Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen. De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
.
Zeepost 833, 4 januari 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz

Shiptron


Sailtrip

de Gier

Zeilpunt

Bureau Scheepvaart Certificering


Taxi Enkhuizen FKH accu's

Den Boer Sails

tvk instruktie

VHZC

Bataviahaven

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotobootHistorische Zeilvaart Harlingen
AtSea

friesevloot

SRF
Fikkers

Zeilschool Enkhuizen

Register Holland

Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster

Piet Blaauw

Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

de Vries Zeilmakers

onlinezeilen

Laan & Nijholt
Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen

Frisian Sailing Com

Cinema

Patrijspoorten

Delta Safety
havenmuseum
Scheepsmakelaardij Enkhuizen


Hartzuiker

Zeilmakerij Molenaar

red-gull

Ventis
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats
Hoogendoorn

Chartershop


Voor wedstrijden en
evenementen kijk je op
de Evenementenpagina
BBZ nieuws:

— De BBZ wenst iedereen de beste wensen voor 2017

Overig nieuws:

— De dramatische mastbreuk
— Twee gelukkige jongeren zeilen met Bark EUROPA
— Volle haven Terschelling met jaarwisseling

— Meer tall ships naar Harlingen in 2018

— TE KOOP: Klipperaak uit 1994 (advertentie)
— Eigen veerdienst Ameland kost 80 miljoen

— Nieuw bestuur wil Sail Kampen professionaliseren

— Hotelschip voor opvang van 112 asielzoekers
— Den Helder ondertekent sponsorovereenkomst Sail 2017

— Jonge huilers kleuren het strand wit

— Waddenzee moet één beheerder krijgenBBZ nieuws

— De BBZ wenst iedereen de beste wensen voor 2017Dit jaar zullen wij (Pam, Freek en Paul) op facebook meer verslag doen van onze werkzaamheden of ervaringen. Ieder op zijn eigen vakgebied, dus Pam over vaarwegen en havens, Freek over Binnenvaartkwesties en Toezicht en Paul over Zeevaart. Je kunt ons daar volgen en mee discussiëren. Paul doet nu een experiment met Twitter. De bedoeling is om real time verslag te doen vanaf het lobbypad en vanachter de onderhandelingstafel en de hoop is op real time input van de leden.

Volgen kan via
twitter Paul  
BBZ Pam    
BBZ Freek    
BBZ Paul   

Einde BBZ nieuws
— De dramatische mastbreukDe Leeuwarder Courant besteedt opnieuw aandacht aan de mastbtreuk van de Amicitia, er is echter weinig nieuws te melden:

Zondagmiddag even voor twee uur aan het einde van de zomervakantie. Het zeilreisje van een familie van twaalf mensen uit Zuid-Duitsland langs het IJsselmeer is bijna afgelopen als de tweemaster Amicitia de haven van Harlingen binnenloopt. Het 24 meter lange schip is nog onder zeil als ineens het bovenste stuk van de voorste mast afbreekt. De vallende mast met zeil en tuigage maakt een eind aan de levens van drie opvarenden. Hun familie en de schipper en diens vrouw blijven geschokt achter.

In de betrekkelijke kleine wereld van de bruine vloot rijst onmiddellijk de vraag hoe dit ongeval heeft kunnen gebeuren. Speculaties volgen, maar na enkele dagen is helder dat de Amicitia eerder in het vaarseizoen binnenstebuiten is gekeerd door de inspecteurs van de ILT, de Inspectie Leefomgeving Transport. De schipper beschikt over alle benodigde certificaten.

Hierna richten meerdere instanties zich op de diverse aspecten van het drama. Zo stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na een verkennend onderzoek een volledig onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval en de wijze van certificering van de historische schepen.

Pas bij het begin van het nieuwe vaarseizoen zou de branche iets wijzer kunnen worden over de oorzaak van het ongeval en wellicht dus ook over het voorkomen van een volgend drama. Niet eerder dan in het voorjaar verwacht de politie het onderzoek en het vergaren van getuigenverklaringen af te kunnen ronden. Hierna beslist de officier van justitie of er tot vervolging wordt overgegaan.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 

— Twee gelukkige jongeren zeilen met Bark EUROPAEerder dit jaar schreef het fonds ‘Vrienden van de EUROPA’ een winactie uit. Ze waren op zoek naar twee avonturiers om mee te zeilen van Kaapstad naar Boston. De Haagse Lotte Linthorst en Matthijs Boesten, beiden 19 jaar oud, zijn door de EUROPA geselecteerd en mogen vanaf half april mee op reis.

De bark EUROPA is met haar lengte van 56 meter en drie masten een imposante verschijning. Aan boord werken 16 bemanningsleden en 48 trainees vanuit het Sail Training Programma. Het fonds ‘Vrienden van de EUROPA’ maakt het mogelijk om trainees mee te nemen die zonder steun geen mogelijkheid hebben om mee te varen.

Kees Gerritsen is een van de vaste gasten van de EUROPA, hij ziet zijn wens via het fonds in vervulling gaan. “Een lange zeilreis met een schip als de EUROPA is een ervaring die je je leven lang meedraagt en je als mens verandert. Je bent op de oceaan ver weg van alles. Er is alleen het schip en de bemanning en daarmee moet je het doen.”

“Ik wilde heel graag via het fonds ‘Vrienden van de EUROPA’ twee jonge mensen de kans geven dit avontuur te beleven. Ik voel me vereerd dat de rederij mijn wens op deze manier heeft opgepakt en er nu twee jongeren staan te popelen om op reis te gaan.”
Lees het gehele artikel op de bron: Zeilen  
— Volle haven Terschelling met jaarwisseling
 


De haven van Terschelling ligt vol met schepen van de bruine vloot. Traditiegetrouw vieren de schippers met familie en vrienden de jaarwisseling op het eiland. Ook in de jachthaven is het zeer druk. Dankzij het rustige weer waagden velen de midwintertocht over de Waddenzee.

Schepen die donderdag al onderweg waren hadden te kampen met mist. Twee platbodems werden gedwongen in de Kromme Balg tussen Terschelling en Ameland de nacht achter het anker door te brengen. Vrijdagmorgen liepen ze alsnog de haven binnen.
Lees het gehele artikel op de bron: LC  


— Meer tall ships naar Harlingen in 2018De Tall Ships Race die over anderhalf jaar finisht in Harlingen gaat meer grote zeilschepen trekken dan in 2014. Toen ontving Harlingen er 65. Bij de onlangs gehouden conferentie van Sail Training International wist Stichting Harlingen Sail meer dan tachtig scheepseigenaren warm te maken. Dit zegt Arjen Mintjes van de stichting. „We zitten in de goede hoek. Bij de vorige editie moesten we het waarmaken. Men waardeert het dat de binnenstad dichtbij is. In Amsterdam maakt Sail deel uit van veel meer. Hier staan de schepen in het middelpunt.” Harde toezeggingen heeft Mintjes niet. „Zo werkt dat niet. Ik heb alle vertrouwen.”


— TE KOOP: Klipperaak uit 1994 (advertentie)Prachtig, perfect onderhouden stalen zeilschip met alle authentieke elementen van een oude platbodem. Nieuw gebouwd in 1994 voor charterwerkzaamheden. Een klipperaak met een zeer bijzonder en werkelijk adembenemend interieur. Nieuw in een prachtig klassiek ogend jasje. Een MEER DAN COMPLEET zeilschip met een grote WOW-factor! Perfect geschikt om op te wonen en/of te werken. Bovendien een snelle zeiler die al vele prijzen in de wacht heeft gesleept.
 
Technisch tip top in orde. Volledig gecertificeerd. Gekeurd volgens de gestelde normen en veiligheidseisen. Geen achterstallig onderhoud. Nieuwe mast (2016).
 
