november 2015
 
In deze nieuwsbrief staat stukje over actuele feiten over honden, een wetenschappelijk onderzoek over hondengedrag, een kort verslagje van een seminar en een winactie. Veel leesplezier toegewenst!

Kennis en feiten: vuurwerkangst
 
Merken jullie het ook al? Er wordt alweer vuurwerk afgestoken. Enkele tips:
- hou je honden voor de zekerheid aangelijnd. Ze hoeven maar één keer te schrikken en ze zijn weg...
- doe alsof er niets aan de hand is. Wandel lekker verder en besteed er geen aandacht aan. Je geeft dan aan je hond de boodschap "er is niets aan de hand" (let op: werkt natuurlijk alleen als je zelf niet bent geschrokken!). Als je zelf wel een beetje bent geschrokken, kan je een liedje gaan zingen. Dan heb je snel je ademhaling en bloeddruk weer onder controle!
- als je hond een beetje geschrokken is, vraag dan een heel simpel trucje van hem (bijvoorbeeld "zit") en beloon dit uitvoerig. Ga daarna lekker verder met wandelen. Wil je hond het trucje niet doen omdat hij te bang is? Geen druk uitoefenen, maar gewoon lekker doorwandelen.
- deze werkt voor sommige honden wel, voor andere honden niet: zet thuis een vuurwerkcd aan of zoek youtube-filmpjes van vuurwerk. Met die knallen op de achtergrond kan je lekker spelen met je hond. Maak er een mooi feestje van!

Let op: dit werkt vooral bij honden die nog geen negatieve ervaringen met vuurwerk hebben opgedaan. Zijn ze al bang of angstig, dan is een andere aanpak nodig!
 
Wetenschap: waarom houdt een hond zijn hoofd schuin?
Lief hè, als je hond z'n koppie schuin houdt terwijl hij naar je luistert. Maar waarom doet hij dat eigenlijk?
Wetenschappers zijn het er nog niet over eens, er lijkten verschillende mogelijkheden te zijn. Zo zijn honden erg goed in het lezen van lichaamstaal om je emotie in te schatten. Wellicht zit hun snuit in de weg om goed naar je gezichtsuitdrukking (in het bijzonder: je mond) te kijken? Of luisteren ze geconcentreerd naar bekende woorden, zoals "koekje", "bal" of "gaan we uit"? Heeft het te maken met het beter kunnen vaststellen wat de bron van het geluid is?
 
Over één ding zijn de wetenschappers het wel eens: wat de reden ook is dat honden hun koppie schuin houden, in elk geval is duidelijk dat wij mensen het erg aandoenlijk vinden en graag belonen. Dus zal het gedrag vaker worden uitgevoerd!
 
 
Jaak Panksepp over emoties bij dieren
 
Afgelopen weekend was ik aanwezig bij het seminar van Jaak Panksepp, een Estse professor aan de Washington State University. Hij hield een interessante lezing over emoties bij dieren. Het eerste deel van deze lezing ging over hoe emoties ontstaan in de hersenen. Emoties die worden erkend zijn 'seeking', 'fear', 'rage/anger', 'lust', 'maternal care', 'panic/sadness/distress' en 'play'. Elk van deze emoties moeten worden ontwikkeld in de hersenen.
Het tweede deel van de lezing ging over welke emoties worden aangesproken bij verschillende typen training. Het middagprogramma begon over de meest primitieve en dus basale gevoelens en hoe je deze kunt gebruiken bij onderzoek en training. Tot slot heeft professor Panksepp enkele van zijn onderzoeken over gevoel bij dieren toegelicht met wetenschappelijke onderbouwing.
 
Een uitgebreid verslag zal ik binnenkort op mijn website publiceren.

Winactie via facebook
De feestmaanden komen eraan, tijd voor cadeautjes! Dus bij deze wil ik een privétraining van een uur verloten aan iemand die het goed kan gebruiken!
 
Op mijn facebook staat ditzelfde bericht. Tag iemand, schrijf op waarom deze persoon een privétraining kan gebruiken en wie weet ben jij de winnaar! De loting vindt plaats op zaterdag 21 november (de dag dat onze goede Sint in Naarden aankomt).
 
 Klik hier om gelijk naar het bericht te gaan en laat je reactie achter!
 


Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821