Westerlo - november 2013
Jaargang 3 - nummer 10
 
 Inhoud
 
 
Voeding als medicijn
 
Op woensdag 6 november brengt dr. Marc Elsen een herhaling van de succesvolle lezing in 2012.
 
Hij geeft een boeiende inleiding in de polariteitsgeneeskunde en toont aan dat kwalen en ziekten verholpen kunnen worden door in de eerste plaats je voeding aan te passen.
 
woensdag 6 november om 20.15u.
toegang: 4 euro - 3 euro (-18 en +55) 
 
reserveren verplicht 
 
 
 
 
Landlopers
 
 
 
In Landlopers vertelt Toon Horsten de interessante en soms hallucinante geschiedenis van de landloperskolonies Wortel en Merksplas. Het is meteen het verhaal van hoe België omging met verschoppelingen.
 
De auteur geeft tekst en uitleg bij het tot stand komen van het boek en de bijzondere wetenswaardigheden die tijdens zijn onderzoek aan het licht kwamen.
 
dinsdag 26 november om 20.15u.
 
toegang: 4 euro - 3 euro (-18 en +55) 
 
reserveren gewenst 
 
 
 
Week van de Smaak: Watertanden 

Tijdens de Week van de Smaak (van 14-24 november) heeft de bib heel wat lekkers in petto. 
 
Op zaterdag 16 november van 10u. tot 11u. brengt theatergezelschap "Kip van Troje" "Watertanden", een voorstelling om van te smullen, overgoten met een saus van verhalen, versierd met toefjes poëzie en opgediend met krokante woordspelingen.
 
Niet te missen! Iedereen is welkom!
 
toegang gratis
 
 
Week van de Smaak: Win een etentje voor 2!
 
 
Ben jij het ultieme bakwonder van Westerlo? Zijn jouw cupcakes, whoopies, vlaaien of wafels bekend van heinde en verre?
 
Laat de bibbezoekers op zaterdag 16/11 oordelen over je bakkwaliteiten en wie weet win je wel een etentje voor twee!?
 
Winnaar of niet, je gaat vast met nieuwe tips & tricks naar huis.
 
Schrijf je in vóór zaterdag 9 november
via ann.janssens@bibwesterlo.be of aan de balie. Volgende gegevens geef je door: naam, adres, telefoonnummer, mailadres én het volledige recept.
 
Op zaterdag 16/11 kom je om 10.45u. met je lekkernij (voor ongeveer 20 personen) naar de bib en kan je tot 12.30u. recepten uitwisselen en naar hartelust proeven.
 
 
 
 
Bibkids : Feesteditie Voorleeskwartiertjes 
 
 
  
 
 
 
 
In  2013 organiseerde de bib elke laatste dinsdag en donderdag van de maand voorleeskwartiertjes.
De laatste editie van dit jaar willen we in een feestelijk kleedje steken. Niet alleen maken we er nu een voorleesmarathon van, ook halen we onze kamishibai boven en kruipen we in een heuse verteltent! Trek gerust je pyjama aan en breng je knuffel mee! Benieuwd wie zijn oogjes kan openhouden vóór het zandmannetje komt opduiken!
 
• Op dinsdag 26  november van 18u. tot 19u. voor kinderen uit de eerste en tweede kleuterklas.
• Op donderdag 28  november van 18u. tot 19u. voor kinderen uit de derde kleuterklas en het eerste leerjaar.
 
De toegang is gratis.
Inschrijven is niet nodig.
 
 
 
 
Graphic Novels - enquête
 
 
Terwijl strips vroeger vaak gezien werden als inferieure lectuur, enkel voor kinderen bedoeld, hebben ze vandaag de dag een niet te onderschatten plaats gekregen in de boekenwereld.
De graphic novels krijgen tegenwoordig zelfs dikwijls de status van een hoogwaardige en gewaardeerde kunstvorm toebedeeld. Ze zijn dan ook niet meer weg te denken in de hedendaagse bibliotheek. 
 
Sarah Vierstraete is momenteel bezig haar master in de culturele studies af te werken. In het kader van haar proefschrift, polst ze via een enquête naar het profiel van de lezer en de niet-lezer van de graphic novel in Vlaanderen. 
 
Via deze weg willen we beroep doen op onze lezers (én niet-lezers) van graphic novels om haar hierbij te helpen. Klik hier voor de enquête die volledig anoniem is en slechts 5 luttele minuten van je tijd in beslag neemt... 
 
 
 
 
 
 
Wink@Westerlo: Eén Naam Samen Duizend Namen - Feliks Dens
 
Feliks Dens werd geboren in 1954 in Westerlo.
 
Zijn gedichten zijn autobiografisch en gaan naar de kern van ons diepste wezen. Hoe verwond kan een kind achterblijven bij zijn zoektocht naar zichzelf. Een mens in al zijn eenzaamheid, hunkerend naar erkenning, genegenheid, liefde en vriendschap.
 
Eén Naam Samen Duizend Namen: gedichten van tijd en met spijt...
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
Donna Tartt neemt telkens ruimschoots de tijd voor een roman. "De verborgen geschiedenis" (1992, vijf miljoen exemplaren verkocht) werd gevolgd door "De kleine vriend" (2002). Tartt  studeerde klassieke talen en filosofie en woont in New York.
Nu heeft ze een nieuwe roman uit, Het puttertje, die eerst in het Nederlands verschijnt en pas een maand later in de oorspronkelijke Amerikaanse editie. 
Er is een link met Nederland. De titel is ontleend aan het gelijknamige schilderij 'Het puttertje' (een distelvink) van de Delftse meester Carel Fabritius uit 1654.
Het boek gaat over Theo Decker, een jongen uit New York, die op wonderbaarlijke wijze een aanslag overleeft waarbij zijn moeder om het leven komt. Hij raakt in de ban van het kleine schilderij, en dat doet Theo uiteindelijk in de onderwereld van de kunst  belanden. "Het puttertje" is een odyssee door New York, Las Vegas en Amsterdam. Een roman over verlies en obsessie, overlevingskracht en identiteit, maar ook een ode aan de beeldende kunst.
  
een proevertje

Andere blikvangers:
  
 
de auteur over haar boek


 
 
Het hart van alle dingen van Elizabeth Gilbert verschijnt zes jaar na de verfilmde bestseller "Eten, bidden, beminnen". De auteur neemt de lezer mee van Londen naar Peru, van Philadelphia via Tahiti naar Amsterdam, in een verhaal vol buitengewone personages: missionarissen, vrijheidsstrijders, avonturiers, astronomen, zeekapiteins, en bovenal Alma Whittaker, de heldin van dit verhaal die haar tijd een stap vooruit was. 
 
In Het Victoriaanse huis van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama) moet het hoofdpersonage afrekenen met demonen uit het verleden die zich in elk donker hoekje van een spookhuis schuilhouden.
 
De oorlog in Stefan Hertmans' nieuwste roman Oorlog en terpentijn is de Eerste Wereldoorlog, de terpentijn staat voor de schilderkunst. Het is het relaas van het leven van zijn grootvader, een amateurschilder, die door diezelfde oorlog misvormd is.
 
 
Don Tillman, 39 jaar, geneticus, docent aan een universiteit, vrijgezel, keukenprins én een hoogbegaafde autist. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan verschijnt Rosie op het toneel: rood haar, makeup, rookt, drinkt en is overladen met sierraden. Zij is op zoek naar haar biologische vader - een missie waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen. Het Rosie project van Graeme Simsion.
 
De afgelopen vier jaar reisde Lieve Joris tussen China en Afrika. Ze verhaalt over de Congolese commerçante die naar Dubai reist om inkopen te doen voor haar winkel, de Malinese handelaar die nauwelijks kan lezen en schrijven maar drie keer per jaar naar het Chinese Guangzhou vliegt, de Chinese docent kunstgeschiedenis die horloges verkoopt op een strijkplank in de straten van Zuid­-Afrika. Op de vleugels van de draak.
 
word ambassadeur van het Rosie Project en win een unieke fiets!
 
 
bezoek de website van de auteur


Met Natte dozen heeft Marnix Peeters opnieuw een veelbesproken roman geschreven. Een boek dat nog vóór het in de winkelrekken lag voor de nodige commotie zorgde. Wees gewaarschuwd: Natte dozen is bijzonder vrouwonvriendelijk, wraakzuchtig en racistisch, maar bevat tevens grappige, tedere en mooie momenten...
 
Na een sterk debuut, "Eva slaapt", komt de Italiaanse Francesca Melandri op de proppen met een mooi, delicaat verhaal over twee zeer verschillende mensen die elkaar vinden in hun verdriet: Hoger dan de zee.
 
 
 
 
364.501 keer per dag begint er ergens op aarde een nieuw leven en een nieuw verhaal. Birth Day van Lieve Blancquaert is de wereldreis van een moeder, fotografe en journaliste naar die verhalen en het antwoord op de vragen: Waarom zetten wij vandaag kinderen op de wereld? Wat betekent het om op een bepaalde plek in de wereld geboren te worden? En hoe verwelkomt de wereld zijn kinderen?
 
Jan Hoet zette zijn schouders onder Middle Gate - Geel '13, een interessante tentoonstelling rond mythe, psychiatrie en kunst op vier locaties in Geel. De gelijknamige catalogus toont indringende beelden van werken van nationale en internationale kunstenaars. 
 
David Van Reybrouck, auteur en initiatiefnemer van de G1000, pleit in zijn nieuw boek, Tegen verkiezingen, voor democratie door loting. Volgens hem de oplossing voor het "democratisch vermoeidheidssyndroom.
 
 
 
hier meer info over de gelijknamige expo
Homeland, de populaire Amerikaanse serie is ook in België een hit.
Vorig jaar won de reeks de Emmy Award ('s werelds belangrijkste televisieprijs) voor beste dramaserie. Ze onttroonden daarmee "Mad Men" die een abonnement leken te hebben op deze prijs (winnaar van 2008 tem 2011).
Claire Danes werd  bovendien de laatste 2 jaar met een Emmy bekroond als beste actrice.
De reeks vertelt het verhaal van een CIA-agente die ervan overtuigd is dat een Amerikaanse militair spioneert voor een terreurorganisatie. Season 2!
 
The Great Gatsby, de verfilming van het gelijknamige boek van F. Scott Fitzgerald, is de nieuwste prent van Baz Luhrman (Moulin Rouge, Romeo+Juliet). De film vertelt het verhaal van Nick Carraway (Tobey Maguire) die ten tijde van de Roaring Twenties in New York op zoek gaat naar "the American Dream" en zodoende verzeild geraakt in het leven van de feestende miljonair Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio).
 
 
 
klik op cover voor trailer
  
                   klik op cover voor trailer


 
Top of the Lake, de zesdelige reeks die Jane Campion (The Piano) voor BBC2 regisseerde was de eerste tlevisieserie ooit die op het Filmfestival van Berlijn werd vertoond. 
Je kan de serie best omschrijven als een combinatie van Twin Peaks en Breaking Bad. Intrigerend...
 
15 jaar K3 bundelt de beste clips van de drie dames die er nog steeds in slagen de harten van onze jeugdige lezertjes te veroveren.
Ook de gelijknamige cd is "in the building".
 
Er zijn nog zekerheden in het leven. Een film voor jong en oud, geknipt voor deze donkere dagen : de originele versie uit 1967, van The Jungle Book.
Walt Disney's klassieker met Mowgli, Bagheera, King Louie en vele anderen staat nog steeds borg voor een avond kijkplezier.
 
 
 
 
The Last Ship is de eerste cd van Sting met nieuw werk sinds Sacred Love uit 2003. De laatste jaren concentreerde hij zich vooral op barok- en folkmuziek. De muziek op dit elfde album is geschreven voor de gelijknamige musical die eind dit jaar in première gaat.
 
De discografie van Bob Dylan wordt stilaan een beetje indrukwekkend. Another Self Portrait is alweer volume 10 uit de Bootleg Series. De dubbelcd focust op het scharnierjaar 1970 en bundelt outtakes uit de platen "Self Portrait" en "New Morning".
 
De Amerikaanse Julianna Barwick nam haar derde cd, Nepenthe, in IJsland op.
Niet haar gewoonte want de 2 vorige maakte ze in haar eentje in haar slaapkamer.
Julianna schrijft geen songs in de traditionele zin van het woord, maar ze creëert meerstemminge etherische melodieën die uit een andere wereld lijken te komen.
Iets voor de fans van Sigur Rós! 
 
 
enkele fragmenten
 
 

Kristiens Keuze
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Kristien.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Geen toeters en bellen deze keer bij de kapitein, maar pure en mooi gebrachte klassiekers die zijn ingezongen samen met Mevrouw de Poes en matroos Ivanov. Fotografe Emilie Vercruysse katapulteert je met haar prachtige foto's terug in de tijd.
 
Een groot succes bij mijn dochter van 3 jaar!
 
 
 
Jef droomt ervan een held te worden. Eens zal hij laten zien hoe dapper hij is en samen met zijn beste vriend Ward boven de wereld zweven. Jefs zus Renée wil liever muziek maken met Ward, zij op haar trompet, hij op zijn saxofoon. En zoenen. Want Renée en Ward, dat is voor altijd. De kleine Remi is ook dol op Ward. Hij heeft hem op zijn vingers leren fluiten en op een dag leert hij hem saxofoon spelen, dat heeft hij beloofd.
Maar het is 1943. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang in Vlaanderen. Aan het oostfront wordt een harde strijd gevoerd tegen de Russen, die de hele wereld willen overheersen. De Duitsers hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan. De nieuwe pastoor en de geschiedenisleraar vertellen de jongens dat ze moeten vechten, voor hun familie, voor hun volk en vaderland. Dit is dé kans voor Jef en Ward om een held te worden!
 
Deze pakkende en prachtig geschreven roman heeft vele prijzen gewonnen, onder andere de Boekenleeuw in 2009. Topliteratuur! 
 
 
De Boodschapper - Markus Zusak
 
Ed Kennedy is een jonge taxichauffeur met weinig toekomstperspectief. Hij is een waardeloze kaartspeler, hopeloos verliefd op zijn beste vriendin Audrey, en verknocht aan zijn koffiedrinkende hond, de Portier. Er gebeurt niet veel in zijn leven, tot hij per ongeluk midden in een bankoverval terechtkomt. Ed krijgt korte tijd later een speelkaart in de bus met drie adressen. Dit is het begin van zijn avontuurlijke en mysterieuze zoektocht met mooie, grappige en ontroerende ontmoetingen.
 
"Buiten de zone" was een niet te missen serie van Bart De Pauw in de jaren '90. Deze speelt zich af in de telefooncentrale van een jeugdhulpdienst: de "Jongerenfoon", waar vijf jonge, enthousiaste vrijwilligers telefoontjes van jongeren met problemen beantwoorden. Ze krijgen nauwelijks telefoon en zitten vooral te dagdromen, die je te zien krijgt in hilarische sketches.
 
Puur jeugdsentiment? Nee, hoor, het is nog steeds briljant!
 
 
 
 
Te gast: VTB Groenland en Spitsbergen
 
 
De oorspronkelijk geplande presentatie over Japan wordt wegens gezondheidsredenen van de spreker vervangen door een reisimpressie over Groenland en Spitsbergen.
 
donderdag
14 november om 20.15u.
 
5€ - 4€(leden vtbKultuur, VAB, DF en Bib)
 
info: herman@deketelaere.com - 014 54 50 13
 
 
 
 
 
 
 
 
Te gast: Colombia: Ontmoeting met twee leiders van de Vredesgemeenschap
 
 
 
Twee vertegenwoordigers van de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó, Jesús Emilio en Arley Tueberquia, maken eind 2013 een rondreis door Europa. Aanleiding hiertoe: de leden van de Vredesgemeenschap krijgen een ereburgerschap van de Italiaanse stad Narni.
 
Tijdens hun verblijf in België kan je hen ontmoeten in de bib.
 
Het programma:
 
1. Daan Janssens, onze wereldconsulent, en Pol De Wolf brengen verslag uit van hun reis naar Colombia. Ze waren op bezoek bij inheemse gemeenschappen in het noorden van Cauca en bij de Vredesgemeenschap. Ook namen ze deel aan een Internationaal Forum aan de Universiteit van Quindío in Armenia over Geweldloosheid en Natuur.
2. Jesús Emilio en Arley vertellen over de (moeilijke) situatie van de Gemeenschap en wat ze van ons Bondgenootschap verwachten.
3. Een klein stukje geschiedenis van het Bondgenootschap en van het Netwerk voor Solidariteit dat ze vanuit onze gemeente en federatie aan het uitbouwen zijn.
 
 
donderdag 7 november om 20u.
 
toegang gratis
 
 
Te gast: 11.11.11-tentoonstelling: Genoeg voedsel, toch honger
 
 
Hoewel de aarde genoeg voedsel produceert voor haar 7 miljard inwoners lijdt een op acht mensen honger. Hoe komt dat en wat kan jij daaraan doen? Tien sprekende beelden werpen licht op de  voedselproblematiek. 
Terwijl het klimaat de landbouw op vele plekken bemoeilijkt, telen we biobrandstoffen in de plaats van voedsel, worden kleine boeren van hun grond gezet en neemt de beurs een loopje met de voedselprijzen. Het moet en kan anders. De laatste poster nodigt je uit om zelf in actie te komen.
 
 
 
 
"Genoeg voedsel, toch honger": een mooie fototentoonstelling in het kader van de 11.11.11 campagne "Recht op voedsel": 
 
nog tot 15 november in de bib 

 
 
Sluitingsdagen
 
 
 
De bib is gesloten op vrijdag 1, zaterdag 2 en maandag 11 november.
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
onze catalogus nog niet "performant" is....? Er wordt met en macht aan gewerkt maar de kinderziektes duren langer dan we verwacht/gehoopt hadden.
 
Bovendien zal op 11 november, door werken aan het systeem, de catalogus "plat liggen".
 
Onze excuses voor het ongemak.
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: