Eigentijds EcoZeN Netwerk
Nieuwsbrief maart 2019 - Ecolonie & Eigentijds Festival
Beste belangstellende,
 
Hoewel we tot nu toe bijna een keer per maand een nieuwsbrief verstuurden is het nu een paar maanden geleden (november 2018) dat dit het geval was. Diverse factoren waren daar debet aan. Onze nieuwsbriefschrijver was enige maanden in retraite op Texel om te werken aan zijn boek ‘Het wachtende verhaal’ over 30 jaar Ecolonie.  Daarnaast vergt de voorbereiding van het Eigentijds Festival 2019 in Vierhouten meer werk dan te voren gedacht. Iedereen die ons kent weet dat we in het algemeen en wat betreft die ingewikkelde organisatie van het festival in het bijzonder, zeer perfectionistisch zijn en daarin liever niets aan het toeval willen over laten. Dat levert kwaliteit op, zo hebben we geleerd, en heeft ons een zeer goede naam bezorgd. Maar de keerzijde van die medaille is er ook. Teveel hooi op onze vork waardoor andere zaken, zoals de nieuwsbrief, op zich lieten wachten. Verder speelde mee dat we ook niet zoveel te vertellen hadden omdat deze afgelopen winter veel zaken zich op een vanzelfsprekende wijze ontwikkelden. Met gemiddeld tussen de 25 en 30 bewoners en participanten renoveerden we, prepareerden we de tuinen, maakten we een ha land bomenvrij en kloofden we het hout. Ook waren er veel administratieve werkzaamheden tbv het zomerseizoen en het Kinderfestival. Daarnaast vroeg de kaasmakerij veel aandacht met de verbouwing; ook investeerden we veel tijd in het contact met de schapen- en geitenboeren uit de omgeving, om samen een nieuwe coöperatie op te richten. Nu het voorjaar weer zijn intrede doet, na een stevige regenperiode, wordt er weer volop gewerkt in de tuinen. Ook op de geitenboerderij loopt de gebruikelijke extreem drukke periode met de komst van de lammeren op zijn eind.
 
Hieronder tenslotte een aantal onderwerpen die we onder jullie aandacht willen brengen, zoals  het Eigentijds Festival, de voorjaarsactiviteiten op Ecolonie, enkele belangrijke oproepen, de webwinkel, de T-houses en last but not least ons kinderkledingproject.
 
We wensen jullie veel leesplezier en hopelijk tot ziens op Ecolonie of op het Eigentijds Festival in Vierhouten.
 
Met vriendelijke groet,
De bewoners en participanten van Ecolonie.

Kom… en vier samen het leven

Op het 25ste Eigentijds Festival van vrijdag 7 t/m maandag 10 juni
 
Met de aanmeldingen van deelnemers voor het festival gaat het goed. Met nog 2 maanden te gaan verwachten we nog steeds het maximale aantal van 800 deelnemers te halen. De deelnemers die zich al hebben opgegeven kregen kort geleden een e-mailbericht van ons met o.a. de aankondiging van een actie om een vriend, familielid of kennis mee te nemen. Voor diegenen die hebben gewacht met hun opgave kunnen we vermelden dat het workshopprogramma op de website staat. Half april voegen we daar het programma van de lezingen, theater en muziek aan toe. Mocht je twijfelen of je dit bijzondere festival een keer wilt meemaken dan zal de gevarieerde inhoud van de honderden workshops je zeker over de streep trekken.

Oproepen

Tentenbouwers 
 
Met de aanmeldingen voor vrijwilligers voor het Eigentijds Festival gaat het voorspoedig. We zijn hard op weg het benodigde aantal van 150 te bereiken. Wat we echter heel specifiek nog nodig hebben zijn tentenbouwers. Toen we hier op Ecolonie verder gingen met het festival schaften wij daarvoor een negental workshoptenten aan. Die tenten willen we meenemen naar Vierhouten. Dat bespaart aanzienlijk veel kosten. 
We zijn dan ook op zoek naar een paar vrijwilligers die specifiek willen meehelpen met het opbouwen en afbreken van 9 workshoptenten. Voorwaarde is wel dat je moet beschikken over een goede fysieke conditie. De opbouw start op dinsdag 4 juni en duurt tot en met donderdag 6 juni. De afbouw van de tenten start op maandagmiddag 10 juni 17.00 uur en duurt tot uiterlijk woensdag 12 juni zo ongeveer 11 uur. Voor meer informatie en/of aanmelden, stuur je een email aan johan@ecolonie.eu
 
Programmeur en websitebeheerder
 

Onze huidige programmeur en websitebeheerder stopt na 12 jaar trouwe dienst. Daarom zijn we op zoek naar: 
  • een PHP programmeur & webdeveloper  
  • iemand die Symfony beheerst voor onderhoud en programmeren van ons administratiesysteem en website  
  • iemand die Drupal CMS beheerst 
  • iemand die hosting- en provider zaken doet. 
We hebben meerdere websites, vandaar dat we mensen met meerdere vaardigheden zoeken. Het is een taak die in eerste instantie onderhoud van bestaande systemen betreft en ook kleine aanpassingen in de programmatuur van programma's of websites. Voor meer informatie en/of aanmelden, stuur je een email aan johan@ecolonie.eu
 
Geitenboer in opleiding – boer van de toekomst 
 
Hoewel het boerderijteam zeer goed bezig is missen we nog altijd een primus inter pares, een eerste onder gelijken, die full time op de boerderij de kar wil trekken, c.q. wil coördineren. Die daar helemaal voor wil gaan. Gelet op het teamwerk is het voor iedereen die er van droomt ooit eens zelfstandig in Frankrijk of elders als geitenboer aan de slag te gaan, de ideale kans om het boerenvak te leren en dan speciaal als geitenhouder. Grote voordeel als je bij ons je opleiding krijgt: je staat er niet alleen voor en wat betreft het verwerven van kennis op dit gebied krijg je alle steun. Belangrijke voorwaarden zijn dat je enorm veel zin hebt het boerenvak te leren op een kleinschalige boerderij (waar vind je dat nog!) in verbinding met andere projecten zoals de groentetuinen; je met ziel en zaligheid in het leven wilt staan en de dualiteiten van het ‘oude leven’ achter je wilt laten. Daar bedoelen we mee dat je je twijfels waar je zo aan verslaafd bent, en die de realisering van je droom in de weg staan, nu eens definitief opzij zet. Gelet op het voorgaande verwachten we dat je minimaal een commitment aangaat voor 2 tot 3 jaar. Alleen dan zul je iets gaan begrijpen van dat mooie ambacht van geitenboer en heb je de basiskennis om zelfstandig door te gaan. Voor minder (een vrijblijvende benadering) doen wij het niet. Overigens, mocht je al ervaring hebben met het werken met geiten dan ben je vanzelfsprekend ook welkom! 
 
Als je deze boer van de toekomst wilt zijn - en precies begrijpt wat wij bedoelen - dan ben je van harte welkom om met ons te komen kennis maken. Of misschien ken je wel iemand die je kunt wijzen op deze unieke mogelijkheid. Voor meer informatie en/of aanmelden, stuur je een email aan johan@ecolonie.eu

Ecolonie

Activiteiten in het voorjaar  
 
Dit voorjaar hebben we veel bijzondere weken gepland om even iets helemaal anders te doen dan je gewend bent.
 
  • 7-13 april een yogawandelweek met Caroline Kluijtmans.
    Let op: deze week is bijna vol, dus reageer snel als je nog mee wilt doen.
  • 28 april tot 4 mei een wandel- en schilderweek met als thema Wie ben ik? onder leiding van Rob ter Steege.
  • 12-18 mei is er een week Beeldhouwen met Gerard Akerboom
  • 26 mei tot 1 juni een week Yoga en Heartfulness met Caroline Terpstra.
 
In de meivakantie, die dit jaar van 27 april tot 5 mei valt, bieden we zoals gewoonlijk begeleide wandelingen aan, een informatieavond over Ecolonie en kun je werken in ons kunstatelier: speksteen bewerken, mozaïeken, glaswerkjes maken en schilderen. 
 
