Westerlo - mei 2012
Jaargang 2 - nummer 5
 
  Inhoud
 
  
 
Oproep: Vrijwilligers gezocht!
 
 
Ben je geïnteresseerd in kinderboeken?
 
Ben je creatief en kan je wel wat met boeken?
 
Ben je enthousiast en kan je dit overbrengen naar kinderen?
 
Werk je graag met kinderen?
 
Dan ben jij de KJV-begeleider die we zoeken!
 
Klik hier voor meer info. 
 
 
 
 
  
Doe mei maar een doeboek!
 
Zin om de woonkamer te restylen, van de tuin een paradijs te maken of een nieuw recept uit te proberen???
 
Mei is de maand bij uitstek om de handen uit de mouwen te steken.
Daarom is er de actie "Doe mei maar een doeboek!" met originele, leuke, nieuwe en vooral handige doeboeken met massa's tips en info.
 
Inspiratie troef in de bib!
 
 
 
 
 
Week van de Opvoeding
  
"Opgroeien is voor iedereen anders". Onder dit motto luidt de bib de Opvoedingsweek in.
 
Boeken rond dit thema worden in de kijker gezet en alle gezinnen die iets ontlenen krijgen een zakje zonnebloempitjes mee. Als ze deze samen planten én een foto daarvan doormailen maken ze kans op een leuke prijs.
 
van 15 tot 23 mei
 
in samenwerking met
 
 
 
 
 
 
 
Bibkids: Leve de Lente!
  
 
 
Leve de Jeugdboekenlente!
 
Lezen is lekker! Daarom laten wij de mooiste jeugdboeken op je tong smelten. Boeken om van te proeven en te smullen.
 
Kom naar de bib en laat je onderdompelen in heerlijke verhalen en proef eens van een andere wereld. Echte boekenliefhebbers kunnen   kennismaken met de boeken die dit voorjaar het mooie weer maken!
 
 
De Bib, de lente van A tot Z...
 
 
 
 
 
Bibkids: KJV
 
 
 
 
 
Ons KJV-leesjaar zit er weer op! Samen met de juryleden van groep 3 (8-10 jaar) hebben we boeken verslonden, spelletjes gespeeld, geknutseld,
maar vooral veel plezier gemaakt.
 
Onze top 3 ziet er als volgt uit:
 
1. Sofie en de pinguïns - Edward van de Vendel
2. Donderkat - Thijs Goverde
3. Het rode ei - Han van der Vegt
 
Nu nog met spanning wachten op de bekendmaking van de winnaars in Vlaanderen...
 
De lievelingsboeken van onze juryleden inspireerden hen tot het maken van prachtige kunstwerkjes. In de loop van de maand mei kan je deze komen bewonderen in de bib!
 
 
 
 
Reis rond de wereld met de bib
 
 
klik op de affiche voor een greep uit het aanbod 
 
 
 Met de "mooie" lentedagen komen ook de vakantiekriebels weer naar boven!
Of je nu met de auto naar het zonnige zuiden trekt, of een tocht in een exotisch land wil boeken, je voorbereiding kan je alvast hier beginnen. De afgelopen maanden hebben we onze collectie reisgidsen stevig aangevuld.
 
Je reis start in de bib!
 
 
 
 
Wink @ Westerlo: Openluchtspektakel De Merodes
  
Het kasteel Jeanne de Merode (gemeentehuis) herleeft dit jaar in woord, beeld en muziek. Het mooi geïllustreerde boek 100 jaar Kasteel Jeanne de Merode is nog steeds te koop in onze bib (12 EUR).
 
Wil je er ook nog muziek en levende beelden bij, dan moet je komen kijken naar het openluchtspektakel "De Merodes" van 17 tot 27 mei om 19u.
Meer dan 500 vrijwilligers brengen onder professionele leiding scènes uit de geschiedenis van Westerlo. Zo beleef je de intrede van Jeanne de Merode mee en maak je kennis met het dagelijks leven in de middeleeuwen.
 
De apotheose is een echte musical over het leven van gravin Jeanne de Merode in haar droomkasteel. Het belooft een uniek spektakel te worden.
 
