|
De Nederlandse Vereniging voor Hart- en Vaat Verpleegkundigen (NVHVV) is de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en diegenen die beroepsmatig betrokken zijn bij de cardiovasculaire zorg.
|
Instroom opleidingen Zorg en Welzijn te laag voor toekomstige vraag personeel
Uit het rapport Arbeid en Zorg 2015 blijkt dat de vraag naar hbo-verpleegkundigen gaat stijgen, het rapport geeft aan dat met de huidige hoeveelheid studenten, de vraag vanuit de arbeidsmarkt niet beantwoord gaat worden. Na een periode van overschotten, zal over twee jaar een tekort te verwachten zijn. Het rapport geeft wel aan dat de krimp van banen in de zorg te verwachten is aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Redenen voor de toename aan arbeidsplaatsen is het vertrek door pensioen, de opscholing van medewerkers van mbo-v naar hbo-v en de functiehuis discussies in veel ziekenhuizen over de formatiemix tussen mbo-v en hbo-v.
|
Vergoeding voor inzet bij een beroepsvereniging
In de cao-ziekenhuizen is artikel 5.4.2 opgenomen. Dit artikel geeft ruimte geeft aan zorgprofessionals in de ziekenhuizen die werken volgens de cao-ziekenhuizen, om betaald verlof te krijgen voor activiteiten in een beroepsvereniging; een van onze actieve leden attendeerde ons hierop.
|
Hartstichting en NVHVV werken samen aan de burgerhulpverlening
De NVHVV en de Hartstichting zijn een samenwerking aangegaan om gedurende de landelijke campagne samen de achterban van de NVHVV op te roepen om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Aan iedereen willen wij vragen de overweging te maken om deel te nemen en hiermee de acute hartzorg in uw buurt te steunen door burgerhulpverlener te worden!
Het verzoek is om dit initiatief te delen met uw collega’s in uw eigen zorginstelling. Jaarlijks worden velen van hen geschoold in BLS, ILS of ALS. Deze skills kunt u inzetten in het burgerhulpverleningsprogramma! Sla daarom samen met de Hartstichting de handen ineen om meer burgerhulpverleners te werven.
Zoals u weet, sterven er elke dag in Nederland 35 mensen buiten een ziekenhuis aan een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. Reanimatie door een buurtbewoner binnen 6 minuten kan de overlevingskans verdubbelen. Deel dit initiatief in je ziekenhuis, ook op alle andere verpleegafdelingen, met de reanimatietrainers en laat je collega’s de keuze om wel/niet deel te nemen!
Klik hier om de verhalen te bekijken of meld je aan via deze link.
|
Patiënten en zorgverleners stimuleren samen zelfmanagement na hartinfarct
De Hart&Vaatgroep, Isala Hartcentrum in Zwolle en de Noordwest Ziekenhuisgroep starten het project ‘Zelfmanagement in het hart van het zorgproces’. Met dit project willen zij een actieve inbreng van patiënten stimuleren bij de zorg en revalidatie na een hartinfarct.
Een hartinfarct is een levensbedreigende gebeurtenis. Lichamelijk, psychisch en sociaal heeft dit impact op de patiënt en zijn naasten. Voor de patiënt betekent dit verwerking, het leren omgaan met eventuele beperkingen en het voorkomen van nieuwe hart- en vaatziekten. De ziekte moet een plek in het leven krijgen van die patiënt. En daarvoor kun je het beste zoveel als mogelijk het heft in eigen hand nemen. Dat is zelfmanagement. Daardoor kunnen patiënten ook zelf keuzes maken en zijn ze niet bij alles afhankelijk van zorgverleners.
Uit onderzoek van de NPCF (Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie) blijkt dat patiënten actief betrokken willen zijn bij hun behandeling. Ze vinden het belangrijk dat artsen goed luisteren en meer ruimte geven voor vragen en overleg. Patiënten geven aan dat hun behandeling dan betere resultaten geeft en dat de kwaliteit van hun leven erdoor verbetert.
Tijdens het project wordt gekeken hoe de patiënt de zorg en revalidatie na het hartinfarct ervaart: wat helpt en waar is verbetering mogelijk in het proces van opname tot overdracht naar de eerste lijn. Ook de zorgverleners delen hun ervaringen, inzichten en ideeën. De inbreng van zowel patiënten als zorgprofessionals vormt de basis voor verbeteringen. Te denken valt bijvoorbeeld aan het vernieuwen van voorlichtingsmateriaal, consultvoorberei-ding door de patiënt, het stellen van doelen door de patiënt, scholing van zorgverleners, aanpassingen in de overdracht etc. Geëvalueerd wordt of de veranderingen uiteindelijk ook leiden tot meer zelfmanagement.
|
Continuing Nursing Education 2016 door de NVHVV
In 2016 organiseert de NVHVV weer voor haar leden de CNE bijscholing en biedt deze verdiepingssessies aan in combinatie met parallelsessies, teneinde de leden een ruime keuze te geven tijdens deze bijscholingen. De leden van de werkgroepen verzorgen jaarlijks minimaal 1 CNE per werkgroep, waarbij de vasculaire zorg ieder jaar opteert voor twee scholingen. Er staan nog diverse CNE’s gepland. Bekijk onze website voor meer informatie.
|
Nieuw meerjarenbeleidsplan NVHVV
Het bestuur van de NVHVV heeft een start gemaakt met een nieuw meerjaren beleidsplan, u kunt suggesties en verbeter ideeën aanreiken via email adres toekomst@nvhvv.nl.
|
Beroepscompetentieprofiel
Verschillende werkgroep leden zijn gestart met een nieuw beroepscompetentieprofiel voor de cardiovasculair verpleegkundige, we hopen deze in 2016 aan u te mogen presenteren.
|
|
NIEUWSBRIEF
JANUARI/FEBRUARI 2016
In deze nieuwsbrief
NIET VERGETEN!
Schrijf je in voor een CNE in 2016. Leden betalen slechts € 60,-.
CNE's 2016
15 maart 2016
CNE ICD & Elektrofysiologie CNE Hartfalen
22 maart 2016
CNE Vasculaire Zorg
10 mei 2016
CNE Hartrevalidatie
CNE Acute Cardiale Zorg
20 september 2016
CNE Vasculaire Zorg
CNE Atriumfibrilleren
CONGRESSEN 2016
10 maart
6e Jaarcongres ClaudicatioNet
21 maart
28e Max Taks Vaatsymposium
31 maart + 1 april
NVVC Voorjaarscongres
14 april
8e verpleegkundig symposium-Double trouble, Cardiopulmonale ziekten
15+16 april
EuroHeartCare 2016
18 april
Minisymposium hartfalen: Hartfalen in het AZM
21-24 mei
HeartFailure 2016
31 mei
Spoedzorg
2+3 juni
Venticare Live
27-30 augustus
ESC Congress
18 november 2016
CarVasZ 2016
|
|