gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Het schrijfpad volgen
Gassel, 8 augustus 2017 
contact: info@mbcommunicatie.nl

Als het aan de boom ligt...

De wortels van je levensverhaal, jaarringen die om dezelfde kern blijven cirkelen maar steeds een sterkere stam opleveren. Takken van het verder reiken en steeds opnieuw ontdekken. In weelderig proza of strak geknot. Als het aan de boom ligt, is er nog heel wat blad te vullen. Het mooiste is misschien wel de open plek tussen de bomen, waar verwondering begint. 

Kortom, doop je pen in de inkt of laat je vingers over het toetsenbord dansen. Blijf schrijven. Ik hoop dat ook deze nieuwsbrief daar inspiratie voor geeft.  

Schrijfgroet,
Monica Boschman
 
Ets van Giuseppe Penone uit een reeks met de titel: Muzikale transcriptie van de structuur der bomen
 
 
Poëzie in het klooster: Mag ik je aandacht
1-daagse workshop op woensdag 23 augustus 2017
Mag ik je aandacht? Een dag schrijven in het klooster, je pen op papier, met de aandacht en de rust van een monnik. Alleen schrijf je geen teksten over, maar zoek je eigen woorden en vormen om je uit te drukken.

De ochtend bestaat uit verrassende oefeningen die jou op het schrijfspoor zetten. Flarden van gedichten, invallen, aantekeningen. Een deel van deze oefeningen is gebaseerd op gedichten uit de bloemlezing 'Mag ik je aandacht', samengesteld door Saskia van Leendert en Anne Speckens. De middag is vooral bedoeld om de aantekeningen te laten uitgroeien tot gedichten. Wie dat wil krijgt feedback van mij en de andere deelnemers. We sluiten af met het voordragen van gedichten aan elkaar. Zo krijgen de woorden adem. Bij goed weer schrijven we ook in de kloostertuin. De lunch gebruiken we in de refter; voor de lunch is er ruimte om het koorgebed bij te wonen.
 
Deze schrijfdag is in het Emmausklooster in Velp, bij Grave, een prachtige locatie om te verstillen en woorden te vinden. Het programma duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De kosten van de dag zijn 75 euro; dat is inclusief materiaal, lunch en btw. Inschrijven kan via e-mail: info@mbcommunicatie.nl. Laat het weten als je vragen hebt over de dag.
 
Meer schriijfdagen en schrijfcursussen vind je op mijn website.
 

 
Tweedaagse ‘Het Schrijfpad’
voor trainers, coaches en begeleiders
Op donderdag 19 en vrijdag 20 oktober a.s. verzorg ik de training ‘Het Schrijfpad’. In twee dagen ontdek je als trainer, begeleider of coach wat je met schrijfoefeningen kunt bereiken. Zowel in groepen als in individuele begeleiding. De training geeft volop tips, oefeningen en inspiratie, ook als je al met schrijfoefeningen werkt. Je ontdekt wat een schrijfopdracht echt krachtig maakt, hoe je in stappen kunt werken en hoe je schrijven kunt inzetten voor o.a. het versterken van kernboodschappen, het ontdekken van verlangens en het vinden van de rode draad. De training is ook heel geschikt voor mensen die met levensverhalen werken of ondersteunen bij rouwverwerking. Er is ruimte om casussen in te brengen over je eigen doelgroep en werkveld.
 
De training ‘Het Schrijfpad’ is op een prachtige locatie in Brabant: de Schaapshoeve in Langenboom.
Beide dagen werken we van 10.00 - 17.00 uur, er kunnen maximaal 12 mensen meedoen. De training kost € 325,00, inclusief materiaal, lunch en btw. Overnachting is niet bij de prijs inbegrepen. Inschrijven via e-mail: info@mbcommunicatie.nl.
Tot 1 september geldt een vroegboekkorting en kun je je inschrijven voor € 295,00.  Meer informatie via mijn website. Bel of mail gerust voor meer informatie.
 
 
Ga je mee op dichterspad?
Gedichtencursus in Schrijfhuis Gassel
 
Ga je in september mee op dichterspad? In 6 bijeenkomsten verken je je eigen vorm, stijl en mogelijkheden bij het schrijven van gedichten. In elke bijeenkomst krijg je opdrachten die je creativiteit prikkelen.Tussen de bijeenkomsten maak je thuis telkens een nieuw gedicht; daarop krijg je reacties van mij en van je medecursisten. In elke bijeenkomst laat ik je bovendien kort kennismaken met het werk van een (bekende) dichter; dat helpt om de grenzen van je taal te verkennen. 

Aan Op dichterspad kunnen maximaal 7 mensen meedoen. Inschrijven kan via e-mail: info@mbcommunicatie.nl.
 
Op dichterspad
Schrijfhuis Gassel
120 euro, 6 dinsdagavonden van 20.00 - 22.00 uur.
12 september, 26 september, 10 oktober, 24 oktober, 7 november en 21 november 2017.
 
 
Mooie schrijfreizen en een voorbeeld
 
De afgelopen jaren heb ik vijf mooie schrijfreizen ontwikkeld. Deze programma's nodigen je uit dagelijks of wekelijks te schrijven over dingen die je bezighouden. Op een verrassende en prikkelende manier. Aan een schrijfreis kun je overal meedoen: thuis, onderweg, op je vakantieadres. Het is je eigen reis; je krijgt geen feedback op de teksten. Je kunt wel teksten en ervaringen delen op een weblog.
 
Je kunt kiezen uit verschillende reizen: bij inspiratiekaarten, bij boeken of bij een film. Hier zie je alle schrijfreizen op een rij, bestellen kan via mijn webshop. Hieronder een van de oefeningen uit dag drie van Nachttrein naar Lissabon. Om alvast wat te proeven. 
 
Schrijfoefening: Duizenden ervaringen
 
‘Van de duizenden ervaringen die wij opdoen, brengen we er hoogstens één ter sprake, en dan ook die ene alleen maar toevallig en zonder de zorgvuldigheid die de ervaring verdient. Tussen al die verzwegen ervaringen zitten diegene verborgen die ons leven ongemerkt zijn vorm, zijn kleur en zijn melodie geven. Wanneer we ons, als archeologen van de ziel, over die schatten buigen, ontdekken we hoe verwarrend ze zijn.’ (Nachttrein naar Lissabon, Pacal Mercier, pagina 23)
 
De ervaring die zorgvuldigheid verdient. Die kun je geven door erover te schrijven. Maar over welke van al die ervaringen schrijf je? Vandaag een experiment om over een aantal toevallig op het spoor gekomen ervaringen te schrijven. Pak een boek dat aanwezig is op de plaats waar je nu bent, eventueel een tijdschrift.
  • Prik met je ogen dicht zomaar ergens in het boek. Zoek daar het eerste zelfstandig naamwoord. Een woord dus waar je ‘de’, ‘een’ of ‘het’ voor kunt zetten. Schrijf bij dit woord je ervaring of herinnering, in twee regels. Prik drie tot vijf keer op verschillende plaatsen in het boek, begin telkens opnieuw te schrijven.
  • Buig je nu als archeoloog van de ziel over één van deze gevonden schatten en schrijf een tekst waarmee je (letterlijk of figuurlijk) vorm, kleur en melodie geeft aan deze herinnering. Ongeveer tien regels.
 
 
 
woensdag 23 augustus 2017  Poëzie in het klooster
 

vrijdag 29 september 2017  Schrijven tussen paarden
 

donderdag 2 november 2017  Verdriet is het ding met veren
 

vrijdag 15 december 2017  Licht op 2018
 
Kijken, kijken, kijken
 
(Bezoekers in installatie Chiharu Shiota, Monica Boschman, 2017)
De laatste maanden maak ik veel foto’s. Dan vang ik een beweging in een stilstaand beeld, vergroot ik een detail uit of versta ik een weerspiegeling. Niet in plaats van schrijven, maar vaak als een verstilling vóór het schrijven. Op de foto hiernaast bezoekers van de installatie 'between the lines' die samenvallen met het kunstwerk. Ja, er is veel moois te zien, met de ogen. Kijken, kijken, kijken. Een camera, een penseel, een pen kan een vervolg geven. Het hoeft niet. Enkele inspirerende plekken:
 
Rotterdam, Nederlands Fotomuseum: Sebastião Salgado, Genesis (tot 17 september)
 
Berg en Dal, Afrikamuseum: Wereld vol veren (tot 24 september)
 
Eindhoven, Van Abbe: Qiu Zhijie: Journeys without arrivals. met prachtige landkaarten van het leven (tot 24 september)
 
Den Bosch. Noord-Brabants museum: Chiharu Shiota: between the lines, voor mensen die van de rode draad houden en De jaren 80 (tot 15 oktober):
 
 
 
Poëzie en poëzo
 
(Mariken meets Mariken, foto Monica Boschman, 2017)

Ook de komende maanden draag ik weer gedichten voor of werk ik mee aan poëtische ontmoetingen. Extra informatie deel ik via Facebook en zal ik binnenkort ook op mijn vernieuwde site zetten. Mail gerust als je meer wilt weten. 
  • Nijmegen:  Marikenweek in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel): dinsdag 22 augustus van 13.00 – 16.00 uur.

  • Roeselare (BE): De avond van het gedicht op vrijdag 25 augustus van 19:45 tot 22:00.

  • Doesburg:  Op de trappen van de IJsselkade op zondag 3 september  van 11.00 - 12.00 uur.

  • Cuijk: Poëtisch ontbijt Wereldtuin Verdeliet op zondag 24 september van 9.30 – 11.30 uur.

  • Nijmegen: Kunstroute Herfst van Hawinkels, poeziewandeling op zondag 1 oktober vanaf 14.00 uur

  • Velp (Noord-Brabant): Nacht van de nacht, poëzie in het Kunstkerkje, zaterdag 28 oktober vanaf 20.00 uur
 
Het werk van Tony Christie
Zaterdag 16 september a.s. bezoekt de Ierse labyrintwerker Tony Christie voor het vierde jaar op rij De Schaapshoeve in Langenboom om daar een dagworkshop te verzorgen. Hij deelt die dag zijn brede kennis en diepe wijsheid in en met het labyrint. Meer informatie.
 
Tony Christie maakte ook de prachtige labyrintkaarten die ik via mijn webshop verkoop. Vorig jaar heb ik samen met Carin Wennink en Vanessa Demeulemeester het boekje bij de kaarten in het Nederlands vertaald, zodat nog meer mensen deze kaarten kunnen gebruiken. De Labyrinth Wisdom Cards en het Nederlandse handboekje kun je bestellen in mijn webwinkel.
 
Hiernaast de kaart The long road, wel van toepassing op het maken van deze nieuwsbrief. Al maanden in de pen, maar op de een of andere manier kwam het er steeds niet van. Nu wel, gewoon op het juiste moment.
 

 
Tot slot: vruchtbeginsel
 
Elke maand vind je op mijn gedichtensite een nieuw gedicht, met een illustratie van Handan Arik. De afbeelding van juli 2017 staat in mijn lijstje van favorieten.  
 
Reacties en vragen: info@mbcommunicatie.nl
Monica Boschman - MB Communicatie
Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl