Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
 IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 108, 8 febr. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 
  


 

Hoogendoorn

Terra Nova

Den Boer Sails


Scheepsmakelaardij Enkhuizen

Akwadrant

defotoboot

Windseeker

Eisma Houtwerk


info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten

NagelHard


Hi-Tek

Piet Blaauw
Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren


Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
havenmuseum
Hilbrands IJzerwerkplaats

red-gull

SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven


Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je op de
Evenementenpagina
— Dordrecht dreigt z'n mooiste evenementen te verliezen
— Duitsland zet Nederland een hak met Inland Ecdis-plicht
— Zeilen met J-klasser Endeavour

— Boot Holland van 10 tot 15 februari

— Botterstichting Elburg organiseert Open Dag
— 2.500 euro voor UK114 ‘Jonge Jacob’

— Muntenschat gevonden in historisch schip

— Platform Erfgoed Heerhugowaard houdt lezing “Varend
    Verleden”


— Streep door Sail Apeldoorns Kanaal

— Wedstrijdklompbootjes in Centrum Varend Erfgoed
— Jaarprogramma 2017 van Kustzeilers online

— Gouda Waterstad stopt, Havendagen gaan door

— Eerbetoon aan de palingbrengers
— De buikdenning van de Tholen 49 ligt weer

— De Hef in oude glorie hersteld

— Lezing: een West-Fries oorlogsschip in Finse wateren
— Minister: geen zorg om keuring skûtsjes

— IFKS gebelgd over Haagse ’stammenstrijd’

Deze onderwerpen vind je in de Zeepost van deze week— Dordrecht dreigt z'n mooiste evenementen te verliezenOrganisatoren van Dordtse evenementen zijn de doorgeschoten regelgeving en almaar hogere kosten voor veiligheid spuugzat. Ze luidden al eerder de noodklok en vinden dat wethouder Mos erg teleurstellend reageerde.

"In juni gaven we al aan dat het zo echt niet verder kan. Het is teleurstellend als je dan maanden later alleen een brief ziet, waarin wordt uitgelegd waarom het gaat zoals het gaat", zegt Marco Westland (Dordt in Stoom) namens de bazen van de grootste festivals.

De Dordtse gemeenteraad deelt die mening en spuugde de wethouder unaniem op z'n vestje. Jasper Mos (VVD) belooft beterschap: "Binnen vijf weken kom ik met een nieuwe brief, waarin ik oplossingen voor zal stellen".Veiligheid
Grootste probleem voor de festivalbazen is dat gemeente en politie steeds meer op hun bordje gooien. "Wij worden verantwoordelijk gemaakt voor de openbare orde en veiligheid. Nou, dat doen we gewoon niet", zegt Westland. Ook worden absurde regeltjes opgelegd: "Wij moesten in juni rekening houden met nachtvorst". Peter van der Leer (Comité Oranjedag) vult aan: "Wij hadden een groot ponton, dat normaal kranen vervoert. Maar we moesten laten testen of het een orkestje kan dragen."

Wethouder Mos erkent de problemen: "Sommige regels moeten heroverwogen worden, maar ook wij zijn gebonden aan veiligheidsregels. De festivalbazen willen de rekening niet, maar ik heb er ook geen geld voor."
Lees het gehele artikel op de bron: rijnmond nl 

— Duitsland zet Nederland een hak met Inland Ecdis-plichtDuitsland zet Nederland een hak met de verplichting om AIS in combinatie met Inland Ecdis gebruiken op alle Duitse vaarwegen, behalve de Rijn. Dat zegt Nick van Haag van Bureau Telematica Binnenvaart (BTB).

De verplichting geldt sinds 23 december 2016 en niet alle Nederlandse schippers blijken ervan op de hoogte te zijn. Ze lopen kans een bekeuring te krijgen.