Het charterbedrijf is geschikt voor maximaal 40 (45) dagpassagiers - voor de wal ruim 60 gasten - en heeft 10 slaapplaatsen. Het schip heeft een hele goede reputatie wat betreft gezelligheid, hygiëne en catering. De Facebook-pagina is druk bezocht evenals de website die u er gratis bij krijgt. Klik hier voor de website

Het schip heeft een vaste ligplaats in het centrum van Hellevoetsluis met een nieuwe loopbrug, landvasten, water en stroom. Bedrijfsvoortzetting ter plaatse is mogelijk in overleg met de gemeente.
Kijk hier voor uitgebreide info Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz
— Eigen veerdienst Ameland kost 80 miljoenDe oprichting van een eigen veerdienst voor Ameland kost ruim 80 miljoen euro. Dit concludeerde de werkgroep van de gemeente in haar vooronderzoek naar aanleiding van gesprekken met veerdienst Teso van Texel. Het grootste deel van de kosten wordt gevormd door de aanschaf van twee nieuwe veerboten.

Op het eiland leeft onvrede over de veerdienst sinds de concessieverlening van 2014 aan veerdienst Wagenborg. Er zijn onder andere ergernissen over de vertragingen van de veerdienst. Sinds 2014 heeft de gemeente geen inspraak meer in het toezicht op de naleving van de concessievoorwaarden. Dit leidde tot ergernis in de gemeente die de veerdienst een monopolistische houding verwijt.

Op aandringen van raadslid Rudolph Teuben van Ameland´82 nam de raad in september 2015 het besluit om een onderzoek in te stellen naar de oprichting van een eigen veerdienst. De werkgroep heeft hierbij de Teso op Texel als voorbeeld. Deze onderneming is in handen van Texelse aandeelhouders en bestaat al sinds 1907.

De werkgroep adviseert de gemeente in eerste instantie geen haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren maar om in gesprek te gaan met Wagenborg over de invloed van de gemeente op de veerdienst. Dit zou er volgens de werkgroep toe kunnen leiden dat de Amelanders Wagenborg gaan beschouwen als hun eigen veerdienst.
Lees het gehele artikel op de bron: FD 
— Nieuw bestuur wil Sail Kampen professionaliseren
Het bestuur van Sail Kampen is flink vernieuwd. De nieuwe voorzitter is Frans van der Kolk, eigenaar van VDK Installatiegroep. Hij volgt Bert Hofman op, die ruim een jaar geleden afscheid nam als voorzitter. Het nieuwe bestuur heeft dinsdag de aftrap gedaan voor de nieuwe editie van het evenement, dat van 30 maart tot en met 2 april 2018 op de kalender staat. "Mijn drijfveer is om Sail meer professioneel aan te pakken en de gehele regio, zowel zakelijk als publiek, aan dit evenement te verbinden", aldus Van der Kolk.

Sail kent in 2018 weer de gebruikelijke succesnummers, zoals schepen en entertainment. Aanvulling op het feest is een zakenprogramma voor ondernemers uit de Regio Zwolle.

Volgens het bestuur kan Sail wel een zakelijkere kijk op het evenement gebruiken. De organisatie werkt veel met vrijwilligers, waardoor de kosten laag blijven. Volgens het bestuur kan dat een valkuil zijn, omdat een evenement als Sail om professionele krachten vraagt. Van der Kolk: "We gaan hierin een middenweg kiezen."
Lees het gehele artikel op de bron: Stenotr

— Hotelschip voor opvang van 112 asielzoekersGroningen De bed-bad-broodopvang in het voormalige F1-hotel in Groningen wordt uitgebreid met een hotelschip voor maximaal 112 uitgeprocedeerde asielzoekers. Het hotelschip De Amanpuri legt naar verwachting op 9 januari aan nabij de Berlagebrug aan de noordzijde van het Eemskanaal. Het schip ligt nu nog in de haven van Harlingen. Het blijft drie tot vier maanden op vijf minuten lopen van het F1-hotel liggen.

Uitbreiding van het aantal slaapplekken voor uitgeprocedeerde en dakloze asielzoekers is noodzakelijk. „Hun aantal groeit. Als dit schip er niet komt, dan slapen straks mensen op straat”, zegt directeur John van Tilborg van de vluchtelingenorganisatie INLIA die verantwoordelijk is voor de bed-bad-broodopvang. „In het F1-hotel zitten nu 110 mensen. Daarmee zitten we aan het plafond.”

