Westerlo - februari 2018
Jaargang 8 - nummer 2
 
  Inhoud 
 
 
 
Roman niet gevonden??
 
 
 
Sinds vorige week zijn we gestart met de omzetting van de romans. De voorvoegsels 'de', 'van',... werden vroeger genegeerd bij de plaatsing. Zo kwam Walter van den Broeck te staan bij BROE.

Dat is onderhand al verleden tijd. Van den Broeck vind je momenteel terug bij VAND. Le Carré stond bij CARR, nu bij LECA. De Bakker, was te vinden bij BAKK, nu bij DEBA. Op de Beeck kreeg een plaatsje bij BEEC, nu bij OPDE.
 
We zijn nog niet rond, maar in de loop van maart is de nieuwe plaatsing zeker een feit.
 
 
 
 
Leven zonder filter - Fleur van Groningen

Voel jij je anders dan de meeste mensen?
Krijg je meer indrukken binnen?
Heb je vaker behoefte aan rust?
Ervaar je diepgaande emoties, voel je anderen makkelijker aan en streef je naar diepgaande contacten?
Mogelijk ben je zoals 1 op 5 personen hoogsensitief.
 
Columniste, schrijfster en cartooniste Fleur van Groningen verwerkte haar persoonlijke ervaringen als hoogsensitieve vrouw in het boek Leven zonder Filter.
 
Met dit ontroerend eerlijke relaas steekt Fleur andere hoogsensitieve personen een hart onder de riem en reikt zij ook hun omgeving meer inzicht over het thema aan.
 
donderdag 1 maart om 20.15 uur
toegang 5 euro
reserveren verplicht
 
 
 
Fleur te gast bij Van Gils & Gasten
 
 
Wereldfilm: Lion

 
 de trailer
 
 
Lion is de verfilming van de bestseller Mijn lange weg naar huis, het ongelooflijke autobiografische verhaal van de Indiase Saroo Brierley.
 
Als vijfjarige komt hij alleen op een trein terecht die hem naar Calcutta voert, waar hij moet overleven en van waaruit hij uiteindelijk geadopteerd wordt door een Australisch koppel.
 
Op zijn dertigste gaat hij op zoek naar zijn geboortedorp.
 
 
organisatie Wereldraad Westerlo 

woensdag 21 februari om 20 uur
regie: Garth Davis
Australië/VS/Verenigd Koninkrijk - 2016 - 118'

 
toegang gratis
 
 
 
Boekenverkoop

In onze permanente boekenverkoop kan je de ganse maand februari nog steeds romans terugvinden. Neem zo nu en dan eens een kijkje, want het aanbod wordt geregeld aangevuld.
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes


Deze maand duiken we onder in de wondere wereld van de Bonte Bende van Rosemarie De Vos. Wedden dat Nops komt kijken?
 

 
Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn welkom!
 
woensdag 28 februari om 14 uur
 
toegang gratis
vooraf inschrijven is niet nodig
 
 
 
 
Bibkids: Nieuwe luisterboeken Harry Potter


De bib biedt al geruime tijd een collectie daisy-boeken aan. Deze luisterboeken beluister je met een daisy-speler, maar kan je ook afspelen op een computer met aangepaste software (gratis te downloaden) én op je mp3-speler.
 
Sinds kort vind je nu ook de avonturen van Harry Potter in deze collectie terug!
 
 
 
 
Bibkids: Tentoonstelling Rosemarie De Vos

Van 5 tot 28 februari kan je de rondreizende tentoonstelling 'De Bonte Bende van Rosemarie De Vos' bezoeken.
 
Deze biedt een unieke inkijk in het werk van deze illustrator, haar verschillende stijlen, van eerste krabbel tot afgewerkte illustratie. Met leuke kijkkastjes vol teken- en schildermateriaal en véél schetsen.
 
Een buitenkansje om - helemaal gratis en voor niets - zin te krijgen... om zelf aan de slag te gaan! ;-)
 
Een tentoonstelling voor jong en oud, met een gezellig leeshoekje, een puzzel- en tekenhoek!
 
 
 
 
 
 
de website van Rosemarie
 
 
Wink@Westerlo - Heultje: een dorp naar mijn hart
 
 
de officiële voorstelling van het boek
 
 
In 1995 verscheen het fotoboek 100 jaar parochie Heultje.
 
Nu 22 jaar later is er Heultje, een dorp naar mijn hart.
Het concept is gelijklopend maar het is zeker geen heruitgave.
 
De meest uiteenlopende thema's komen aan bod: families, beroepen, oud-strijders, klasfoto's, voetbalploegen en last but not least het caféleven.
 
Samenstellers Freddy Janssens, Rudi Ryken en Georges Van Asten hebben een schitterend fotoboek afgeleverd.
 
Nostalgie troef!
 
 
 
Digiklap

 
Digiklap?!? Digiwat??
Digiklap helpt je verder met al je vragen over smartphones, tablets en pc's!
 
 
Vragen over je smartphone of tablet? Kom eens langs op onze Digiklap. De vrijwilligers van Klik Zuiderkempen beantwoorden met veel plezier jouw vragen.

Deel je zelf graag jouw digitale kennis? Dan ben je natuurlijk ook altijd welkom op onze maandelijkse Digiklap!
 
zaterdag 17 februari van 10 tot 12 uur
 
 
 
 
Kelly STRIPt!
 
Kelly zet elke maand een graphic novel en een stripreeks in de kijker.
 
Bea: Afscheid van een Muze - Pieter Aspe & Marec
 
Deze graphic novel vertelt het verhaal van Pierre en Bernadette, die elkaar voor het eerst ontmoeten in 2002. Bernadettes relatie zit op een dood spoor. Ze viert Kerstmis samen met haar zus en in een brasserie
raakt ze aan de praat met een man die er in zijn eentje zit, Pieter Aspe.
 
Hij is al meer dan 30 jaar gehuwd en ook hij heeft een vastgelopen relatie. De twee kunnen het goed vinden met elkaar en worden verliefd. Dit is de start van een sprookje. Ze genieten van het leven en van elkaar, tot het noodlot na dertien jaar toeslaat...
 
Afscheid van een Muze is een prachtige, ingetogen graphic novel. Pieter vertelt zijn verhaal en zijn vriend Marec zorgt voor de sfeervolle illustraties. Een passend eerbetoon aan Bernadette.
 
 
 
 
De jager (reeks Wonderball) - Fred Duval
 
In 1963 gebeurde het ondenkbare: de toenmalige president van de Verenigde Staten, John F. Kennedy, werd vermoord. Er werd altijd gezegd dat deze misdaad een complot was en dat er zelfs meer dan één schutter was. Dit historische feit vormt de basis van de Wonderball-reeks.
 
Het verhaal begint als een scherpschutter in enkele seconden met negen kogels negen willekeurige mensen doodschiet. Hoofdpersonage Spadaccini gaat op zoek naar andere scherpschutters die in extreme omstandigheden tot net zulke extreme resultaten kwamen. Het doet hem denken aan de moord op Kennedy en voor we het weten bevinden we ons in een diepgaand en mysterieus verhaal over de Jager en een geheimzinnige organisatie.
 
De schrijvers weten meteen een sterk personage neer te zetten met Spadaccini. Een leuk weetje: zijn bijnaam is Wonderball, omdat hij verzot is op de chocolade wonderballen met een speelgoedje (vaak soldaatjes) in.
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
   
In de vroege jaren tachtig trekt Sarah, een jonge zilversmid op een kantelpunt in haar leven, voor een tijd naar het noorden. Ze komt in een afgelegen goudzoekersstadje terecht en ontmoet er Mary, die de enige winkel en het postkantoor uitbaat.
 
Het pad van beide vrouwen kruist dat van twee mannen: mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan. Gaandeweg leert Sarah hoe Mary's leven een voorafspiegeling is geweest van het hare en wat het betekent vrij te zijn.
 
"Noord is de witte raaf aan de hemel van de Vlaamse literatuur: wild, donker romantisch en haast verslavend mooi geschreven." Focus Knack

"Een indrukwekkende prestatie van deze debutant, die aan elke zin geduldig en liefdevol heeft geschaafd, met als resultaat dat Noord staat als een huis van Canadese boomstammen in een sneeuwstorm." VPRO Boeken

 


 
de auteur te gast bij Van Gils & Gasten
Andere blikvangers:
 
 
 
een fragment
 
 
 
Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met in zijn koffer de boeken die zijn overleden vriend Tomas schreef. Hij wil deze boeken vereeuwigen door ze in een kast in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Tegelijk gaat hij op zoek naar de tombe van Alexander de Grote, over wie hij al langer een biografie wil schrijven.
 
Tijdens zijn zwerftochten door de Egyptische stad duiken allerlei herinneringen op aan Tomas, die er als een schim blijkt rond te waren.
 
Arjen van Veelen zoekt in Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken naar moderne manieren om betekenis te geven aan het leven en aan de dood. Tegen de achtergrond van een klassieke stad, het Vlaamse platteland en de achterbuurten van Amerika schept hij een persoonlijk monument voor een verloren vriendschap.
 
"En toch, ik herinner me juist die avonden als de mooiste. En ik mis ze het meest. Wat is dan het verschil tussen samen zwijgen en in je eentje zwijgen? Als ik dat wist, weet ik het gewicht van onze vriendschap."
 
 
"In romans met een grote emotionele zeggingskracht legt Ishiguro onze wankele verbintenis met de wereld bloot." Nobelprijscomité 2017
 
De troostelozen verscheen voor het eerst in 1995.
In dit verhaal arriveert de wereldberoemde pianist Ryder in een hotel in een stad in Midden-Europa, waar hij heeft toegezegd om een concert te geven.
 
Hoewel hij zich aanvankelijk een vreemdeling voelt in de stad, wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat hij er eerder is geweest. Hij begint zich te realiseren dat hij waarschijnlijk voor de belangrijkste opvoering van zijn leven staat.
 
De troostelozen gaat over de beperkte vrijheid van een mens, over zelfbedrog, over geleefd worden, verbeeld in een bizarre, kafkaëske, nachtmerrieachtige wereld.
 
Kazuo Ishiguro is een van de meest gelauwerde auteurs uit het Engels taalgebied.
 
Vorig jaar werd zijn oevre bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur.
 
 de aankondiging van de Nobelprijs
 
   
 
de eerste pagina's
Zagreb, 1991. De tienjarige Ana Jurić leidt een zorgeloos bestaan. Maar wanneer in Joegoslavië de oorlog uitbreekt wordt haar idyllische jeugd ruw verstoord. Het dagelijks leven wordt opeens gekenmerkt door voedselrantsoenen, luchtaanvallen en mitrailleurgeweld. Buren beginnen elkaar te wantrouwen en Ana's gevoel van veiligheid brokkelt langzaam af. Wanneer ze er plotseling alleen voor komt te staan, moet Ana haar weg zien te vinden in een gevaarlijke wereld.
 
New York, 2001. Ana studeert en woont in Manhattan. Hoewel ze getracht heeft het verleden achter zich te laten, kan ze niet aan oorlogsherinningen ontsnappen - ze heeft geheimen die ze zelfs voor haar geliefden verzwijgt. Achtervolgd door de gebeurtenissen die haar familie voor altijd hebben veranderd, besluit ze na tien jaar naar Kroatië terug te keren, in de hoop vrede te sluiten met de plek die ze ooit thuis noemde.
 
Wie het mooist valt is een met veel vaart geschreven debuutroman die belicht hoe oorlog een levensloop kan bepalen.
 

 
Thomas weet dat er iets is dat hij aan zijn moeder moet vertellen voor ze sterft. Maar zal hij haar op tijd bereiken? En heeft hij de moed om te zeggen wat hij eerder niet kon? Zijn telefoon trilt, zijn hersenen maken overuren, en hij kan zijn aandacht niet houden bij de ernst van wat er staat te gebeuren. Moet hij proberen de familiecrisis van een vriend op te lossen? De scheiding van zijn eigen vrouw heroverwegen?
 
Thomas beweegt zich jachtig door de dagen, maar kan in feite geen stap zetten. Waarom is hij zo volslagen verward en verlamd?
 
In extremis onderzoekt hoezeer onze identiteit haar wortels vindt in onze familiegeschiedenis. Zijn we ooit in staat echt te veranderen?
 
nieuwsgierig?

 
een fragment
De IJslandse Oddný Eir schrijft al dagboeken sinds haar kindertijd. Pas toen ze op een dag ontdekte dat het dagelijkse schrijven in haar dagboek belangrijker begon te worden dan alle andere dingen in haar leven, besefte ze dat ze klaar was voor het schrijverschap.
 
Ondertussen heeft ze in eigen land al drie romans in dagboekvorm gepubliceerd. Haar derde, Land van liefde en ruïnes, werd met prijzen overladen: de IJslandse Literatuurprijs (2011), de IJslandse Vrouwenliteratuurprijs (2012) en de EU Literatuurprijs (2014).
 
Net gescheiden maar sinds kort weer verliefd, is Oddný Eir op zoek naar antwoorden die ze hoopt te vinden in de IJslandse natuur. Hoe creëren we een thuis voor liefde? Waar kwamen haar voorvaderen vandaan en hoe probeerden zij in harmonie met de natuur te leven? Hoe behouden we onze persoonlijke ruimte, maar komen we toch dicht bij de ander?
 
Dit eerlijke en onderzoekende reisverslag heeft aandacht voor intieme details en grote levensvragen.
 
Handletteren is hip! Mooie handgeschreven teksten een eigen draai geven door gebruik te maken van verschillende lettertypes, figuren en lijnen,... Oneindige mogelijkheden gegarandeerd.
 
Onze tweede workshop Handletteren was dan ook binnen de kortste keren volzet én een groot succes bij de enthousiaste deelnemers. Ga thuis zelf aan de slag met enkele boeken die net in onze collectie terechtkwamen:
 
 
Meer met letters. Letters zijn overal om je heen, het is een kwestie van goed kijken en letters in je opnemen. De auteur legt de basistechnieken van letter art uit: hoe kun je van die mooie letters je eigen letterkunst maken? Hierna komen diverse technieken aan bod, zoals bijvoorbeeld chalkboardlettering en brushlettering. En wil je tenslotte nog een stapje verder? Martine Boere laat je zien hoe je kunt handletteren op bijvoorbeeld glas of hout.
 
 
Handletteren van A tot Z. In dit boek geeft letterkunstenaar en auteur Abbey Sy vier internationale kunstenaars de kans om hun nieuwe alfabetten te tonen en te laten zien hoe je ze tekent en hoe je ze in verschillende talen kunt gebruiken.
 
 
Het complete boek voor chalk letteren. Dit boek laat zien hoe je kunt handletteren met krijt op een bord. Het is opgedeeld in drie delen. Het eerste behandelt de basis: benodigdheden, opbouw letters, lay-out. Het tweede gaat een stap verder door het toevoegen van schaduw en diepte, het aanbrengen van vaandels, kaders, krullen en andere versieringen. En in deel drie komt alles samen in twaalf compleet uitgewerkte projecten.
 
 
 
 
een inkijkje
Hygge (spreek uit 'hu ga') is een Deens woord dat het gevoel beschrijft van gezelligheid, comfort en tevredenheid. Het is bijna onmogelijk om het te vertalen in het Nederlands.
 
Hygge is misschien wel de reden dat de Denen tot de gelukkigste mensen op aarde te rekenen zijn. Dit boek staat vol met recepten om met vrienden te delen en te eten, ideeën voor in huis, inspiratie om te genieten van kleine dagelijkse dingen.
 
Leef Hygge. Of het nu om een warme kop chocomelk, een hartverwarmende kom pompoensoep of een knuffelig paar viltslippers zijn, je zult zien dat Hygge je een warm gevoel geeft vanbinnen.
 
Lief zijn voor jezelf, dat is wat zelfcompassie is. Het klinkt makkelijk, maar dat is het niet altijd.
 
Zelfcompassie kan ook kinderen helpen om veerkrachtiger in het leven te staan. In dit toegankelijke boekje maakt David Dewulf hen op een speelse manier, en aan de hand van een leuk verhaal met oefeningen, vertrouwd met de basisprincipes van zelfcompassie.
 
De bijhorende meditaties zijn speciaal op maat gemaakt en leren kinderen hoe ze mild kunnen zijn voor zichzelf, beter kunnen omgaan met hun innerlijke criticus, zelfvertrouwen ontwikkelen en ruimte kunnen geven aan positieve emoties als moed, empathie en vergevingsgezindheid.
 
Zelfcompassie voor je kids, want liefde en wijsheid gaan hand in hand!
 
een tipje van de sluier
 
 
info over de gelijknamige expo in Gent
Op het juiste moment het juiste boek uitbrengen: Carl De Keyzer heeft er een patent op. Toen 'Cuba, la lucha' uitkwam, zette Obama voet aan de grond in Havana en was Cuba niet uit het nieuws te slaan. En nu de kranten vol staan met alarmerende berichten over het historische dieptepunt dat de relatie tussen de VS en Noord-Korea bereikt heeft - met alle mogelijke gevolgen van dien - komt hij met D.P.R. Korea - Grand Tour.
 
De Keyzer is een van de weinige fotografen die zo'n ongelimiteerde toegang kreeg tot het land. Liefst 200 verschillende locaties kon hij fotograferen, waarvan er vele nooit eerder vastgelegd mochten worden door een fotograaf.
 
De 250 beelden die zijn Grand Tour omvat - op marsen, op de schietbaan, in de metro, bij mensen thuis - zijn allen getuigen van wat wellicht het meest restrictieve land ter wereld is.
Nog nooit is het eerste jaar van een Amerikaanse president zo stormachtig verlopen als dat van Donald Trump.
 
Journalist Michael Wolff wist door te dringen tot de binnenste kringen van het Witte Huis en sprak er met tweehonderd ooggetuigen.
In Vuur en woede vertelt hij het ware verhaal van de opvliegende en onvoorstelbare president en zijn entourage.
 
Dit boek is een onschatbare bron van nieuwe informatie over de chaos rondom Donald Trump. Michael Wolff beschrijft onder meer wat Trumps medewerkers werkelijk van hem vinden, wat hem ertoe bewoog om te beweren dat hij door zijn voorganger Obama werd afgeluisterd, wat de ware reden was van het ontslag van James Comey als FBI-directeur, wie het brein van Trumps regering is na het ontslag van Steve Bannon, en hoe je tot Trump moet doordingen.
 
Nooit eerder heeft een Amerikaanse president zijn landgenoten zo tegen elkaar opgezet. Nooit eerder heeft een boek over een president zo veel stof doen opwaaien. Vuur en woede is het relaas van een jaar van machtsstrijd en verdeeldheid in het machtigste land ter wereld.
 
 een leesfragment
 
een inkijkje
De beste beleggingsadviezen zijn van alle tijden. En de beursgeschiedenis herhaalt zich. Twee uitstekende redenen voor beursexpert Pierre Huylenbroeck om op zoek te gaan naar de 100 beste beleggingslessen van 20 oude - en vooral dode - meesters.
 
In Onsterfelijk beursadvies legt Huylenbroeck hen in twintig fictieve interviews op de rooster. Hij spreekt onder meer met Hetty Green, the witch of Wall Street en de meest succesvolle vrouw uit de beursgeschiedenis. Hij interviewt de Belg Alfred Loewenstein, die in de jaren 1930 bij de drie rijkste mensen ter wereld hoorde. En hij wekt de 17de-eeuwse Nederlandse arts Nicolaes Tulp en de Japanse rijsthandelaar Munehisa Honma, beiden beursexperts avant la lettre, weer tot leven.
 
Het resultaat is een origineel boek voor zowel de beginnende als ervaren belegger, dat even informatief als vermakelijk is.
De economische wetenschap ligt in duigen. De financiële crisis werd niet voorspeld, laat staan voorkomen. Achterhaalde economische theorieën hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst, terwijl de allerrijksten elk jaar rijker worden. Economisch handelen tast de natuur zo sterk aan dat onze toekomst gevaar loopt.
 
In Donuteconomie laat Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet.
 
Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21ste eeuw.

 
 
de auteur aan het woord
 
 
de trailer
 
De Finse regisseur Aki Kaurismäki is een echt buitenbeentje.
Zijn films zijn altijd low budget en heel kleinschalig, het acteerwerk ingetogen en eenvoudig met veel droge humor.
Kortom, een genre op zich maar wel eentje dat de moeite is om te ontdekken.
 
Zijn bekendste films zijn The match factory girl en Man without a past en nu is er dus The Other Side of Hope.
 
Daarin vertelt hij het verhaal van Khaled, een vluchteling uit Syrië en Wikström, een Finse man die have en goed achterlaat en een aftands eethuis koopt.
Dienster, ober-buitenwipper en kok zijn in de prijs inbegrepen. Het pad van beide mannen kruist elkaar al snel.
 
Welkom in het unieke universum van Aki Kaurismäki.

 
 
 
de trailer
 
 
 
 
 
 
Winter is here: inderdaad...
  
 
 
 
  
 
 
Tabula Rasa, de zondagavondreeks op één afgelopen najaar was een schot in de roos.
 
Een ongewone verhaallijn, beetje griezelig zelfs, maar wel heel sterk.
 
Kaat Beels (Clan) en Jonas Govaerts (Welp) zorgden voor de regie.
Veerle Baetens speelt Mie D'Haeze, een vrouw die lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Na een ongeval slaagt ze er niet in nieuwe informatie op te slaan. De feiten in haar hoofd vervagen en vervormen.
 
Intrigerende televisie met o.a. een schitterende Peter Van den Begin als pyromaan.
 
 
 
 
 
 
 
 
  de trailer
 
 
L'amant double van François Ozon vertelt het verhaal van de depressieve Chloé.
Na een paar sessies bij de attente psychiater Paul, wordt ze verliefd en trekt bij hem in.
 
Maar Paul blijkt een groot geheim te hebben: een identieke tweelingbroer waarmee hij een gruwelijk verleden deelt...  
 
Met een dubbele hoofdrol voor 'onze' Jérémie Renier, de favoriete acteur van de gebroeders Dardenne (La Promesse, L'enfant, Le silence de Lorna, La fille inconnue,...).
 
 
 
 
 
 
 
een voorsmaakje
 
That's not how dreams are made
 
Nóg Vlaams en nóg uit Gent : Absynthe Minded.
Na de solo uitstap van frontman Bert Ostyn is de groep terug met haar zesde langspeler.
 
Meteen knopen ze terug aan bij het succesverhaal van weleer.
De melancholie van hun vroeger (My Heroics Part One, Envoi...) heeft plaatsgemaakt voor heftiger, gebald werk maar dat gaat de groep, met Ostyn en bassist Sergey Van Bouwel als enige "overblijvers", ook wonderwel af.
 
Thema's als ouder worden, vaderschap, wanhoop en armoede krijgen een prominente plaats op Jungle Eyes.
Kortom een sterke comebackplaat van een herboren band.
 
 
 
 
 
  rode rozen in de sneeuw
 
Jasper Steverlinck (1976) was jarenlang zanger en gitarist bij de Gentse band Arid.
In 2012 ging hij de solotour op met de cd Songs of Innocence als resultaat.
 
Van 2008 tot 2012 keerde hij terug naar de Arid-stal maar nu staat hij weer op eigen benen, en hoe!
 
Uncut duurt amper 24 minuten en bevat maar zes  nummers maar die mogen er stuk voor stuk zijn.
 
Uitschieter: het wondermooie That's not how dreams are made.
 
 
 
 
 
 
 
 
The execution

Fout, fouter, foutst: de ultieme levensliedjes top 100.
 
We geven het niet graag toe, maar we kunnen ze nog allemaal meezingen en na een respectabele vorm van alcohol in de man/vrouw wordt het eventueel soms zelfs nog gezellig.
 
Je loog tegen mij (Drukwerk), Huilen is voor jou te laat (Corry & de Rekels), Geen wonder dat ik ween (Paul Severs), Manuela (Jacques Herb), Sancta Maria (Bobby Prins) en natuurlijk het ultieme levenslied: Rode Rozen in de sneeuw van Marva.
Je vindt ze allemaal terug op deze vijfdubbele cd.
 
Begin almaar vast met een emmertje of twee wit zand op de dansvloer te kieperen.
 
 
 
 
Marcs Mooisten
 
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Hier de keuze van Marc.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
  
 
 
 
De dame in goud - Anne-Marie O'Connor.
 
Voor de verandering een non-fiction boek, maar wel een dat leest als een roman.
 
Wenen rond de eeuwwisseling, een bruisende stad die kan wedijveren met het Parijs van dezelfde periode. Kunstenaars (Klimt, Schiele, Kokoschka), architecten (Hundertwasser, Neutra), filosofen (Wittgenstein, Popper), wetenschappers (Freud, Lorenz), componisten (Schönberg, Mahler, Strauss) en last but not least auteurs (Musil, Zweig - zijn schaaknovelle móet je lezen) konden mekaar in het Wenen van die periode gewoon op straat tegen het lijf lopen...straf!
 
Die bloeiperiode, met een hoofdrol voor de joodse intelligentsia, wordt bijna volledig van de kaart geveegd door de nazi's bij het begin van W.O. II. Joodse families vluchtten weg en hun kunstschatten werden geroofd.
 
Het is aan de hand van een schilderij van Gustav Klimt: 'Woman in gold', een portret van de joodse Adèle Bloch-Bauer, dat de Amerikaanse journaliste Anne-Marie O'Connor deze periode meesterlijk reconstrueert.
 
Het boek is verfilmd met in de hoofdrol Helen Mirren (beschikbaar in de betere bib) en het schilderij is momenteel te bewonderen in de Neue Galerie in NY.
 
Sense of an ending - Ritesh Batra - dvd
 
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Julian Barnes (Man Booker Prize 2011) vertelt deze film het verhaal van de gescheiden en gepensioneerde Tony Webster. Hij leidt een bescheiden en eenzaam bestaan maar dan ontvangt hij een brief die zijn wereld overhoop gooit.
Hierin verneemt hij dat de moeder van zijn eerste vriendinnetje overleden is en dat die hem een overwachte erfenis nalaat: het dagboek dat toebehoorde aan zijn beste vriend en studiegenoot Adrian.
 
Nog altijd een van de beste boeken die ik gelezen heb en het was dan ook met een klein hartje dat ik de filmzaal betrad.
Het boek telt nl maar 163 pagina's en speelt zich bijna uitsluitend af in het hoofd van Tony Webster...
 
Maar het dient gezegd, Ritesh Batra (The Lunchbox) heeft deze briljante meditatie over ouder worden subliem vertaald naar het grote scherm.
Hoofdrollen voor Jim Broadbent en Charlote Rampling en de soundtrack van Max Richter: meer moet dat echt niet zijn.
 
 
Lilies - Melanie de Biasio.
 
Van bij haar debuut (No Deal - 2013) was ik al verkocht. De zwoele stem, de intieme muziek. Helemaal mijn ding.
Haar tweede cd, Blackened Cities (2016), bevat maar 1 nummer en duurt ongeveer 24 minuten.
 
Met Lilies is de Waals-Italiaanse uit Charleroi pas aan haar derde cd toe maar toch is ze al een gevestigde waarde in het wereldje van de jazz. Eind vorig jaar verkocht ze driemaal de AB uit.
Voor de opnames van de cd sloot ze zichzelf op in een donker kamertje, zonder buitenlicht, geen dag of nacht, geen verwarming. Maar het heeft geloond.
 
De kritieken spreken voor zich:
"Naar de Biasio luister je niet, je beleeft haar." - De Standaard
"Natuurfenomeen in edelmetaal!" - De Morgen
"La beauté pure de le voix!" - La Libre Belgique
 
Dit jaar nog te zien op Jazz Middelheim en Gent Jazz. Ik zal er zijn!
 
 
 
Voor je agenda!
 
 

woensdag 28/3
Wereldfilm Neruda
 
 
donderdag 26/4 : 19 u.!!
Nooit meer diëten - Sandra Bekkari
UITVERKOCHT!
 
 
 
 
           
 
 
Wist je dat...?
 
 
... je altijd goed in het oog moet houden dat je je materialen aan de zelfuitleenbalie goed hebt ingenomen?
 
Het groene vinkje voor elke titel geeft een correcte inname aan. Krijg je echter een rood kruisje op je scherm, dan kan je best nog eens een poging wagen. Lukt het nog niet, weet dat onze baliemedewerkers altijd klaar staan met raad en daad om je verder te helpen.
 
Bij een niet juiste inname loop je immers het risico dat je boeken in het rek belanden maar in het systeem op je kaart blijven staan. Daardoor krijg je na verloop van tijd een boete. En daar zit niemand op te wachten! ;-)
 
Ben je niet zeker? Check het nog eens onder het knopje 'Wat heb ik nog thuis?'...
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: