Open Dagen groep 8 op 26 & 27 januari
|
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
NIEUWS VOOR IEDEREEN
|
Een woord vooraf door Mark de Haas, bestuurder
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
2024 is begonnen!
Allereerst voor jou en je ouder(s)/verzorger(s) de beste wensen. Hopelijk heb je samen met je gezin een fijne kerstvakantie achter de rug.
Vlak voor de kerstvakantie hebben we nog leuke kerstactiviteiten georganiseerd. Op de havo/vwo-locatie hadden we een fantastisch wintergala met grote opkomst en de leerlingen van b/k-4 hebben een bezoek gebracht aan de kerstmarkt in Düsseldorf. Alle leerlingen van beide locaties hebben een mooie afsluiting van het jaar gehad, samen met hun mentor, onder het genot van een heerlijk(e) ontbijt/brunch.
Bij een afsluiting hoort ook een kleine terugblik en ik vind het erg leuk om in dat kader de reflectie van twee nieuwe afdelingsleiders met je te delen. Martijn van Veldhuizen en Rogier Koers zijn beiden dit schooljaar begonnen op het Minkema College en beschrijven graag hun eerste ervaringen.
Voor onze directeur onderwijs van het Minkema College, Annemieke Kalshoven-Tol, is 2024 in ieder geval heel plezierig begonnen: zij is begin januari bevallen van een zoon en zal dus vanwege zwangerschapsverlof tot en met de meivakantie afwezig zijn. Tot die tijd neemt Jeanette Breekveldt als interimdirecteur, samen met de leden van de schoolleiding en het managementteam, haar taken over.
Ook in het nieuwe jaar ligt onze focus op het voorbereiden van onze leerlingen op de toekomst en we hebben hoge en tegelijkertijd realistische verwachtingen. We willen jou voorbereiden op de maatschappij van morgen. Naast het behalen van een mooi diploma aan het einde van je middelbare schooltijd, staan persoonsvorming en burgerschap centraal in ons onderwijs. We willen jou meegeven dat er meer is dan alleen jouw eigen bevindingen en we willen je inzichten geven in hoe de maatschappij vandaag de dag is en steeds in beweging blijft. Wat je bij het Minkema College opsteekt, is bagage voor het leven.
Ik wens je een mooi jaar toe! |
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
|
Talentmodules klas 1 en 2
|
In samenwerking met de organisatie KUVO is gestart met een cyclus van talentmodules voor de volledige eerste klas van de locatie Steinhagenseweg.
Leerlingen konden kiezen uit lessen in onder meer theater, freerunning, muziekband, productie, streetart, koken en 3D-kunst. In december was de laatste les in de serie van talentmodules en hebben de leerlingen aan elkaar laten zien wat ze geleerd of gemaakt hebben tijdens de talentmodules. Het is leuk en waardevol voor onze leerlingen om zich breder te oriënteren dan alleen op de reguliere schoolvakken. De talentmodules zijn daar een prachtig voorbeeld van.
In februari starten de talentmodules voor alle tweede klassen van de locatie Steinhagenseweg. Wij wensen jullie alvast veel plezier! |
Buitenschools leren: On Stage
voor klas 2
|
|
|
De leerlingen van het 2e leerjaar starten in januari tijdens de mentorlessen met de voorbereiding op het project On Stage. Tijdens de mentorlessen gaan ze aan de slag met vragen als:
‘Wie ben ik? Wat kan ik? Waar ben ik in geïnteresseerd?'.
Ze maken een mooi visitekaartje dat ze gaan gebruiken tijdens het beroepenfeest. Hier komen meer dan 200 beroepsbeoefenaren uit de regio Woerden samen, om kennis te maken met de leerlingen en afspraken te maken voor de Doedag.
Op de Doedag mogen de leerlingen twee bedrijven van hun keuze bezoeken. Zo krijgen ze de kans om zich te oriënteren op de mogelijkheden in de toekomst. De ouders van de leerlingen uit leerjaar 2 zijn inmiddels via de mail nader geïnformeerd over dit project.
|
|
Voorlichtingsavond keuzeproces
klas 2 op 12 februari
|
Het schooljaar vordert gestaag, we zijn al over de helft. Dit jaar volgen de leerlingen in de tweede klas basis/kader, kader/mavo en mavo/havo een breed vakkenpakket. Daarmee leggen ze een stevige basis voor latere vervolgopleidingen.
Voor ouders/verzorgers organiseren wij op 12 februari een informatieavond over de keuzes die gemaakt moeten worden in aanloop naar leerjaar 3. Hiervoor ontvangt jouw ouder nog een uitnodiging.
Speciale techniekdag voor m/h-2 op 5 februari
Leerlingen uit de m/h-2 stroom kiezen voor een mavo-leerweg en een bijbehorend vakkenpakket. Voor de leerlingen uit deze stroom wordt er op 5 februari een speciale techniekdag georganiseerd, waarbij de leerlingen kennis kunnen maken met wat een keuze in de techniek inhoudt.
Ook zullen we in de komende periode aandacht besteden aan de andere mavo richtingen, zodat de leerlingen een beter idee hebben over wat de stromen Mavo Tech, Mavo Ondernemen, en mavo/havo inhouden. Hierover wordt(en) je ouder(s) op 12 februari natuurlijk ook nog uitgebreid geïnformeerd.
Keuzevakken voor bk-km
Onze bk-km leerlingen moeten een keuze maken voor de vakken wiskunde of Duits, daarnaast maken ze de keuze voor vier keuzevakken. De leerlingen klas 2 bk-km zullen tijdens de steindagen van 14 en 15 februari de mogelijke keuzevakken bezoeken. Tijdens de oriëntatielessen van de heer Immerzeel is aan het bovenstaande al veel aandacht besteed.
Uiteraard zijn bij de keuzes die gemaakt kunnen worden de bevorderingsnormen leidend. |
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
|
In de week van 15 januari vinden de schoolexamens plaats voor alle vierde klas leerlingen (B/K/M). Tijdens deze week volgen de leerlingen geen gewone lessen, maar hebben ze enkel toetsen. |
Oudergespreksavonden klas 4
op 6 februari
|
|
|
Op 6 februari is een oudergespreksavond voor ouders/ verzorgers van klas 4. Mocht jij in het examenjaar een onvoldoende voor een vak staan, dan kunnen jouw ouders/ verzorgers hierover met 1 of 2 vakdocenten een 10-minuten gesprek aanvragen via Magister. Dit gesprek kan dan gaan over de resultaten voor dat betreffende vak en de manier waarop jouw ouders jou kunnen ondersteunen.
|
Indien jouw ouders zich voor zo’n gesprek inschrijven, nodigen de vakdocenten jouw ouders op school uit, ook is het mogelijk dat ze telefonisch of in een Meet contact leggen. Aangezien de mentoren zelf ook gesprekken hebben over het vak dat zij als docent geven, is het niet de bedoeling dat je ouders op 6 februari een gesprek met de mentor aanvragen. |
Op 31 januari is er een informatieavond gepland over de doorstroom van 4 mavo naar 4 havo. Op deze avond, die op de Minkemalaan wordt gehouden, krijgen ouders en leerlingen gedetailleerde informatie over een mogelijke overstap naar de havo. Voor deze avond worden die leerlingen met hun ouders uitgenodigd, die zich hebben ingeschreven bij de voorinschrijving van afgelopen november. Heb je je destijds niet ingeschreven, dan kan je je bij de mentor melden met het verzoek om toch een uitnodiging voor 31 januari te ontvangen. |
Minkema Invites: Mark Woerde
|
Voor heel leerjaar 3 begint in januari het zoeken naar een goede stageplaats. De stages zijn pas in april, maar een goede stageplaats zoeken kan tijd kosten. De stages staan in het teken van loopbaanoriëntatie, de leerlingen moeten bijvoorbeeld tijdens de stage gaan uitzoeken of een bepaald beroep voor hen geschikt zou zijn. De voorbereiding start in de mentorles, ouders worden eind januari per mail geïnformeerd. |
Sollicitatieproject klas 4 b/k
|
Leerlingen van klas 4 basis/kader gaan op maandagavond 5, dinsdagavond 6 en woensdagavond 7 februari solliciteren naar een stageplaats bij de leden van de Rotary. Het betreft hier niet echt een stageplaats, maar een oefening voor volgend jaar, om dan de stageplek die je echt wilt hebben ook te krijgen.
