Smaakzaken nr.2 2013 
 
 
 
Beste Smaakvrienden en -vriendinnen,
 
Smaakweb in Wassenaar!
 
Deze maand nemen we jullie mee naar Wassenaar. Lees mee, waar je moet zijn! 
 
 
Wat is nieuw deze maand:
         
    
   De Smaakmakers van de maand:
                                          
Als de inwoners van het mooie dorp Wassenaar niet naar Den Haag willen, kunnen ze in het centrum van Wassenaar ook prima terecht.
Tijdens ons tweede rondje Wassenaar begonnen wij met een heerlijk kopje espresso bij Perfect Taste aan de Langstraat. Een winkel met `Taste` in de naam moesten wij van Smaakweb natuurlijk wel gaan bekijken! Dit is een echte "snoep"winkel.... Hier vind je koffie, thee, chocolade, zeep, serviezen, etc.  
  
 
Daarna liepen wij 'even'' binnen bij Marius. Net zo'n winkel als in de Piet Heinstraat in Den Haag dachten wij. Dat was het dus helemaal niet: we werden binnengelokt door Pieter Dijkhuizen in een prachtig vormgegeven wijnwinkel. De winkel in de Piet Heinstraat ademt de nostalgische sfeer van dat stukje Den Haag, maar aan de Van Hogendorpstraat is het strak vormgegeven. In het midden een grote proeftafel en langs de wanden heel veel verschillende wijnen in even zo vele prijsklassen. Tip: meld je aan voor één van de proeverijen (die van wijn met lingerie hebben wij helaas net gemist ...).
 
 
Vervolgens was het tijd voor een garnalenkroketje bij Kuyper. Hij maakt ze niet zelf, ze zijn niet goedkoop maar ze smaken prima! Hier vind je o.a. veel kant-en-klare visschotels voor drukke Wassenaarders. In de winkel een hoekje met wat tafeltjes en stoeltjes.
 
 
 
 
 
Naast Kuyper is gevestigd de Britse supermarkt Kelly's. Een échte supermarkt, maar dan met artikelen uit tal van Engelstalige landen. De eigenares is Kelly Kelly (ja echt). Je kunt de artikelen ook via de webshop bestellen.
 
                                                                  
Bij Westgeest aan de Luifelbaan weet je niet waar je het eerst moet kijken: een luilekkerland van twee etages voor liefhebbers van serviezen en andere kookattributen. Je vindt hier klassiekers zoals Wedgewood en Villeroy & Boch, maar ook Bunzlau Castle en Emma Bridgewater zijn hier te koop.
 
 
 
Aan de overkant van Westgeest zit Huize van Wely. De lekkerste taarten, gebakjes, cakes vind je hier. Mooi van 'looks', delicious van 'taste'. Bij deze winkel passen louter superlatieven. Je bent niet goedkoop uit, maar hebt dan wel het lekkerste dat Wassenaar, nee Nederland, te bieden heeft. Naast de winkel heeft Van Wely in Wassenaar ook een tearoom, waar je je heerlijk kunt laten verwennen!
            Nieuw op de site:
        In de media:
Paardenvlees
We zijn heus niet vies van paardenvlees, maar je moet het wel wéten! Paardenvlees uit Roemenië dat in Frankrijk wordt verwerkt, vervolgens via een Nederlandse handelaar op Cyprus als rundvlees in de supermarkten terecht komt: wil je dat écht eten? Je moet toch niet het idee krijgen dat wat in de supermarkt in de schappen ligt, er alleen maar is voor de omzet... Vlees bij onze Smaakwebslagers..,daarvan weten wij zeker dat ze geven wat je vraagt. Wil je paardenvlees; ga dan b.v. naar slager Vrijenhoek in Rijswijk. Hij is er eerlijk over. 
Zwarte knoflook
In FD Persoonlijk van 17 februari heeft Hilary Akers weer een interessant artikel; dit keer over zwarte knoflook. Nooit van gehoord, maar het moet erg lekker zijn...
Wat is het?
Gewone, witte knoflookbollen (
Allium sativum) worden 30 tot 40 dagen bij een temperatuur 65-80°C in een vochtige (70-80%) ruimte te fermenteren gelegd. Daarvoor is geen schimmel, startercultuur of andere toevoeging nodig, het zijn puur de aanwezige suikers en aminozuren in de knoflook die een soort maillardreactie aangaan. Vandaar de zwarte kleur en de zoetige smaak. De structuur is zacht en plakkerig, als een te zacht dropje. Het ruikt heerlijk, naar kruidige bouillon of sojasaus maar het is absoluut niet zout. Naast dat alles smaakt het natuurlijk ook nog gewoon naar knoflook en heeft het als voordeel dat je adem er niet van gaat stinken. Je schijnt het te kunnen krijgen bij de Sligro of op http://www.aziatische-ingredienten.nl/zwarte-knoflook/
 
        
Kijk verder op www.smaakweb.nl