Meer info en kaarten via www.westerlo.be.
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
klik op de cover voor een fragment
 
 
 
Nuria Marti is een beroemde schaatsster. Als ze uit het nationale team wordt ontslagen besluit een verliefde ambtenaar een geheime ijsbaan voor haar te bouwen waarop zij kan blijven schaatsen. Maar Nuria traint niet alleen, ze heeft affaires en de ijsbaan wordt een broedplaats voor misdaden en vreemde ontmoetingen. 
Drie mannelijke vertellers reconstrueren de gebeurtenissen in korte, uitdagende hoofdstukken die de lezer steeds weer laten gissen naar de feiten en het vervolg.

De ijsbaan gaat over seks, politieke corruptie en gefrustreerde verlangens. Zoals gebruikelijk bij Roberto Bolaño wordt pas in de loop van het verhaal duidelijk waarom de vertellers zeggen wat ze zeggen, en wat de eigenlijke betekenis van hun woorden is.
Andere blikvangers:
 
Vier zwangere tienermeisjes in een keurig aangeharkt Engels dorp, hoe kan dit? Wat zit daarachter? Of vooral, WIE?! Sarah May ontleedt haarfijn de moderne maatschappij en legt met De Burwood baby's bloot wat eenieder het liefst achter slot en grendel in een kastje op zolder verborgen zou houden.

In de nieuwe Santa Montefiore, Fairfield Park, is een eeuwenoud landgoed het decor voor een onmogelijke liefde...
 
In Hartstochtjes laat Kees van Kooten zien hoe schilderijen, boeken, muziek, cartoons en vele historische gebeurtenissen onlosmakelijk verbonden zijn met zijn persoonlijke herinneringen en verbeelding.
 
De Leuvense schrijver Jo Claes bracht in 2008, na een uit de hand gelopen caféweddenschap, zijn eerste misdaadroman De Zaak Torfs uit. Sindsdien heeft hij niet stilgezeten, want enkele weken geleden werd het vijfde exemplaar uit de Berg-reeks voorgesteld: Tot de dood ons scheidt….
 
 
 
 
 
 
De man die niet begraven wilde worden begint in een funerarium, na sluitingstijd. Een Marokkaanse man, Moncif, heeft zich laten insluiten. Verborgen onder een bureau wacht hij tot de nachtwaker vertrekt en maakt hij de inventaris van zijn leven op.
 
  
klik op de cover voor de eerste pagina's
 
 
De laatste middagen met Teresa is gesitueerd in een Barcelona vol contrasten en een verstikkende atmosfeer. Het vertelt het verhaal van Piechemapart, een jongen die uit het arme zuiden van Spanje naar Barcelona is gekomen op zoek naar een beter leven.
 
Michael Hjorth is mede-eigenaar van een Zweedse productiemaatschappij voor televisie, film en theater. Hans Rosenfeldt is acteur, toneelschrijver en presentator. Hij schreef het script voor de bekende tv-serie 'The Bridge'. Hjorth & Rosenfeldt bundelden hun kwaliteiten: De discipel is hun tweede boek met psycholoog Sebastian Bergman in de hoofrol.
 
De Noorse auteur Jørgen Jaeger kreeg voor Karma een originele ingeving. Hij schreef een prijsvraag uit en droeg het boek op aan de winnaar, Sebastian Maddox, die bovendien in het verhaal mocht figureren als lijk. Een van de voorwaarden was dat de deelnemers oprecht het verlangen moesten hebben in Jaegers boek te sterven. En zo geschiedde … 
 
Momenteel loopt de film Allez Eddy! in de zalen. Voor de liefhebbers werd het verhaal ook in boekvorm gegoten. Freddy, een kleine slagerszoon, doet tegen de zin van zijn vader mee aan een plaatselijke wielerwedstrijd en wint die ook. Het is meteen een eerste stap naar een nieuw leven.

 
Terwijl België op sterven ligt, wandelt Pascal Verbeken terug naar het tijdperk van de "Great Expectations". Hij maakt een voetreis langs de Grand Central Belge, de negentiende-eeuwse private spoorlijn die Wallonië met Vlaanderen verbond. Een slagader van het triomferende België, ongeveer 200 kilometer lang.
 
What’s in a name? Meer dan je zou denken! Een familienaam zegt iets over de geschiedenis van een geslacht en leert ons hoe onze voorouders elkaar noemden en naar de wereld keken. Frans Debrabandere vertelt het verhaal achter familienamen in Mijn familienaam: waar komt die vandaan?.
 
De Olympische droom blijft voor velen een onbereikbaar streefdoel. Met het boek Lekker eten, lekker sporten zorgen auteur Raf Willems en groentekok Frank Fol voor grensverleggende verhalen en gezonde gerechten.
 
Beyond Borders: mijn reis als ondernemer is het inspirerende verhaal van Ajit Shetty, ex-topman van Janssen Pharmaceutica.  
 
 
 
 
klik op het boek voor een fragment
 
 
 
 
klik op het boek voor een preview 
 
Bartel Van Riet toont elke week in het één-programma Groenland met aanstekelijk enthousiasme wat je allemaal met groen kan doen, of je nu een grote tuin, een stadsoase of enkel een balkonnetje hebt. Die weetjes en tips heeft hij nu ook gebundeld in een boek.
 
Allemaal rokjes: van 2 jaar tot maat 46, voor beginners en doorwinterde naaisters, van klokrok tot cirkelrok en fronsrok en mét patronen op ware grootte! 
 
Kids Online: met welke online risico's komen kinderen in contact, bij welke kinderen resulteren deze risico's ook daadwerkelijk in negatieve ervaringen en hoe reageren zij hierop?
 
Toen Cesar Millan het plan opvatte een boek te schrijven over de opvoeding van honden nam hij vier puppy’s in huis: een pitbull, een labrador, een engelse buldog en een dwergschnauzer. Alle ervaringen en kennis die hij opdeed deelt hij in dit boek. De wereldberoemde Dog Whisperer geeft trouwens op 18 mei in de Lotto Arena in Antwerpen een show.
 
klik op de cover voor een fragment

 
 
Crapule de luxe onthult  de verhalen die de politieke en militaire wereld liefst  verborgen houdt. Het is een aanklacht tegen een nietsontziend kapitalisme, waarbij  een machtige elite van nauwelijks één procent de touwtjes in handen houdt. Zij  beheersen de valutamarkten, de olie- en wapenhandel, het nucleair materiaal. Zij  controleren ongestoord de criminele wereldhandel van drugs, goud, diamanten,  vastgoed en waardepapieren. 
 
Michael Moore, luis in de pels van het Amerikaanse establishment, heeft naar eigen zeggen een "anti-autobiografie" geschreven. Hij grijpt terug naar zijn vroegste  herinneringen en volgt het pad dat naar zijn eerste documentaire leidde. De titel Here comes trouble is het leitmotiv: als Moore ergens z’n neus insteekt, komt er  geheid hommeles van.

Weergaloze achtervolgingen, oorverdovende shoot-outs, brutaal geweld en een adembenemende Ryan Gosling in een visueel superieure actiefilm met een zalig in het oor klinkende soundtrack.Genomineerd voor de Oscar voor Beste Geluidsmontage: Drive.
 
The Serious Business of Happiness presents Living Luminaries. Moderne, verlichte mensen zijn ons voorgegaan in het zoeken naar innerlijk "geluk" en maken ons deelgenoot van hun wijsheid, spiritualiteit, filosofische kennis en vooral van hun nieuwe inzichten.
 
Kinshasa Symphony volgt mannen en vrouwen die, in een van de meest chaotische metropolen ter wereld, een symfonisch orkest willen opstarten.
Deze film portretteert Congo vandaag, de inwoners van Kinshasa en de liefde voor muziek.

 
 
 
 klik op de affiche voor de trailer
 
 
 
klik op de affiche voor een voorsmaakje
 
 
Circumstance. De 16-jarige Atafeh komt uit een welgesteld, liberaal gezin. Samen met haar beste vriendin, Shireen, zoekt ze de grenzen van de regels waaronder ze leven op: ze gaan uit in de ondergrondse clubscène van Teheran, dromen van een zorgeloos bestaan in het rijke Dubai en ontdekken de seksuele aantrekkingskracht die tussen hen heerst...
 
Route 66: the marathon tour. Deze serie toont de meest diepgaande en spannende beelden van deze legendarische autoweg. "Get your kicks on Route 66!"
 
Ze is het nog steeds hoor: the one and only Queen of Pop! Met haar nieuwste album MDNA bewijst Madonna dat die titel nog steeds volledig terecht is. 
 
De nieuwe Anouk is een registratie van een akoestisch optreden in Toomler te Amsterdam eind vorig jaar.
 
Ladysmith Black Mambazo & Friends bevat 30 tracks in samenwerking met enkele van de meest gewaardeerde en invloedrijke artiesten, koren en orkesten van de afgelopen decennia: Paul Simon, Lucky Dube, Emmylou Harris, Hugh Masekela, Natalie Merchant, The English Chamber Orchestra, Sarah McLachlan, Phoebe Snow, Taj Mahal en nog veel meer. Op 17 juli zakken ze samen met Paul Simon af naar Vorst Nationaal.

 
 
klik op de cd voor enkele fragmenten
 
 
 
 

Marcs Mooisten
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Marc!  
 
 
 
 
 
 
 
Alsof het voorbij is - Julian Barnes
 
Het gebeurt me zelden. Eigenlijk nooit. Maar toch heb ik dit boek in één ruk uitgelezen. Toegegeven, het is maar 158 pagina's dik, maar er staat dan ook geen woord te veel in... Bovendien is de thematiek - vriendschap, ouder worden - me natuurlijk ook niet vreemd.
 
Maar los daarvan is dit zo sterk geschreven dat je gewoon niet kan stoppen. Net of je hangt aan de lippen van een oude vriend die je zijn levensverhaal vertelt aan de toog van je stamcafé.
 
Het verhaal is misschien niet spectaculair, maar het vakmanschap van Barnes maakt dit boek onweerstaanbaar. Een terechte winnaar van de Man Booker Prize 2011!
 
 klik op de affiche voor de trailer
Die Fremde - Feo Aladag (2010) 
 
De film begint in Istanbul, waar Umay net een abortus heeft laten uitvoeren, iets waar haar conservatieve man nooit achter mag komen. Als dat toch dreigt te gebeuren besluit ze met haar zoontje af te reizen naar Duitsland, haar geboorteland.
Haar ouders zijn aanvankelijk blij verrast haar te zien, al slaat hun blijdschap snel om in bezorgdheid als ze ontdekken dat Umay niet zomaar op bezoek is.
 
In deze debuutfilm van Feo Aladag wordt de cultuurclash tussen het moderne en traditionele Turkije pakkend in beeld gebracht.
Een bijkomende troef is de hoofdactrice, Sibel Kekilli. Een voormalige porno-actice die reeds een onvergetelijke indruk maakte in haar debuutfilm Gegen die Wand (2004). Met haar onschuldige en tegelijk krachtige uitstraling heeft ze de kijker meteen beet en laat hem heel de film door niet meer los.
 
 
klik op de cover om te luisteren

Closing Time - Tom Waits
 
Uit de oude doos inderdaad: 1973. Het debuut van Tom Waits, maar het staat nog altijd als een huis. Centrale thema's zijn het nachtleven en de eenzaamheid. Natuurlijk heeft Waits nog pareltjes gemaakt maar hier staat écht geen enkel slecht nummer op. Vele artiesten zouden een arm geven als ze zulk een "best of" konden afleveren na hun ganse carrière.
 
Pièce de résistance: het hartverscheurende "I hope that I don't fall in love with you".
 
Nog meer luister-, kijk- en leestips van Marc vind je hier
 
 
 
 

Te Gast: Tekenschool pakt de bib in 
 
 
De tekenschool van Westerlo heeft twee ateliers voor jongeren van 11 tot 18 jaar.
In mei nemen ze de polyvalente zaal van de bibliotheek onder handen en bouwen er zelf een tentoonstelling.
 
 
Van 16 mei tot 2 juni kan je de werken komen bewonderen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
 
... je heel eenvoudig met je identiteitskaart materialen kan ontlenen in de bib?
 
Een eenmalige registratie volstaat om je identiteitskaart aan je bibgegevens te koppelen.
 
 
 
Sluitingsdagen in mei
 
 
 
De bib is gesloten op dinsdag 1 mei, donderdag 17 mei en maandag 28 mei.
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: