Westerlo - juli/augustus 2011
Jaargang 1 - nummer 5
 
Inhoud
 
 
 
Openluchtfilms
 
 
 
Op vrijdag 8 juli om 22 u. spelen we in het kader van het Westels Volksfeest in samenwerking met KWB-Westerlo een openluchtfilm op het voorplein van het gemeentehuis.
 
"Zot van A" is de hartverwarmende Vlaamse feelgoodkomedie, die in het najaar van 2010 meer dan 430.000 bezoekers naar de bioscoop lokte.
 
Een film over mannen, vaders, moeders, dochters, zonen en liefde... Want de liefde is overal en willen we allemaal. Maar liefde is net als Sinterklaas: je moet er in geloven. Anders wordt het niks...
 
 
toegang gratis
bar vanaf 21u.
120 min.
 
 
 
Op vrijdag 19 augustus om 21u. kan je op het plein naast de bib komen genieten van "De eenzaamheid van de priemgetallen", de film naar de gelijknamige bestseller van Paolo Giordano.
 
Priemgetallen kunnen alleen maar gedeeld worden door 1 of door zichzelf. Het zijn eenzame getallen, ongrijpbaar voor anderen.
 
Alice en Mattia zijn priemgetallen, allebei achtervolgd door tragedies uit hun jeugd. Op de middelbare school kruisen hun levens elkaar, ze herkennen elkaars pijn en er ontstaat een merkwaardige vriendschap.
 
 
toegang gratis
bar vanaf 20u.
118 min.
 
 
 
 
 
 
De Zomer van het Spannende Boek
 
 
Ja, onze Spannende Kast staat er weer!
Met een waslijst aan boeken laat de 15e editie van de Zomer van het Spannende Boek je ijzingwekkend met zwetende handen en happend naar adem onderduiken in razend opwindende boeken.
Of je nu een boon hebt voor psychologische thrillers, historische misdaadromans, avontuurlijke detectives of meeslepende politieromans, iedereen vindt wel zijn gading in de uitgebreide lijst!
 
Onderstaande actietitels maken deel uit van het grote aanbod in onze bib.
Wij deden alvast wat researchwerk! Klik op © voor de titels, en je komt terecht op de homepages van de auteurs of de uitgeverij, of je kan een interview met de auteur of een fragment van het desbetreffende boek lezen.
Kwestie van een beetje voorbereid te zijn op een spannende zomer!  
© Dossier 64 - Jussi Adler-Olsen
© Postscriptum - Pieter Aspe
© Verzwijg mij niet - Piet Baete
© De zesde man - David Baldacci
© De paus van satan - Patrick Bernauw/Philip Coppens
© Levenslijn - Harlan Coben
© De herziening - Michael Connelly
© Boek der zielen - Glenn Cooper
© Iris was haar naam - Toni Coppers
© Het duivelsdozijn - Christian De Coninck
© Blindeman - Herman De Jonghe
© Carte Blanche - Jeffery Deaver
© Een zomer zonder slaap - Bram Dehouck
© Scrabble man - Bavo Dhooge
© Ijzige stilte - Wulf Dorn
© Vulkaan - Guido Eekhaut
© Blauwe maandag - Nicci French
© Springvloed - Elly Griffiths
© Nora en de feiten - Luc Herman
© Wat verborgen is - Michael Hjort/Hans Rosenfeldt
© Dieper dan de doden - Tami Hoag
© Over en uit - James Patrick Hunt
© Doodskap - Arnaldur Indriðason
© De laatste goede man - A.J. Kazinski
© Grijs verleden - Philip Kerr
© Vuurtorenwachter - Camilla Läckberg
© Blinde obsessie - Val McDermid
© Het Medici Mysterie - Kathleen McGowan
© Top Secret - Bob Mendes
© De afstammeling - Almar Otten
© Ooggetuige - James Patterson
© 1974 - David Peace
© Gideons wraak  - Douglas Preston/Lincoln Child
© De wachters - Andrew Pyper
© Assistent van de sterren - Linus Reichlin
© Neem mijn ziel - Yrsa Sigurðardóttir
© Comeback - Jonathan Sonnst
© Hellehonden - Jan en Sanne Terlouw
© Dagbehandeling - Franck Thilliez
© Mysterie in Laken - Pol Van Den Driessche
© Strindbergs ster - Jan Wallentin
© De moordkunstenaar - Michael White
© Een onverwacht genoegen - Amanda Kyle Williams
 
 
  
 
 
DVD Top 100 Aller Tijden 
 
 
Benieuwd welke 100 dvd's voor volwassenen (zowel speelfilms als televisieseries) de laatste twee jaar het meest over de balie gingen?
 
Top 10:
 
1. Loft
 
Voor de overige 90 dvd's moet je hier zijn.
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
 
 
 
Op Pinksterdag 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden, bij een verkeersongeval om het leven. Het is vroeg in de ochtend als hij, ter hoogte van het Vondelpark in het centrum van Amsterdam, wordt aangereden door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar.

A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij gedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonio’s leven een cruciale rol blijkt te hebben gespeeld.

Tonio vormt de neerslag van die zoektocht. Een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis.
 
Andere blikvangers:
 
Met Louteringsberg bevestigt Marcel Möring zijn reputatie als intellectueel schrijver die omwille van zijn talent een groot publiek weet te boeien. Hier alvast een fragment.
 
Michel Houellebecq won in 2010 de prestigieuze Prix Goncourt met het briljant boek De kaart en het Gebied.
Kunst, geld, liefde, dood, werk, de vader-zoonrelatie, Frankrijk als toekomstig toeristenparadijs: het zijn enkele thema's van deze weemoedige roman waarmee Houellebecq zichzelf op een fenomenale manier heeft vernieuwd.
 
De Shoah in België, het pas verschenen boek van de Duitse historica Insa Meinen brengt de jodenvervolging in ons land in kaart met nieuw onderzoeksmateriaal.
 
Het maatschappelijk debat rond palliatieve zorg en euthanasie woedt volop, maar patiënten en hun omgeving blijven nog al te vaak in de kou staan.
Hoe kun je je voorbereiden op het afscheid? Wat zijn de mogelijkheden op het vlak van palliatieve zorg en euthanasie? Hoe kun je zelf beslissen hoe je de laatste fase van je leven wilt vormgeven? En wat als een zieke niet meer in staat is zelf beslissingen te nemen?
Antwoorden in Later begint vandaag van Manu Keirse.
 
Na de dvd nu ook het boek in onze bib: De weg naar het avondland van Jan Leyers.
 
 
 
 
Roger van Damme kreeg onlangs zijn eerste ster en wordt de peetvader van de moleculaire patisserie genoemd. Nagerechten creëren is zijn passie en die deelt hij graag in zijn boek Desserts.
 
Om een beetje tegenwicht aan al deze zoete verleidingen te bieden geeft Sonja Kimpen je dan weer raad, tips en recepten in De laatste 5 kilo.
 
In 100 jaar Het erf van mijn moeder, verschenen n.a.v. 100 jaar KVLV, schenkt Katrien Verstraete aandacht aan de vrouwen op de Vlaamse Land- en tuinbouwbedrijven. In boeken en publicaties komen zij amper aan bod. Nochtans waren en zijn vrouwen de onmisbare spilfiguren in vrijwel elk land- en tuinbouwgezin.
  
 
De vampieren zijn terug, met veel nieuwe personages, onthullingen en verrassende wendingen: True Blood season 3! Klik op de dvd-cover voor de trailer.
 
Het vierde seizoen van Mad Men: drie maal
Emmy-winnaar voor drama serie en Golden Globe winnaar in drie achtereenvolgende jaren.
Hier een teaser.
 
In Die Fremde ontvlucht de jonge Turks-Duitse Umay haar ongelukkige huwelijksleven in Istanbul en keert weer terug naar haar ouders in Berlijn. Ze hoopt dat hun liefdevolle band zwaarder zal wegen dan de sociale druk van familie en vrienden. Maar niets is minder waar.
  
 
 
 
 
 
 
 
Gorki is aan zijn 10de CD toe. Research & development is een "ironische knipoog naar de vooruitgang in deze neokapitalistische tijden", zegt Luc De Vos. 
 
Kate Bush, de Grand Lady van de pop, laat met Director's Cut weer van zich horen met een re-recording van een aantal nummers van ‘The sensual world’  en ‘The red shoes’. Twee albums die meestal over het hoofd worden gezien als haar oeuvre ter sprake komt.
 
Emmylou Harris is pas 64 geworden, maar dat valt er niet aan te horen: Hard Bargain.
 
Met North and south is Jonathan Vandenbroeck (lees: Milow) aan zijn derde volwaardige album toe.
 
 
 
 
Wink @ Westerlo
  
               Danstent van Louis Meylemans uit Westerlo (fotocollectie Luc Croonenborghs)
 
Drinkt u mee een "Pilsje in de Kempen?"
 
De Nederlandse neoromantische dichter Rutger Kopland geeft in zijn belangrijkste dichtbundel Alles op de fiets een impressie van het leven, aan de hand van wat er zich om en rond "De rozerode tent van Van der Belgen, de Parel van de Kempen" afspeelt.
 
Pilsje in de Kempen
 
Allemaal kerstbomen, dan heb je het
gehad en verdomd weinig te lachen.
Maar in de ruisende zomernacht staat
de rozerode tent van Van der Belgen,
de Parel van de Kempen, maantje er boven,
beetje glim glim op het grint, geweldig.
Pilsje, praatje, van het een komt het ander,
leven en dood, tijd en eeuwigheid, de
liefde, de definitie van kunst, van jij
ziet het zus en een ander ziet het anders,
dus. Maar je kunt niet altijd alles
relatief zien, er zijn ook de grote,
regelrechte gevoelens waar het om gaat.
Dan valt er weinig te lachen, als uit het
kerkorgelchroom van de jukebox het lied
klinkt van de blinde soldaat. Ik zie hem
voor mij, de arme kerel, in ieder blind
oog blinkt een traan als hij eindelijk
terugkeert in zijn geliefde Kempen en
tast naar zijn pilsje.
 
 
 
 
Kelly's Koplopers
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor. Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt om bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Laat deze keer Kelly's Koplopers een bron van inspiratie zijn... 
 
 
 
 
 
 
 
El niño - tekst: Christian Perrissin - ill.: Boro Pavlovic
 
De reeks El Niño is een avonturenstrip die traag op gang komt. Het verhaal wordt telkens afgebroken wanneer het interessant en spannend wordt. Zo blijft het boeien en wil je de volgende strip beslist lezen.
Het hoofdpersonage Vera werkt als verpleegkundige voor het Rode Kruis in Afrika. Tijdens haar werkzaamheden hoort ze dat haar vader, de zigeunerviolist Jakob Mikailov, is overleden. Van haar familie verneemt ze dat ze een tweelingbroer, Kolya, heeft. Die zou tijdens de geboorte - als een siamese tweeling - met de hand aan haar hand verbonden zijn geweest. Een siamees van verschillend geslacht ?? Onmogelijk! Geïntigreerd gaat Vera op zoek naar haar verloren broer.
 
Ik vind strips lezen ontspannend en geniet van de prachtige tekeningen. Een aanrader dus, vooral voor mensen met weinig tijd die eens iets anders willen proberen...
 
 
De ring van Möbius - Franck Thilliez
 
Stephane Kismet is geen gewone man. Zijn huis zou een locatie uit een horrorfilm kunnen zijn met al zijn poppen die op dode mensen lijken. Maar geen mensen die rustig zijn ingeslapen, nee, mensen die op gruwelijke wijze de dood hebben gevonden... Hij heeft last van nachtmerries, die werkelijkheid blijken te worden. Stephane probeert kost wat kost de te plegen moorden te voorkomen. Het is een race tegen de klok van twaalf dagen en twaalf nachten.
Ook al geeft het boek je een ongemakkelijk gevoel bij het lezen, je kan het zeer moeilijk wegleggen. Het is gruwelijk, ontzettend spannend en met een totaal onverwacht einde.
 
Zoals de auteur zelf zegt in het voorwoord: "Een enkele reis naar de hel. Goede reis!"
  
 
 
 
Wie wil er eens niet in een drakenei slapen met kleine kinderen? Of als een echte avonturier in een boomhut of een tipi logeren?
In dit boekje vind je bijzondere overnachtingen en/of leuke locaties van klassiek tot futuristisch. En dit voor ondernemende gezinnen, vurige koppels, creatieve actievelingen,... Er is voor elk wat wils. Dit alles in eigen land of één van de buurlanden.
 
Het is niet alleen een leuk boek, maar het is ook praktisch opgebouwd en een prima inspiratiebron voor enkele unieke weekendjes weg. 
 
Meer lees- en luistertips van Kelly vind je hier.
 
 
 
 
Sluitingsdagen in juli en augustus
 
 
 
In de zomervakantie is de bib gesloten
 
op maandag 11 juli
van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 juli
op maandag 15 augustus
 
De overige dagen staan wij, zoals steeds, volledig tot je dienst
op de gebruikelijke openingsuren.
 
Prettige vakantie!
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: