Nieuwsbrief september 2013
 
Afscheid Dierenarts Bob van Wandelen
Helaas zal per 1 oktober dierenarts Bob van Wandelen afscheid nemen van onze kliniek. Hij vertrekt met zijn vriendin naar Limburg om daar het geluk te beproeven.  Bob heeft met heel veel plezier bijna 6 jaar bij ons gewerkt en via deze weg bedankt hij alle klanten voor het in hem gestelde vertrouwen. Wij wensen hem heel veel geluk voor de toekomst. In de volgende nieuwsbrief zult u worden voorgsteld aan zijn opvolger.
 
 
Nieuwe assistente Irene Ligthart
Ons team is per 26 augustus versterkt met de komst van Irene Ligthart. Irene is net klaar met de studie tot para-veterinair. Zij zal in eerste instantie werkzaam zijn op onze vesting in Velserbroek. Wanneer zij helemaal haar draai gevonden heeft kunt u haar ook tegenkomen bij Dier Medisch Centrum Beverwijk.  
 
Als honden gapen,
Voor u gelezen in het NRC Handelsblad:
Dat gapen aanstekelijk werkt voor mensen is bekend. Nu blijkt hetzelfde mechanisme ook op te gaan voor honden, althans voor mens-op-hond-besmetting. Als het baasje geeuwt, wordt dat gemiddeld zeven op de tien keer gevolgd door een gaap van de hond. Als een vreemde geeuwt, triggert dat gemiddeld slechts drie op de tien keer een gaapreactie. Dat blijkt uit Japans onderzoek aan 25 honden van verschillende rassen, gisteren gepubliceerd in PLOS ONE.
De bevindingen sterken het idee dat nagapen een maat is voor empathie, het vermogen om zich te kunnen inleven in een ander. Dat ook honden nagapen, laat volgens de onderzoekers zien dat ook zij over empathisch vermogen beschikken. En het toont maar weer eens aan hoe sterk honden gericht zijn op gebaren en expressies van hun baasje.
Bij de geteste Duitse herder (een teefje) en de Siberische husky’s (een reutje en een teefje) werkte het gapen van het baasje het aanstekelijkst. De golden retrievers en labradors gaapten veel minder na.
 
Speed-dates op dierendag
Op vrijdag 4 oktober, werelddierendag, kunt u bij Dier Medisch Centrum Beverwjk terecht voor een speed date. Niet om een nieuwe partner te vinden voor u of uw dier maar om kennis te maken met een drietal specialisten. Fred van der Putten, dierfysiotherapeut, Jorna van Wingerden, hondengedragstherapeut en een trimster (haar naam volgt nog via onze facebook pagina) staan klaar voor een twintig minuten consult. Bent u dus benieuwd of dierfysiotherapie iets kan betekenen voor uw stramme hond of kat, vraagt u zich af wat te doen met het probleemgedrag van uw hond of wat te beginnen met zijn lastige vacht? Belt of mailt u dan met onze kliniek en maak een afspraak. De dates vinden plaats tussen 16:00-18:00 en kosten 10 euro.  
 
Artroscopie
Wellicht is u al bekend dat wij de sterilisatie bij de hond steeds vaker laparoscopisch uitvoeren. Dat betekent dat we slechts door 2 kleine gaatje in de buik de handelingen uitvoeren. Deze techniek kan ook worden toegepast in gewrichten. Door met een camera het gewricht in te gaan kan, zonder veel trauma, goed gekeken worden of er iets aan de hand is. Tevens kan door een tweede kleine opening het afwijkende kraakbeen worden verwijderd. Artroscopie is bij uitstek geschikt voor het oplossen van elleboogsdysplasie, een losse kraakbeenflap van de schouder en het bekijken van de kruisbanden in de knieen. Sinds kort wordt deze techniek ook bij ons op de kliniek uitgevoerd.
 
