Westerlo - juli/augustus 2013
Jaargang 3 - nummer 7
 
 Inhoud
 
 
Openluchtfilm: The Life of Pi
 
Pi leeft op een magische plek vol dieren. Wanneer zijn ouders hun dierentuin naar de andere kant van de wereld willen verhuizen, reist hij mee. De reis eindigt abrupt als een storm de boot doet zinken. Opeens moet Pi het in een reddingssloep opnemen tegen een levensgevaarlijke Bengaalse tijger. Het bootje vormt het decor voor een buitengewoon fantasierijk verhaal.
 
Verfilming van de bestseller van Yann Martel.
 
regie: Ang Lee - 127 min. 
 
vrijdag 9 augustus om 21.30u.
toegang gratis
bar vanaf 20.30u.
 
i.s.m. KWB Westerlo en Welzijnsschakels
 
 
 
 
 klik voor de trailer
 
 
Boekenverkoop
 
 
 
 
 
 
  
 
De Zomer van het Spannende Boek
 
Fan van psychologische thrillers, historische misdaadromans of avontuurlijke detectives?
 
De bib laat je traditiegetrouw de hele zomer lang onderduiken in razend spannende boeken. Je vindt weer een hele lading criminele toppers in onze kast! 
 
 
 
 
 
Bibkids : Nieuwe Fundels! 
 
 
Fundels staat voor "bundels vol fun" en richten zich vooral op kinderen van 3 tot 7 jaar met als doel op speelse wijze hun taalgevoeligheid extra te stimuleren.
 
Deze prentenboeken komen tot leven op de computer en worden aangevuld met verschillende activiteiten zoals schrijf-, lees-, spreek-, luister- en rekenoefeningen, alsook verschillende spelletjes, die kinderen op hun eigen niveau en tempo kunnen aanleren.
 
Fundels kan je gratis ontlenen in een handige rugzak (inclusief Fundel-lezer) gedurende twee weken.
 
Wegens groot succes werden onlangs 5 extra fundellezers én een twintigtal nieuwe titels aangeschaft. Hier vind je onze collectie fundels.
 
 
 
 
 
Bibkaffe in de zomer
 
Iedereen die zin heeft in een gezellige babbel bij een tas koffie is tweewekelijks op dinsdag tussen 14u. en 16u. welkom op de Bibkaffe. Tijdens de zomer wijken we een beetje af van de vaste formule, maar biedt de bib ook iets extra's.
 
Op dinsdag 30 juli kan je gratis op groot scherm naar de originele versie van de film De Witte komen kijken.
Op dinsdag 13 augustus kan je dan weer genieten van sprookjes en volksverhalen. 
 
Vanaf september zijn we er weer klokvast om de veertien dagen.
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
de eerste pagina's 
Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een vader dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Wat er met hen gebeurt – het zusje wordt noodgedwongen verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul – zet een reeks ingrijpende gebeurtenissen in gang, die een indringend beeld geven van de morele complexiteit van het leven. Hosseini beschrijft meerdere generaties in deze roman en hij onderzoekt de vele manieren waarop familieleden elkaar liefhebben, verwonden en verraden – én hoe ze zich voor elkaar opofferen.

Hij volgt zijn personages over de hele wereld: van Kabul naar Parijs, van San Francisco naar het Griekse eiland Tinos, en weer terug naar Kabul.
 
Gedreven door zijn filosofische inzichten waardoor "De vliegeraar" een geliefde klassieker werd en "Duizend schitterende zonnen" een absolute bestseller, betoont Khaled Hosseini zich in En uit de bergen kwam de echo eens te meer een geboren verhalenverteller. 
 
Andere blikvangers:
 

 
 
 
Joyland, de nieuwe Stephen King, bevat alles wat je mag verwachten: mysterie, misdaad en geesten. Devin Jones werkt in attractiepark Joyland waar hij in de ban raakt van een meisje wiens geest nog steeds in het spookhuis ronddwaalt...
 
In de nasleep van de tweede wereldoorlog gaan in Het huis in Kreis Pinneberg twee gezinnen een persoonlijk gevecht aan met hun eigen ware aard en maken vijandelijkheid en verdriet geleidelijk plaats voor passie en verraad.
 
Hoogteverschillen van Julian Barnes gaat over luchtballonnen, fotografie, liefde en verdriet, over het samenvoegen van twee dingen, en twee mensen, om ze vervolgens uit elkaar te rukken. In 2008 verloor de auteur zijn vrouw na dertig jaar huwelijk. Zijn nieuwe boek gaat over die liefde en zijn verdriet, en over de onbetrouwbaarheid van onze herinneringen.
 
 nieuwsgierig?
 
 
hier het eerste hoofdstuk
 

De semi-autobiografische, vuistdikke roman van de Amerikaanse Silvia Tennenbaum vertelt de kroniek van het uiteenvallen van een welgestelde joodse familie tijdens de Weimarrepubliek tot en met hun vlucht uit het Derde Rijk. De Wertheims: twee oorlogen, één familiegeschiedenis.
 
Chemische affiniteiten is de fenomenale debuutroman van Gaia Coltorti, over de vraag hoe ver twee mensen, een broer en een zus, mogen gaan voor hun liefde. Een must read voor de liefhebbers van klassieke literatuur, maar ook voor de fans van hedendaagse, Italiaanse schrijvers.
 
Op 1 mei verandert het leven van de jonge Evelyne voorgoed als haar vader haar geliefde hondje Lulu achter zijn auto bindt en het enkele kilometers over de weg sleept. De wonderen is het verhaal van een onaangepast meisje met een vlijmscherpe tong. Voortdurend zet Claire Castillon de lezer op het verkeerde been, om hem tenslotte verbluft achter te laten. Hier kan je al eens proeven.
Muizen zijn niet dol op kaas. Seks voor de wedstrijd kan best. Eskimo's hebben géén duizend woorden voor "sneeuw". Onze aarde is niet rond. Sommige mythes zijn zo hardnekkig dat ze al jarenlang voor waar worden doorverteld. 666 leugens die iedereen gelooft zet voor eens en altijd de puntjes op de i. Voortaan heb je in elke discussie het laatste woord!
 
Suiker wordt wel de grote drug van deze tijd genoemd. Dit boek wil de ogen van de lezer openen voor de valkuilen van ons moderne, door de industrie bepaalde, dieet. De auteur stelt in Afkicken van suiker geen totale uitbanning voor, maar adviseert voor een bewust en gezond gebruik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
hier alvast enkele befaamde leugens
 
één van de auteurs op Radio 1
 

In Zijn wij de koning te rijk? wordt de rol en relevantie van het instituut "koning" kritisch bekeken. Veerle Segers (i.s.m. Geert Hoste), Mark van den Wijngaert, Herman Matthijs, Bart Maddens en Brigitte Balfoort analyseerden elk vanuit hun eigen specialisatie de functie van het Belgisch koningshuis.
 
We plakken steeds vaker labels op onze kinderen. Rekenstoornis, leesstoornis, leerstoornis, spellingsstoornis, concentratiestoornis,... Kinderen zijn niet anders dan pakweg 30 jaar geleden, toch krijgen ze steeds vaker een etiket opgeplakt. Normale kinderen wil het maatschappelijk debat hieromtrent op gang trekken.
 
In iDentity: hoe ons digitale gedrag ons leven bepaalt drukt Larry D. Rosen ons met de neus op de feiten en pleit hij tegelijkertijd voor een evenwichtig gebruik van digitale media. 
 
 
Het boek Boudewijn: naar het hart van de koning bundelt de getuigenissen die werden opgetekend voor de prestigieuze Canvas-reeks over koning Boudewijn, die 20 jaar geleden overleed.
 
De Tour is aan zijn 100ste editie toe, en net geen vijftig keer heeft de grootste wielerwedstrijd ter wereld ons land aangedaan. De Tour in België vertelt de verhalen van renners voor wie één seconde het verschil maakt tussen eeuwige roem en vergetelheid. Van ontknopingen met een geurtje, heroïsche ontsnappingen, hilarische blunders en nog veel meer. Geraardsbergen, Brussel, Brasschaat, Beveren, Zolder, Hasselt, Sint-Niklaas, Harelbeke,… 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 hier meer info over de gelijknamige docuserie
 
 de officiële site

Zelden is een cd meer gehypet dan Random Access Memories van Daft Punk. De vierde plaat van het Franse electroduo werd in flarden gelost en met goed georkestreerde lekken vrijgegeven. Muziekmarketing zal na R.A.M. nooit meer hetzelfde zijn. Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo (bijna niemand weet hoe ze er in het echt uitzien) slaagden er 8 jaar na hun vorige studioplaat in om moeiteloos hun plaats aan de top van de hitlijsten terug in te nemen.
 
Het New Yorkse vijftal The National blijft zorgen voor kwaliteit. Een opvolger vinden voor hun klassieker "High Violet" (2010) was zeker niet evident, maar ze zijn er wonderwel in geslaagd. Trouble will find me klinkt toegankelijker dan het vorige werk, maar hun handelsmerk, de melancholische bariton van zanger Matt Berninger, blijft zorgen voor kippenvelmomenten. 
Na bijna 35 jaar aanmodderen met een andere zanger, is 13 het eerste album van Black Sabbath mét Ozzy Osbourne. Door opnieuw in zee te gaan met zijn oorspronkelijke frontman wil de legendarische Amerikaanse metalgroep eindigen in schoonheid. De hoogdagen van "Paranoid" komen uiteraard nooit meer terug, maar de drive en begeestering zijn zeker nog aanwezig.
 

beluister hier "God is dead?" 
  
 
 officiële trailer

Regie: Steven Spielberg. Hoofdrol: Daniel Day-Lewis. Dan weet je het wel, dit is kwaliteit. Inderdaad, Lincoln is een "must see". De film volgt de politieke clash tussen Abraham Lincoln en zijn kabinet met betrekking tot de afschaffing van de slavernij. De film duurt 150 minuten, maar laat je daardoor niet afschrikken. Daniel Day-Lewis ís gewoon Lincoln en zorgt ervoor dat je geboeid blijft kijken tot de laatste minuut.
 
In Lawless, de misdaadfilm van regisseur John Hillcoat (The Road) en scenarioschrijver Nick Cave, besluiten de drie Bondurant broers een illegale drankhandel op te zetten tijdens de drooglegging in de jaren 30. De prent is gebaseerd op waargebeurde feiten en heeft bovendien een ijzersterke soundtrack, met nummers van o.a. Emmylou Harris, Mark Lanegan en uiteraard Nick Cave. 
Net op tv geweest, maar gemist? Of niet blijven kijken omdat het te laat was? Geen probleem, de uitmuntende documentaire The History of the Eagles is al in de bib. Zelfs indien je helemaal geen fan bent, blijf je geïntrigeerd kijken naar dit unieke tijdsdocument. De makers nemen je mee naar het Californië van eind sixties, begin seventies. De eerste samenwerkingen van Don Henley en Glenn Frey vormen dan onderdeel van een ontluikende muziekscene waarin ook Jackson Browne, Bob Seger en Linda Rondstadt prominent aanwezig zijn.
  
Jagten van Thomas Vinterberg (Festen) vertelt het verhaal van Lucas (Mads Mikkelsen) die op een dag vals beschuldigd wordt van seksueel misbruik van het dochtertje van zijn beste vriend. Brandend actueel, denken we maar aan de sluiting van de Antwerpse kleuterschool De Blokkendoos nadat ouders een 23-jarige kleuterjuf betichten van de aanranding van hun kinderen...
 
 

 
de officiële website
 

Anns Aanraders
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Ann.
 
 
 
 
 
 
 
 
 de eerste pagina's
 
Wat rest - Peter van Kraaij
 
‘Ze was zwart. En stil. Doodstil.’
 
Zo begint de verteller het verhaal van zijn ontmoeting met Lin, een jonge Rwandese vrouw in Brussel. Hij wordt halsoverkop verliefd en niet veel later vertrouwt zij hem haar vijfjarige dochtertje Ange tijdens de weekends toe. Doch de moeder blijft op afstand, gehuld in een afgrondelijk stilzwijgen. Telkens als hij dichterbij probeert te komen, vlucht ze weg. Zijn verlangen wordt een hardnekkig zoeken naar erkenning en liefde.
Langzaamaan maakt Lin hem deelachtig aan haar leven, haar dromen, haar pijn. Uit de flarden herinneringen doemt het schrikbeeld op van de genocide die ze als kind overleefde en die een lange schaduw werpt op hun toekomst samen.
 
De auteur hanteert een bijzonder beeldende taal, doch blijft tegelijkertijd kort en krachtig. De drie hoofdpersonages worden niet ontzettend diep uitgewerkt, maar niettegenstaande slaagt hij er met verve in om ze nog lang te laten naleven. Door die soberheid en het gebruik van korte scènes, weet hij zich tot de pure essentie van het verhaal te beperken en je desondanks met zijn relaas meermaals bij de keel te grijpen.
 
De grootste kracht van "Wat rest" schuilt, mijns inziens, in de manier waarop van Kraaij je een inkijk geeft in Lins geschonden ziel en haar onvermogen om zich te binden. Daardoor is het volharden van de verteller om tot haar hart door te dringen des te schrijnender.
 
Een wondermooi debuut, dat door de openhartigheid en poëtische stijl nog lang blijft nazinderen...
 
 
 de boektrailer
 
Vele hemels boven de zevende - Griet Op de Beeck
 
Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Elk proberen ze op hun manier overeind te blijven in dit bestaan dat tegelijk belachelijk mooi en geweldig lastig is.
 
De auteur laat de personages om de beurt aan het woord en slaagt erin om gaandeweg vijf eerlijke, levensechte en herkenbare portretten neer te zetten. Haar observaties zijn met momenten geestig, dan weer pijnlijk, maar steeds o zo tekenend en treffend. Je proeft als het ware de wanhoop, de rusteloosheid, de pijn waarmee ze zich een voor een in dit leven trachten staande te houden.
 
Ik kijk alleszins reikhalzend uit naar haar tweede roman!
 
  
een fragment 
Noem me bij jouw naam - André Aciman
 
Een zomer aan de Italiaanse kust. Elio's vader nodigt elk jaar een beloftevolle Amerikaanse student uit op hun landgoed - een traditie die Elio, zelf zeventien, niet echt met gejuich onthaalt. Dat verandert echter wanneer Oliver arriveert. Al bij aankomst oefent deze jonge god een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Elio. Hun romance leidt tot een passionele zomer waar ze beiden de rest van hun leven met weemoed zullen aan terugdenken.
 
Op het eerste zicht lijkt dit een licht, sentimenteel liefdesverhaal, maar niets is minder waar. De auteur presteert het om die zo kwetsbare, allereerste verliefdheid van de hoofdpersoon in al haar facetten neer te zetten. Soms koestert Elio hoop, vaker echter is hij de wanhoop nabij.
 
Aciman raakt op subtiele wijze het spel van aantrekken en afstoten, verlangen en verdriet aan en als lezer voel je écht de hitte van die zomer, de kwetsbaarheid en de vertwijfeling van het hoofdpersonage. 
Mooi! 
 
 
 
Sluitingsdagen
 
 
Tijdens de zomervakantie
is de bib gesloten op:
 
donderdag 11 juli
donderdag 15 augustus
vrijdag 16 augustus
zaterdag 17 augustus
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... de graphic novels onlangs een apart plaatsje kregen in de bib?
 
Je vindt ze nu terug boven de stripbakken, naast de naslagwerken over strips.
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: