Innehåll
 
- Viktigare än vikten
- Varttenövning 
- Underbara klipp
- Bönburgare

Om Personbästa AB

Personbästa AB drivs av Jan Tern som utvecklar företag, lag och individer genom att arbeta med hälsosamma förändringar. Detta görs via utbildningar, föreläsningar, fystester, coaching och mycket mera. Allt för att skapa en miljö och omgivning som ger goda förutsättningar för att "gladprestera".
 
Klicka på bilderna för att se några roliga videoklipp
 
 
Smart
 
 
Har inte så mycket med hälsa att göra, men det finns experter inom allt och det är roligt.
 
Citat 
 
 
One tree can start a forest
One smile can begin a friendship
One hand can lift a soul
One word can frame a goal
One candle can wipe out darkness
One laugh can conquer gloom
One hope can raise your spirits
One touch can show you care
One life can make the difference
Be that ONE today 
The optimism revolution
 
Viktigare än vikten
Nyligen arrangerade jag en hälsocoachdag för mina hälsocoacher på Volvo. Carl Johan Behre som är överläkare, docent och specialiserad på invärtes medicin kom och höll en fantastiskt bra föreläsning. En kort sammanfattning av den är: viktigare att röra på sig än att vara smal. Det bästa ur ett hälsoperspektiv är att du är smal (men inte för smal) och tränar/rör dig 30 min om dagen. Riskfaktorn är då 1 och det som man utgår från när man tittar på hur stor riskfaktorn är för män att dö i hjärt- kärlsjukdomar. Om du är överviktig men tränad ökar risken med 50% och om du lider av fetma men ändå tränar ökar risken med 60%. Det är inte bra, men för den som är smal men inte rör dig ökar risken med 210%, för den med övervikt som inte rör sig ökar risken med 300% och för den med fetma som inte rör sig ökar risken med 400%.
 
Med andra ord det är bättre ur ett hälsoperspektiv att lägga fokuset på hälsosam rörelse än på viktnedgång (sen är det inte ovanligt att viktnedgången kommer på köpet när rörelsen ökar). 
 
Vila i frid - Mange
 
 
För några veckor sedan gick Magnus "Mange" Olsson tyvärr bort i sviterna efter en stroke. Jag hade förmånen att få intervjua honom när jag skrev boken "Lucky Loser - Lär av dina förluster och bli en vinnare". Han var precis lika trevlig, glad och positiv under intervjun (som gjordes över telefon) som han var i de intervjuer jag hade sett och hört på TV och radio. I slutet av intervjun sa jag att jag uppskattade hans sätt otroligt mycket och att jag alltid blev på väldigt bra humör när jag hörde intervjuer med honom. Jag fick känslan att han uppskattade feedbacken. Jag träffade honom senare och han var lika trevlig och rolig live som på telefon.
 
Du som har hört mina föredrag när jag berättar om vilka tre personer jag skulle ta med mig till en ö, (om jag inte fick ta med mig min familj) kommer kanske ihåg att Mange var en av de tre. Mange var en otroligt duktig seglare och en fantastisk glädjespridare. Om du inte redan gör det ta efter hans sätt att vara och få personer i din närhet att både bli glada och må bra.
 
Pulshöjare i vattnet
 
  
En enkel vardagsövning som kan bryta av lata dagar vid vattnet. Om du håller en hög intensitet kan jag lova att du snart har en respektabel höjning av pulsen. Klicka på bilden för att köra igång videon.
  
Bönburgare
 
 
Om du tycker om hamburgare och samtidigt insett att mycket av smaken sitter i tillbehören kan du testa den miljövänligare bönburgaren. Detta recept ger fem burgare.
 
Börja med att mosa tre dl svarta bönor i stor bunke. Fortsätt med att pressa ner en klyfta vitlök, riv ner en halv rödbeta, tillsätt 2 dl mjöl och ett ägg. Blanda ihop allting grovt och smaksätt med salt, svartpeppar, tabasco och gärna lite barberquesås, smaka av så att smaken tilltalar just dig. Om du vill ha en jämnare blandning blandar du allt med en mixer.
 
Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och klicka upp en lagom mängd av färsen i en panna. Platta till och forma burgarna med en stekspade och stek några minuter på varje sida.  
 
Skapa en bra dag,
 
Jan Tern
 
Vi hörs om en månad i nästa månads nyhetsbrev.
 
Vill du kontakta mig når du mig på något av följande: Tel:0768-147080  eller
Personbästa Förlag & Event AB 
www.personbasta.se