maart

 
"duidelijkheid scheppen"
Beste 
 
De winter was tot nu toe onvoorspelbaar. We kregen een wit sneeuwtapijt maar ook zonnige perioden met lentetemperaturen. Net zoals het weer, is ook het werk in het Parlement niet altijd voorspelbaar. Zo komt door een arrest van het Eurpees Hof het verder bestaan van de vrijwillige brandweer in het gedrang. Maar anderzijds kunnen we ook duidelijkheid scheppen, zoals met de nieuwe camerawet. Ook de voetbalwet wordt momenteel verder uitgewerkt. We blijven in Brussel de vinger aan de pols houden.
 
 

 
 
gsm'en achter het stuur afleren

Het aantal overtredingen van GSM-gebruik achter het stuur daalde de laatste jaren geleidelijk, dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg. Opvallend is dat dubbel zoveel mannen als vrouwen een overtreding maakten. Daarbij is de groep tussen 31 tot 40 jaar recordhouder voor wat gsm’en achter het stuur betreft. We zijn verslaafd aan onze smartphone, ook in de wagen. Gsm’en achter het stuur is gevaarlijk en dat moeten we met zijn allen dringend afleren. Controles blijven nodig maar het gaat vooral om een mentaliteitsswitch. Bekijk hier het fragment in VTM Nieuws.

 

 
 
wachttijd vrijwillige brandweerlieden
 
Tijdens de hervorming van de brandweer heb ik gehamerd op de inzet van de vrijwillige brandweerlieden. Er zijn ongeveer 18.000 brandweerlui, 12.000 daarvan zijn vrijwilligers. Ze zijn bijzonder gemotiveerd en een belangrijke aanvulling op de beroepsbrandweer. Het Europees Hof van Justitie besliste dat de wachttijd van vrijwilligers ook als arbeidstijd moet gezien worden. De budgettaire gevolgen kunnen bijzonder zwaar zijn waardoor de vrijwillige brandweerlui misschien onbetaalbaar worden en de dienstverlening moeilijker gegarandeerd kan worden. Ik vroeg de minister om duidelijkheid en volg dit van nabij op in de commissie binnenland. 
 

 
 
Cohousing eikenberg

In Sint-Kruis wordt ter hoogte van Eikenberg een nieuw cohousingproject gebouwd, ik leverde hiervoor de vergunning af. Op het terrein zullen 18 wooneenheden gerealiseerd worden voor een mix van jong en oud, gezinnen, alleenstaanden en mensen met een zorgvraag. Er komt een gedeelde tuin en een gemeenschappelijk paviljoen met multifunctionele zaaltjes, keuken, logeerkamers, een wasplaats, atelier en fietsenberging.

 

 
 
nieuwe camerawet goedgekeurd

Na maanden discussie en lezingen keurde ik mee de nieuwe camerawet goed in de commissie binnenlandse zaken. De nieuwe wet geeft de veiligheidsdiensten meer mogelijkheden om camerabeelden te gebruiken binnen een duidelijk kader. Hierbij werd ook rekening gehouden met voldoende bescherming van de privacy. 

 

 
 
hervorming voetbalwet 

Brugge heeft terug twee voetbalploegen in eerste klasse en daar ben ik als voetbalfan fier op. De voetbalwet is een belangrijk instrument om de veiligheid tijdens nationale en internationale voetbalwedstrijden te garanderen. De wet bevat regels voor organisatoren en toeschouwers. Vorig jaar werden enkele technische wijzigingen in de wet aangebracht zodat het nieuwe voetbalseizoen van start kon gaan. Nu zitten we opnieuw samen met de commissie binnenlandse zaken om verdere aanpassingen te bespreken.

 

 
 
 

franky.demon@dekamer.be

www.frankydemon.be