Innehåll
 
- När Plan A inte räcker
- Vinst i Draknästet
- Bokmässan
- Glömda muskler
- Fylld paprika

Om Personbästa AB

Personbästa AB drivs av Jan Tern som utvecklar företag, lag och individer genom att arbeta med hälsosamma förbättringar. Detta görs via utbildningar, föreläsningar, fystester, och coaching. Allt för att skapa en miljö som ger goda förutsättningar för att "gladprestera".
 
Klicka på bilderna för att se några roliga videoklipp
 
 
 
Fördel eller nackdel?
   
 
Passa dig att parkera fel när denna killen är i närheten. Måste vara världens mest nitiska trafikövervakare.
 
Citat 
 
Start where you are.
Do what you can.
Use what you got.
Arhtur Ashe
 
Plan A, plan B och plan C
 
För 2013 hade jag två fysiska mål, dels att ta min egen kroppsvikt i tyngdlyftning och dels att springa fem km på under 18 min 30 sek. En hälsporre har nu tyvärr satt stopp för dessa planer. Även om jag är irriterad över skadan, så är det verkligheten, alltså över till plan B - lära mig crawla. Jag tog en lektion hos duktiga Anna-Karin på simcoachen.se. På en timma gick jag från "nära döden upplevelse" genom att inte få tillräckligt med luft, till något som kan liknas vid crawl. Nästa gång jag simmade kunde jag crawla 25 m utan något större problem, glad och exalterade blev det ett antal vändor OCH en överansträngd axel på köpet. Jag borde vetat bättre och låtit muskler, leder och ligament vänja sig i lagom takt. Över till plan C. Min ländrygg är rätt stel beroende på att musklerna i mage, övre hamstrings och rumpa är för svaga i förhållande till ländrygg, höftböjare och främre lårmusklerna. Sedan två veckor stärker jag upp de svagare musklerna och stretchar mina starkare. Spänningen i ländryggen har släppt (dessutom är axeln bra igen så jag kan köra lite lungt med plan B). Vad gör du när du inte kan följa ditt huvudspår? 
 
Personbästa/Windmill vann 7000:- i Draknästet
 
 
I samband med en företagardag, tävlade jag i Draknästet där juryn från Företagarna, Almi och Drivhuset bedömde olika idéer och gav bästa idé ett investeringsbidrag på 7000:-. Tillsammans med två konstruktörer håller jag på att utveckla en helt ny cardiomaskin (konditionsmaskin) med arbetsnamnet "Windmill". Denna låter dig träna i fler plan än de maskiner (crosstrainers, löpband, cyklar och roddmaskiner) som används till konditionsträning idag. Juryn tyckte att Windmill var bäst och dessutom hade en stor potential och fick därmed 7000:- som kan användas till utveckling. Detta var både roligt och mycket användbart när vi nu håller på att utveckla en betaversion av maskinen.

Föreläsning och monter på Bokmässan
 
Den 29 september håller jag en kortare föreläsning om stress mellan 13.30 - 13.50 på Livsstilsscenen i F-hallen. Välkommen dit att lyssna, jag har också min monter (F01:46) i samma hall så titta gärna förbi. När du kommer till min monter, säg "Jag prenumerar på Personbästas nyhetsbrev" och du får ett snyggt och praktiskt magnetbokmärke. Ta gärna med en vän som skriver upp sig för nyhetsbrevet så får även hon/han ett bokmärke.
 
Du kan också möta min medförfattare både till MATematik och den kommande MATematikerna i montern torsdag 26 sep mellan 16.00 - 18.00. Kom och dela MATematiska tankar med oss, dvs mat som är bättre för hälsan och miljön utan att det blir krångligare eller dyrare.
  
 
Aktivera inhiberade gluteusmuskler
 
Det är inte ovanligt bland män att deras gluteus (rumpmuskler) är lite bortglömda och därmed aktiveras sämre i olika lyft. Det beror på att många män kör för ensidig träning och att går det inte att lasta på ordentligt med vikt så kan det väl inte göra någon nytta. Kvinnor har ofta mer varierad träning och därmed bättre muskelkontakt. Testa övningen oavsett om du är man och kvinna och kanske hittar du muskler som varit bortglömda en tid. Klicka på bilden för att köra igång videon.
 
  
Fylld paprika
 
Utnyttja att det nu finns gott om både rotfrukter och vanliga frukter och gör en välsmakande fylld paprika. Receptet är till två paprikor. Riv en mellanstor morot och palsternacka samt ett stort päron. Blanda allt och häll i lite rostade och saltade solroskärnor samt smula ner lite ädelost. Salta lite och rör ihop allt. Skär av toppen på parikorna och fyll paprikorna med din blandning, toppa med lite extra ädelost och in i micron på full effekt i två och en halv minut. Låt stå några minuter och ät de som de är eller som tillbehör till kött eller fisk.
 
 
Skapa en bra dag,
 
Jan Tern
 
Vi hörs om en månad i nästa månads nyhetsbrev.
 
Vill du kontakta mig når du mig på något av följande: Tel:0768-147080  eller
Personbästa Förlag & Event AB 
www.personbasta.se