maart 2018
 
In deze nieuwsbrief staan allemaal tips over wat te doen bij kou!
 
Veel leesplezier toegewenst!
 
Binnen blijven?
 
Wat is het koud! Heerlijk weer om lekker warm op de bank onder een dekentje weg te kruipen met een grote mok thee. Of ben je, net als ik, gék van dit weer? Wat je voorkeur ook is, het is allebei prima. Vindt je hond het lekker buiten, en jij ook? Ga dan goed voorbereid op pad en lekker wandelen!
 
Wil je liever binnen blijven? Zorg dan wel voor een manier waarop je hond zijn energie kwijt kan. Hersenwerk, clickertraining, een snuffelbox... alles is mogelijk. En een dagje (of weekje) wat minder is óók niet erg. We wonen tenslotte in Nederland: het weer blijft nooit veel langer dan een week hetzelfde.
 
Sneeuw- en ijspret
Ga je er lekker op uit, denk dan aan het volgende:
  • Honden kunnen last krijgen van "sneeuwbolletjes" tussen hun poten. Om dit te voorkomen kan je de haren tussen hun tenen kort knippen. Zo blijft er minder sneeuw aan de pootjes plakken.
  • Wat ook goed helpt om pootjes tegen sneeuw en pekel te beschermen, is een dun laagje vaseline op de voetzooltjes smeren.
  • Vergeet de pootjes van je hond bij thuiskomst niet goed schoon te maken. Even met een washandje met lauw water afspoelen. Dit zorgt ervoor dat de vaseline niet in je huis komt, maar nog belangrijker: dat de pekel die nu op straat wordt gestrooid, straks niet wordt opgelikt door je hond (met mogelijk een zoutvergiftiging tot gevolg).
  • Sommige honden zijn er gek op: achter sneeuwballen aanrennen. Dit kan op zich geen kwaad, als je de volgende zaken in acht neemt: zorg voor een goede warming-up. Stop op het moment dat je hond teveel sneeuw binnenkrijgt. Gooi alleen op ondergronden waar de hond goede grip heeft. Zorg ook weer voor een goede cooling-down.
  • Laat je hond niet op het ijs gaan! Ten eerste is het nog niet overal betrouwbaar en kan je hond er dus doorheen zakken. En als het ijs te dun is voor je hond, dan is het ook te dun voor jou om hem te redden!!!. Ten tweede: ijs is glad. Je hond kan uitglijden en flinke blessures oplopen, zeker omdat de spieren ook koud zijn. Niet doen dus!
  • Zwemmen? Dát is met deze vrieskoude wind echt een no-go!
  • Wat je wel heel goed kan doen? Snuffelen! Alles ruikt anders met een laagje sneeuw. Supergaaf dus voor je hond om zo zijn omgeving opnieuw te ontdekken. Kleed je warm aan, want het tempo zal langzaam zijn! 
   
 
Jasje aan...
 
Is het echt nodig, je hond een jas aan doen? Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Het heeft met meerdere factoren te maken. Is je hond een actieve hond en houdt hij zichzelf wel warm, of is het een rustiger type en heeft 'ie wat hulp nodig? Is je hond een buitenleven gewend of ligt 'ie altijd lekker warm in de woonkamer? Ga je lang naar buiten of even kort? Wat voor vacht heeft je hond?
De meeste honden kunnen zichzelf prima warm houden. Ondanks de redelijk constante temperatuur waar honden in leven, krijgen ze vaak toch iets van een wintervacht. En deze voldoet prima om in normale omstandigheden de hond goed warm te houden. Maar heb je een hond met een dunne vacht, een jonkie of juist een oudje, of een hond die het vanwege een blessure even rustig aan moet doen? Dan is er niets mis met een jasje! Er zijn verschillende jasjes op de markt, van puur functioneel tot modieus. Zo kan je precies kiezen wat bij je hond past.
 
Doe je geen jasje aan maar is het wel guur buiten? Laat je hond dan even acclematiseren in de koude gang voor je naar buiten gaat (en na de wandeling). Hiermee help je hem de temperatuurswisselingen wat beter te ondergaan. En blijf buiten maar lekker in beweging!
 
... en wees zichtbaar
In de winter wordt het ook later licht en eerder donker. Grote kans dus dat je een (deel van de) wandeling in de schemering of zelfs in het donker doet. Zorg je er wel voor dat je goed zichtbaar bent? Dit kan met een lichtgevende halsband, lampjes aan het tuigje, een reflecterend jasje of zelfs een reflecterende hondenriem. Deze kan je op bestelling bij mij kopen. Vergeet je jezelf niet?
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).
 
Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821