Kaartsystemen die niet zijn gebaseerd op Inland Ecdis zijn niet meer toegestaan op alle Duitse vaarwegen, waarvan elektronische vaarkaarten beschikbaar zijn en die vallen onder de Binnenschifffahrtsstrassen- Ordnung. De Rijn is echter uitgezonderd, omdat daar geen overeenstemming over was in de Centrale Commissie voor de Rijnvaart.

Van Haag: ‘De Nederlandse Rijnvaartcommissarissen hebben zich binnen de CCR met succes verzet tegen invoering van Inland Ecdis als enig toegestane kaartsysteem op de Rijn. Duitsland vond dat niet leuk en nu pakken de autoriteiten ons terug door in de rest van Duitsland alleen Inland Ecdis als kaartsysteem toe te staan.’
Lees het uitgebreide artikel van Marja de Vet in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnee

Overigens geldt deze verplichting voor alle schepen langer dan 20 meter. Bekijk hiervoor § 4.07 in de “Dritte Verordnung zur Änderung der Binnenschiffsuntersuchungsordnung und sonstiger schifffahrtsrechtlicher Vorschriften”  
— Zeilen met J-klasser EndeavourDe Britse journalist Toby Hodges kreeg de kans van zijn leven om vier uur aan het roer van J-klasser Endeavour te staan. Een droom die uit kwam. Hij maakte er een schitterend filmpje van.

De Endeavour is een zeiljacht uit de J-klasse dat gebouwd werd in 1934 door de Engelse luchtvaartpionier Thomas Sopwith. Het werd speciaal ontworpen om deel te nemen aan de America's Cup. Het schip werd niet alleen geroemd om zijn snelheid maar ook om zijn schoonheid. De Endeavour won vele prijzen maar nooit de America's Cup.

Vanaf 1937 werd het schip meerdere malen doorverkocht. Uiteindelijk zonk het in 1970 in de Medinarivier op het Britse eiland Wight. In 1984 werd de Endeavour herbouwd. Deze herbouwing vond grotendeels plaats bij de Nederlandse werf Royal Huisman. In 1989 werd het schip weer te water gelaten.

Naast drie oude J-klassers (Endeavour, Velsheda en Shamrock V) zijn er recent 8 nieuwe J-klassers gebouwd. Deze schepen zijn allemaal gebouwd vanaf oude tekeningen. Zes hiervan zijn op Nederlandse jachtwerven gebouwd.
Bekijk hier het filmpje op Youtube 
— Boot Holland van 10 tot 15 februariOp de beurs ‘Boot Holland’ wordt met een speciaal hiervoor ingericht klassieke schepen paviljoen aandacht besteed aan het varend erfgoed. Op dit paviljoen zijn meerdere klassieke schepen te zien en zijn hier de onder meer de volgende deelnemers aanwezig:
 
-          Huzumer Skutsje
-          Zweedse klassieker Club
-          Drachtster Skutsje
-          Verening Botterbehoud
-          Stichting Tjottervloot
-          Grootmoederstijd en Motoren Museum
-          Scheepswijs
-          Wadvaarders
-          Scheepszaken Makelaardij

Daarnaast zullen nabij dit paviljoen de verenigingen BASM, LVBHB en FVEN vertegenwoordiger aanwezig zijn in de stand (nr. 5026) samen met de Stichting Stoomsleepboot Maarten.
Boot Holland wordt van 10-15 februari gehouden in het WTX Expo in Leeuwarden. Op vrijdag 10 en maandag 13 februari is de beurs van 13-22 uur geopend. Op de andere dagen van 10-18 uur.
Kijk hier voor alle info 
— Botterstichting Elburg organiseert Open DagDe Stichting Elburger Botters organiseert op 22 april een open dag. Geïnteresseerde vrijwilligers en bezoekers zijn welkom van 11.00 tot 15.00 uur. De dag start om 11.00 uur met de tewaterlating van de EB24; het vlaggenschip van de Botterstichting.

In het insteekhaventje voor de werf ligt een botter klaar. Bezoekers krijgen hier informatie over de theorie- en praktijkopleiding bij de Botterstichting.  Aan de steiger ligt de jeugdbotter EB 47. Deze botter is kleiner dan een ‘echte’ botter en speciaal bedoeld om de jeugd te leren omgaan met dit type schip. Jongens en meisjes kunnen een tochtje maken met de EB 47 en ze leren meteen hoe je netten moet boeten en wat hoekwant vissen is.
Natuurlijk kunnen bezoekers van de Open Dag ook een klein vaartochtje maken op een van onze botters. Op de werf kan je meer informatie krijgen over het onderhoud aan botters, over knopen en splitsen en over het schilderwerk.Het werk en alle uren die in het onderhoud van de botters van de Stichting tot Behoud van Elburger Botters wordt gestoken, zou onbetaalbaar zijn als het niet door vrijwilligers werd gedaan. En daarom is de Botterstichting altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Mensen die de handen uit de mouwen kunnen steken. Er is op de werf van alles te doen, zoals het varen met de botters in het vaarseizoen, het onderhouden van de botters, het bemannen van het museum, en het meedenken over de toekomst van de Botterstichting. Ben je geïnteresseerd, loop dan binnen tijdens onze Open Dag op 22 april 2017 om een kijkje te nemen hoe het allemaal gaat of neem contact op met onze secretaris Anko van de Wielen via info@botterselburg.nl of bel met Anko naar 06-49749111.

— 2.500 euro voor UK114 ‘Jonge Jacob’Urk - Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland heeft aan de Stichting Urker Botter een bedrag van 2500 euro toegekend. De stichting gebruikt het geld voor de restauratie van het schip van wijlen Lennaert Nijgh.

Voorzitter Jan Hoekstra is blij met het bedrag, maar er is nog veel meer nodig om de UK114 - ook bekend als Het Goede Schip of de Jonge Jacob - weer in dezelfde staat te krijgen als toen liedjesschrijver Lennaert Nijgh er de eigenaar van was. Naast het waterdicht maken - dat afgelopen jaar is gebeurd - houdt dat onder meer een flinke schilderbeurt en het vernieuwen van het houtwerk in.

Toen Nijgh in 2002 overleed, wilde hij dat het schip werd toevertrouwd aan de moederschoot: Urk. Stichting Urker Botter ontfermde zich over het schip. De boot was in zo'n slechte staat, dat de stichting op een gegeven moment niet meer wist wat ze ermee aan moest. 'Maar als je nagaat dat 33 jaar lang de mooiste liedteksten en columns op deze boot zijn geschreven, door één van de beste taalvirtuozen die Nederland heeft gekend, dan kun je niet anders dan dit schip behouden,' zegt Fokke Geert Hoekstra gepassioneerd. 'Ik durf zelfs te zeggen dat Lennaert Nigh zonder dit schip nooit zoveel inspiratie had
gehad.'
Lees het gehele artikel op de bron: Flevopost 
— Muntenschat gevonden in historisch schip


Foto: Medewerkers van scheepswerf Asto vonden de schat (Foto: Facebook Asto)

In een oud schip uit Capelle aan den IJssel is een kist vol munten gevonden. De Eben Haëzer ligt voor een spoedreparatie op een werf in Raamsdonksveer in Brabant.

Medewerkers van scheepswerf Asto vonden de kist in een geheime tussenruimte achter in de romp. "Het lijkt wel een Eftelingverhaal. Ik ben euforisch en een beetje overdonderd", zegt directeur Karst van der Wiel van Asto tegen Omroep Brabant.

Het schip is in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd bij scheepswerf A. Vuijck & Zn in Capelle. De munten komen uit alle delen van de wereld. "Ik zag in elk geval een aantal munten uit voormalig Nederlands Indië." De vondst is aan een muntexpert gegeven. Die onderzoekt de geschiedenis en de waarde van de schat.
Lees het gehele artikel op de bron: Rijnmond  
— Tjalkendag 2017 op 18 maart in SneekDe Terra Nova ligt op zaterdag 18 maart aan de Kolk, voor de beroemde Waterpoort in Sneek. De tjalkendag is een initiatief van de Noorderschippers, en is niet alleen voor tjalken.
Het wordt een dit-magje-niet-missen-dag, met een boeiend en actueel programma: Auke Wouda, van Het Blauwe Hart en de IJsselmeervereniging, praat ons bij over alle ontwikkelingen in het IJsselmeergebied. Rudolf Jongma van Lankhorst Ropes, dat lang in Sneek gevestigd was, vertelt over modern touw aan boord van onze oude schepen.
‘s Middags gaan we op bezoek bij het Fries Scheepvaartmuseum, de destilleerderij van de Weduwe Joustra en bij de beroemde werf voor houten schepen; de werf van Joh. Van der Meulen. Dat wil zeggen: bij twee van de drie, naar keuze. En natuurlijk wordt de dag afgesloten met een gezellige borrel.

Sponsors
De Tjalkendag wordt ook dit jaar financieel gesteund door EOC verzekeringen in Meppel. De gemeente Súdwestfryslân, waartoe Sneek behoort, laat alle deelnemers het weekeinde gratis met hun schip in de Kolk liggen. Hulde!

Aanmelden voor de Tjalkendag graag via tjalkendag@lvbhb.nl of bij Konnie Werkman: 06-30983299. Vermeld daarbij met welke twee onderdelen van het middagprogramma je mee wilt doen! En als je die hebt, neem dan je Museumjaarkaart mee.
De hele Tjalkendag, inclusief koffie, thee, lunch en borrelhapjes kost € 15 per persoon. Drankjes zijn uiteraard voor eigen rekening.
Voor meer info en aanmelden kijk je hier 
Of kijk op de pagina van de Noorderschippers


— Platform Erfgoed Heerhugowaard houdt lezing
    “Varend Verleden”
Platform Erfgoed Heerhugowaard organiseert op dinsdag 14 februari in Bibliotheek Heerhugowaard Centrum de lezing 'Varend verleden'. Bram Leegwater vertelt over hoe Heerhugowaardse tuinders hun producten op verschillende manieren naar de veilingen in Langedijk vervoerden. Het transport over water was daarin natuurlijk zeer belangrijk.

Platform Erfgoed Heerhugowaard is in 2013 opgericht om middels lezingen, excursies, workshops het lokale erfgoed bekend te maken bij een breed publiek.
Meer over het platform vind je hier 
De lezing begint om 20.00 uur en toegang kost € 5,00. Reserveren kan via deze link.
— ErfgoedEvent 5 t/m 7 aprilVan 5 tot en met 7 april vindt in de Brabanthallen in Den Bosch het ErfgoedEvent plaats. ErfgoedEvent 2017 staat bol van inspirerende bijeenkomsten. Een bezoek is een must voor iedere erfgoedprofessional.
Restauratoren, conservatoren, beheerders, facilitair managers, aannemers, architecten, vastgoedeigenaren, monumentenorganisaties en overheden. Op ErfgoedEvent draait alles om inhoud, kennisdeling en netwerken. Het is dé plek waar de erfgoedsector elkaar persoonlijk ontmoet. Waar kennis wordt gedeeld en contacten worden gelegd.
Kijk hier voor het volledige programma.


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC

FVEN— Streep door Sail Apeldoorns KanaalWAPENVELD - Er komt dit jaar geen Sail Apeldoorns Kanaal in combinatie met Hassailt 2017. Een zandbank vlak voor de Hezenbergersluis die de afgelopen jaren is ontstaan, is de boosdoener.

Daardoor is de Hezenbergersluis onbereikbaar voor de historische binnenvaartschepen en kan er niet opgeschud worden voor een tocht naar Wapenveld. Na het onlangs genomen besluit om de kanaalbruggen niet te verhogen, is dit opnieuw een domper voor Wapenveld. ,,Erg spijtig. Met dit soort evenementen kun je het Apeldoorns Kanaal namelijk geweldig promoten”, aldus een teleurgestelde Roel Docter namens de Stichting Recreatie Wapenveld (SRW). Deze stichting wil samen met de Stichting Apeldoorns Kanaal graag een herhaling van het succesvolle evenement.

Elke vijf jaar wordt de Hassailt gehouden, dit jaar van 27 tot en met 30 juli. Bijna tweehonderd historische binnenvaartschepen zetten dan koers naar de Overijsselse Hanzestad. In 2012 brachten zo’n dertig schepen vooraf een bezoek aan het Apeldoorns Kanaal en meerden af voor de Kloosterbrug in Wapenveld. Dat trok duizenden bezoekers. Zalmschouwen en sloepen voeren toen door naar het centrum van Wapenveld en voerden allerlei producten aan voor een beurtmarkt. De organisaties waren al met elkaar in overleg voor een herhaling. Nu gooit de Hezenbergersluis roet in het eten. Voor de sluis is namelijk een fikse zandbank ontstaan door uitspoeling vanuit de Grift. Bij laag water staan er slechts enkele tientallen centimeters water, veel te weinig voor de binnenvaartschepen.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor  
— Wedstrijdklompbootjes in Centrum Varend ErfgoedDertig jeugdige waterscouts van het Hoornse Vaandrig Peetoom Vendel zijn drie zaterdagen druk met het maken van klompenzeilbootjes.

Afgelopen weekend begonnen ze hiermee, onder begeleiding van vrijwilligers van het Centrum Varend Erfgoed. Geconcentreerd werd gemeten, gezaagd en gelijmd. Dit is niet zomaar knutselen, dit is werken aan een heus wedstrijdklompbootje. Een die voldoet aan de regels van de officieel door het Watersportverbond erkende eenheidsklasse ’De Friese klomp’. Alle aspecten van het bouwen; houtbewerking, zeilen tanen (conserveren) en tuigen komen aan bod. De bouw wordt afgesloten met een zeilwedstrijd in de haven van Hoorn. De winnaars mogen een tochtje maken in een historisch vissersschip. De bouw van de wedstrijdzeilklompjes is hier te volgen via de Facebookpagina.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Jaarprogramma 2017 van Kustzeilers onlineDe Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers (NVvK) heeft op haar website haar Jaarprogramma 2017 gepubliceerd, met daarin o.a. cursussen, boeiende lezingen op diverse locaties in het land, zeil trim- en manoeuvreer clinics, bedrijfsbezoeken, zeezeiltochten, dit jaar o.a. in juni naar Chatham, Driehoek Noordzee Challenge, de 24 Uurs Zeilrace, de Ankerbol, de Lambertus tocht rond Texel en in december weer de IJsbeerenburgtocht.

Veel van deze evenementen en tochten zijn ter kennismaking ook toegankelijk voor niet leden en introducés.Voor inschrijving en meer informatie kunt u zich wenden tot: Het Bureau van de  Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers, dhr. Jan Willem Schouten. Email: bureau@kustzeilers.nl  Tel: 06-15101504
Kijk hier voor meer info

— Gouda Waterstad stopt, Havendagen gaan doorGouda - Stichting Gouda Waterstad stopt met de organisatie van Gouda Waterstad. Dit betekent echter niet het einde van het maritieme evenement. Op 16, 17 en 18 juni worden 'gewoon' de Goudse Havendagen gehouden, als vanouds georganiseerd door Museumhaven Gouda.

"We gaan weer terug naar de oorsprong, dus geen activiteiten meer verspreid door de stad. Het centrum van het evenement ligt rond de Museumhaven met tal van activiteiten en muziekoptredens. Ook het shantyfestival keert weer in oude luister terug op drie locaties rond de museumhaven," vertelt Ronald Blitz, voorzitter Museumhaven Gouda.

"We gaan de Havendagen voortaan eens in de twee jaar organiseren. Hierdoor zitten we ook Dordt op Stoom, een vergelijkbaar evenement dat iedere twee jaar in Dordrecht wordt georganiseerd niet in de weg. Dus volgend jaar is Dordt op Stoom, dan organiseren wij niets. Dat betekent dat alle schepen die graag naar Dordt op Stoom gaan, daar naar toe kunnen en het jaar daarop naar Gouda. Bovendien is het jaarlijks organiseren van de Havendagen een enorme belasting voor de vrijwilligers. Het moet wel leuk blijven om mee te willen doen en dan is eens in de twee jaar een prima alternatief. We merken nu al de effecten hiervan. Vrijwilligers zijn enthousiast en er melden zich nieuwe vrijwilligers aan. Dat is hartstikke leuk."

Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang en heeft de eerste vloot van 40 platbodems al toegezegd naar Gouda te komen. Ook andere groepen historische schepen hebben zich al aangemeld. Volgens Blitz zal de museumhaven in juni helemaal vol liggen. Omdat het evenement een hommage is aan de historische binnenvaart, nemen historische schepen en oude ambachten een belangrijke rol in. Daarnaast krijgt het nautische evenement meer elan met bijzondere schepen, die niet eerder in Gouda te gast waren. "Het wordt een heel compact en bruisend geheel rondom de Museumhaven.”
Lees het gehele artikel op de bron: Goudse post 
— Eerbetoon aan de palingbrengers
  


Ruim twee eeuwen vormde de palinghandel met Londen een belangrijke bedrijfstak in Heeg en omgeving. Maar over de mensen is weinig bekend.

Hij zag de foto’s wel eens in het familiealbum, maar verhalen over de palinghandel met Londen hoorde hij eigenlijk nooit. Nu wil Feite Terpstra uit Heeg de bemanningen van de aken, de werknemers op de wal en de gezinnen een gezicht geven en hun verhalen vertellen.

Er zijn onnoemlijk veel verhalen, beseft de 74-jarige Hegemer. Immers, vanaf de zeventiende tot bijna halverwege de twintigste eeuw bepaalde de palinghandel tussen Heeg, Woudsend, Gaastmeer en Hindeloopen met Londen in hoge mate het leven in de IJsselmeerdorpen en stadjes. De vloot telde tijdens de hoogtijdagen zo’n twintig schepen.


De in 2009 nieuwgebouwde palingaak Korneliske Ykes II, WB12

De Hegemer dook in de archieven. In korte tijd verzamelde hij bijna driehonderd namen. Het raakt Terpstra dat de schippers, stuurmannen en matrozen en hun familieleden thuis worden genegeerd in de geschiedschrijving. ,,Yn it doarp wienen de dûmny en de reder de baas.’’ De reders bezitten alles. Ze dreven de palinghandel van brengen tot halen, waren eigenaar van de werf, de zeilmakerij, de timmerfabriek. ,,In lyts ploechje wie stjonkend ryk, mar gunde it personiel en oaren neat. Ik wol krekt dizze minsken in poadium jaan. Se meie harren net ferjitte.’’

Door de lijst met namen op een website te plaatsen, hoopt Terpstra dat familieleden hier verhalen aan toevoegen. Op die manier worden de ‘ijzeren mannen op houten schepen’ weer tot leven gebracht, is zijn gedachte. Mensen die informatie hebben, kunnen Terpstra mailen: f.terpstra@wxs.nl.
Lees het gehele artikel op de bron: LC+ 
— De buikdenning van de Tholen 49 ligt weerVrijwilligers van de Stichting  Behoud Hoogaars steken flink de handen uit de mouwen. De hoogaarzen Yerseke 36, Alcyon en de Wet en de hengst Tholen 49 staan in de enorme hal.  Het geklop van hamers, jankende zagen en  het loeien van een brander weerklinken door de ruimte.

Een ploeg van een man of veertig draagt al sinds  jaar en dag zorg voor onderhoud en reparatie van de vloot van de Stichting. De vaste kern van zo'n twintig man is in Vlissingen aan de slag. De kwinkslagen zijn niet van de lucht maar er wordt hard doorgepakt.  De buikdenning ligt inmiddels vertelt Piet Stroo. Buikdenning? Ja, legt hij grinnikend uit, ,,de planken op spanten in het ruim, een  soort laadvloer.''

Arnoud de Leeuw is bezig aan de hengst Tholen 49. Een bekend schip voor de Roosendaler die sinds een jaar of drie, vier voor de Stichting klust. ,,Mijn  vader kocht het schip in 1956 van visser Schot.  het lag toen in de haven van Roosendaal. Mijn pa heeft er een familieboot van gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld een kajuit op gezet. Hij verkocht het schip eind jaren zeventig. De kajuit is er daarna weer afgehaald.'' Arnoud kijkt eens rond, staand op het dek. ,,Herkenbaar, maar wel veranderd. Het is nu weer een vissersboot."

Bootsmaten
De schepen blijven in de hal tot begin april. Dan gaan ze weer het water in. Voor bezichtiging en rondvaarten. Nieuw bootsmaten en schippers zijn trouwens van harte welkom, laat Klaas Tenwolde zich nog even ontvallen voor hij  het schuurpapier weer ter hand neemt. ,,We leiden ze zelf op. Want je kunt niet zo maar al schipper gaan varen.''
Lees het gehele artikel met filmpje op de bron: PZC 

— De Hef in oude glorie hersteldRotterdam - Onder grote belangstelling is dinsdagochtend het val teruggeplaatst in de Hef. Het middenstuk van de oude spoorbrug tussen het Noordereiland en Rotterdam-Zuid hangt na twee jaar terug op zijn oorspronkelijke plek.

Daarmee heeft de monumentale brug in de Koningshaven zijn betekenis als stedelijk icoon terug. De hefbrug is een Rijksmonument. Het afgelopen jaar zijn de oude verflagen verwijderd van de Koningshavenbrug. Aansluitend heeft de brug drie nieuwe verflagen gekregen in de oorspronkelijke mosgroene kleur, zoals eerder door de Rotterdamse gemeenteraad werd besloten.

De Hef is gebouwd tussen 1925 en 1927. Tot 1993 reden er treinen over deze brug. Sinds de opening van de Willemsspoortunnel doet de brug geen dienst meer voor het treinverkeer.

Ondanks het slechte weer waren ruim vierhonderd mensen aanwezig om deze gebeurtenis vast te leggen. Veel Rotterdammers keken reikhalzend uit naar het moment dat de brug weer in ere zou worden hersteld.
— Lezing: een West-Fries oorlogsschip in Finse wateren


Afbeelding: een Hollands fregat eind 17e eeuw, bron: Wikipedia

Een vage aantekening op een oude kaart. Een bericht over een goed geconserveerd schip op de bodem van Finse wateren. Een oplettende historicus. En een email. Meer was er niet nodig om een oorlogschip uit de achttiende eeuw te identificeren als Huis te Warmelo uit West-Friesland. Hoewel, dat leest makkelijker dan het werkelijk was. In deze episode van de lezingenreeks van Oud Hoorn verhaalt historicus Peter Swart over de werkelijk bijzondere ontdekking. Met film en foto’s neemt Swart zijn toehoorders mee naar de ijskoude wateren van Finland, die tot voor kort een Westfries oorlogsschip verborgen hielden.

De lezing vindt plaats op dinsdag 21 februari in het Foreestenhuis op het adres Grote Oost 43, 1621 BR Hoorn en vangt aan om 20.00 uur (open om 19.30 uur). De verwachte belangstelling is groot. Voorkom teleurstelling en reserveer van tevoren kaarten.
Kijk hier voor meer info en aanmelden 

— Minister: geen zorg om keuring skûtsjes
 


De skûtsjewereld hoeft zich geen zorgen te maken over vernieuwde keuringen van de zeilschepen. Uitwassen zijn niet bekend. Minister Mélanie Schultz-Van Haegen zei dat donderdagmiddag tijdens een scheepvaartoverleg in de Tweede Kamer. De vereniging IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) had een brief van vier kantjes gestuurd over de nieuwe regelgeving.

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi stelde er vragen over. De keuring van zeilvarende schepen is overgegaan in andere handen en menig schipper vreest hogere kosten en strengere regels. Jacobi sprak de vrees uit dat zij ,,van het kastje naar de muur’’ worden gestuurd. ,,De schippers weten niet waar zij aan toe zijn.’’

De minister heeft niet die indruk. De keuringskosten zijn met de overgang naar een ander certiferingsbureau niet buitensporig hoog geworden, zei ze. Al zijn ze - een keuring kost grofweg 1000 euro - wel iets hoger dan voorheen.

Schultz verwacht dat de authentieke schepen ,,grotendeels voldoen’’ aan de certificeringseisen én tegelijk aan het wedstrijdreglement. Zijn er geschillen, dan worden die per geval afzonderlijk beoordeeld. De keuringsinstantie kijkt daarbij nadrukkelijk naar de veiligheid.
Lees het gehele artikel op de bron: LC+  
— IFKS gebelgd over Haagse ’stammenstrijd’Skûtsjevereniging IFKS acht zich in een kwestie over keuring van skûtsjes de dupe van een ‘stammenstrijd’op het ministerie van Infrastructuur, en wel tussen de afdeling maritieme zaken en de Inspectie Leefomgeving en Transport.
 
Vorige maand leidde dat ertoe dar de IFKS plotseling voor een nieuwe situatie werd geplaatst. Gedoe tussen beide afdelingen is volgens voorzitter Sicko Heldoorn de oorzaak van maanden vertraging. Ook vindt hij dat een afspraak niet is nagekomen. Door Europese richtlijnen gelden nieuwe regels voor skûtsjes langer dan 20 meter. Voor eigenaren van IFKS-wedstrijdskûtsjes leidde dit tot onduidelijkheid.

“De communicatie is erg stroperig verlopen”, zegt Nynke van der Zee van het ministerie.Volgens haar verwacht de inspectie geen problemen voor de platbodems. Als er afwijkingen zijn van de normen, wordt per geval bekeken of dat een prob leem vormt.

De IFKS gaat er nu van uit dat de zaak geregeld is als wedstrijdskûtsjes boven de genoemde lengt zich laten certificeren vóór 2019. “Het alternatief is dar wedstrijdskûtsjes zich in verband met de onduidelijkheid van de regelgevend niet laten certificeren”, klinkt het dreigend richting het ministerie.
Lees het artikel in de LC van 6 februari
Deze onderwerpen vind je in de Zeepost van deze week:

BBZ nieuws:

— Overleg BBZ en Keuringsbureaus

Overig nieuws:

— ALV dwarstuig is op zondag 19 februari
— Schippers 'bruine vloot' voelen zich niet welkom in
    Amsterdam


— Nieuwe regels voor witte vloot in Hoorn

— Banken willen geen gaswinning Waddenzee financieren
— Winterlezing: Brug(gen) over het IJ

— Marker Wadden rond voor eerste vijf eilanden

— Minister: geen zorg om keuring skûtsjes
— IFKS gebelgd over Haagse ’stammenstrijd’

— Geen Enkhuizer Havenfestival en Identity in 2017

— RollDock brengt ’kreupel’ cruiseschip terug van Zuidpool
— ‘Bodemdaling’ Wad blijkt meetfoutje

— Somber over vaargeul Ameland

— Proef hoger waterpeil Lauwersmeer pas in 2018
— Kogel door de kerk: Westgat wordt gebaggerdScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC