Nieuwsbrief nr. 152
 
Juni 2023
 
Beste ,
 
Gisteren was op het journaal dat 1 op de 4 kinderen te dik is. Dat ze te weinig discipline hebben om te bewegen, gekluisterd zijn aan hun mobieltje en gemaksvoedsel kopen. 
Tegelijk begint aankomende week De Nationale Suikerchallenge. Zeven dagen zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Een gezonde keuze is lang niet makkelijk. We leven in een omgeving die ongezond eten en drinken stimuleert. Toch, als je bewust kiest voor wat minder zoet eten en vers eten zonder toegevoegde suikers, dan leer je al snel daaraan te wennen en neemt 'snaaitrek' af. Er is een speciale Suiker Challenge Facebook groep. Daarin deel je ervaringen en tips voor gezonde inspiratie. Hopelijk is dat een goede reden om je mobieltje te gebruiken. Suiker, hoe zit het ook alweer? .... 
 
 
Suiker, hoe zit het ook alweer?
 
Klein stukje achtergrondinformatie ,
 
De meeste suikers bestaan uit fructose en glucose of een combinatie hiervan. Fructose wordt eerst door de lever omgezet in glucose. Glucose wordt opgenomen in je bloed. Daarmee zet je je spieren en organen aan het werk.
Om glucose om te zetten gebruikt je lichaam insuline. Hoewel je suiker nodig hebt kan een teveel daarvan leiden tot overgewicht en diabetes type 2.
 
Bovendien kan suiker zorgen voor een opgeblazen gevoel doordat het gassen aanmaakt. Hiervan krijg je de zogenoemde 'plakpoep'. Poep die zorgt voor remsporen in het toilet.
 
Als je minder suiker gaat gebruiken word je fitter, het denken wordt helder, de slaap dieper. Best leuk om dat eens uit te proberen. Schrijf je ook in op de website van het Diabetes Fonds, daar vind je alle informatie. Succes! 
 
Met dank aan Diabetes Fonds
 
Koken als je voorvaderen
 
Koken op een groot houtvuur is een totaalbeleving van buiten koken, de geur van vuur, de gietijzeren pannen, een drankje bij het vallen van de avond. 
Je scharrelt je eten bij elkaar en we bereiden het op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. Daarna eet je met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. Doe dit met je familie of vrienden.
 
De kosten zijn 45 euro all in. Kinderen halve prijs. Bij groepsgrootte meer dan 6 mensen is er een korting van 10%. Voor informatie Klik hier 
 
 
Raberbertaart
 
Het is de tijd van rabarber en wat is er nu lekkerder dan gezond snoepen? Maak een rabarbertaart. Hij kan wel drie dagen bewaard worden. Kijken of hij dat haalt.
 
 Ingrediënten:
 1 kg rabarber
 200 g zachte roomboter
 2 ½ dl ahornsiroop
 1 ei
 250 g gebuild meel
 1 eetl bakpoeder
 1 theel vanillepoeder
 zout
 (5 gedroogde abrikozen in reepjes)
 
Verwarm de oven voor op 250 °c. Beboter een taartvorm en bestuif met meel. Maak de rabarber schoon en snijd er stukken van 3 cm van. Maak van de overige ingrediënten een beslag. Giet de helft van het beslag in de taartvorm, verdeel de rabarber erover en leg hier en daar een reepje abrikoos. Giet de rest van het beslag over de rabarber. Bak de taart gaar in 45 min. op 180 °C.
De wat zure rabarber combineert goed met de zoete ahornsiroop. Er kunnen afhankelijk van het seizoen ook ander vruchtensoorten gebruikt worden zoals aardbeien, bramen of bessen.
 
Raberber, Polygonum, Persicaria, Duizendknoop
 
Allemaal verschillende namen voor dezelfde plantengroep. Een familie met vele leden waaronder de rabarber.
 
 
Rabarber bevat veel kalium en magnesium. Daarnaast bevat het oxaalzuur dat toeneemt na half juni. Daarom kun je het beste de rabarber voor die tijd oogsten. Dat doe je door de rabarbersteel van de plant af te draaien met een draaibeweging onderaan bij de steel. Zelf kook ik altijd een stukje krijt mee maar je kunt ook een schepje calciumcarbonaat toevoegen. Zo hef je de zure smaak en het tekort aan kalk op en wordt dat niet aan je kiezen of botten onttrokken. Rabarber is familie van de duizendknoop. Deze naam verwijst naar de vele knopen op de stelen, op welk de plant makkelijk weer wortel schiet. Er zijn veel inheemse soorten. Deze soorten horen dus van nature in Nederland en zijn belangrijk als waardplant, gastheer, van vlinders, bijen en andere insecten. Ze zijn over het algemeen hele vrolijke bloeiers. Meer info. Een lid van de familie die momenteel negatief in het nieuws is heet Janpanse Duizendknoop en is door Chinezen hier duizenden jaren geleden naartoe getransporteerd. De Japanse Duizendknoop kun je ook eten als rabarber, de smaak is heel vergelijkbaar. Maar denk erom dat je alles aan snijdsel in de grijze container doet ivm de verspreiding. 
 
Agenda
Makkelijke moestuin
Kun je wel wat hulp gebruiken in je tuin? Scheuren wat te groot wordt, vormsnoeien, dat kan nog toch IJsheiligen. Er is nu genoeg te doen.
Misschien wil je het wel anders, eenvoudiger, overzichtelijk en minder arbeidsintensief. Door de samenhang te kennen kun je het jezelf makkelijker maken en de natuur voor je laten werken. Klik hier voor het aanvragen van informatie.

 
 
Plukken, proeven en proosten en koken op houtvuur
Kom ook koken op houtvuur en bepaal zelf je datum.
We scharrelen ons eten bij elkaar en bereiden het op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 45 euro all in.
Voor informatie Klik hier

 
Natuurwandeling
Op afspraak ga je met een natuurgids op stap voor een natuurwandeling. Er wordt gewandeld in Roerdalen. Daarbij vertel ik je over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 10.00 op onderstaand adres. Duur ca. 2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro. VOOR AANMELDEN Klik hier


Foto: Ruud Snijders

Wecken, fermenteren, roken of drogen
De Kruidige Keuken komt weer bij elkaar op donderdag 8 juni om 16.00 uur.
 

We gaan weer wortels roken. Zo maak je een 'look-a-like' zalm. De workshop gaat door bij 4 deelnemers. Kosten 27,50 euro inclusief een zakje overheerlijke gerookte zalmwortelfilet. VOOR AANMELDEN Klik hier
 
Workshop tekenen van Natuurjournalen in Oktober
De workshop tekenen met Mirja Brandorff op locatie bij Op een Blaadje was een groot succes en is voor herhaling vatbaar. De inschrijflijst was al snel vol. In een weekend in oktober komt er een herfstworkshop. Voor meer informatie moet je mijn nieuwsbrief in de gaten houden. Een exacte datum is nog niet gepland.
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamer. Voor reservering Klik hier
 
  
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.