Nieuwsbrief januari 2017 
 
Beste lezer,
 
In deze eerste nieuwsbrief van 2017 wens ik u namens bestuur, directeur en medewerkers van Missio een Gelukkig Nieuwjaar.
  
Bij een nieuw jaar mogen we ook nog een beetje terugkijken. Vanuit het Vaticaan kwam er een overzicht met de laatste statistieken van onze wereldkerk. En het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden dat de volkerenmoord in Rwanda plaatsvond. In Kerk Wereldwijd wijden we er een reportage aan. Kerk Wereldwijd nummer 1 verschijnt dit keer ook als e-Paper, u kunt het hele nummer online lezen.
  
Natuurlijk kijken we ook vooruit. Binnenkort is het de Week van het Gebed voor de Eenheid, die inspeelt op de herdenking van 500 jaar Reformatie dit jaar. Eveneens kunt u in deze nieuwsbrief lezen over de Dag van het Jodendom, waar deze keer de vreemdeling centraal staat.
  
Wij wensen u veel leesplezier toe.
 
Met vriendelijke groet,
Marianne Baijens
Coördinator Bureau Missio
 

Wereldwijd ruim 1,2 miljard katholieken
Wereldwijd groeit het aantal katholieken nog steeds. Volgens de laatste statistieken van het Vaticaan (bijgewerkt tot en met 31 december 2014) is het aantal katholieken over de hele wereld toegenomen met ruim 18 miljoen ten opzichte van het jaar daarvoor tot een totaal van 1.272.281.000. In Europa nam het aantal katholieken af met 57.000.
 
Verzoening in Rwanda
Meer dan twintig jaar geleden is het inmiddels dat we de verschrikkelijke en ongelooflijke beelden zagen van de genocide in Rwanda. Een miljoen mensen werd vermoord. Hoe hebben de overlevenden het leven weer opgepakt? In Kerk Wereldwijd leest u een reportage over een slachtoffer en een dader.
 

Week van Gebed 2017
Van 15 tot en met 22 januari wordt de Week van Gebed voor de eenheid gehouden, met als thema 'Jouw hand, mijn glimlach'. De gebedsweek staat in het teken van verzoening en speelt in op de herdenking van 500 jaar Reformatie. 
 
 

Dag van het Jodendom 
Op de jaarlijkse Dag van het Jodendom, 17 januari, staat deze keer de vreemdeling centraal. Op of rond deze dag worden er in de Nederlandse bisdommen verschillende activiteiten georganiseerd. Zo organiseert het bisdom Groningen-Leeuwarden een lezing door rabbijn Tamarah Benima en prof. dr. Erik Borgman.