Klik hier voor meer informatie
 
Inschrijving Eigentijds Kinderfestival
 
Het Eigentijds Kinderfestival vindt dit jaar voor de 5e keer plaats op Ecolonie en wel van 12 tot en met 16 augustus. Al jaren is dit festival een feest voor de kinderen. Dat blijkt uit de vele inschrijvingen die we al mochten ontvangen. Ook dit jaar is er een enorm gevarieerd aanbod aan workshops, van het maken van je eigen limonade tot huttenbouw, van yoga tot een avontuurlijke wandeling in de Wolvenvallei. Het Kinderfestival kent drie leeftijdsgroepen te weten: 5 t/m 6 jaar, 7 t/m 9 jaar en van 10 t/m 12 jaar. Voor de eerste en de derde groep is er nog maar een enkele plaats vrij. De middelste groep heeft nog iets meer ruimte. Kortom, om teleurstelling te voorkomen, schrijf je kind zo snel mogelijk in voor het te laat is! www.eigentijdskinderfestival.nl

Zuurstof… de bron van al het leven 

Volgens arts, fysioloog en Nobelprijswinnaar Otto Warburg is zuurstoftekort in onze cellen de primaire oorzaak van onze welvaartsziekten. Zijn onderzoek wees uit dat een zuurstoftekort van 35% de primaire oorzaak is van kanker. Warburg ontdekte ook dat onder andere hartaanvallen en spierziekten een gevolg van een tekort aan zuurstof in de cellen is, omdat het lichaam te weinig ‘goede vetten’ krijgt. Het lichaam krijgt wel veel bewerkte vetten binnen, zogenoemde transvetten, die er de oorzaak van zijn dat er onvoldoende zuurstof naar onze cellen kan worden getransporteerd, met alle gevolgen van dien.  
  
Omega Vitaal is een combinatie van oliën, die, zoals is ontdekt, de ideale manier is om tekorten aan deze essentiële vetzuren aan te vullen. En als de genoemde schadelijke transvetten verder achterwege worden gelaten, kan deze oliemix het zuurstoftransport naar de cellen weer bevorderen.
  
We bieden dit bijzondere product (500 ml) normaal gesproken aan voor de prijs van € 25,-, maar nu met een korting van 20%
Klik hier voor meer informatie/om te bestellen en gebruik bij het afronden van de bestelling de code OMEGA.

Tiny-houses

Na het lanceren van ons idee om
T-houses te bouwen in het dorp Hennezel hebben zich ongeveer 40 belangstellenden gemeld. Zij ontvingen een vragenlijst van ons zodat we inzicht kunnen krijgen in motieven, wensen, en niet te vergeten de financiële mogelijkheden. De meesten van hen hebben de vragenlijst terug gestuurd. De antwoorden worden nu geïnventariseerd. Iedereen die gereageerd heeft krijgt bericht zodra we iets te melden hebben. Dat laatste is nu vooral afhankelijk van de gemeente welke mogelijkheden er zijn.  

De zwemplas

Gelukkig heeft de plas zich weer gevuld met water, wat je op de foto mooi kunt zien. Het water is heel helder. De eerste eenden en meerkoeten hebben zich weer gemeld, na de lange periode van droogstand. Op de derde foto kun je mooi het afgebakende stukje meer zien tbv. kinderen die nog niet kunnen zwemmen.  

In de volgende nieuwsbrief

o.a. aandacht voor onze 2e hands Kinderkleding boetiek “Oh-la-la”.  
Nu al vast kun je via de facebookpagina van Oh-la-la een eerste indruk krijgen en een zeer kleine collectie zien. In de loop van de tijd wordt daar meer op geplaatst. De opbrengsten van het project komen ten goede aan ons zusterproject in Oeganda ‘Amasiko’. www.amasiko.org 
 
In het bekende blad Onkruid staat in het april nummer een uitgebreid interview met Henkjan en Marya de Blaauw over het 25 jarig bestaan van het Eigentijds Festival waar Henkjan de oprichter van is.
     
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook