Producentbyrån Nyhetsbrev 17 februari 2021

Det är mycket som är komplicerat och en aning problematiskt just nu. Många kämpar för att hålla gnistan vid liv. Många som vi pratar med upplever en känsla av att ”leka jobb” i väntan på att allt ska vända. Och trots uppmaningar om att hålla ut och hålla i så är det en ganska lång och seg uppförsbacke just nu.
 
Sååååååå… vad kan då vara mer passande än lite goda nyheter?! För att bryta upp vardagens allmänna gråhet och slippa tänka på pandemier, vabruari och framflyttade arrangemang så har vi satt ihop en lista med fyra bra saker som har hänt den senaste tiden.

1. I mitten av januari blev Elena Lysenko-Saltykova Rysslands första kvinnliga lokförare för passagerartåg. Detta efter att de ryska myndigheterna ändrat reglerna kring vilka jobb som anses vara skadliga för kvinnor. Att vara lokförare är numera alltså inte skadligt för kvinnor. Så nu vet ni det.
 
2. Sifos väljarundersökningar kring vilket parti svenska folket skulle rösta på om det var val idag visar att Sverigedemokraterna har backat med hela 5,2% från januari 2020 till januari 2021. Bara det är väl skäl nog att öppna champagnen?
 
3. När Joe Biden tog över som president i januari återkallade han Donald Trumps så kallade ”gag rule”, en lag som bland annat förbjudit organisationer som vill ha amerikanskt bistånd att underlätta för, informera om eller främja abort. Och med det välkomnar vi USA in i 20-talet!

4. Kulturrådet har nu öppnat en ny omgång krisstöd till kulturen. Deadline för att söka är 3:e mars och på hemsidan skriver de: I det nya stödet söker du inte för specifika intäktsbortfall. Istället söker du stöd för att täcka kostnader och investeringar under hela 2021.” Vi vet att det kan kännas knöligt och svårt med ansökningar. Men sök ändå. Det kan löna sig.

Se där! Mitt i allt gnetande och stretande finns de där: ljusglimtarna som håller oss i handen när vi tröskar oss igenom oxveckorna. Och snart är det vår. Och snart har vi blivit vaccinerade. Och då j-vlar!

Vi ses och hörs snart igen.
 
Hälsningar

Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Vårt eminenta danskompani Spinn kickade igång våren med att leda en digital workshop för danskonstnärer och pedagoger i arvfondsprojektet Dansa mitt liv. Projektet är initierat av föreningen Sverige Berättar, med fokus på äldre med funktionsvariationer. Workshopen leddes av Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg samt dansarna Emilia Wärff och Felicia Sparrström.

Föreställningen Hannah Felicia har medverkat på två utbudsdagar i februari. Dels för dansfestivalen Salto! samt Utbudsdag Digital arrangerad av Riksteater Mellansverige och Bygdegårdarnas Riksförbund.

Den 22-23 februari befinner sig fyra av Spinns dansare på Hallen i Farsta för att spela Miramos av Torgunn Wold och Paulo Serantes. Föreställningen spelas för förskolebarn genom arrangörsnätverket DANSISTAN/CIRKUSISTAN.

Spinn deltog även under den digitala konferensen Folk och Kultur med ett inslag om att arbeta med inspelad syntolkning i föreställningar. Seminariet arrangeras av Universell Scenkonst, ett nätverk som samlar ett antal olika aktörer i regionen med fokus på att lyfta frågor kring funktionalitet inom scenkonsten. Och den 24 februari deltar Veera i en digital konferens om inkluderande dans och ledarskap arrangerad av Arvsfondsprojektet Dansvariation.

I väntan på våren och nästa arbetsperiod av föreställningen Moby Dick så kan vi nu se koreografen Chiara Bersani och Spinns dansare i en kort film från repetitionslabbet i Rovereto 2019. Se filmen här!
 
Foto: Fredrik Mikaelsson
 
 
PROJEKT
Step
Den 11 mars bjuder Step in till ett digitalt regionalt arrangörsmöte för att presentera de föreställningar som har blivit utvalda till föreställningsutbudet för Step 2022!
 
Under mötet kommer vi berätta om Step samt ge kortare presentation om varje föreställning och här finns även möjlighet för er att ställa frågor. Inför mötet skickar vi ut mer information om varje föreställning med produktionsfakta och pris. Vi kommer även att dela en Dropbox där ni som arrangör får tillgång till teknisk rider samt annan information som kan vara av nytta. Klicka här för mer information om festivalen, vad det innebär att medverka som arrangör samt hur urvalsprocessen ser ut.
 
Mötet riktar sig till dansarrangörer i Västra Götaland och äger rum digitalt, torsdag den 11 mars kl 13:00-15:00.
 
Vill du vara med? Hör av dig till julia@producentbyran.se senast den 5 mars!

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse


Gör plats!
Producentbyrån har fått äran att processleda förstudien Gör plats!. Förstudien är ett förberedande arbete inför ett gemensamt projekt inom Göteborgsregionen som handlar om konst, kulturarv och medborgarinflytande. Förstudien syftar till att skapa förutsättningar för ett nyskapande konstprojekt med kulturarvsperspektiv. Målet är att medverkande kommuner väljer ut en kulturhistoriskt intressant plats som tolkas genom ett community-baserat, nyskapat samtidskonstverk. Projektet drivs av kulturenheten i Ale kommun med planerad start under 2022.
 

Dansakademin
Från vår fina samarbetspartner Dansakademin kommer spännande nyheter – danslabbet LABB2021 kommer att ledas av Anne Holck Ekenes (Panta Rei Danseteater, Oslo) och Lisa Spets (ZebraDans, Stockholm). LABB2021 går av stapeln den 17 maj och håller på till 4 juni på Regionteater Väst i Borås: ”Som deltagare i Dansakademins labb 2021 söker vi dig som är sugen på att utmana dig själv, få feedback och krocka en idé som du har för att sceniskt och koreografiskt kommunicera och utveckla danskonst för barn och unga.”

 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Språng och scenkonstkollektivet mold vad gäller administration. Vi arbetar även vidare med det nationella turnéprojektet På Turné.
 
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se