december 2018
Nieuwe visitatieverslagen
In het kader van het project van Natuurmonumenten “Natuur, toegankelijk voor iedereen” zijn er in de afgelopen maanden weer een aantal gebieden onder de loep genomen. U vindt de verslagen door op één van de onderstaande links te klikken.
 
Rolstoelpad maakt natuur toegankelijk voor iedereen
bron: De Gelderlander
 
Wie slecht ter been is of in een rolstoel zit, kan vanaf nu wild spotten in natuurgebied Planken Wambuis bij Ede. Het rondje in de Planken Wambuis is in totaal één kilometer.
Lees het hele artikel in De Gelderlander hier.
 
 
 
 
Struinen in een rolstoel
Het winternummer 2018 van PUUR (het verenigingsblad van Natuurmonumenten) geeft met tekst en foto’s een goede indruk van de ervaring door mensen met een beperking van “het struinen” rondom de Molenplas bij Stevensweert. De daar aangegeven blauwe (2 km) en gele (5,8 km) route zijn onderdeel van het project “Natuur voor iedereen” dat Natuurmonumenten met steun van de Nationale Postcode Loterij uitvoert. Door de genereuze gift van € 1,9 mln van de Nationale Poatcode Loterij worden de adviezen door het Kenniscentrum Groen & Handicap over de verbetering van de toegankelijkheid van 40 natuurgebieden van Natuurmonumenten ook daadwerkelijk uitgevoerd.
De inspanningen van het Kenniscentrum Groen &  Handicap zijn erop gericht om “Natuur voor iedereen” niet alleen te beperken tot deze 40 gebieden, maar zich te laten uitstrekken over alle natuur – en recreatiegebieden in Nederland, zodat werkelijk ieder dichtbij huis kan genieten van een groen, gezond ommetje. Vandaar dat wij hopen dat de adviezen, die wij in 2018 o.a. aan Staatsbosbeheer voor gebieden in Zuid-Holland gaven, ook tot uitvoering gebracht kunnen worden. Het overzicht van alle adviezen die in 2018 zijn uitgebracht vindt u hier.
 
 
Blind vertrouwen
Er zijn voor blinden en slechtzienden inmiddels diverse hulpmiddelen ontwikkeld om je weg binnen een gebouw of de gebouwde omgeving te vinden, maar wat doe je als je een visuele beperking hebt en je wilt oriënteren in de natuur? Imari de Haan, bestuurslid van Kenniscentrum Groen & Handicap, is al haar hele leven slechtziend. Ondanks dat haar gezichtsvermogen steeds verder achteruit gaat, gaat zij regelmatig samen met haar gepensioneerde blindengeleidehond de natuur in en durft zij ook van de paden af te gaan om nog intenser van de natuur te genieten. Hierbij geldt natuurlijk wel dat zij zich heel goed moet voorbereiden op de wandeling. Hoe zij dit doet en met welke hulpmidddelen zij er op uit trekt leest u hier.
 
Een rolstoeltoegankelijk bos op vijf meter hoogte??
bron: bndestem.nl
Martijn van Gool en Bart Oomen openden in 2015 het klimbos Rock 'n Rivers. Voortgekomen uit hun al bestaande outdoor evenementenbedrijf. ,,Buiten spelen is voor iedereen", zegt Martijn. "Onze missie is een avontuurlijke plek bieden voor zoveel mogelijk mensen. Dus ook voor mensen die in een rolstoel zitten." Enige restricties zijn onvermijdelijk. "Mensen moeten wel van rolstoel kunnen wisselen", legt Van Gool uit. "We hebben speciale rolstoelen die we bij het parcours gebruiken. Om die reden moeten mensen zelfstandig rechtop kunnen zitten." Lees het hele artikel hier.
 
 
 
 
 De medewerkers van Kenniscentrum Groen & Handicap wensen u een prachtige Kerst en de beste wensen voor een 2019 met meer toegankelijke natuur voor iedereen.
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
Aanmelden voor de nieuwsbrief: tonkwakkel@natuurzonderdrempels.nl