Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking  
DOS Nieuws April 2014
Beste ,
Bezoek aan La Libertad
Van 17 tot 28 februari 2014 bezochten Anneke van der Haar, Mart Hopmans en Monic Schaapveld La Libertad. Het gaat beter met Nicaragua en het gaat relatief goed met La Libertad. Dat blijkt uit de aanleg van meer wegen, meer mooi onderhouden huizen en een uitgebreider en gevarieerder winkelbestand. Het lukt beter om met behulp van Nicaraguaanse investeerders projecten op te zetten. Zo ondersteunt de Canadese goudmijn B2Gold sinds 2010 een aantal sociale projecten en helpt de Foundation Centro Empresial Pellas, een rijke Nicaraguaanse onderneming, met een programma ter bevordering van lokaal toerisme. De delegatie bezocht een aantal toeristische objecten. De gemeente La Libertad heeft toeristen beslist wat te bieden. We hebben interviews gehouden met mensen die met een microkrediet hun bedrijf verbeteren. Ook enkele leerlingen van beroepsopleidingen zijn geïnterviewd. Goede gesprekken hebben we gevoerd over de toekomst van de stedenband. Het bestuur van DOS zal hier de komende maanden mee verder gaan.

In mei 2014 brengt de burgemeester van La Libertad een bezoek aan Doetinchem. Zij komt hier op uitnodiging van toenmalig burgemeester Herman Kaiser. Zij wordt vergezeld door de voorzitter van de stedenbandstichting FC Juntos. Tijdens dit bezoek zal de toekomst van de stedenband één van de thema’s zijn.

Klik hier
voor het volledige verslag van de delegatie. Over de onderwerpen toerisme, onderwijs en boerenmarkt leest u meer in deze nieuwsbrief. 
 
Alle kinderen naar school
Het programma ‘Alle kinderen naar school’ loopt als een trein. Er wordt veel aandacht geschonken aan het terugdringen van kinderarbeid en het op school krijgen en houden van alle kinderen. Het schooltje Los Pipitos heeft dit jaar een extra donatie ontvangen. DOS heeft de opbrengst van het afscheidscadeau van burgemeester Kaiser kunnen verdubbelen, zodat $10.000 kan worden besteed aan leermiddelen en therapeutisch materiaal. Op dit moment bezoeken relatief weinig kinderen met een beperking deze school. Met de onderwijscommissie is afgesproken dat er de komende jaren extra aandacht zal zijn om meer kinderen te bereiken voor het speciaal onderwijs. 
De delegatie van DOS is onder de indruk van het daadkrachtig optreden van Janeri Kauffman. Zij zet zich al jaren vrijwillig in voor het verbeteren van het onderwijs en is de trekker van het programma. Lees hier meer over de resultaten in het basisonderwijs in 2013.
 
     
 
 
Workshop interactief lesmateriaal
Mart Hopmans en Monic Schaapveld hebben tijdens het bezoek van de delegatie twee workshops verzorgd met het nieuwe participatieve materiaal voor leerkrachten basisonderwijs, dat ontworpen is door Lipkje Stolk. Lipkje laat zich inspireren door wat ze in Nicaragua ervaart en door het materiaal dat de leerkrachten in Nicaragua haar aanreiken. Zo krijgen zij eenvoudige en duurzame instrumenten in handen om het leren lezen, het begrijpend lezen en het rekenen te bevorderen. Helaas kon Lipkje zelf niet aanwezig zijn; op het laatste moment moest zij om gezondheidsredenen afzien van de missie.
In totaal hebben 55 leerkrachten aan de workshop meegedaan, onder wie de leerkrachten van Los Pipitos. Op verzoek van Janeri hebben we eerst de presentatie van DOS laten zien over de acties die we in Doetinchem ondernemen voor een groter draagvlak en fondsen. Dat maakte veel indruk. Daarna hebben de leerkrachten kennisgemaakt met nieuw materiaal voor de klassen 1/2 en 3/4 (en een opdracht voor klas 5/6).
   
 
Beroepsonderwijs
In La Libertad staat de ontwikkeling van het beroepsonderwijs inmiddels volop in de belangstelling. Toen Doetinchem een jaar of vijf geleden de eerste gesprekken hierover voerde in onze partnerstad, leek het erop dat de nationale overheid een school voor beroepsonderwijs zou starten in La Libertad. Dat ging niet door, waarna we als stedenband hulp hebben aangeboden bij het starten van cursussen tecnico agropecuario en mecanica automotriz. Inmiddels zijn de plannen van de overheid ten gunste van het beroepsonderwijs bijgesteld. Onlangs is in La Libertad de escuela de oficios municipal geopend. De cursussen, die Doetinchem deels ondersteunt, worden daarin ondergebracht.
 
In februari had de Doetinchemse delegatie een gesprek met enkele deelnemers:
 
Zenayda Martinez volgt sinds twee jaar de opleiding agropecuario. Zij is een alleenstaande moeder van 34 jaar met drie kinderen van 15, 14 en 4 jaar. Ze werkt als schoonmaakster in La Libertad. Haar motief om aan deze cursus te beginnen: haar eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van La Libertad. 

 Ze is geboren op de boerderij, waar haar grootmoeder nog woont.  Ze heeft al veel nieuwe dingen geleerd. Bijvoorbeeld om groenten  te verbouwen op een meer technische en makkelijke manier. Aan  het begin van de cursus hebben ze bedrijfsadministratie gehad.  Tijdens een excursie naar een modelboerderij in Masaya heeft ze  ontdekt dat je veel op 1 manzana kunt verbouwen. In 2011 waren  er meer leerlingen. Maar, zegt ze, alle begin is moeilijk. Er was  vooral veel uitval van jongeren die waarschijnlijk niet goed wisten  waar ze aan begonnen. Zij is zelf wat ouder en heeft op latere  leeftijd de middelbare school gedaan. Daarna heeft ze via een  beurs van de gemeente de mogelijkheid gekregen om verder te studeren. Alle studenten die nu nog meedoen, hebben een beurs.
 
Alfredo Amador Fernandez is 21 jaar en woont met zijn ouders, broers en zussen in La Libertad. Hij volgt de opleiding tecnico agropecuario. De familie heeft drie finca’s, twee in La Libertad en een in El Rama. Hij werkt nu als aan- en verkoper van vee en in de melk- en vleesproductie.
 De reden voor het volgen van deze cursus: meer  met de finca  kunnen doen. Hij is vooral geïnteresseerd in de  gezondheid van  het dier, omgaan met dieren en het voeden van  de dieren voor  een hogere opbrengst. Hij heeft al een cursus  zootecnica    veterinario gevolgd. Het niveau van deze opleiding  komt ermee  overeen, maar is aanvullend en dit diploma geeft meer  mogelijkheden. Hij heeft zich ook opgegeven voor de opleiding  tecnico veterinario. Over de bijdrage van studenten zegt hij: In  het begin was er voor de meeste studenten een eigen bijdrage,  maar in de loop van de cursus is die op basis van de cijfers  omgezet in een beurs via de mijn/gemeente.
 
Boerenmarkt
Op vrijdag 21 februari 2014 was de officiële opening van de boerenmarkt in La Libertad. De Doetinchemse delegatie was daarbij aanwezig. Het was een levendige handel van streekproducten, van groente, fruit tot gebak, eieren en vlees. 20 vrouwen zijn nu gestart. Meer te lezen in het verslag van de delegatie.

   
Toerisme
De ontwikkeling van het toerisme leeft erg in La Libertad. Zowel bij de agrarische sector als bij de traditionele mijnbouw, horeca en overheid. Velen zien mogelijkheden om een bijdrage te leveren. De inbreng van Centro Empresial Pellas wordt door iedereen die wij gesproken hebben, als positief gewaardeerd.
 
Interview met Bayardo Calero Jaime:
 Bayardo Calero Jaime heeft een finca en is penningmeester van  het Gabinete Turistico in La Libertad. Hij is deelnemer aan het  toerisme-programma met Pellas en zegt dat hij het belangrijk vindt.  Op zijn boerderij, finca Las Tres Marias, zijn twee watervallen. In  een deel van de rivier kun je lekker zwemmen. In de droge periode  is dit al een toeristische bestemming, vooral rond Pasen is het er  druk. Hij wil het terrein aanpassen met kleine overkappingen  (rancho’s), waar ook versnaperingen te koop zijn, en een  verwijzing, zodat de plek het hele jaar door bezocht kan worden.  In april is daarvan de lancering met INTUR, het instituut voor  toerisme in Nicaragua. Na het gesprek zijn we op de plek gaan kijken om de waterval en de vegetatie te bewonderen. Het ligt in de dorpje Corozo dat bij de comarca Betulia hoort. 
 
   
 
Voor meer info over de ontwikkeling van toerisme, zie de nieuwsbrieven van juni en november 2013 en klik hier voor een uittreksel uit een rapport van het LBSNN uit 2012.
 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u relatie, donateur of vrijwilliger bent van DOS.
Wilt u zich afmelden? Klik dan hier.

© 2010