Någon har precis haft sin första skolavslutning, någon annan byter skola nästa läsår, någon tredje har kramat sina studentvänner hejdå efter tretton skolår. Sommaren breder ut sig som ett stort obeträtt fält - med klarblå himmel för många, med orosmoln för andra.
Ur hela mänsklighetens perspektiv lurar definitivt mörka moln vid horisonten och sommaren har fått en djupt oroande start med tidig torka, varningar för missväxt och bränder. Det står och väger för mänskligheten; det undersköna med milda vindar, jasmindoft och bad i hav och sjö skuggas av existentiell oro.
Och jag vet att vi är många många som har en ständig klump i magen: Hur ska det gå, vart är vi på väg? Och vad kan vi göra för att mildra hoten mot våra barns framtid? Det är svårt, möjligen övermänskligt svårt. Och svaret är nog att vi behöver agera och ta ställning på flera olika nåvåer från det individuella till det politiska. Göra allt vi kan utan några garantier för hur det ska gå.
Många som får detta nyhetsbrev ägnar också på olika vis sina arbetsdagar åt scenkonst för barn och unga. Mitt i allt det tunga känner jag för min egna del en tacksamhet över att jobba med just detta. Så länge mänskligheten finns kommer vi behöva varandra, behöva berättelser om hur det är att vara just människa och behöva mötas i gemensamma upplevelser. De generationer som ska hantera framtiden, inte minst.
--------
På fredag är det midsommar och Barnteaterakademin tar snart semester. Bland det sista för detta arbetsår var att ro vår manustävling i land. Som vi redan berättat var reglerna denna gång: 1. Skriv för högstadiet. 2. Det ska inte utspela sig i en storstad. Och det kom in rekordartat många bidrag - 193 stycken.
Vi är otroligt glada för detta stora gensvar och de som skickade in var amatörer och proffs; några hade skrivit för målgruppen tidigare, andra inte; och de bor på en massa olika platser i landet.
Efter många läsrundor under våren, hade juryn den 5 juni sin sista session och kunde efter moget övervägande kora tre vinnare:
Hanna Haag med bidraget ”Dotter”. Hanna är estradpoet, verksam i Göteborg, och arbetar för närvarande också som producent på Hagateatern.
Klara Persson med ”Jag är ett vrål”. Klara är illustratör och författare av barn- och ungdomslitteratur. Boende i Göteborg, med uppväxt i Tidaholm.
Nadine Holmberg med ”Innan allt gick åt helvete var vi två om det”. Nadine har precis gått ut skrivarlinjen på Biskops Arnö och bor i Stockholm.
Från början till slut var tävlingsbidragen helt anonymiserade för juryn.
Nu följer, som i alla våra manussatsningar, en lång och rolig period då de tre dramatikerna utvecklar sina idéer till långt gångna grovmanus. Allt under coachning och stöttning av varsin dramaturg och team av skådespelare, regissör och scenograf. De färdiga texterna kommer presenteras i offentlig reading i april 2024.
STORT VARMT GRATTIS & LYCKA TILL, HANNA, KLARA OCH NADINE!
ETT LIKA STORT TACK TILL SAMTLIGA DELTAGARE
& DEN EMINENTA JURYN FÖR VÄL UTFÖRT ARBETE!
--------
Höstens första aktivitet blir ett samarrangemang med ASSITEJ med utgångspunkt i deras nya rapport
Kom Scenkonst, där man har
talat med kultursamordnare, konsulenter och kulturutvecklare i en rad kommuner och regioner för att skapa en förståelse för hur distributionen av scenkonst och kultur ser ut idag. Efter sommaren kommer mer information om medverkande och upplägg, men pricka gärna redan nu in kvällen den 28 september i almanackan. Och här hittar ni rapporten.
Senare under hösten väntar ett samtal mellan scenografer. Det ser vi också mycket fram emot, men mer om det längre fram! För nu blir det dags att till slut tacka för detta arbetsår och så smått börja packa ihop inför semestern.
Tackar för året gör vi med årets första poddavsnitt, inspelat under ett par olika faser av juryns arbete med manustävlingen - se mer nedan! - och säger:
GOD LYSSNING & SKÖN SOMMAR!
VI SES IGEN I HÖST!
Kristina Ros
Projektledare