Producentbyrån Nyhetsbrev 19 oktober 2023

Det är lätt att tappa sugen när världen ser ut som den gör just nu. Med den uppblossade konflikten mellan Israel och Palestina, kriget i Ukraina som aldrig verkar ta slut, terrordådet i Bryssel och den ständigt eskalerande gängkonflikten. Lägg där till en världsomspännande klimatkris och sammantaget har vi en ganska dyster bild av det rådande världsläget. 
 
Så när världen nu ser ut som den gör, hur kan vi då rättfärdiga att ge pengar till kulturen när vi knappt har tillräckligt med pengar inom vården eller skolan? Retoriken i den offentliga debatten går i princip ut på att vi måste välja – antingen satsar vi på vård, skola och omsorg eller kultur. Det finns ingen som säger att vi både kan och bör ha båda delar för att skapa ett gott samhälle. Men att vi skär ner här eller där inom kultursektorn gör ganska liten skillnad inom de enorma politikområdena vård, skola och omsorg. Det gör dock väldigt stor skillnad för de konst- och kulturutövare som drabbas. För att inte tala om den publik – barn och unga, vuxna och äldre – som blir utan ett brett och varierat konst- och kulturutbud. I slutändan är det såklart en prioriteringsfråga. Är det viktigare med sänkt skatt på plastpåsar än att alla ska ha rätt att ta del av och utöva kultur?
 
Den 26 september skrev Lars Strannegård – professor vid och rektor på Handelshögskolan i Stockholm – om synen på kultur i DN. ”Om kulturen genererar överskott på marknadsmässiga villkor är den hedervärd och legitim. Om inte kan tillmälen som ”bortskämd” och ”elitistisk” kastas in i leken. Om kulturen presenteras som en motor som bidrar till arbetstillfällen, innovation och tillväxt applåderas den av många. Om inte pekas den mot skamvrån.” Och det är nästan alltid där det hamnar när det pratas kultur – vad fyller den för nytta egentligen? Strannegård skriver vidare om hur vi genom kultur kan möta oss själva och andra och därmed förstå varandras drömmar, förhoppningar och rädslor. Och aldrig har det väl känts viktigare än nu att faktiskt se och höra varandra. Att se att vi är människor som tillsammans måste bygga och ta hand om den här enda världen vi har under det här enda livet vi fått.

Att slänga kulturen framför bussen är enkel och ganska tröttsam signalpolitik. Men är det inte just nu som kulturen och konsten behövs som mest? Inte som någonting nyttigt och uppbyggligt, utan som det som ger oss någonting mer och större än oss själva. Som ger oss mening eller förströelse, som visar på andra perspektiv och möjligheter, som får oss att tänka, känna och reflektera över vad det egentligen är att vara människa. Eller bara som en stunds välbehövlig verklighetsflykt.
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Den 23 oktober är det repstart för Danskompaniet Spinns kommande produktion Svansen! Föreställningen riktar sig till den yngre publiken 3-5 år och koreograferas av Minna Krook. Svansen är en samproduktion med Vara Konserthus där den också har premiär den 31 januari 2024. Vi ser med spänning fram emot att få vara med när Svansen tar form.
Mer info om Spinns samarbete med Vara konserthus hittar du här.

Den 23 november håller Spinns dansare Emilia Wärff och konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg i ett digital fortbildningstillfälle med titeln Att möta barn och unga med funktionsnedsättning i kulturpedagogiska projekt. Det här fortbildningstillfället arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling och riktar sig till dig som erbjuder workshops eller kulturpedagogiska projekt för barn och unga och är med i Kulturkatalogen Väst. Det sker via Teams och det är gratis att medverka, men du behöver anmäla dig innan. Sista anmälningsdag är 16 november. Mer info samt möjlighet att anmäla dig hittar du här.
 
Från den 1 januari 2024 finns det lediga rum och kontorsplatser på Göteborgs Kulturkluster, där Spinn har sin verksamhet. På Göteborgs Kulturkluster är det flera aktörer som samsas under ett gemensamt tak i en kreativ miljö. Om det låter intressant, hör av dig med ett mail till: liselotte@danskompanietspinn.se
 
Bilden från föreställningen SpinnOut på Göteborgs Konstmuseum.
Foto: Veera Suvalo Grimberg
 
 
Dråpera
Söndag den 5 november är det premiär för scenkonstkollektivet Dråperas nya föreställning ELEMENTS som skapats i samarbete med Viva Vocal Ensemble. Premiären äger rum på Cinnober teater i Göteborg och föreställningen spelas kl 15:00. 16:30 och 19:00.
 
ELEMENTS är en 40 minuter lång scenisk konsert där rösten står i centrum. Det klingande möter och samspelar med det visuella då verken AIR och EARTH tolkas av fem röstkonstnärer. I ELEMENTS sitter publiken utspridd som öar mellan de medverkande. Detta skapar en samverkan mellan rummet, ljud och rörelse som uppmuntrar till ett lyssnande där alla sinnen aktiveras. Verken mobiliserar både kropp och ljud genom förändringar i riktning, placering och avstånd. Tematiskt är de också en påminnelse om människans behov och beroende av grundelementen för att kunna existera, mitt i en rasande global klimatkris. 

Dörrarna öppnar ca 15 minuter innan varje konsert. Konserterna startar punktligt så kom i god tid! Dessutom kommer alla – både publik och utövare – att vara på scenen tillsammans. Detta innebär att det finns begränsat antal publikplatser till varje konsert. Ni kan med andra ord antingen chansa på att dyka och köpa biljett på plats, eller så bokar ni biljett på förhand och säkrar upp en plats. Biljetterna kostar 100 kr/person. Du köper biljett genom att maila till draperacontact@gmail.com och skriver till vilken föreställning och hur många biljetter du vill boka. Studerande går 2 för 1, så skriv gärna med det när ni bokar!

www.drapera.se
 
Illustration: Lena Czerniawska
 
 
Gaston och Caligari
Under hösten har vi på Producentbyrån börjat jobba med cirkuskompaniet Gaston och Caligari. Uppdraget är en del av ett främjandeuppdrag från Förvaltningen för kulturutvecklings cirkuskonsulent Karin Skierus! Gaston och Caligari håller nu på att arbeta med en ny produktion med titeln Cirkus Gaston och Caligari - Det Stora Kalaset.
 
”Ingen kommer ihåg att jag fyller år, tänker Gaston bakom ridån. Föreställningen börjar och det är dags för entré. Vad cirkusdirektören inte vet är att Caligari förberett en överraskning. Dessutom så kommer den världsberömda cirkusmusikern Elvira på besök. Det kommer att bli kul!”
 
Cirkus Gaston och Caligari - Det Stora Kalaset är en interaktiv clowninspirerad cirkusföreställning fylld med cirkuskonster, trolleri och musikalisk akrobatik som lockar till eftertanke, hjärtliga skratt och stormande applåder! VI återkommer senare med premiärdatum och plats för detta.
 
 

PROJEKT
CALS
Arbetet med CALS på Danspoolen i Vänersborg är i full gång. Den 23 oktober medverkar några av deltagarna på invigningen av Kulturveckan i Vänersborg. De unga dansarna kommer berätta kort om arbetet med CALS och visa ett utdrag från processen. Invigningen äger rum på biblioteket i Vänersborg kl 18:00. Mer info om invigningen och Vänersborgs kulturvecka hittar du här. Besök gärna CALS instagram för att se mer från arbetet med Danspoolen och de andra CALS processerna som pågår runt om i landet.

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Malmöbaserade Memory Wax, koreograferna Liza Penkova och Ina Dokmo, projektet Visit Nabo Artbook och med administration för Returkultur och självklart med den internationella dansfestivalen Step.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se