Konijneninfo avond op 17 september
Konijnen zijn een steeds groter wordende groep huisdieren. Steeds vaker is het konijn een echt lid van het gezin. Daarom neemt de konijnengeneeskunde een belangrijke plek in onze kliniek in. Zo houden wij in het voor- en najaar konijnenentingsavonden, adviseren wij sterilisatie bij de voedster en informeren wij konijneneigenaren over voeding en huisvesting. Op dinsdag 17 september zal onze dierenarts Sonja Bekker een lezing houden waarin allerlei aspecten op het gebied van konijnen ter sprake komen. Denkt u aan voeding, huisvesting maar ook aan het matchen van twee konijnen en gedragsproblemen. Deze lezing is ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
De lezing vindt plaats in DMC Beverwijk van19:30 tot ongeveer 21:00. De kosten voor deelna,e bedragen 5 euro pp.
Opgeven: via balie, mail: info@dierenartsbeverwijk.nl of telefoon: 0251-254 254
 
Even voorstellen: Hondeninstructieschool Jorna
Mijn naam is Jørna van Wingerden en ik wil mij graag nader aan u voorstellen. Ik ben werkzaam bij de Honden Instructieschool (Beverwijk/Heemskerk) als instructrice en als gedragstherapeute. Je kunt wel zeggen: van pup tot senior, van klein tot groot, van trainen voor de fun tot trainen, tot trainen voor goede gehoorzaamheid, tot trainen in verband met probleemgedrag van de hond.
Veel mensen krijgen hun hond als jonge pup. Zo’ jonge pup kan uw leven totaal op z’n kop zetten: want: hoe kunt u nu het best uw nieuwe huisgenoot socialiseren? En hoe kunt u de zindelijkheidstraining aanpakken? En hoe kunt u het alleen zijn van de hond trainen? Bench…of toch maar niet? Hoe went u hond en kind aan elkaar? Hoe kunt u uw pup het best iets leren? En wat probeert uw pup u te vertellen met zijn lichaamstaal? Goede training en begeleiding zijn een must: jong geleerd is immers oud gedaan!
Ook als u een hond op latere leeftijd krijgt, bijvoorbeeld als herplaatser, zijn veel van deze vragen nog van toepassing. Zeker om de band met de baas te versterken, is training een goed hulpmiddel.Voor mij is een goede samenwerking met uw dierenarts erg prettig en belangrijk. Voor u is het prettig om te weten dat de dierenarts en ik met elkaar samenwerken om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn bij de vragen die u heeft met betrekking tot de hond. En mocht onverhoopt gedragstherapie nodig zijn, is onderling overleg een noodzaak om u en uw hond zo goed mogelijk te begeleiden. Vandaar dat ik ook erg blij ben met de mogelijkheid om samen met het DMC Beverwijk regelmatig een gezamenlijke puppy-informatie avond te organiseren, waar u terecht kunt met al uw vragen over de opvoeding, het gedrag, de training en de gezondheid van uw pup.
Mocht u vragen hebben, neem gerust een kijkje op de website: www.hondeninstructieschool.nl of neemt u contact op via mail info@hondeninstructieschool.nl of telefoon: 06-21685959.
 
Asieldieren van de maand: Rocco en Zorro
 
Deze maand stellen we een tweetal honden aan u voor, die graag samen geplaatst worden.
Rocco is een mechelse herder reu van 12 jaar.
Zorro is een kruising herder reu van 11 jaar.
Ze zijn hier wegens omstandigheden gebracht.
Ze zijn gewend om in huis te wonen bij kinderen boven de 4 jaar.
Katten zijn ze niet gewend.
Met andere honden hebben ze weinig problemen.
We zoeken voor hun samen een nieuw thuis omdat ze al vele jaren samen zijn.
Ze kunnen goed alleen thuis zijn, maar gaan ook graag mee naar het strand om te rennen en zwemmen.
 
Kijk voor meer dieren die een baas zoeken op
Grote foto
Dier Medisch Centrum Beverwijk Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
tel: 0251 254 254 info@dierenartsbeverwijk.nl
Dier Medisch Centrum Kennemerland Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
tel: 023- 538 44 44 info@dierenartsbeverwijk.nl
Openingstijden: ma-vrij 8:00-20:00 en DMCK tevens op zaterdag 9:00-17:00
Behandeling op afspraak.