Nyhetsbrev #3 2023
 
Barnteaterakademin firar resultatet av manustävlingen, presenterar ett nytt poddavsnitt, snickrar lite på höstens första arrangemang och packar ihop inför sommaren. Ännu en sommar på jorden.
 
Någon har precis haft sin första skolavslutning, någon annan byter skola nästa läsår, någon tredje har kramat sina studentvänner hejdå efter tretton skolår. Sommaren breder ut sig som ett stort obeträtt fält - med klarblå himmel för många, med orosmoln för andra.
 
Ur hela mänsklighetens perspektiv lurar definitivt mörka moln vid horisonten och sommaren har fått en djupt oroande start med tidig torka, varningar för missväxt och bränder. Det står och väger för mänskligheten; det undersköna med milda vindar, jasmindoft och bad i hav och sjö skuggas av existentiell oro.
 
Och jag vet att vi är många många som har en ständig klump i magen: Hur ska det gå, vart är vi på väg? Och vad kan vi göra för att mildra hoten mot våra barns framtid? Det är svårt, möjligen övermänskligt svårt. Och svaret är nog att vi behöver agera och ta ställning på flera olika nåvåer från det individuella till det politiska. Göra allt vi kan utan några garantier för hur det ska gå.
 
Många som får detta nyhetsbrev ägnar också på olika vis sina arbetsdagar åt scenkonst för barn och unga. Mitt i allt det tunga känner jag för min egna del en tacksamhet över att jobba med just detta. Så länge mänskligheten finns kommer vi behöva varandra, behöva berättelser om hur det är att vara just människa och behöva mötas i gemensamma upplevelser. De generationer som ska hantera framtiden, inte minst.
 
--------
 
På fredag är det midsommar och Barnteaterakademin tar snart semester. Bland det sista för detta arbetsår var att ro vår manustävling i land. Som vi redan berättat var reglerna denna gång: 1. Skriv för högstadiet. 2. Det ska inte utspela sig i en storstad. Och det kom in rekordartat många bidrag - 193 stycken.
 
Vi är otroligt glada för detta stora gensvar och de som skickade in var amatörer och proffs; några hade skrivit för målgruppen tidigare, andra inte; och de bor på en massa olika platser i landet.
 
Efter många läsrundor under våren, hade juryn den 5 juni sin sista session och kunde efter moget övervägande kora tre vinnare:

Hanna Haag med bidraget ”Dotter”. Hanna är estradpoet, verksam i Göteborg, och arbetar för närvarande också som producent på Hagateatern.
 
Klara Persson med ”Jag är ett vrål”. Klara är illustratör och författare av barn- och ungdomslitteratur. Boende i Göteborg, med uppväxt i Tidaholm.
 
Nadine Holmberg med ”Innan allt gick åt helvete var vi två om det”. Nadine har precis gått ut skrivarlinjen på Biskops Arnö och bor i Stockholm.
 
Från början till slut var tävlingsbidragen helt anonymiserade för juryn.
 
Nu följer, som i alla våra manussatsningar, en lång och rolig period då de tre dramatikerna utvecklar sina idéer till långt gångna grovmanus. Allt under coachning och stöttning av varsin dramaturg och team av skådespelare, regissör och scenograf. De färdiga texterna kommer presenteras i offentlig reading i april 2024.
 
STORT VARMT GRATTIS & LYCKA TILL, HANNA, KLARA OCH NADINE!

ETT LIKA STORT TACK TILL SAMTLIGA DELTAGARE
& DEN EMINENTA JURYN FÖR VÄL UTFÖRT ARBETE!
 
--------
 
Höstens första aktivitet blir ett samarrangemang med ASSITEJ med utgångspunkt i deras nya rapport Kom Scenkonst, där man har talat med kultursamordnare, konsulenter och kulturutvecklare i en rad kommuner och regioner för att skapa en förståelse för hur distributionen av scenkonst och kultur ser ut idag. Efter sommaren kommer mer information om medverkande och upplägg, men pricka gärna redan nu in kvällen den 28 september i almanackan. Och här hittar ni rapporten. 
 
Senare under hösten väntar ett samtal mellan scenografer. Det ser vi också mycket fram emot, men mer om det längre fram! För nu blir det dags att till slut tacka för detta arbetsår och så smått börja packa ihop inför semestern.
 
Tackar för året gör vi med årets första poddavsnitt, inspelat under ett par olika faser av juryns arbete med manustävlingen - se mer nedan! -  och säger:
 
GOD LYSSNING & SKÖN SOMMAR!

VI SES IGEN I HÖST!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Barnteaterakademin podden

 
Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens.
 
#2:1
Under vintern 2023/24 utlyste Barnteaterakademin en ny manustävling, den fjärde i ordningen. Reglerna var: 1. Skriv för högstadiet. 2. Handlingen ska inte utspela sig i en storstad. Och bidragen vällde in – hela 193 stycken!
I det här avsnittet av Barnteaterakademin Podden samtalar Lisa Gröön (Regionteater Väst) med Kristina Ros (Masthuggsteatern samt projektledare för BtA), Torben Sigelius Kulin (Teater Jaguar) och Manda Stenström (Regionteater Väst) som alla sitter med i juryn, och med Marcus Lilliecrona (Teatercentrum), som administrerar den anonyma tävlingen och alltså är den ende som känner till de tävlandes identiteter.
 
#1:6
Skolan och scenkonsten 2 - Rektor Sara: "Styr inte upp för mycket"
Lisa Gröön från Regionteater Väst och Ida Kaivola från Göteborgs stads kulturförvaltning samtalar med Sara Olausson, rektor för en F-6-skola i Mariestad. Vi pratar om förutsättningar, statistik och styrning och om hur konsten kan ta plats i barnens liv, med stöd av kompetenta och engagerade vuxna.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
 
#1:5
Skolan och scenkonsten 1 - Assitej Sverige: "Vi måste göra nåt"
Erika Isaksson från Backa Teater samtalar med Niclas Malmcrona och Michael Cocke från Svenska Assitej som ger en fördjupad bakgrund och vänder och vrider på de förslag till åtgärder som rapporten tar upp.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
 
#1:4
Climate Action Plan
Inbjuden gäst: Christian Gade Berrum med projektet Baeredygtig Scenekunst NU; redaktör Sandra Grehn.

#1:3
Man kan ju inte turnera med nåt som är enbart mörker
Medverkande: dramaturgen och dramatikern Ninna Tersman, (bl a på Riksteatern). redaktörer Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
#1:2
Unga Klara - nationell scen för barn och unga
Medverkande: Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; redaktörerna Sandra Grehn redaktör och  Sara Klingvall.
 
#1:1
Ge oss stor och fet scenkonst!
Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater, i samtal med Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
 
 
 
 
På Bibu 2023 blev vi stolta mottagare av finaste priset i vår del av branschen och världen: Prix d'ASSITEJ!
 
Juryns motivering löd:
 
"Uppmuntrande, uppsökande och utvecklande – Barnteaterakademin har en särställning när det gäller att stimulera framtagandet av dramatik för barn och unga. Barnteaterakademin placerar scenkonst för barn och unga i centrum. Där kräver den inte bara sin plats utan också sin tid och eftertanke. Ty genom bra förutsättningar kan nya röster höras och dramatiken blomstra.
 
Samarbetet både inom och utanför organisationen skapar mötesplatser för samtal och progression, inte minst vad det gäller i utrymmet mellan det fria teatersverige och institutionerna vilket i sin tur ger synergier långt utanför Göteborg och Västra Götalandsregionen."
 
Grattis till alla som jobbat och jobbar med vår kära akademi. Tack alla som bidragit och hejat på under alla år! Tack också Göteborgs Stads kulturnämnd som stöttar oss! Hurra!!!
 
 
 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april 2021 ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna.
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!
 
 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Kristina Brändén Whitaker - GEST, skådespelare, regissör, konstnärlig ledare
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros

 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Sommarlovstips
 
 
Göteborgs Stad
Alla barn har rätt till konst och kultur. Här får du som har ansvar för barn, eller själv är ung en överblick över stadens utbud och kulturaktiviteter för barn och unga:
 
 
Kulturhuset i Bergsjön
En massa kurser och aktiviteter för både barn och vuxna. Den 20 augusti blor det 1-årskalas för kulturhuset.
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: