MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 43
 
Maart. Het is weer bijna lente. Er staan daarom wat lente-links in deze nieuwsbrief, maar ook vele anderen.
Hopelijk hebben jullie er weer wat aan. Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 

Uitleg leerkrachten op film

Je hebt tegenwoordig niet alleen een juf of meester voor de klas, maar als je wilt ook thuis via YouTube. Op internet kun je steeds meer filmpjes vinden waarin leraren ingewikkelde sommen of taalregels uitleggen. Zo kunnen kinderen steeds meer online lessen volgen. Op MeesterMichael vind je al een heleboel van dat soort filmpjes: Klik HIER
Op huiswerk.tv vind je er nog een paar
 
 
     

Maak een online quiz gebaseerd op een afbeelding met ImageQuiz

Je kunt hier gratis een quiz maken m.b.v. een te uploaden afbeelding, zonder dat je een account moet aanmaken.  Voordat je zelf een quiz gaat maken kun je er eerst enkele bekijken. Je krijgt dan een idee hoe zo’n quiz eruit ziet.
André Manssen heeft een handleidinkje geschreven voor het maken van zo’n quiz, en die online bij Scrib.com geplaatst.
Ik heb zelf een quizje gemaakt met drie vragen. Je vindt die quiz HIER
Je kunt een gemaakte quiz helaas niet embedden (insluiten) op de website van de school of op je klassen-weblog.
 
    
 
  Actualiteit in het basisonderwijs
Verderkijker is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs die hun aardrijkskunde-, geschiedenis-, natuur-, techniek- of wetenschapsles willen verrijken met actuele opdrachten.
Via Verderkijker vinden leerkrachten filmpjes, websites en foto’s met opdrachten voor groep 5 t/m 8, die aansluiten bij actuele zaken. Alle opdrachten voldoen aan de vastgestelde kerndoelen. Door de samenwerking tussen ThiemeMeulenhoff en de vier musea is de kwaliteit en inhoud van het lesmateriaal geborgd. Het online platform is tot de zomer gratis beschikbaar voor alle scholen in Nederland. Scholen die gebruik maken van de lesmethoden De blauwe planeet, NatuNiek en Speurtocht hebben ook daarna gratis toegang tot Verderkijker. Scholen die van andere lesmethoden gebruik maken, worden om een geringe bijdrage gevraagd.
 
    
PopcornMaker
Popcornmaker is een web 2.0 programma waarmee je video’s kunt maken. Je video hoeft niet enkel uit filmmateriaal te bestaan, afwisselen met websites, tweets, afbeeldingen, Google Maps en meer is ook mogelijk. Hierdoor kun je een mooie ‘mashup’ maken van verschillende media. De tool werkt vrij eenvoudig, je sleept de verschillende media naar de juiste plek in de tijdbalk. Ook kun je pauzemomenten of tekst invoegen. Je kunt gratis een account aanmaken, alleen wanneer je ingelogd bent kun je je gemaakte video’s bewaren en delen. Popcornmaker is een fantastische tool voor in het onderwijs
https://popcorn.webmaker.org/
     
 
Kidblog: leerlingen communiceren met elkaar en hun docent in veilige omgeving.
Kidblog is een site waarop leerlingen, in een afgeschermde omgeving, berichten kunnen uitwisselen met elkaar en hun docent.
De docent vraagt bij Kidblog een gratis account aan. Hij maakt een klas aan en voegt leerlingen toe aan die klas. Daarbij geeft hij iedere leerling een unieke inlogcode, waarmee die kan inloggen op de afgeschermde, veilige omgeving.
Zowel de docent als de leerling kan een bericht plaatsen en daarmee een gesprek starten. Is een gesprek eenmaal gestart dan krijgen alle groepsleden dat te zien en kunnen zij daarop reageren.
Alle berichtjes die bij een gesprek horen verschijnen in een chronologisch overzicht.
De docent heeft toegang tot het beheergedeelte (control panel) van zijn klas, waar hij controle kan uitoefenen op dat wat wordt gecommuniceerd. Desgewenst kan hij berichten of leerlingen verwijderen.
Aan de tekstberichten kunnen illustraties, geluiden, video's en bestanden worden toegevoegd.

PS. Nadat de docent leerlingen heeft toegevoegd kunnen zij op http://kidblog.org/klasnaam met de
inlogcodes die zij van hun docent hebben gekregen inloggen op hun klas.
Voor meer uitleg: Handleiding Kidblog.
 
     
Maak educatieve oefeningen met Educaplay.
Educaplay is een tool waarmee verschillende soorten educatieve oefeningen gemaakt kunnen worden.
Hieronder een overzicht van de mogelijkheden.
 Van elk een voorbeeld:
Interactive map / Fill in blanks / Dialogue / Jumbled word / Matching game / Quiz  
Riddle / Crossword / Dictation / Jumbled sentence / Wordsearch Puzzle

Oefeningen die zijn gemaakt met Educaplay krijgen een eigen internetadres zodat ze gemakkelijk met anderen kunnen worden gedeeld.
Educaplay biedt de mogelijkheid om oefeningen te bundelen en met slechts één internetadres beschikbaar te stellen. Voorbeeld van gebundelde oefeningen over het menselijk lichaam.
Ook is het mogelijk om oefeningen te embedden op eigen website of weblog.

Nieuw seizoen Beleef de Lente van start

 Het nieuwe seizoen van Beleef de Lente gaat weer van start. Op vrijdag 1 maart gaan de camera’s aan in acht verschillende vogelnesten. De webcams volgen alle hoogte- en dieptepunten van de vogels tijdens het broedseizoen. Via http://www.beleefdelente.nl/ kan iedereen achter de pc meekijken, dag en nacht. Dit jaar zijn de publiekslievelingen steenuil en ooievaar opnieuw van de partij, maar is er ook een nieuwe gast: de gekraagde roodstaart. Verder zijn de slechtvalk, torenvalk, gierzwaluw, oehoe en koolmees te bewonderen.
 En nog meer vogels met webcams in hun nestkasten
 
Via www.volgdevos.nl kun je al sinds een paar weken het leven van vossen in de Oostvaardersplassen volgen. Ook daar staan de webcams opgesteld in de hoop een glimp van de vossen op te vangen
 Het liedje heb je vast wel gehoord op de radio. Er hoort ook een leuk filmpje bij. Misschien om te gebruiken bij het thema "Lente" of “De Boerderij”.
 
Lente
Leuke links over de winter:
 
Werkboekjes Lente
Twee nieuwe werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten enz.
 
     
 Uitleg en instructie via Jing
 
Met het programma Jing kunt u alles opnemen wat u op uw beeldscherm doet met daarbij de mogelijkheid om wat u zegt ook op te nemen. Handig, zo kunt u bijvoorbeeld uw uitleg opnemen of een instructiefilmpje maken voor uw leerlingen.
Voor meer uitleg klikt u HIER.
 
YouTube-filmpje in een Word-document
Je kunt een youtube-filmpje in een word document plakken. Als probeersel zie je hier een rekenwerkblad. Dat rekenwerkblad kun je hier downloaden  Ook is er een handleiding. In deze handleiding leer je hoe je een YouTube-filmpje in een Word-document ‘plakt’. Je kunt de handleiding hier downloaden
Deze ‘truc’ werkt helaas niet in een pdf-document. Maar als je werkbladen met een Youtube-filmpje door je leerlingen of anderen laat gebruiken, kun je ze beveiligen tegen overschrijven en ‘alleen lezen’ maken.
Een YouTube-filmpje in een Word-document embedden biedt geweldige mogelijkheden:
  • Werkbladen voor huiswerk
  • Instructiebladen voor leerlingen met uitleg via een filmpje.
  • Handleidingen voor je collega’s (How to’s – ICT, software).
  • Webwandelingen samenstellen met filmpjes.
Je kunt natuurlijk ook zelf instructiefilmpjes (screencasts) maken. Er is genoeg software hiervoor te vinden op het internet en nog gratis ook! Maak dus zelf een filmpje-op-maat, publiceer dat op YouTube, plak het in een Word-document en je hebt prachtig lesmateriaal!
 
Zelf een topoles maken?
Handleiding (PDF) om een topoles te maken!
 
Juf Anke heeft een leuke sprookjesspeurtocht gemaakt! Ook gezellig om op een juffen-/meesterdag te doen
 
   
Online werkbladen maken en uitprinten.
Breuken werkbladen
 
     
 Poeplied.
Fijn! Op de maandagmorgen. Het poeplied...
 
Nieuw op Kennisnet Kids: WatNou?
Vanaf 25 februari kunnen kinderen in groep 4 tot en met 8 op een leuke manier in de klas aan de slag met mediawijsheid. Op WatNou? vind je artikelen, filmpjes, proefjes en spelletjes waarbij een beroep wordt gedaan op je mediavaardigheden.
WatNou? is onderdeel van Kennisnet Kids. Voor de leerkracht zijn er tips om ze makkelijk in te zetten in de klas. Omdat de websites inspelen op actuele thema’s zoals lente en mediawijsheid sluit het mooi aan bij de rest van de les.
 
 
    
De website www.tijldamen.nl is helemaal vernieuwd.
Al meer dan 60 van mijn kinderliedjes staan nu overzichtelijk per thema online.
Bij ieder lied is de tekst/ akkoorden/ bladmuziek gratis te downloaden.
 
Naast liedjes staan er ook enkele spreekteksten en ruim 20 rijmpjes/ versjes op deze site.
 
Via het zoekveld in de rechterbalk kan een selectie opgevraagd worden van de liedjes, bijvoorbeeld: kleuterliedjes, peuterliedjes, onderbouw, bovenbouw, winter, zomer, eten, sprookjes, enz.
 
 
 
    
PowerPoints Wijzer door de wereld en de tijd
 
ict-bekwaamheid
Leraren gebruiken vaak de Office programma’s als Word en PowerPoint. Uit een test door de Microsoft IT Academy bleek echter dat deze programma’s door docenten nog niet altijd optimaal werden benut en dat ze niet bewust waren van alle mogelijkheden. Ook zijn er nog steeds juffen en meesters die helemaal niet met deze programma's overweg kunnen. Kennisnet beschrijft dit soort digitale basisvaardigheden van docenten als een vereiste om ict effectief in te kunnen zetten in het onderwijs.
 
Zelf ook aan de slag met ict-bekwaamheid? Op de website ictbekwaamheid.kennisnet.nl vind je meer informatie en een aantal handreikingen hiervoor
 
Hieronder vind je ook een cursus Word en Powerpoint gemaakt door MeesterMichael zelf
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Nieuw zijn o.a. de F-lijn rekentoetsen voor gr 6 en 7 van Rekenrijk
 
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl