Nieuwsbrief juni 2020
Thema: informatiedeling en samenwerking
Wat reilt en zeilt er in de Vlaamse sociale economie? Hoe kunnen scholen en sociale-economieondernemingen elkaar versterken?
 
In deze nieuwsbrief presenteren we je graag enkele nieuwe publicaties over en voor de sociale economie: ze bieden je een antwoord op onder meer bovenstaande vragen. Daarnaast lanceren we met trots een nieuwe interactieve tool ‘Collectief maatwerk’, waarin je zelf de meest actuele cijfergegevens rond collectief maatwerk kan ontdekken.
 
Tot slot ontdek je welke maatwerkbedrijven bijdragen aan de productie van mondmaskers op maat. Zo blijven we samen veilig in deze volgende coronafase.
 
Veel leesplezier!
 
Publicaties
Jaarrapport Sociale Economie 2018 en nieuwe interactieve tool
 
Wil je meer zicht krijgen op de Vlaamse sociale economie? Het jaarrapport 2018 brengt met een verbeterde methodologie de tewerkstelling in 2018 in kaart.
 
Daarnaast werd de nieuwe “interactieve tool collectief maatwerk” gelanceerd. Deze tool laat je toe zelf aan de slag te gaan met de meest up-to-date gegevens.
 
Jaarrapport Sociale Economie 2018 en interactieve tool
 
Haalbaarheidsonderzoek sociale economie en schoolgebouwen
 
Als sociale-economieonderneming een rol spelen in het facilitair beheer van schoolgebouwen, kan dat?
 
Dit rapport onderzoekt de juridische en regelgevende randvoorwaarden. Zowel het vrij en het officieel gesubsidieerd onderwijs, als het gemeenschapsonderwijs komen aan bod.
 
Circulair ondernemen, sociaal aankopen, lokale besturen
 
Circulair ondernemen is een van de uitdagingen tot een duurzame economie. Ook sociale-economieondernemers kunnen hun bijdrage leveren. Weet je niet goed hoe te beginnen? De collega’s van Vlaio en Vlaanderen Circulair hebben een handige brochure opgesteld met tips en uitleg.
 
Wil je als lokaal bestuur circulair of sociaal aankopen? Provincie Oost-Vlaanderen lanceerde een gids met goede praktijken uit de regio.
 
Met het handboek van Provincie Vlaams-Brabant kan je als lokaal bestuur aan de slag om sociale economie te ondersteunen.
 
Ontdek hier hoe deze publicaties je op weg kunnen helpen.
 
Nieuws
Mondmaskers op maat
 
Nu mondmaskers dragen de norm wordt in het coronatijdperk, helpen verschillende maatwerkbedrijven met de productie van mondmaskers allerhande.
 
Ben je op zoek naar een onderneming in je buurt, of wil je graag samenwerken met sociale economie?
 
Neem snel een kijkje in de overzichtslijst.
 
Bestel 100% Belgische maatwerkproducten via Hanydmade.be
 
Ben je op zoek naar unieke producten? Neem dan eens een kijkje op Handymade.be, een webshop met producten gemaakt door maatwerkers.
 
Heel wat maatwerkbedrijven maken eigen, originele producten. En die vind je nu allemaal terug op deze nieuwe, 100% Belgische webshop.
Zo winkel je lokaal en duurzaam zonder veel moeite. En je geeft meteen ook de tewerkstellingskansen van werknemers met een arbeidshandicap een boost!
 
Lees hier meer over Handymade.be.
 
Oproep ESF: “Drive - Op weg naar werkbaar werk” en ”Inclusieve ondernemingen”
 
Gemotiveerde medewerkers, een positieve dynamiek op de werkvloer, leidinggevenden die van wanten weten en burn-out geen kans geven: elke organisatie droomt ervan. Maar hoe breng je zo’n werkomgeving in de praktijk?
 
Daarvoor is er nu DRIVE: gratis hr-steun op maat van jouw organisatie, door gespecialiseerde dienstverleners. Zij bieden een klankbord en helpen om in jouw bedrijf concreet aan de slag te gaan.
 
Lees hier meer over de ESF-oproep ‘Drive’.
 
Hoe kan jouw onderneming de instroom en retentie van medewerkers ondersteunen? De oproep ‘Inclusieve ondernemingen’ reikt concrete handvaten aan om ondernemingen in Vlaanderen bewust te maken van alle talenten op de arbeidsmarkt. Zo kan jouw onderneming werken aan de invulling van vacatures enerzijds en het duurzaam aan de slag houden van werknemers anderzijds.
 
Lees hier meer over de ESF-oproep ‘Inclusieve ondernemingen’.
 
Departement Werk en Sociale Economie
Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 Brussel
nieuws.se@vlaanderen.be