Stichting Senia
Nieuwsbrief voor

leesclubs en muziek-luisterclubs
juli 2019
INHOUD
 
Keuze boeken/muziek

Voorleesfunctie website
 
Workshop muziek
 
Bezoek een boek
 
Excursies
 
Interview
 
Oproep
 
Nieuwe lees/luisterclubs

Filmpje
De zomer is in volle gang, maar bij Senia leunen we niet achterover. Er zijn diverse activiteiten die we u van harte aanbevelen, onder meer de workshops over muziek, in Den Bosch en Hilversum.
 
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl

 
Lijst boeken/muziek staat op uw groepspagina
De afgelopen dagen is er wat verwarring ontstaan over de vraag of de keuze van de leeswijzers en de luisterwijzers bekend is bij Senia.
Op de website van Senia, op de pagina van uw eigen groep, kunt u zien wat er ingevoerd is voor uw groep. Ga op de website naar 'Zoek een leesclub' en zoek uw eigen groep op (ook luisterclubs zijn hier te vinden).
In de rechter kolom op uw groepspagina, onderaan, staat de keuze vermeld voor 2019-2020. Ook leuk voor andere groepen in uw woonplaats, om te vergelijken.
Contactpersonen kunnen deze groepspagina zelf aanpassen. Daarvoor moet je eerst inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Bent u die kwijt? Stuur een mailtje aan website@senia.nl.

 
Voorleesfunctie op de website
Sinds kort kun je de website van Senia laten voorlezen! Benieuwd? Ga naar www.senia.nl en klik op het luidsprekertje linksboven. Deze voorleesfunctie is geïnstalleerd als onderdeel van het project dat ondersteund wordt door het Oranjefonds, waarin Senia twee jaar lang gelegenheid krijgt om bijzondere doelgroepen beter te bereiken. Lees (of beluister!) meer over dit project op de speciale pagina op onze website.
 
 
Workshop muziekgeschiedenis en muziektheorie
Senia organiseert deze zomer verschillende workshops over muziektheorie en muziekgeschiedenis. De inhoud van de workshops sluit aan op hetgeen besproken wordt in de Senia-luistergroepen. Maar deelnemers van andere Senia-groepen zijn ook welkom. De bijeenkomsten vinden plaats in Hilversum en Den Bosch. 
 
De Zomerschool-basiscursus Muziektheorie is een herhaling van die van vorig jaar. Nieuw is de workshop ’Muziekgeschiedenis in vogelvlucht’. 
De cursus wordt verzorgd door Sandra van Kalken, een van de auteurs van de luisterwijzers. 

 
- - - - - - - - - - -
 
BEZOEK EEN BOEK

Op pad in de Bijlmer
Na het lezen van de roman Wees onzichtbaar van Murat Isik, ging leesclub Schoonhoven N2 een dagje op stap naar de Bijlmer om langs een aantal plekken uit de roman te wandelen.
 
 
Een stevige wandeling vanuit station Bijlmer Arena leidde langs onder meer het monument van de ramp met het vliegtuig van El Al in 1992. Dit maakte veel indruk; straattegels met mozaiëken van bijzondere materialen vertegenwoordigen de mensen die een dierbare verloren. Tenslotte werd er in stijl geluncht in restaurant Istanbul in de World of Food. Met köfte en muntthee natuurlijk, net als in Wees onzichtbaar.

Heeft u een excursie gemaakt vanwege één speciaal boek?
Stuur een foto naar nieuwsbrief@senia.nl

 
EXCURSIEPROGRAMMA
Hieronder staan de excursies van de maand augustus waarvoor u zich kunt aanmelden. Hier ziet u een totaaloverzicht.
- - - - - - - - -
LEIDEN 
Tentoonstelling 'Middeleeuwse tuinen' 
Op vrijdag 2 augustus organiseren we een excursie naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hier bezoeken we de tentoonstelling over tuinen in de middeleeuwen met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht, van Europa tot in het Midden-Oosten.
 

In het leven van de middeleeuwse mens speelden tuinen een grote rol. Het was niet alleen de bron voor bijvoorbeeld voedsel en geneesmiddelen, maar tuinen waren ook het decor voor ontspanning, jacht en ‘minnespel’. De tentoonstelling slaat een brug tussen de tuinen in de westerse en oosterse culturen, waarbij de overeenkomsten in het oog springen.
 
Lees verder en meld u aan.
- - - - - - - - - - -
AMSTERDAM 
Rondleiding over de NDSM-werf
Op dinsdag 13 augustus brengen we een bezoek aan het NDSM-terrein in Amsterdam Noord, dat een echte hotspot geworden is. Na een periode van verval, leegstand, kraken en kunstenaars, is dit gebied volop in ontwikkeling, met de bedoeling om het potentieel van wonen en werken optimaal te benutten. 
 
Wat tot begin jaren 80 het terrein was van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij, is nu een levendige mix van grote en kleine bedrijven, woningbouw en horeca. Van industrieel terrein naar volwaardige stadswijk, u zult zich verbazen over hoeveel hier gebeurd is de laatste jaren!
 
Lees verder en meld u aan.
- - - - - - - - - - -
AMERSFOORT
Stadswandeling door middeleeuws Amersfoort

Op dinsdag 20 augustus organiseert Senia een rondwandeling door Amersfoort, de stad waar Johan van Oldenbarnevelt, één van de grootste staatslieden uit de Nederlandse geschiedenis, 450 jaar geleden werd geboren. 
Het historische karakter van de binnenstad is verrassend goed bewaard gebleven. Binnen de behouden delen van de oorspronkelijke stadsmuur kunt u nog steeds de sfeer van de middeleeuwse bloeiperiode van de stad proeven. We maken een wandeling door de oude binnenstad en lopen door de straten waar deze staatsman als kind rondliep.
 
- - - - - - - - - - -
NIJMEGEN
Van middeleeuwen tot Mariënburg
Op donderdag 29 augustus organiseren we een excursie naar Nijmegen, waar we onder begeleiding van een deskundige gids een wandeling zullen maken. Zoals bekend is de binnenstad van Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog per ongeluk door de geallieerden verwoest. 
Nu is op deze plaats een groot cultureel centrum gebouwd: Mariënburg. Ga met ons mee om te zien of de combinatie van gebouwen uit de Middeleeuwen met de grootschalige nieuwbouw goed is uitgepakt.
 
Lees verder en meld u aan.

 
 Interview van de maand

Peter Moes werkt al enkele jaren als ambassadeur voor de muziekluistergroepen van Senia. Sinds anderhalf jaar maakt hij deel uit van de Raad van Toezicht van Senia. Achter zijn naam staat 'financiën'.
 

Peter is dichter. Lezen kun je hem niet, wel horen op bijvoorbeeld poëziepodia. Hij schrijft, componeert en zingt liedjes.

Peter en ik treffen elkaar in de prachtige bibliotheek Noordwest Veluwe aan de Havendam van Harderwijk. Niet zo gek dat Peter deze plek voor het interview heeft uitgezocht. Hij heeft jarenlang met zijn zeiljacht de zee bevaren; dan blijft een haven trekken.

Lees het interview van Ria Hullegie
 
Boekenpost juli/augustus

ingezonden
Kernwoord van de nieuwste Boekenpost is 'avontuur'. J.J. Slauerhoff kon er geen genoeg van krijgen. Hij reisde de hele wereld over, op zoek naar… tja, naar wat eigenlijk? Misschien wist hij het zelf niet eens precies. Zijn rusteloosheid leidde in ieder geval tot een prachtig oeuvre van zowel proza als poëzie. En verder in Boekenpost: een uitgebreide boekbespreking over Uit het leven van een hond van Sander Kollaard, Lammert Voos leest de klassieker De Rode Ruiterij en welke boeken je moet meenemen naar een onbewoond eiland.
Boekenpost is te koop in de winkel of online.

Speciale aanbieding voor leden van Senia
Jaarabonnement – nu slechts € 29,95. Gebruik de actiecode SENIA.

 
 
Oproep uit de Senia-organisatie

Publiciteit in de zomer rond 'plaatsen vrij'
Senia heeft goede ervaringen met het werven midden in de zomer. Heeft uw leesclub in het nieuwe seizoen plaatsen vrij? Via de website kunt u nu gemakkelijk zelf aangeven of uw leesclub nieuwe deelnemers kan verwelkomen.
Wilt u dat we persberichten verzenden naar lokale huis-aan-huisbladen in uw omgeving? Klik hier en vul het formulier in.
 
- - - - - - - - - -
Leesclubs met een bijzondere naam
Boekenballen, Zoete taart, Het uitgelezen gezelschap... zomaar een greep uit de bijzondere namen van leesclubs bij Senia. Draagt uw leesclub een leuke naam, en wilt u daar iets over vertellen? We horen uw verhaal graag! Stuur een mailtje naar nieuwsbrief@senia.nl
- - - - - - - - - -
 
Oprichting lees-en luisterclubs juli
Hieronder de bijeenkomsten om nieuwe groepen op te richten in de maand juli. De bijeenkomsten zijn vrijblijvend en gratis toegankelijk. Met mensen die mee willen doen, worden afspraken gemaakt.
  • Apeldoorn, Kunstgeschiedenis, dinsdag 23 juli, 10.00 uur, in de bibliotheek
  • Deventer, Engels, maandag 15 juli, 10.00 uur, in de bibliotheek
  • Dronten, Literatuur, vrijdag 19 juli, 10.00 uur, in de bibliotheek
  • Lochem, Literatuur, donderdag 18 juli, 10.00 uur, in de bibliotheek
  • Lochem, Biografie, donderdag 18 juli, 10.00 uur, in de bibliotheek
  • Middelburg, Muziek-luistergroep, dinsdag 2 juli, 15.00 uur, in boekhandel De Drvkkery
  • Terborg, Engels, vrijdag 5 juli, 13.00 uur, in de bibliotheek
 
Word Vriend van Senia
Vindt u Senia een sympathieke organisatie, alleen al vanwege het feit dat het meeste werk gedaan wordt door vrijwilligers? Overweeg dan om 'Vriend van Senia' te worden, en jaarlijks met een bedrag de organisatie te ondersteunen.
Want zonder subsidies is het toch een hele klus om de financiering van zo'n organisatie rond te krijgen.
Senia heeft de status van Culturele ANBI, dus uw gift is fiscaal erg aantrekkelijk.
- - - - - - - - - -
 
Filmpje
Swedish traditional folksong - När som jag var på mitt adertonde år
 

 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia