen hanteert jachthaven ’t Leyengat daarom dit seizoen aangepaste prijzen. Kijk hiervoor op de site van de jachthaven— Vergrijzing slaat toe bij wadlopenIs het wadlopen toe aan vernieuwing, nu de aantallen deelnemers al jaren gestaag dalen? Onderzoek wijst uit dat ‘meer beleving’ niet het toverwoord is.

Studenten van het kennisinstituut European Tourism Future Institute (EFTI), onderdeel van Stenden Hogeschool, stellen vast dat vooral sportieve vijftigplussers zich aangetrokken voelen tot het wadlopen. Zij maken tochten van vier uur of langer, vaak in familieverband. „Deze groep heeft niet veel behoefte aan verandering”, concluderen de onderzoekers.

De bevindingen zijn opmerkelijk omdat de organisatoren van de wadlooptochten op grond van de tanende belangstelling juist verwachtten dat de tochten aan populariteit inboeten omdat deelnemers tegenwoordig meer ‘beleving’ zoeken. Culinaire extraatjes, vermaak en natuureducatie zouden daarvoor kunnen zorgen.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) — Opknapbeurt voor Tjerk HiddessluizenDe Tjerk Hiddessluizen in Harlingen worden in de nazomer en winter opgeknapt. Dat zal gepaard gaan met de nodige hinder voor de scheepvaart, die via deze sluizen het Friese binnenwater in of uit wil. In september is de kleine kolk volledig gestremd vanwege de werkzaamheden. In december van dit jaar en januari 2018 wordt de grote kolk onder handen genomen. Ook die zal dan volledig gestremd zijn. De Tjerk Hiddessluizen vormen de verbinding tussen het Van Harinxmakanaal en de Waddenzee.
— Het gaat weer beter met de paling in NederlandOndanks dat paling 'aan de prijs is', is de lekkernij nog altijd een favoriet bij visdetaillisten en - als voorgerechtje - in menig restaurant. ,,Dat de supermarkten hun handen aftrokken van paling zorgde slechts voor een tijdelijke en beperkte omzetdaling. We zagen dat viswinkels meer paling gingen verkopen, want de vraag bleef overeind'', zegt palingwetenschapper Willem Dekker.

Van de vissoort werd lange tijd gedacht dat hij zou uitsterven. Dat lijkt nu mee te vallen. En ondanks de alarmerende woorden is de palingverkoop de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven. ,,We zien geen noemenswaardige pieken en dalen in onze afzet; in 2016 was zelfs sprake van een lichte stijging'', zegt Jac Tijsen van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling). Hij schat de totale omzetwaarde voor binnen- en buitenlands gebruik nu op zo'n 250 miljoen euro per jaar.

Ook met de intrek van glasaal gaat het in Nederland weer langzaam de goede kant op, legt Dekker uit. Jonge paling trekt weer op meer plekken van zout naar zoet water. Het aantal vispassages is de 700 gepasseerd, zeesluizen staan langer open en beroepsvissers helpen paairijpe schieralen 'over de dijk', terug naar zee. De reproductie van aal in gevangenschap bevindt zich tegelijkertijd in een beslissende fase. Gerookte paling lijkt behouden als culinaire lekkernij.
Lees het gehele artikel op de bron: AD via blendle (€ 0,25) 
Deze onderwerpen in de Scheepspost van deze week:

FVEN nieuws:

— FVEN op HISWA KLASSIEK – 8 T/M 12 maart 2017

Overig nieuws:

— Boekpresentatie: ‘Mon, schipper tijdens WO1’
— Schippers van Weleer: Ger Veuger (70) Schipper 1970-2012
— Een opleidingsschip in de tuin: de ‘Kaatje’

— Foto’s van Hajo Olij

— Reddingboot Javazee is nu varend oorlogsmonument
— Meevaren op een spits met vracht

— Raderboot Kapitein Anna ‘Varend Monument Hotel’

— De voorgangers van de "Lemmerboot"
— Wonen op de Theems begint op Harlinger werf

— Tuigage is deel van geloofwaardigheid

— Inspectie van de Halve Maen
— Zwarte Piet Moorman en zijn botter ZS13

— Botter verhuist naar Openluchtmuseum Arnhem

— Eenrichtingverkeer op Prinsengracht
— WK Soling 2017 in NederlandZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC
bbz