De leerlingen hebben tijdens de LOB-week in december een mooi cv gemaakt. Daarna hebben zij bij het vak Nederlands gereageerd op een vacature. De docent gaat dit werk nakijken en vervolgens moeten de leerlingen het cv verbeteren.
|
|
|
Daarna gaan ze de laatste fase van dit project in: het solliciteren. Van de leden van de Rotary krijgen ze waardevolle feedback op het cv, de sollicitatiemail en de presentatie tijdens het gesprek. Horen wat je goed doet en vooral moet blijven doen en tips krijgen om te verbeteren maakt dit een levensechte oefensituatie. Het cv en de standaard sollicitatiemail zijn volgend jaar, na het Minkema, ook te gebruiken. Het sollicitatieproject maakt deel uit van het PTA LOB.
|
In de week van 15 januari is er deze week een proefwerkweek voor klas 1 t/m 3. Tijdens deze week volgen de leerlingen geen gewone lessen, maar hebben ze enkel toetsen. Enkele klassen zullen al op vrijdag 12 januari een toets hebben, zie daarvoor Magister. Het rooster in Magister is leidend. |
Lesvrije dag en inschuifrooster
|
Vrijdag 26 januari is een lesvrije dag voor alle leerlingen. We rekenen die avond en zaterdagochtend natuurlijk wel op heel veel helpende leerlinghanden bij de Open Dagen! In de weken van 29 januari en 5 februari hanteren we het inschuifrooster. De lessen duren dan geen 70 maar 50 minuten. Hiermee winnen we in de middagen tijd voor vergaderingen en andere activiteiten. |
Op maandag 29 januari begint het tweede halfjaar. Er gaat die dag een nieuw basisrooster in; voor sommige jaarlagen staan daar nieuwe vakken op of een ander aantal lessen per week. Zo start er bijvoorbeeld een nieuwe periode van Discovery- en ondersteuningsmodules in de onderbouw. |
Mentor-ouder-gespreksavonden klas 1 t/m 4 op 27 en 29 feb.
|
Een gesprek met de mentor kan plaatsvinden tijdens de oudergespreksavonden op dinsdag 27 of donderdag 29 februari. Tijdens deze avonden zijn er mentor-oudergesprekken voor de leerlingen van klas 1 tot en met 4. Je ouders kunnen zich hier binnenkort voor inschrijven via Magister. Nadere informatie volgt nog. |
|
|
In de week van 26 februari 2024 komt de schoolfotograaf langs op het Minkema College om portretfoto’s en klassenfoto's te maken van leerjaar 2 tot en met 4.
Jullie gaan dan zowel individueel als met de klas op de foto. De definitieve planning en indeling volgt voor de voorjaarsvakantie.
#smile
|
|
Steindagen op 14 en 15 feb.
|
Op 14 en 15 februari vinden de volgende Steindagen plaats van dit schooljaar. Tijdens Steindagen worden er in klas 1, 2 en 3 lessen en activiteiten aangeboden buiten het reguliere lesprogramma om. Er is ruimte voor excursies buiten school, maar ook zijn er sportactiviteiten en KUVO. Daarnaast zullen de leerlingen klas 2 bk-km de keuzevakken bezoeken en de leerlingen uit klas 2 mh kunnen kennismaken met de mavo-stromen Mavo Ondernemen en Mavo Tech. Dit in aanloop naar de keuzes die gemaakt moeten worden t.b.v. leerjaar 3. Over het definitieve programma word je per brief geïnformeerd. |
Minkema Boulevard op 15 feb.
|
Op donderdag 15 februari om 19.30 uur vindt weer Minkema Boulevard plaats: een spectaculaire voorstelling van onze vmbo-leerlingen met toneel, dans en freerun.
Dit jaar hebben de leerlingen gekozen voor een show met komische inhoud. De afgelopen maanden is er druk gerepeteerd om een avondvullend programma op de planken te zetten.
De titel van de show is "Kaduuk" en kent vele humoristische momenten.
Toegangskaarten zijn vanaf februari voor vijf euro
verkrijgbaar bij de receptie.
|
|
|
|
Op 7 maart 2024 organiseren we overdag een fantastisch schoolfeest voor alle leerlingen van beide locaties van onze school. Jouw ouders hebben eerder een mail ontvangen, waarin we aan hebben gegeven dat we hier ook ondernemende ouders bij willen betrekken. We zijn erg blij met de enthousiaste reacties die we tot nu toe hebben mogen ontvangen.
Wil jouw ouder een bijdrage leveren aan dit geweldige evenement? Neem dan contact op met Eleonora Offermann ( e.offermann@minkema.nl) en laat ons weten op welke wijze. Samen kunnen we er een feest van maken dat nog lang zal worden herinnerd! |
Wij zijn als Taskforce trots op wat we als school allemaal met de NPO-gelden bereiken. De leerlingen worden zowel cognitief als sociaal-emotioneel ondersteund en we zetten heel diverse en creatieve middelen in. We proberen hierbij zo duurzaam mogelijk te denken, zodat de leerlingen ook de komende jaren plezier zullen blijven houden van de initiatieven. We verwijzen je graag naar onze website voor een beknopt overzicht. |
Onze zorgcoördinator Minke Baak gaat na 40 jaar het Minkema College verlaten. Haar taken worden overgenomen door Zjoske Epping.
Graag licht zij haar vertrek hieronder nog even toe.
|
|
(Minke Baak en Zjoske Epping)
|
"Mijn eerste werkdag op het Minkema College was op 9 januari 1984. Dinsdag 9 januari was dat precies 40 jaar geleden. Dat vind ik een mooi moment om een punt te zetten achter mijn onderwijscarrière.
De laatste jaren ben ik vooral werkzaam geweest als zorgcoördinator voor de mavo-leerlingen. Vanuit deze rol heb ik veel contact gehad met leerlingen en ouders, met name wanneer er iets ‘extra’s’ ingezet moest worden.
Wij werken op het Minkema graag in de dynamische driehoek, hierin overleggen leerling, ouders en school welke extra ondersteuning ingezet moet en kan worden. Om deze reden vind ik het belangrijk om te laten weten dat deze rol vanaf 9 januari wordt overgenomen door Zjoske Epping. Ik ben er heel blij mee dat er in haar een goede opvolger is gevonden. Zjoske is orthopedagoog en heeft ruime ervaring op het gebied van het coördineren van extra ondersteuning. Ik wil leerlingen en ouders bedanken voor het goede overleg en het vertrouwen dat jullie in de school en in mij persoonlijk hebben gehad. En natuurlijk wens ik alle leerlingen heel veel succes op weg naar hun diploma, ik zal echt nog wel horen hoe het jullie verder vergaat."
|
Open Technasiumdag groep 8
|
|
|
Voor groep 8-leerlingen met een havo- of vwo-advies die geïnteresseerd zijn in ons Technasium organiseren we op donderdag 15 februari een speciale Open Technasiumdag waar ze alles te weten kunnen komen over deze richting op het Minkema College. De inschrijving hiervoor opent na de Open Dagen.
|
|
Kennismakingsactiviteiten groep 8
|
Basisschoolleerlingen van groep 8 en hun ouders kunnen op de volgende momenten kennismaken met het Minkema College:
Ouderinfomatieavond vmbo |
maandag 22 januari 2024 |
Ouderinformatieavond havo/vwo |
dinsdag 23 januari 2024 |
Open Avond beide locaties |
vrijdag 26 januari 2024 |
Open Ochtend beide locaties |
zaterdag 27 januari 2024 |
Open Lesmiddag havo/vwo |
donderdag 8 februari 2024 |
Open Lesmiddag vmbo |
maandag 12 februari 2024 |
Open Technasiummiddag |
donderdag 15 februari 2024 |
|
|
|
|
|
Nieuwsbrief, januari 2024 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je leerling bent op het Minkema College of staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. Wij maken je ouders erop attent dat zij inloggegevens nodig hebben om in Magister de gegevens en resultaten van jou (en broers/zussen) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kan er niet worden ingelogd in Magister. Mocht je ouder de inloggegevens kwijt zijn, vraag dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.
Contact adres: Steinhagenseweg 3a, 3446 GP Woerden. Vragen? Neem contact met ons op. |
|
|