Als de uitbreiding van de opvang aan de Helsinkiweg komend voorjaar wordt opgeleverd, vertrekt het schip weer. Van Tilborg: „Er komen units bij met in totaal 176 bedden. We verwachten dat dit voldoende is voor de komende periode.” De gemeente Groningen betaalt de huur van het schip.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 

— Den Helder ondertekent sponsorovereenkomst Sail 2017DEN HELDER - Burgemeester Koen Schuiling en Sail-stichtingsvoorzitter Jan van der Burg hebben maandagmiddag de sponsorovereenkomst getekend, waarin is vastgelegd dat de gemeente Den Helder het evenement Sail Den Helder 2017 met enkele honderdduizenden euro's ondersteunt.

In totaal had de Sailorganisatie zo'n vier ton gevraagd van Den Helder. De gemeenteraad ging daar vorig jaar november mee akkoord, op voorwaarde dat een eventueel overschot op de Sail-begroting naar de gemeente zou terugvloeien.

Met de overeenkomst is Den Helder een van de grootste sponsoren van het maritiem evenement in juni, waarvoor honderdduizenden bezoekers worden verwacht.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Jonge huilers kleuren het strand witAls je een jonge zeehond in de ogen kijkt, smelt je. Gezien de grootte van de populaties hoeven we ze echter niet meer op te vangen.

Tijdens de kerstdagen stond er veel wind op de wadden en de waterstand in de Waddenzee was bij vloed drie meter hoger dan normaal. Zandbanken waarop jonge grijze zeehonden lagen, kwamen onder water en een aantal jongen raakte de moeder kwijt. Gekscherend werd er op Terschelling gezegd: 'toch een witte kerst'. Maar dan wel eentje waar je als natuurliefhebber niet vrolijk van wordt.

De net gestarte zeehondenopvang op Terschelling zat meteen vol en vijftien huilers van Terschelling moesten naar Pieterburen. Huilers zijn jonge zeehonden die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Vaak lijkt dat erger dan het is.

Grijze zeehonden, Halichoerus grypus, worden in de winter geboren. De pups hebben bij de geboorte een lange witte vacht die goed isoleert, maar zwemmen bemoeilijkt. Daarom liggen ze liever lekker lui op het droge. Daar worden ze door moeder slechts een drietal weken gezoogd. Het zog van zeehonden is buitengewoon vet, daardoor kan moeder het jong al heel vroeg aan zijn lot overlaten. De pups teren een aantal dagen op hun reserves. Daarna moeten ze aan de bak: zwemmen en zelf vissen. De meeste 'witjes' zijn hun moeder nu kwijt en dat hoort dus zo. Ze lijken, als ze aan het strand liggen, in nood, maar ze zijn al afgespeend en zullen bij opkomend water gewoon de zee in gaan om te vissen. Toeristen weten dit vaak niet en verstoren dan de op het land liggende jongen.
Lees het gehele artikel op de bron: de Gelderlander via blendle (€) 

— Waddenzee moet één beheerder krijgen
 


Voor goed beheer van de Waddenzee moet één beheerder komen. Dat zou een einde maken aan onduidelijkheid over wie waarover gaat in het werelderfgoedgebied. Dat stelt de Waddenvereniging, die dinsdag een nieuwe website lanceert. Waddenliefhebbers worden opgeroepen een petitie te ondertekenen die het pleidooi kracht bij zet.

Volgens de Waddenvereniging is het het komende jaar er op of er onder. ,,Met de verkiezingen in aantocht kunnen er nu echt knopen doorgehakt gaan worden over het beheer van de Waddenzee.’’

De Waddenvereniging wijst er op dat de Rekenkamer drie jaar geleden al stelde dat voor het wad één beheerder moet komen. ,,Vorig jaar werd geconcludeerd dat de afgelopen tien jaar belangrijke doelen voor het wad als verbetering van de natuur en behoud van het open landschap niet gehaald zijn. Als er niet serieus wat verandert, modderen we de komende tien jaar zo verder’’, vindt woordvoerder Ester Kuppen van de Waddenvereniging.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz