NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
SCHADUWTONEN 6 en 7 juli
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 

Beste tuinvrienden,

Klimaatakkoord en schaduwtonen

Ik begrijp best dat er voor ingrijpende veranderingen tijd nodig is. Een-en-dertig jaar hebben we de tijd om de voorstellen uit het klimaatakkoord door te voeren. Een-en-dertig jaar !! Dan ben ik over de honderd. De kwekerij gaat met pensioen. En het klimaat is er niet meer. Ik moet denken aan de dwaze mens uit Nietzsche die op de markt roept dat God dood is en dat wij hem hebben vermoord en we weten het niet eens. Nu weten we wel dat het klimaat de verkeerde kant op gaat, maar we weten het al zo lang. We vinden dat er iets moet gebeuren, maar we hebben de tijd. We hebben géén tijd. De Rijksoverheid stelt n.a.v. de FAQ: “Is Nederland niet te klein (0,7% van de wereldwijde uitstoot CO2) om het wereldwijde klimaatprobleem op te lossen?”, dat onze speciale ‘polder’-aanpak bij andere landen veel interesse oproept. Een-en-dertig jaar. Dan is het klimaat dood.

Wij wachten daar niet op, ook al dragen wij voor 0,000000000000007 % bij. Het gaat ons niet zozeer om de kwantiteit, maar veel meer om het besef dat je naar vermogen bijdraagt aan een beter milieu: onze tuin is hoofdzakelijk groen en niet van beton; we gebruiken geen bestrijdingsmiddelen; we gebruiken alleen biologische preparaten en meststoffen; we focussen ons op biodiversiteit en variatie; we hebben zonnepanelen, hottubes, een warmtepomp, goede isolatie etc. We zijn niet het braafste jongetje uit de klas, maar we proberen wel zo bewust mogelijk met onze omgeving om te gaan.

De dwaze mens ontsteekt op klaarlichte dag een lantaarn en roept ‘Is het niet kouder geworden? Is niet voortdurend nacht en meer nacht in aantocht?’ We hopen natuurlijk dat we het tij kunnen keren. We laten de somberte van de dwaze mens even achter ons en keren zijn woorden. Dat het kouder wordt en dat er meer nacht komt kunnen we nu ook gebruiken als een positieve metafoor voor het komende weekend.

Tijdens onze SCHADUWTONEN is het kouder dan de verzengende hitte van eerder. De bomen worden voller en de schaduwen (nachten) worden dieper. Perfect weer voor deze dagen die gewijd zijn al alle juwelen voor de schaduw (nacht).  Er is een aanbod van prachtige, bijzondere en zeldzame schaduwplanten, verzameld door Jannes van Rossum en Bart Wortelboer en natuurlijk door ons.

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli is het zover: SCHADUWTONEN.

Jannes van Rossum van de Nederlandse Hostavereniging komt met de nieuwste hostacultivars. Hij zal veel aandacht besteden aan de nakomelingen van Hosta 'Striptease' (overigens een sport van 'Gold Standard'). Zoals bijvoorbeeld de sexy hosta’s:  'Hot Kiss', 'Pin Up', 'Playmate', 'Erotica', 'Pale Dancer', 'Snake Eyes', 'Gypsy Rose', 'Hanky Panky', 'Yellow Polka Dot Bikini', 'Obscene Gesture', 'Moulin Rouge', 'Kiw Full Monty', 'Silver Eagle', e.a. 
Bart Wortelboer is er met zijn collectie zeldzame schaduwplanten. Hij neemt planten mee van Podophyllum, Jeffersonia, Ranzania, Caulophyllum, Polygonatum, Pteridophyllum, Disporum, Beesia, Cardamine, Sanicula, Hepatica, Saxifraga. Echte bijzonderheden dus.

En wij hebben ons hosta-sortiment uitgebreid met veel nieuwe soorten zoals: ‘Infatuation’, ‘Night Shift’, ‘Frosted Raspberry’, ‘Little Treasure’, ‘Vermont Frost’, ‘Sultan of Wings’, ‘Hidden Cove’.

Priska zorgt voor onovertroffen taart en Fleur geeft elke dag om 14:30 een rondleiding door de schaduwtuinen en langs onze favorieten.

De tuinen hullen zich in zomerse pracht en wachten op jullie komst.

Verder staat de kwekerij vol met een groot sortiment jonge en sterke planten.

We zien jullie graag komen.

 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij:  www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum