Nieuwsbrief Stichting Senia
Oktober 2019 

Beste lezer,

De nieuwsbrief van oktober ligt bij u op de mat. Vanaf deze maand in een iets andere jas gestoken, maar met veel nieuws, zoals u van ons gewend bent.
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter
 
Senia in beeld
 
Muziekluistergroepen in de Gooi- en Eemlander

 
De Gooi- en Eemlander besteedde op woensdag 11 september in een paginagroot artikel aandacht aan de muziekluistergroepen van Senia. Landelijk telt Senia 62 luistergroepen die, aan de hand van luisterwijzers, met elkaar muziekstukken bespreken. Een unieke formule.
 
Benieuwd geworden naar de muziekluistergroepen van Senia? Klik hier voor meer informatie.

 
 
Interview met Nicole Hoven
de nieuwe directeur van Senia
 
Een korte eerste kennismaking met de nieuwe directeur van Senia, Nicole Hoven. 'Hoven' is een werkwoord en betekent onder meer gastvrijheid. Dat zien we terug in haar houding naar de leden.

 
 
 
 
Bezoek een boek
De Koninklijke Porceleyne Fles
 
 
Naar aanleiding van de roman Nachtblauw van Simone van der Vlugt, bracht leesclub Samaya uit IJsselstein een bezoek aan de fabriek van Delfts aardewerk die in het boek voorkomt.
 
 
Hebt u met uw leesclub ook een uitstapje gemaakt vanwege één speciaal boek? Stuur een foto naar nieuwsbrief@senia.nl

Op pad met Senia
 
Excursies

 
In de maand november bieden we weer een aantal mooie excursies aan. Allereerst gaan we op dinsdag 12 november naar Tilburg, naar de Bibliotheek Nieuwe Stijl, een architectonisch hoogtepunt met een rijk verleden. Op maandag 18 november bezoeken we het Damesleesmuseum in Den Haag, opgericht in 1894 toen vrouwen nog geen toegang hadden tot openbare bibliotheken, en tegenwoordig een van de grootste particuliere bibiotheken van Nederland. Tot slot kan je je ook aanmelden om op dinsdag 26 november onder leiding van een gids de tentoonstelling 'Barbizon van het Noorden' in het Drents Museum in Assen te bezoeken, waarin de ontdekking van het Drentse landschap door beroemde schilders in de periode 1850-1950 centraal staat.

 
 
 
 
Oprichtingsbijeenkomsten

 
In de maand oktober vinden er op een groot aantal plekken oprichtingsbijeenkomsten plaats. De bijeenkomsten zijn vrijblijvend en gratis toegankelijk.
 
 
U bent van harte welkom!
 
 
 
 
Nieuw initiatief: 'Boeken en Bier'

Een nieuw initiatief in Amersfoort: 'Boeken en Bier'. Gezelligheid, goede gesprekken, een lekker drankje en interessante boeken... een leesclub in het café!
 
Woensdag 2 oktober is er een oprichtingsbijeenkomst in Kafé van Zanten in Amersfoort. Nieuwsgierig? Van harte welkom!
Tips voor Senia-leden
 
Literatuurfestival Woordnacht
Kortingsactie voor Senia-leden


 
Rotterdam vormt op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober het middelpunt van de Nederlandse literatuur. Dan vindt tot in de late uren de Nacht van het onhoorbare plaats: de vierde editie van literatuurfestival Woordnacht. 
 
Stilte vormt het thema. De stilte van het taboe. De stilte van religie en natuur. De stilte van schrijvers die zelden van zich laten horen. De stilte van luisteren. Arthur Japin gaat in op de achtergronden van zijn laatste roman rondom Kolja, het dove hoofdpersonage uit zijn laatste roman. Luister naar Vincent Bijlo die in gesprek gaat met Wilfried de Jong over het verlies van zijn gehoor, en naar Nelleke Noordervliet, die in de Anna Blamanlezing 2019 ingaat op de essentie van stilte.

Speciale aanbieding voor leden van Senia! De organisatie van Woordnacht biedt een mooie kortingsactie aan. Ga hiervoor naar https://woordnacht.stager.nl/web/tickets/347059, kies het ticket van uw keuze en vul de promocode SENIA2019 in.
 
Meer informatie over Woordnacht: www.woordnacht.nl
 
 
 
Peachez, een romance in de theaters
 
Hebt u met uw leesclub Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer gelezen? Toneelgroep Maastricht brengt de komende maanden een theaterbewerking van deze roman op de planken. Dat is wel een heel mooie gelegenheid om 'een boek te bezoeken'!
 
 
 
 
Advertentie
Boekenpost - de mooiste herfstboeken

  Wat zijn de mooiste boeken die dit najaar verschijnen? Er zijn nieuwe titels van grote namen waar al jaren naar wordt uitgekeken: de nieuwe Oek de Jong, de nieuwe Herman Koch, en niet te vergeten de nieuwe Maarten ‘t Hart. Maar juist brengt Boekenpost ook de kleinere titels onder de aandacht. En verder in de september/oktober editie van Boekenpost: een uitgebreide boekanalyse van De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo, de tijdloze humor van Godfried Bomans, de boeken van Toon Hermans, een literaire agenda en nog veel meer. Boekenpost is te koop in de winkel of online.

Speciale aanbieding voor leden van Senia:
Jaarabonnement – nu slechts € 29,95 Gebruik de actiecode SENIA. Meer info

 
 
Auteur Leïla Slimani te gast in Boek & Meester

 
Op donderdag 31 oktober is de Franse schrijfster Leïla Slimani te gast in Boek & Meester, een maandelijks literatuurprogramma in Rotterdam. Ze gaat met schrijver Ernest van der Kwast in gesprek over haar internationale bestseller Een zachte hand, die ook op de literatuurlijst van Senia staat. Een tip voor iedereen die deze roman gelezen heeft!
 
 
 
 
Uit de organisatie
 
Vrienden van Senia

 
Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. 

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk. 
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend
 
 
 
 
Salut Salon - Wettstreit zu viert