Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking  
DOS Nieuws Maart 2010
Beste ,
Veel leesplezier met de DOS Nieuws "nieuwe stijl".
Een nieuwe school voor San Piedro
Vanaf 1 februari kunnen de kinderen uit het dorpje San Piedro, dichtbij Betulia, naar hun nieuwe school Inez Lanza. Dankzij de fondsen geworven door de deelnemers van de Xploregroep krijgen deze leerlingen nu kans op goed onderwijs. De school heeft een leslokaal en biedt voor ongeveer 20 leerlingen basisonderwijs. De kinderen zijn erg blij met hun nieuwe school. In hun oude situatie moesten ze elke dag minstens een uur heen en een uur teruglopen naar hun school. Dit is de reden dat sommige kinderen pas vanaf hun 8e onderwijs kunnen genieten en tot hun 14e/ 15e op de basisschool zitten. Met de komst van de nieuwe school Inez Lanza kunnen deze kinderen eerder naar school.
 
Kinderen uit San Piedro trots poserend voor hun nieuwe school.
Beroepsonderwijs in La Libertad
De middelbare school in La Libertad bereidt de leerlingen nu uitsluitend voor op de Universiteit, terwijl La Libertad behoefte heeft aan goed geschoold personeel voor de landbouw, veeteelt en mijnbouw. Om aan deze behoefte te voorzien heeft La Libertad een plan ontwikkeld voor het opzetten van een 3-jarige technische opleiding. Het doel is om over 5 jaar 400 Libertijnen op te leiden tot technicus. Samen met de lokale en nationale overheid van Nicaragua en de bedrijven in La Libertad gaat DOS deze uitdaging aan. Klik hier voor meer informatie.
De weg van Juigalpa naar La Libertad bijna af!
Voor de verbetering van de economische ontwikkeling is een goede verbinding tussen Juigalpa en La Libertad essentieel. Deze weg, die 34 kilometer lang is, was niet verhard en zorgde in de regenperiode voor veel waterplassen en grote gaten in de weg. Door de slechte bereikbaarheid werden de producten van de boerenbedrijven duur en dit was nadelig voor de handel. Samen met het Ministerie van Transport en de gemeente La Libertad heeft DOS een verharde weg aangelegd. Op onderstaande foto van 8 februari 2010 kunt u zien hoe de laatste hand gelegd wordt aan de weg.

Werken aan de weg
Wandelen voor Water
Op 24 en 26 maart doen 379 kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen uit Doetinchem, Zelhem en Dieren mee aan de sponsorloop Wandelen voor Water. Zij lopen 6 kilometer met 6 liter water in een rugzakje, net als veel van hun leeftijdsgenootjes in La Libertad. De deelnemers laten zich sponsoren door familie, vrienden en bekenden. Met die opbrengst en de verdubbeling van Aqua for All verbetert DOS de sanitatie en het drinkwater van de scholen in de buitenwijken van La Libertad. Het doel is tweeledig: kinderen bewuster maken van het drinkwater- en sanitatieprobleem in de wereld én geld inzamelen voor drinkwater- en sanitatieprojecten. In de aanloop naar de sponsorloop krijgen de leerlingen een gastles van een deskundige over drinkwater en sanitatie in het algemeen en over de lokale situatie in La Libertad. Klik hier voor meer informatie of kijk op www.wandelenvoorwater.nl.
DOS is online!
Op de nieuwe website van DOS vindt u nieuws over onze activiteiten in Doetinchem, informatie over onze projecten en leest u hoe u ons kunt steunen. Kijk op www.dos-doetinchem.nl. DOS bedankt TVA! hartelijk voor de sponsoring van de website!
Nieuw Campagne Team
Met de komst van de nieuwe Campagne Manager, Lonneke Willemsen is ook een nieuw Campagne Team gestart met Ina Heijting en Joop Helmink als onze aanwinsten. De Campagne staat dit jaar geheel in het teken van ons 20-jarig jubileum. We houden u op de hoogte!
Goede voorbeelden: Campagnevogel in kerstpakket
Campagnevogel
De directie van AOC-Oost heeft eind 2009 aan 168 personeelsleden een kerstpakket aangeboden, waarin een Nicaraguaans balsahouten vogeltje zat. 11 personeelsleden hebben het totale bedrag van het kerstpakket aan DOS geschonken. Dit heeft in totaal, na aftrek van de inkoopsprijs van de vogeltjes, €1040,50 opgeleverd voor het beroepsonderwijs in La Libertad.
Goede voorbeelden: Vraag een donatie als geboortecadeau
Op 30 december 2009 is Jelle Teun Rietman geboren. Zijn ouders hebben een mooie cadeauwens bedacht, een donatie aan het onderwijsproject van DOS. Zo helpt de jonge Jelle nu al kinderen in Nicaragua aan een betere toekomst.
Goede voorbeelden: Wij een toilet zij een toilet!
Joop Helmink overhandigt de cheque van € 2500 aan burgemeester Herman Kaiser. De voorzitter van DOS, Joost van Eekhout, kijkt lachend toe.
Op 23 oktober 2009 opende Helmink Woontechniek zijn totaal vernieuwde showroom. Burgemeester Kaiser ontving uit handen van eigenaar Joop Helmink een cheque van €2500,- voor het project ‘Schoon water en sanitatie in La Libertad’. Helmink Woontechniek verkoopt onder andere badkamers en toiletvoorzieningen. In plaats van cadeaus heeft Helmink aan de genodigden een donatie gevraagd. In de openingskrant die ontvangen is door 90.000 huishoudens in de Achterhoek, was informatie over het project te lezen. In plaats van een korting kunnen potentiele kopers kiezen voor een donatie van € 250,- onder het motto: Wij een toilet, zij een toilet. Dankzij veel gulle gevers kon Helmink twee weken later al €1000,- toevoegen aan het fonds. Het geld wordt besteed aan de bouw van latrines in de armere wijken van La Libertad.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u relatie, donateur of vrijwilliger bent van DOS.
Wilt u zich afmelden? Klik dan hier.

© 2010