Westerlo - november 2014
Jaargang 4 - nummer 10
Opgelet: op 1 en 2 november kan je moeilijkheden ondervinden bij het gebruik van onze catalogus.
Deze toont dan geen beschikbaarheidsinformatie ("Waar staat het?") en "Mijn Bibliotheek" (verlengen, reserveren...) lukt deze 2 dagen niet.
Onze excuses voor het ongemak!
  
  Inhoud
  
 
Adela & Helena: Betty Mellaerts
  
 
 
 
Betty Mellaerts, Vlaanderens bekendste radiostem, brengt haar eerste literaire non-fictieboek in woord en beeld tot leven.
 
Ze verhaalt de zwerftocht van twee vrouwen, Adela en Helena, door een continent in oorlog, de Groote Oorlog, 1914-1918. Een ongewoon en indringend portret van twee moeders.
 
Ongetwijfeld een boeiende avond!
 
 
donderdag 6 november om 20.15 uur
 
toegang 4 euro - 3 euro (-18 en +55)
 
reserveren gewenst
 
 
 
 
Week van de Smaak: Hippe Hapjes
 
Van 13 tot 23 november is het weer  Week van de Smaak. Dit jaar draait alles rond duurzame voeding. Denk hierbij aan koken met lokale ingrediënten, zelf je groenten telen, minder vlees eten, minder verspillen, kiezen voor fairtrade en biologische producten.
 
Hippe Hapjes in de bib roept iedereen op om op zaterdag 22 november eco-hapjes te maken en ze te komen laten proeven.
 
Recepten kunnen uitgewisseld worden en bovendien maak je zo kans op een mooi bio- en fairtradepakket!
 
Schrijf je vóór 15 november in mét recept aan de balie of op ann.janssens@bibwesterlo.be.
 

 
 
 
 
 
 
Schrijvers op de kaffe

 
 
De campagne van de Bibliotheekweek was dit jaar "Iedereen Bibliothecaris! Deel je passie!"
 
In het verlengde daarvan delen enkele lokale bekende Vlamingen hun passie voor literatuur op onze tweewekelijkse Bibkaffe. Niemand minder dan Danny Beyens, Anne-Marie Hooyberghs en Herman De Jonghe zetten zichzelf even in de schijnwerpers en lezen voor uit eigen werk.
 
 
dinsdag 2 december
van 14 tot 16 uur
toegang gratis

in samenwerking met Welzijnsschakels
 
 
 
 
Film: Who is Dayani Cristal
 
Openingsbeeld van deze documentaire: het levenloze lichaam van een onbekende man in de Arizonawoestijn. Een illegaal, zonder papieren, maar op zijn borst staan de woorden Dayani Cristal getatoeëerd.
 
"Who is Dayani Cristal" toont de slachtoffers van de onverbiddelijke immigratiepolitiek van de VS. Wat drijft hen om te immigreren, hoe komt het dat er zoveel doden vallen? Het wordt een emotioneel, soms hard verslag.
 
organisatie Wereldraad - in het kader van Zuiderse Zoenen

woensdag 5 november om 20.15 uur - toegang gratis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tentoonstelling: De Groote Oorlog in grote lijnen

 
 
 
De provincie Antwerpen ontwikkelde samen met het Instituut voor Veteranen-NIOOO, de tentoonstelling "De Groote Oorlog in grote lijnen": een reizende expo over de periode 1914-1918. 
 
De tentoonstelling richt zich op jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs en is bedoeld om in schoolverband te bezoeken. Mits de nodige omkadering is ze echter ook geschikt voor andere doelgroepen.
 
In veertig mobiele panelen worden de oorlogsgebeurtenissen op internationaal en Belgisch niveau weergegeven, aangevuld met lokale verhalen en beelden uit de provincie Antwerpen. Een brochure doet dienst als handleiding voor leerkrachten, gidsen en andere begeleiders.
 
van maandag 3 tot donderdag 13 november
 
 
 
 
Bibkids: Feesteditie Voorleeskwartiertjes
 
 
Naar aanleiding van de jaarlijkse Voorleesweek, steken we onze Voorleeskwartiertjes in een feestelijk kleedje! Op woensdag 26 november toveren we onze bib om in een heus circus!
 
Onze voorleesvrijwilligers staan om 14 en 16 uur klaar met mooie verhalen en tussen 14.30 uur en 16 uur kan je samen met circusartieste Luna aan de slag met jongleerkegels, diabolo en zoveel meer.
 
om 14 uur: kleuters 1 + 2
van 14.30 uur tot 16 uur: circusartieste Luna
om 16 uur: kleuters 3 + eerste leerjaar 
 
Kom luisteren, kijken,... en spelen!
 
 
 
Bibkids: Scholen op bezoek
 
 
In oktober kwamen de leerlingen van het 1ste en 5de leerjaar op bezoek voor een leuke bibintroductie. Het 1ste leerjaar zocht en vond alle muizen in onze "Piepelotheek". Het 5de leerjaar ontrafelde het mysterie van Ulysses Moore aan de hand van een spannend blogspel.
 
Foto's van de bezoekende klassen vind je hier.
 
Dankzij dit gedicht van het 5de leerjaar van Voortkapel en dit meesterwerk van 5b van 't Grafiekje in Tongerlo heeft Ulysses Moore zijn mysterieuze koffer kunnen openen.
 
Wij hebben alvast genoten van zoveel enthousiasme en inzet en hopen jullie allemaal gauw weer te zien in de bib!
 
Na de herfstvakantie verwachten we alle klassen van het 1ste jaar van SILA in de bib. Hun bibkennis en digitale skills worden heropgefrist aan de hand van een blogspel met MP3-fragmenten, filmpjes en andere links over geheim agent in wording Sam Smith.
Wij kijken uit naar hun bezoek!
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
een fragment 
 
 
 
Zou jij je kind redden als de medische behandeling in strijd is met je geloof?
Rechter Fiona Maye wordt alom geprezen om haar ethische en weloverwogen uitspraken. Wanneer haar echtgenoot haar verlaat na een ruzie over een mogelijk open huwelijk, stort ze zich op haar werk.
 
Ze richt zich op een ingewikkelde zaak van een doodzieke 17-jarige jongen die, samen met zijn ouders, een noodzakelijke bloedtransfusie weigert omdat het in strijd is met zijn geloof als Jehova's getuige. Besluit Fiona dat de jongen te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of weegt het recht op vrije wil toch zwaarder?
 
Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen. De Kinderwet, de nieuwe Ian McEwan.
 

Andere blikvangers:
 
Het fictie-debuut van Serge Simonart, Een medaille van vlees en bloed, is een hartverwarmende roman over vriendschap, liefde, idealen en levenskeuzes. Hij gaat over hoe een vriendenkring die een uppercut van het noodlot incasseert, de rangen sluit en terugslaat. Een spiritueel manifest tegen het cynisme en de normloosheid in de samenleving.
 
Lizzie is een doodgewone huisvrouw die met haar hond Rita en haar man Jacob aan de rand van een bos woont. Ze houdt van koken en heeft een zaakje in homemade taarten. Jacob is al dagenlang door niemand meer gezien. Dat komt omdat Lizzie hem in een vlaag van verstandsverbijstering heeft doodgeslagen. Maar hoe komt ze van het lijk af? Daarvoor spreekt ze al haar praktisch vernuft aan... Hartig gekruid van Natalie Young.
 
 
   
 de auteur in Reyers Laat

 de officiële website van de auteur
 
Twee halfzusjes, tieners, trekken door het Amerika van de jaren veertig richting Hollywood op zoek naar... alles. Iris is geboren voor de schijnwerpers, Eva beperkt zich tot het naaien van glitters op de kostuums van haar zus. Samen zoeken ze hun weg door een prachtig getekend landschap van grote dromen, schandalen en verraad. Een kleurrijk verhaal met onvergetelijke personages... Wij geluksvogels van Amy Bloom. 
 
De kraanvogelvrouw van Patrick Ness. Op een nacht wordt George Duncan wakker van een geluid in zijn tuin. Het lijkt onmogelijk, maar een witte kraanvogel met een pijl in zijn vleugel is uit de lucht gestort en in zijn tuin terechtgekomen. George is bijzonder ontroerd en helpt het dier. Vanaf het moment dat hij hem weer ziet wegvliegen, is zijn leven compleet veranderd. 
 
 
 
God vindt dat de mensheid er weer een zootje van het maken is en besluit om Zijn Zoon opnieuw naar de aarde te sturen. Jezus bedankt feestelijk. Daarom laat God een nieuwe zoon geboren worden, een doodgewone jongen in een doodgewoon gezin: Kevin. Als puber krijgt Kevin zijn roeping, maar het overtuigen van Kevin en het vinden van volgelingen blijkt geen sinecure. Een mild ironische parabel over geloof, bijgeloof en goedgelovigheid. Bart Debbauts En toen schiep God Kevin.
 
Kikkermuziek van Emma Donoghue. Zomer 1876: San Francisco is in de greep van een ongekende hittegolf en een pokkenepidemie. Waneer Jenny Bonnet wordt doodgeschoten, zet haar vriendin Blanche Beunon alles op alles om Jenny's moordenaar voor het gerecht te brengen - als hij haar tenminste niet eerder te pakken krijgt.
Maar het leven van Jenny blijkt veel duisterder dan het in eerste instantie leek. Een verhaal over bohemiens en vrije liefde, over jaloerse mannen en ijzige vrouwen, én over beschadigde kinderen.
 
 

de trailer
 
 
 win een gesigneerd exemplaar
 
 
 
Angela, een Amerikaanse '"mystery guest" die wereldwijd de kleinste foutjes in luxehotels moet opsporen en rapporteren, heeft in het Taj Hotel in Mumbai afgesproken met haar zoon. Die werkt in een lokale ngo met kindslaven. Op dat moment wordt het hotel bestormd door terroristen. Dat is deel één van Het vlindereffect van Margot Vanderstraeten. Het tweede deel speelt tien jaar later. Angela vliegt terug uit Mumbai en wordt door een medepassagier uitgedaagd om in haar psyche en emoties te duiken. Dat levert geografische, historische en psychologische vlindereffecten op: hoe één voorval uit onze jeugd ons leven zal bepalen, hoe één zeezieke terrorist jouw leven dooreenschudt en niet dat van een ander.
 
De man van Roxy is verongelukt. Hij blijkt te zijn aangereden op de vluchtstrook en is daar naakt in de auto aangetroffen met een vriendin. Haar wereld stort in, maar Roxy houdt zich sterk. Ze wil niet dat haar dochtertje de dupe wordt en beschermt haar kind tot het uiterste. Ondertussen raast de woede in haar hoofd. Roxy is een vulkaan die op uitbarsten staat. Roxy van Esther Gerritsen.
Frankrijk, 1792. De jonge Republiek wordt verscheurd door burgeroorlog en bedreigd door de grootmachten van Europa, die de monarchie met geweld willen herstellen. De Revolutie hangt aan een zijden draadje. In de oplopende spanning klinkt steeds luider de roep om daadkrachtig optreden van de overheid, totdat de Terreur niet meer te stoppen is. Broederschap, het 3de deel van Een veiliger oord van Hilary Mantel.
 
Victus van Albert Sánches Piñol is een avonturenroman vol historische meedogenloosheid en een liefdesverhaal. Onderwerp van dit indrukwekkende boek is de Spaanse Successieoorlog (1702-1713), die eindigde met de val van Barcelona en het einde van de onafhankelijkheid van Catalonië.
 
Wat als we een grap niet als grap herkennen? Het feest der onbeduidendheid van Milan Kundera zou gelezen kunnen worden als een bespiegeling over die vraag. Het is een meesterlijke roman van een gevierd auteur en een magistraal stilist.

 een fragment
 
een fragment
 
Wacht op mij! van Michele Serra is een ontroerende en humoristische roman over een vader die probeert de generatie van zijn puberzoon te begrijpen en te doorgronden. "Ik denk aan hoe makkelijk het was om van je te houden toen je klein was. Aan hoe moeilijk dat nu is, nu onze posturen gelijk zijn, nu jouw stem op de mijne lijkt en dus aanspraak maakt op dezelfde klanken en volumes, nu de ruimte die wordt ingenomen door onze lichamen dezelfde is." 
 
Stijn Umans vecht al jaren tegen botkanker en zit in een rolstoel, maar dat houdt hem niet tegen om voluit te gaan voor zijn passie: de Rode Duivels. Het populaire televisieprogramma Iedereen Duivel volgde Stijn twee jaar lang tijdens alle WK-kwalificatiematchen van ons nationaal elftal, tijdens zijn vele ziekenhuisbezoeken én op het Wereldkampioenschap in Brazilië. "Nooit opgeven, altijd voor je droom blijven gaan!" Dat is zijn inspirerende boodschap. In Brazilië.
 
Voor Emma schetst het volledige verhaal van de busramp in Sierre, vanaf het ogenblik dat die verschrikkelijke telefoon overging, over de afreis van de ouders naar Zwitserland, tot de nasleep van de ramp, die tot vandaag nog diepe sporen nalaat.
 
Kortsluiting in mijn hoofd. Brenda is pas bevallen van haar derde zoontje als ze een postpartumpsychose krijgt, een aandoening die één op duizend vrouwen treft. Dit boek is niet alleen het relaas van haar zoektocht naar hulp maar ook een aanklacht tegen de vaak willekeurige, dwingende en soms vernederende behandeling van psychiatrische patiënten. Een aangrijpend en verhelderend beeld van wat er in iemand omgaat tijdens een psychose.
 
 
Tony Reynders op Radio 1

Dirk De Wachter in Humo

Geen enkel thema is zo vaak beschreven in literatuur, muziek en kunst als de liefde. Toch blijft de mens op zoek naar haar ware aard. In Liefde: een onmogelijk verlangen beschrijft Dirk De Wachter hoe de liefde in haar voortbestaan bedreigd wordt. Het is een pleidooi om gewoon te doen. Want alleen dan, als we niks forceren, kan de liefde in volle glorie verschijnen...
 
Toen Ben Crabbé in september 1994 zijn allereerste vraag stelde, kon niemand vermoeden dat Blokken 20 jaar later nog altijd springlevend zou zijn. Ook na meer dan 4000 afleveringen en 150.000 vragen blijven de kijkcijfers uitstekend en de kandidaten toestromen. 10.000 vragen uit 20 jaar Blokken is een bron van eindeloos quizplezier.
 
Karl van den Broeck vertelt het verhaal van een van de belangrijkste ontdekkingen van de vorige eeuw: de pil. Volgens de overlevering vond de Amerikaan Gregory Pincus de eerste anticonceptiepil uit in 1960. Even later dook in Europa Anovlar op, een pil die veilig en doeltreffend was. Pincus herwerkte zijn formule, en de pil werd een van de invloedrijkste ontdekkingen van de eeuw. Maar wie is dan de uitvinder van Anovlar, en dus de echte vader van de pil? Het onwaarschijnlijke antwoord is Ferdinand "Nand" Peeters, een diepgelovige gynaecoloog uit Turnhout. De echte vader van de pil vertelt het lang geheim gebleven verhaal achter deze uitvinding en bezorgt Peeters, die stierf in 1998, eindelijk de erkenning die hij verdient.
 
Met De limieten van de markt levert Vlaanderens prominentste econoom een onschatbare bijdrage aan het debat over de houdbaarheid van ons marktsysteem. Paul De Grauwe analyseert haarfijn de gevolgen van de slingerbeweging tussen overheid en kapitalisme, die alleen doorbroken kan worden als we nu drastische maatregelen nemen.
 
 

 
het boek op het VRT-nieuws
het webstekje van Dagelijkse Kost


Wanneer je denkt aan Jeroen Meus, dan denk je automatisch aan zijn eigentijdse bereidingen van klassieke gerechten. Zijn gerechten maken intussen deel uit van ons culinair erfgoed.
In Dagelijkse Kost: mijn 200 klassiekers bundelt onze allersympathiekste chef zijn 200 persoonlijke toppers, inclusief 75 nooit eerder gepucliceerde recepten. Stuk voor stuk échte klassiekers, waarvan het recept in geen enkele keuken mag ontbreken.
 
Ivan Van de Cloot maakt in Roekeloos: over banken en politiek een vlijmscherpe analyse van de bankencrisis.
Het verhaal van de crisis is ontluisterend: een opeenstapeling van beoordelingsfouten, van falend risicobeheer, incompetent bankbestuur en belangenvermenging.
De tijdbom zal nog jaren tikken...
De broertjes Dardenne blijven garant staan voor kwaliteit. 
In hun vorige prenten werkten ze steevast met onbekende acteurs maar in Deux jours, une nuit pakken ze voor het eerst uit met een steractrice.
Marion Cotillard (De rouille et d'os, Midnight in Paris, Public Enemies....) schittert als Sandra, een werkneemster in een zonnepanelenbedrijf die dreigt ontslagen te worden.
 
Grace of Monaco was de openingsfilm van het laatste filmfestival van Cannes.
De film focust op het leven van Grace Kelly (perfecte rol van Nicole Kidman) als prinses in de jaren 60.
 
Eindelijk op DVD, Rubens: schilder en diplomaat. De fel bejubelde reeks rond het leven van onze bekendste schilder, Peter Paul Rubens.
Regie: Roland Verhavert, scenario: Hugo Claus en in de hoofdrollen de toen nog vrij onbekende Johan Leysen en Ingrid De Vos.
Het moet gezegd, Rubens is "hot".
Momenteel loopt er in Brussel (Bozar) een tentoonstelling "Sensatie en Sensualiteit : Rubens en zijn erfenis". Volgend jaar kan je terecht in het Rubenshuis voor "Rubens privé: de meester portretteert zijn familie". 
 
Masters of Sex vertelt het verhaal van William Masters en Virginia Johnson, de wetenschappelijke pioniers op het gebied van seksualiteit.
"Do it. For Science"
 
 
 
 
 
 
 
 hier de trailer
 
een voorsmaakje
 Budapest
 
 Vermandere op Radio 1
 
George Ezra, een naam om te onthouden.
De Britse singer-songwriter uit Bristol maakte als dertienjarige zijn podiumdebuut.
Ezra verliet de school op zijn zestiende en op zijn eenentwintigste bracht hij een schitterende debuutcd uit, Wanted on Voyage, met daarop de hitsingle Budapest.
 
De compilatie cd eén @ the movies bundelt de grootste filmklassiekers op een fraaie dubbelcd.
Van "Marina en "Footloose" over "La Bamba" tot "Always look on the bright side of life". 
 
"Later" wordt almaar korter en "vroeger" groeit dag na dag.
Dat zijn de woorden van Willem Vermandere naar aanleiding van zijn nieuwe dubbelcd "Den Overkant & De Meditaties".
Er is den overkant voor de vluchtelingen maar ook den overkant van het leven.
Eén cd met liedjes en eentje met improvisaties op klarinet.
Vermandere staat stil bij ouder worden, bij de brandhaarden in de wereld, bij asielzoekers en bij de uitheemse strijders in W.O. I.
 
Kippenvel!
 
 
 
Nieuwe Engels- en Franstalige boeken!
 
 
Onze collectie Engels- en Franstalige boeken wordt gaandeweg onder handen genomen en regelmatig aangevuld met nieuwe titels.
Volg het op 
 
 
 
 
 
 
 
De Lezer tipt
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Deze maand ruimen we echter plaats voor de suggesties die we van onze lezers zelf kregen tijdens de Bibliotheekweek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
naar inhoud
 
 
  
Te gast: Zuiderse Zoenen
 
De bib en de werelddienst slaan de handen in elkaar en organiseren allerlei activititeiten in het kader van Zuiderse Zoenen onder de titel "Lees je wereld".
 
Debat: de Kempen in 2030
vrijdag 14 november om 19.30 uur
Zal Westerlo nog wel het goeie ouwe Westerlo zijn in 2030? Of zal het een culturele smeltkroes zijn zonder culturele identiteit? Zullen we de rijkdom en luxe van vandaag nog hebben? Wat gaat er allemaal veranderen?
 
Dirk Geldof publiceerde "Superdiversiteit". Hij kondigt aan dat niet enkel in steden maar ook bijvoorbeeld op het Kempense platteland verschillende culturen zullen komen wonen en leven. Dat zal de samenleving fundamenteel veranderen.
 
Dirk Holemans publiceerde onlangs een vertaling van het boek van de Duitse toekomstfilosoof Harald Welzer. Zij verdedigen een compleet nieuwe levensstijl. We zullen niet meer de luxe hebben van vandaag, onmogelijk!
 
Gie Goris, hoofdredacteur van MO* Magazine zal modereren en vraag hen hoe zij denken dat de toekomst er voor de gemiddelde Westelse burger zal uitzien anno 2030. En hoe kunnen Westelse verenigingen zich voorbereiden op de toekomst?
 
Infoavond Colombia
dinsdag 18 november om 20 uur
Vraag je je af of het geld dat de gemeente investeert in Colombia wel goed besteed wordt? Of heb je interesse om mee te gaan naar Colombia met de gemeente in 2015? Kom dan zeker naar deze infoavond!
 
Rubén Pardo Santamaría geeft een stand van zaken van het burgerconflict in Colombia en zegt wat wij als burgers daaraan kunnen doen. Een vertegenwoordiger van de vredesgemeenschap vertelt wat er allemaal veranderd is in San José de Apartadó dankzij de steun van Westerlo en het Bondgenootschap voor de Vrede.
 
Infoavond Peru
dinsdag 25 november om 20 uur
Broederlijk Delen focust haar campagne in 2015 op Peru. Daan Janssens, de wereldconsulent van de gemeente, woonde enkele jaren in Peru en Bolivia en werkte er voor Broederlijk Delen. Hij vertelt over de grote uitdagingen waar Peru vandaag voor staat en over zijn veldwerk ginds als antropoloog. Westerlo ondersteunde het werk van Kenneth Ropers die een jaar in Peru woonde en werkte. Ook hij brengt zijn verhaal.
 
 
 
 
 
 
  

Te gast: Durf je gas en elektriciteit te vergelijken (VREG)
 
Op maandag 17 november van 14 tot 19.30 uur ben je welkom om je gas- en elektriciteitsverbruik te laten vergelijken tussen verschillende leveranciers.
 
Een federale ambtenaar helpt je om je verbruiksgegevens in te vullen op de digitale V-test van de Vlaamse regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).
 
Neem dus zeker je eindafrekening van elektriciteit en gas mee. Na afloop weet je dadelijk welke energieleverancier voor jou het voordeligst is.
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... je nog altijd mee ons tijdschriftenbestand kan "sturen"?
 
We hebben verschillende proefnummers in de bib liggen die je kan "steunen" of je kan uiteraard zelf een compleet nieuwe suggestie doen.
Vul een formuliertje in en geef het af aan de balie.
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: